Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co z cenami w CRO ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacol8
Cromaniak
Co z cenami w CRO ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 01.11.2004 15:38

Pytanie to kieruję do tych forumowiczów , którzy ubiegłe wakacje 2004 spędzili w Chorwacji. Czy rzeczywiście tak jak wieść gminna niesie ceny znacznie poszły do góry ? Zaznaczam , że 2 i 3 lata temu za apartament dla 3 osób o dość wysokim standardzie położony nad samiutkim morzem (odległośc nie większa niż 80 metrów) płaciłem w Dalmacji 30 - 40 EURO za dobę. Obiad w restauracji dla 3 osób kosztował ok. 100 zł. w przeliczeniu na nasze. To tylko dwa takie wymierne przykłady.

Czy w czasie ostatnich wakacji - gdybym spędzał je w Chorwacji - opisane przeze mnie warunki cenowe byłyby realne? Czy też tak jak słyszałem Chorwacji usilnie gonią Unię Europejską zaczynając ten wyścig od wyrównywania cen ?

Pozdrawiam ! Jacek
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 01.11.2004 18:52

jacol8 napisał(a):Pytanie to kieruję do tych forumowiczów , którzy ubiegłe wakacje 2004 spędzili w Chorwacji. Czy rzeczywiście tak jak wieść gminna niesie ceny znacznie poszły do góry ? Zaznaczam , że 2 i 3 lata temu za apartament dla 3 osób o dość wysokim standardzie położony nad samiutkim morzem (odległośc nie większa niż 80 metrów) płaciłem w Dalmacji 30 - 40 EURO za dobę. Obiad w restauracji dla 3 osób kosztował ok. 100 zł. w przeliczeniu na nasze. To tylko dwa takie wymierne przykłady.

Czy w czasie ostatnich wakacji - gdybym spędzał je w Chorwacji - opisane przeze mnie warunki cenowe byłyby realne? Czy też tak jak słyszałem Chorwacji usilnie gonią Unię Europejską zaczynając ten wyścig od wyrównywania cen ?

Pozdrawiam ! Jacek

Jacku, o apartamentach nic Ci nie powiem, bo pod namiotem siedziałem (jakby co, 2 osoby dorosłe, auto, prąd płaciłem 8,90 euro za dobę), ale w miasteczku Pag byliśmy na obiedzie w knobie w bocznej uliczce. Za swoją część obiadu (jedliśmyw większej grupie) zaplaciłem blisko 150 zł (dla mnie - zupa rybna i mule, żona - sałatka grillowa, dzieciak - naleśniki; plus ok. 0,5 litra wina). Nie mam porownania z latami wczesniejszymi, bo pierwszy raz byłem, ale... to drogawo.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 01.11.2004 19:34

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz fajne i tanie apartamenty ,w ubiegłym roku w szczycie sezonu za 4 osoby placilismy 32E , w tym roku 35E. Do morza mielismy okolo 40 m .
Ceny w sklepach i w knajpkach , rzeczywiscie wyższe niz w roku ubiegłym. Ale to znowu zależy gdzie pójdziesz, my bedąc na wycieczce na Pagu ,w bocznej uliczce za obiad + napoje zapłacilismy 120 kun , ale w Zadarze za podobne menu zapłaciliśmy 170 kun.
griko1
Odkrywca
apart

Nieprzeczytany postnapisał(a) griko1 » 01.11.2004 20:24

witam
w tym roku naa korculi prizba płacilismy za 4 osoby 400 euro za 15 noclegow standard sredni ale morze 5 metrow i w cenie była łódka z silnikiem knajpy ceny od 120 zł za 4 osoby pizza do 400 zł za wystawny obiad owwoce morza łacznie z ostrygami pieknie połozona restouracja nad przepascia w dubrowniku ceny w restouracji powalały mnie na kolana za przecietny obiad 300 zł za cztery osoby
p.s. za apartament wynajety przez agencje bardzo wysoki standard klima zmywarka pralka nowe meble cztery pokoje na 8 osob do morza 50 metrow polacy płacili 50 euro wszystkie ceny dotyczya lipca tego roku
jacol8
Cromaniak
Re: apart

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 01.11.2004 20:51

griko1 napisał(a):witam
w tym roku naa korculi prizba płacilismy za 4 osoby 400 euro za 15 noclegow standard sredni ale morze 5 metrow i w cenie była łódka z silnikiem

To rokuje jakies nadzieje ! Ja tak tanio nigdy jeszcze nie płaciłem w CRO , bo jeden nocleg wyniósł Cię 26 EURO. Może jednak jeszcze mnie będzie stać na wyjazd do Chorwacji zamiast zamieniać ja na przykład na Hiszpanię he he he....

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i mam nadzieję , że równiez inni podzielą się swoimi spostrzeżeniami. Jest to chyba idealny temat na sezon zimowy - tzw. "wspomnienia praktyczne" :-)
Na ich podstawie można będzie zaplanować przyszłoroczny urlop !

Pozdrawiam wszystkich , Jacek 8)
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 01.11.2004 22:51

Wydaje mi się że apartamenty kosztują mnie więcej równo.
W 2001 i 2002 byliśmy na wyspie KRK w Malińskiej 01 i stolicy wysky KRK 02. Ceny żywności i dań w restauracjach napewno były mniejsze w porównaniu do roku 2003 i 2004 gdzie byliśmy w Rogoźnicy koło Primosten. Według mnie mit czym dalej na południe Chorwacji tym taniej
do moich spostrzeżeń ni jak nie pasuje. NIe wspomnę o paliwie które też
podrożało, ale to nie chciwość chorwatów tylko tak ja na całym świecie decyduje wojna w Iraku. I niestety też zawiniło euro które sporo namieszało w stosunku do marki. Zauwarzcie jak idzie euro do góry w czasie wakacji , różnica dochodzi nawet do 40 gr.

Ale i tak tam wracam niech dzieje się co chce!!!!!!!!!!!!!!
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 02.11.2004 08:35

jesli chodzi o kampy to ceny pozostaly chyba w podobnych cenach co w zeszlym roku ,jesli chodzi o ceny na "miescie" to ta inflacja jest podobna jak i u nas :)
pozdr.
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 02.11.2004 10:12

nie mniej ważna jest sprawa kursów walutowych!
jak byłem poprzednio ( 2 lata temu ) to kunka kosztowała 50 gr a teraz ostatnio chyba 67 groszy ( dla mnie wiec to skok cenowy duzy bo ok 35 % )
s3
Pionier1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pionier1 » 02.11.2004 10:26

Prawda jest taka że wszysko drożeje. Ja jeżdżę do hr od 5 ciu lat. Wcześniej płaciłem tzw. Frycowe. Dzisiaj wszystko zależy od ceny euro to ono kształtuje ceny. Chociaż muszę powiedzieć że oni też podnoszą ceny. W Dubrowniku pizza w tym roku była droższa niż w poprzednim o 9 kun. ( w tym samym miejscu w knajpce w porcie)
Noclegi różnież - zaobserwowałem tendencje wzrostową.
Do lata następnego!!!!!!!!!!! pozdrawiam cromaniaków.
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 02.11.2004 13:37

70E za dobę dla 8 osób(4 dzieci 8-14l),jedzenie ok.40E za obiad w dobrej knajpce w Omis.apartament 40 m od morza.Generalnie ceny w knajpkach niezbyt zachęcajace.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 02.11.2004 14:07

Od kilku lat ceny w Cro idą systematycznie w górę podobnie jak wszędzie-jednak największy problem w ostatnich latach to słaba złotówka,która powoduje ,że wszystko dla nas robi się droższe-od kilku m-cy natomiast nasza waluta umacnia się i kto wie może może :lol: wrócimy do czasów sprzed kilku lat kiedy pobyt w CrO(nawet w hotelu był tańszy niż u nas)-oby :lol:

:hut:
pzdr :papa: :papa:
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 02.11.2004 14:45

Diego M napisał(a):Od kilku lat ceny w Cro idą systematycznie w górę podobnie jak wszędzie-jednak największy problem w ostatnich latach to słaba złotówka,która powoduje ,że wszystko dla nas robi się droższe-od kilku m-cy natomiast nasza waluta umacnia się i kto wie może może :lol: wrócimy do czasów sprzed kilku lat kiedy pobyt w CrO(nawet w hotelu był tańszy niż u nas)-oby :lol:

:hut:
pzdr :papa: :papa:

idzcie i gloscie dobra nowine ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.11.2004 16:28

Jacol......Ty nawet nie wiesz jaki temat zacząłeś :lol:
A tak swoją drogą....nie za wcześnie???
Pozdrawiam i życzę fajnych wakacji (wiem juz że nie w BG...bo czytałem)!
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 04.11.2004 09:25

volumen napisał(a):
jacol8 napisał(a):Pytanie to kieruję do tych forumowiczów , którzy ubiegłe wakacje 2004 spędzili w Chorwacji. Czy rzeczywiście tak jak wieść gminna niesie ceny znacznie poszły do góry ? Zaznaczam , że 2 i 3 lata temu za apartament dla 3 osób o dość wysokim standardzie położony nad samiutkim morzem (odległośc nie większa niż 80 metrów) płaciłem w Dalmacji 30 - 40 EURO za dobę. Obiad w restauracji dla 3 osób kosztował ok. 100 zł. w przeliczeniu na nasze. To tylko dwa takie wymierne przykłady.

Pozdrawiam ! Jacek

Jacku, o apartamentach nic Ci nie powiem, bo pod namiotem siedziałem (jakby co, 2 osoby dorosłe, auto, prąd płaciłem 8,90 euro za dobę), ale w miasteczku Pag byliśmy na obiedzie w knobie w bocznej uliczce. Za swoją część obiadu (jedliśmyw większej grupie) zaplaciłem blisko 150 zł (dla mnie - zupa rybna i mule, żona - sałatka grillowa, dzieciak - naleśniki; plus ok. 0,5 litra wina). Nie mam porownania z latami wczesniejszymi, bo pierwszy raz byłem, ale... to drogawo.

volumenku .ty pod namiotem :) jak ty sie zmiesciles :) pod namiotem
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 04.11.2004 09:55

jacek gryczewski napisał(a):...
volumenku .ty pod namiotem :) jak ty sie zmiesciles :) pod namiotem

Jacek, Ty jeszcze nie widziałeś mojego namiotu ;-) W ma dwie sypialnie: jedna dla mnie, druga dla reszty. Jego zdjęcie jest chyba na mojej stronce w galerii zdjęć z Sukosanu.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi