Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co wybrać na pierwszy wyjazd

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 09.01.2014 00:30

rokado napisał(a): Ponieważ nie należę do typowych plażowiczów szukam miejsca z którego mógłbym zorganizować sobie parę wycieczek. Uwielbiam stare średniowieczne miasteczka z gotycką architekturą gdyby można było zwiedzić jeszcze jakiś zamek byłoby super. Przeglądając miejsca godne zwiedzenia spodobały mi się : Szybenik, Split, Trogir i w tych okolicach planuję pobyt. Proszę o pomoc i podpowiedzenie jakiegoś ciekawego miejsca. Z uwagi na dzieci szczególnie to młodsze szukam miejscowości z plażą. Raczej optuję w mniejszych miejscowościach bez tłoku i gwarnego nocnego życia. Jadę odpocząć pozwiedzać popróbować chorwackiej kuchni no i trochę się poopalać :)

Doskonały wybór :) Mój pierwszy wyjazd to była riwiera szybenicko-trogirska i bardzo mi się podobało.
Z mniejszych miejscowości polecam - Zaboric, Grebastica/Sparadici, Razanj, Kalebova/Uvala Luka, Sevid, Kanica, Vinisce, Zecevo/Lozica
Z większych ewentualnie: Primosten, Rogoznica, i okolice Trogiru.
Nie jestem entuzjastą wyspy Ciovo, ale to też ten rejon.
Ja wybrałbym Grebastice :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.01.2014 01:52

przemol.744 napisał(a):...ja czytając forum mam wielką ochotę jechać do Tućepi

na pewno :?:

Agulina76 napisał(a):... 80 Euro to standard.

Na makarskiej tak. Już kilka lat temu w Tucepi, pierwsza linia brzegowa, 2 sypialnie, kuchnia, wc, wołali 120e!
W mniejszych miejscowościach pomiędzy Omiszem a Brelą, a nawet na Peljeszacu czy Korczuli układ 4+1 > 60-65e.
40e za 2+2 lub 4+2 60e (o ile cennik jeszcze aktualny) to apartament w wiosce nad r. makarską (2km powyżej magistrali). Wkalkulować trzeba opłatę za parking przy plaży ale i tak może wyjść taniej. Codzienny dojazd do morza zrekompensuje wieczorny klimat i widok na całą rivierę, którego żaden apartament w skupisku przy morzu nam nie da. Alternatywa jest? :wink:
przemol.744
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemol.744 » 09.01.2014 09:06

pasażer - Dziękuję za przesłane linki jesteśmy w trakcie ich przeglądania.
Jestem pewny, że na pewno nie pojedziemy w ciemno i liczę się z większymi kosztami wynajmu. Czytałem wczoraj cały dzień forum i wiem że w sezonie ciężko o kwaterę blisko morza w rozsądnej cenie, (niektóre posty wręcz przerażające jak to rodziny z dziećmi jeżdzą przez kilka godzin z miejsca w miejsce i nic nie potrafią nic znależć)
Wczoraj napisałem maila do Petara właściciela apartamentów Apollo 11 w Mimicach, mnie się tam bardzo podoba - prywatna plaża a na niej prysznic i 120 schodów w dół do niej z apartamentu. Muszę jedynie przekonać do tego miejsca żonę (obiecałem, żę będę wnosił i znosił codziennie 2,5 letnie dziecko po tych schodach). Cena tego apartamentu też bardzo przystępna bo podobno ok. 60 euro, blisko do Makarskiej, Splitu, Omisia a Mimice to podobno bardzo spokojna mieścina.
No ale narazie się nie podpalam bo może wpadnie mi jeszcze coś fajnego w oko. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Co myślicie o Mimicach?
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.01.2014 09:36

przemol.744 napisał(a):pasażer - Dziękuję za przesłane linki jesteśmy w trakcie ich przeglądania.

Nema na čemu :oczko_usmiech:
przemol.744 napisał(a):Jestem pewny, że na pewno nie pojedziemy w ciemno i liczę się z większymi kosztami wynajmu. Czytałem wczoraj cały dzień forum i wiem że w sezonie ciężko o kwaterę blisko morza w rozsądnej cenie, (niektóre posty wręcz przerażające jak to rodziny z dziećmi jeżdzą przez kilka godzin z miejsca w miejsce i nic nie potrafią nic znależć)

Coś zawsze znajdziesz z tym, że może to być "coś" nie koniecznie w tej miejscowości, która Ci się spodobała i nie taki układ pomieszczeń jak oczekiwałeś. Teraz masz czas spokojnie w fotelu przeglądać oferty, później zmęczony, spocony biegasz od domu do domu lub od jednej do drugiej miejscowości i idziesz na kompromis.
przemol.744 napisał(a): Muszę jedynie przekonać do tego miejsca żonę (obiecałem, żę będę wnosił i znosił codziennie 2,5 letnie dziecko po tych schodach).

Masz u mnie plus :!: :wink:
przemol.744 napisał(a):Co myślicie o Mimicach?

Ok, ale obok jest coś ładniejszego :wink:
Napisz mi na PW jak duże macie auto a ja Wam kwaterę na omiskiej dopasuję. Wielkość auta ma tu znaczenie :!:
przemol.744
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemol.744 » 09.01.2014 10:13

pasażer - niestety nie mogę jescze wysyłać wiadomości na pw. Jeśli nie byłoby to problemem to podaj mi swojego maila. Wielkie dzięki za pomoc.
Kazikbol
Globtroter
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazikbol » 09.01.2014 11:28

Napisz mi na PW jak duże macie auto a ja Wam kwaterę na omiskiej dopasuję. Wielkość auta ma tu znaczenie

Pasażer, prosze o kontakt, może coś dla mnie uda się zorganizować :)
rokado
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rokado » 09.01.2014 14:17

Czy mógłbyś coś więcej napisać dlaczego według ciebie akurat tam? Poczytałem różne opisy tej miejscowości na forum rzeczywiście całkiem fajna ale czy nie za bardzo wciśnięta w zatokę? Chociaż z uwagi na dzieci ma to pewnie dobre strony.
przemol.744
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemol.744 » 09.01.2014 14:18

Ja niestety mam Mercedesa E-Klase W211 tak żę dość długi i szeroki samochód jak na osobówkę
przemol.744
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemol.744 » 09.01.2014 15:05

pasażer - WIELKIE DZIĘKI za wszystkie namiary (SUPER MIEJSCE), myślę, że dzisiaj coś będę zamawiał. Mam jeszcze jedno pytanie nie miałbyś może jeszcze namiarów na coś podobnego ale tak z trzema apartamentami bo okazało się, że mamy jeszcze chętne na wyjazd dwie rodzinki a chcielibyśmy być razem;
1.) Moja familia 2dorosłych + 3 dzieci
2.) 2+2
3.) 2+1
Wielkie Dzięki za pomoc. Jeśli oczywiście nie byłoby to problemem.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 09.01.2014 20:04

rokado napisał(a):

Czy mógłbyś coś więcej napisać dlaczego według ciebie akurat tam? Poczytałem różne opisy tej miejscowości na forum rzeczywiście całkiem fajna ale czy nie za bardzo wciśnięta w zatokę? Chociaż z uwagi na dzieci ma to pewnie dobre strony.

Zatoka oznacza mniejsze falowanie. Z punktu widzenia dzieciaków to nawet bezpieczniejsze rozwiązanie.
Jest przy samej drodze (ale drogi raczej nie słychać) więc można łatwo i szybko myknąć na zwiedzanie samochodem. Jest parę knajp jak ci się znudzi własne kucharzenie. Nie ma Władysławowa na plaży. Sporo budynków wprost przy plaży. Nie ma jeżowców. Dwa sklepy. Cykliczne występy folklorystyczne na przystani. Więcej plusów nie pamiętam.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.01.2014 21:45

przemol.744 napisał(a):pasażer - WIELKIE DZIĘKI za wszystkie namiary (SUPER MIEJSCE), myślę, że dzisiaj coś będę zamawiał.

Luz majonez :mrgreen: Podałem Ci namiary na dobre (wg. mnie) miejsce na omiskiej i na Peljesacu, więc nie wiem które oceniłeś na super ale widzę, że masz zdrowe podejście do tematu.
Nie, abym nie wierzył w Twoje umiejętności ale z W211 dwa domy z listy omiszowej wypadają! Co prawda mondeo kombi, przyglebione A6 tam zjeżdżały ale widziałem też zawieszone na wyjeździe z posesji bmw.
Do zamówienia jeszcze droga daleka. Na razie wyślij wszędzie zapytania o wolne terminy. Jak odpiszą pozytywnie, to zaproponuj, iż przedpłatę (sami podadzą ile - zwykle 25%) chciałbyś wysłać pocztą na adres. Pamiętaj, że nie każdy właściciel mieszka w domu, który wynajmuje, więc poproś o adres do przesyłki.
Może skupimy się na Peljesacu? W nepalskiego szerpa zamienisz się innym razem.
Zobacz zaparkowaną gwiazdę w Baska Voda > klik :roll:

przemol.744 napisał(a): Mam jeszcze jedno pytanie nie miałbyś może jeszcze namiarów na coś podobnego ale tak z trzema apartamentami bo okazało się, że mamy jeszcze chętne na wyjazd dwie rodzinki a chcielibyśmy być razem;

Daj palec a ... To stawka będzie razy trzy :wink: Razem ok, ale nie upieraj się na jednym domu. Za dnia razem będziecie na plaży, a wieczorem można spotykać się w konobie lub u tego, który będzie miał największy taras :wink:
przemol.744 napisał(a): Jeśli oczywiście nie byłoby to problemem.

Jako ostatni załapałeś się na świąteczną promocję, :mrgreen: więc proście, a będzie Wam dane :oczko_usmiech:
przemol.744
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemol.744 » 09.01.2014 21:54

pasażer szukam na mapie i w google tego miejsca na Plajesacu i za cholerę nie wiem gdzie to jest i co to jest :lol:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.01.2014 22:12

już wiesz :wink:
przemol.744
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemol.744 » 09.01.2014 22:23

już wiem wszystko... :D teraz zostaje mi tylko pisać tam maila bo cena jest bardzo fajna :wink:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.01.2014 22:43

Możesz też jutro zadzwonić .

Na mapie google nie wszystko jest zaznaczone.
Do Cro przydadzą Ci się te:
http://here.com/
http://www.hac.hr/hr/autoceste/karta-autocesta/
Później Ci powiem jaką papierową kupić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Co wybrać na pierwszy wyjazd - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone