Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co wybrać na pierwszy wyjazd

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agulina76
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agulina76 » 06.01.2014 14:08

ralf1974 napisał(a):Witam
Jeśli można poproszę o namiary na kwatery w Breli lub ewentualnie w innych miejscowościach Riwiery Makarskiej najlepiej w ustronnych niezatłoczonych miejscach w niedalekiej okolicy od plaży oczywiście w rozsądnych pieniądzach (chociaż zauważam, że Chorwaci wiedzą co " w trawie piszczy" i zaczynają co rok podkręcać ceny...)
Ze swojej strony mogę podesłać sprawdzone namiary na kwatery w wynajmie których pośredniczy pokazująca się co jakiś na tym forum Bozena Kljakovic - pół Polka pół Chorwatka - kontakt bardzo miły pewny...
Pozdrawiam

Bardzo proszę o te namiary na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Byłabym wdzięczna także za informację, w jakich okolicach Pani ta oferuje kwatery. Pozdrawiam i z góry dziękuję!
WojtekSandra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekSandra » 06.01.2014 22:38

Witam!

Wyjeżdżamy z Polski 8 czerwca. Z racji, że 2 tydzień wakacji chcielibyśmy spędzić w Tucepi, chciałbym się Was poradzić o miejsce na pierwszy tydzień naszych wakacji. Szukamy miejsca w którym życie nocne nie kończy się po 22 ;)

To nasz pierwszy pobyt w Chorwacji.
przemol.744
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemol.744 » 07.01.2014 22:56

Czytam od kilku dni forum i mam totalny mętlik w głowie.
Proszę o pomoc !!!!!
Przez kilka ostatnich lat lataliśmy z rodzinką na wakacje do krajów arabskich i w tym roku podjąłem decyzję o wyjeździe do zachwalanej przez wszystkich Chorwacji.
Jedziemy w piątkę tzn. ja ,żona i dzieci w wieku 16, 10 i 3 lata Mam dwa pytania:
-znajomi namawiają mnie na półwysep Peljasać tzn. Viganj obok Orebić (czytałem opinie, że to miejsce dla surferów a nie rodzin z dziećmi) ,ja czytając forum mam wielką ochotę jechać do Tućepi (wiadomo, że Tućepi jest bliżej. ale podobno w Viganj taniej i ładniej), ja chciałbym odpocząć i pozwiedzać a dzieci oczekują atrakcji ---- co wy wybralibyście ?)
-czy jest możliwość wyjechać do Chorwacji w środku tygodnia np. środa 16.07.2014r. i znaleźć na miejscu ładny apartament w cenie ok. 50 euro na ok 10 dni, czy trzeba szukać takiego apartamentu już teraz kontaktując się mailowo z właścicielami
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 07.01.2014 23:19

przemol.744 napisał(a):Czytam od kilku dni forum i mam totalny mętlik w głowie.

Wrzuć na luz :)

-znajomi namawiają mnie na półwysep Peljasać tzn. Viganj obok Orebić (czytałem opinie, że to miejsce dla surferów a nie rodzin z dziećmi) ,ja czytając forum mam wielką ochotę jechać do Tućepi (wiadomo, że Tućepi jest bliżej. ale podobno w Viganj taniej i ładniej), ja chciałbym odpocząć i pozwiedzać a dzieci oczekują atrakcji ---- co wy wybralibyście ?)

Ja się nie wypowiem bo nie lubię Władysławowa...

-czy jest możliwość wyjechać do Chorwacji w środku tygodnia np. środa 16.07.2014r. i znaleźć na miejscu ładny apartament w cenie ok. 50 euro na ok 10 dni, czy trzeba szukać takiego apartamentu już teraz kontaktując się mailowo z właścicielami

W środku lipca nie będzie zbyt łatwo z miejscami w ciemno ale z pewnością coś znajdziesz. Nie wiem czy za taką cenę na jaką liczysz. Może tak, a może nie... Jak apartmany są pozajmowane to bierze się to co zostało. Generalnie do szukania w ciemno dobry jest czerwiec albo wrzesień. Lipiec nie jest taki dobry. W lipcu bierzesz to co jest i nie zawsze jest to okazja. Oczywiście nie wszyscy Chorwaci mają strony netowe i nie wszystkie pokoje są zabookowane od zimy. Szukając w ciemno musisz pamiętać o dwóch rzeczach - po pierwsze trzeba być wcześniej, nie wieczorem, bo szukanie po ciemku jest bez sensu, po drugie trzeba się gdzieś pozbyć balastu czyli dzieciaków zmęczonych drogą...
Wiele osób jeździ w ciemno i bardzo sobie to chwali.
Dodam - 50 euro za apartmana 2+3 to trzeba by się trochę nakombinować (choć zdarzają się okazyjne oferty). Ja w zeszłym roku w sierpniu płaciłem 55 euro za 2+2 rezerwując na przełomie kwietnia/maja i mocno się napracowałem żeby takie oferty znaleźć.

PS Tucepi nie jest zbyt tanie. Jak w zeszłym roku szukałem ofert w Tucepi to dominowały kwoty w rejonie 70 euro za takiego apartmana na początku sierpnia.
Ostatnio edytowano 08.01.2014 08:10 przez Marek358, łącznie edytowano 3 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2014 23:21

Przemol

Wszystko ładnie, ale MUSICIE
przestawić się na zupełnie inny typ wczasów. :roll:

Chorwacja to nie kraj arabski, gdzie jedzie się do hotelu z all.
Trzeba wszystko zorganizować samemu :!:
Problemy mogą wyjść 8)

Z tym wyjazdem w ciemno i apartamentem za 50 euro byłbym ostrożny :roll: :roll: :roll:

Zastanówcie się :roll:
przemol.744
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemol.744 » 08.01.2014 08:06

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Myślę, że wynajmę już coś teraz tylko nie wiem gdzie.
Agulina76
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agulina76 » 08.01.2014 22:24

przemol.744 napisał(a):Wielkie dzięki za odpowiedzi. Myślę, że wynajmę już coś teraz tylko nie wiem gdzie.

Ja również odradzam Ci jazdę w ciemno - zwłaszcza z dziećmi, w środku sezonu i chęcią najmu kwatery za 50 Euro. My w ubiegłe wakacje (tj. koniec lipca) zrobiliśmy taki "spontan" i bardzo tego żałowaliśmy. Dojechaliśmy do miejscowości Omis o 9 rano i tam zaczęliśmy poszukiwania. Tragedia!!! Ceny od 80 Euro w górę. Jeśli już było coś tańszego - to przypominało piwnicę i było koszmarnie daleko od jakiejkolwiek cywilizacji.
Jechaliśmy od miejscowości do miejscowości i szukaliśmy (udawaliśmy się nawet do agencji turystycznych). Dojechaliśmy aż do Podgory - około 16,30. Musieliśmy wyglądać fatalnie, bo Chorwat, który początkowo nie chciał z nami rozmawiać o cenie niższej niż 80 Euro, w końcu jakoś się zlitował i wynajął nam apartament (2+2) za 60 Euro. I to była naprawdę niska cena. Jak się już po kilku dniach zalogowaliśmy, próbowaliśmy szukać jakiś ciekawych miejsc na przyszłe lato i także nie było różowo... 80 Euro to standard. Podobne doświadczenia mają znajomi, którzy kilka dni wcześniej byli w miejscowości Drvenik.
Nie mamy więcej doświadczeń - bo to były nasze pierwsze wczasy w Chorwacji. W tym roku prawdopodobnie będą kolejne - ale już nigdy więcej w ciemno!!!!!!! :D
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 08.01.2014 23:13

Lednice napisał(a):Przemol

Wszystko ładnie, ale MUSICIE
przestawić się na zupełnie inny typ wczasów. :roll:

Chorwacja to nie kraj arabski, gdzie jedzie się do hotelu z all.
Trzeba wszystko zorganizować samemu :!:

Jeśli pojadą z biurem podróży i wybiorą ofertę all, to raczej nic NIE MUSZĄ. A tym bardziej organizować nic samemu. Skąd to głębokie przekonanie, że Chorwacja to nie kraj, gdzie jedzie się do hotelu all in? 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2014 23:17

No, skoro sam przemol napisał, że szukają apartamentu za 50 euro, a nie hotelu z all inclusive,
to raczej sprawa jest jasna :!: :wink:

Nie szukają w Chorwacji hotelu z all :wink:
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 08.01.2014 23:26

Jasne, tylko, że nie odnosiłam się do postu przemola, a Twojego autorytatywnego stwierdzenia, że "Chorwacja to nie kraj arabski <to fakt>, gdzie jedzie się do hotelu z all".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2014 23:41

O matko :!: :roll: :? :cry: :x :| 8)

Jak ktoś szuka apartamentu, to mam mu doradzać hotel :?: :roll:

Nie wyrywaj mojego zdania z kontekstu :!:
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 08.01.2014 23:53

Nie widzę, aby jakiś kontekst zmieniał to, co z wielkim przekonaniem napisałeś o Chorwacji. Trochę mnie bawią takie "wielkie stwierdzenia" tudzież inne mądrości forumowe (bo na pewno nie obiektywne) wygłaszane z ogromnym przekonaniem-niezależnie od kĄtĘkstu :p ;) Ale dobrze, koniec OT, nie rozwalam więcej wątku.
Ostatnio edytowano 08.01.2014 23:57 przez iwoniczanka, łącznie edytowano 1 raz
rokado
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rokado » 08.01.2014 23:56

Witam

Po zwiedzeniu kilku bliższych i dalszych krajów postanowiłem w te wakacje zobaczyć Chorwację ( po raz pierwszy w życiu ). Od pewnego czasu słyszę wokół wiele zachwytów na temat tego kraju i zamierzam osobiście się przekonać czy są prawdziwe. Trafiłem na to forum ale ilość wątków i materiałów tu zawartych jest tak ogromna że miałbym co czytać do samych wakacji. Ponieważ nigdy nie byłem w Chorwacji szukam podpowiedzi co wybrać na pierwszy pobyt. Planuję wakacje w sierpniu 2tyg. + 2-3 dni na podróż. Moja rodzina to 2+2. Ponieważ nie należę do typowych plażowiczów szukam miejsca z którego mógłbym zorganizować sobie parę wycieczek. Uwielbiam stare średniowieczne miasteczka z gotycką architekturą gdyby można było zwiedzić jeszcze jakiś zamek byłoby super. Przeglądając miejsca godne zwiedzenia spodobały mi się : Szybenik, Split, Trogir i w tych okolicach planuję pobyt. Proszę o pomoc i podpowiedzenie jakiegoś ciekawego miejsca. Z uwagi na dzieci szczególnie to młodsze szukam miejscowości z plażą. Raczej optuję w mniejszych miejscowościach bez tłoku i gwarnego nocnego życia. Jadę odpocząć pozwiedzać popróbować chorwackiej kuchni no i trochę się poopalać :)
mój mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2014 00:04

iwoniczanka napisał(a):Nie widzę, aby jakiś kontekst zmieniał to, co z wielkim przekonaniem napisałeś o Chorwacji. Trochę mnie bawią takie "wielkie stwierdzenia" tudzież inne mądrości forumowe (bo na pewno nie obiektywne) wygłaszane z ogromnym przekonaniem-niezależnie od kĄtĘkstu :p ;) Ale dobrze, koniec OT, nie rozwalam więcej wątku.

Mnie nie za bardzo bawi robienie afery z niczego :roll:
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 09.01.2014 00:19

Rokado, może Omis lub okolice? Sam Omis to niewielkie, piękne miasteczko, ale z dużą ilością knajp i restauracji, a w parze z tym idą gwar i sporo ludzi. Samo miasteczko jest bardzo urokliwe i jest w nim co robić, a jednocześnie stanowi dobrą bazę wypadową-blisko Trogir i Split, czyli to, co Cię interesuje. Jeśli dzieci są odpowiednio duże, to możecie się także skusić na rafting Cetiną, w Omisu jest mnóstwo ofert. Polecam poczytać.
Na lądzie nie ma za bardzo jak uciec od zgiełku. Chorwacja teraz przeżywa prawdziwy boom i wszędzie jest tłoczno. Luźniejsze miejsca można znaleźć, ale na wyspach (lub-chyba-totalnych zadupiach ;)))
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Co wybrać na pierwszy wyjazd - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone