napisał(a) Konrad1984 » 06.02.2014 18:31
Witaj, niezły macie plan i chciałbym zobaczyć miny waszych kobiet kiedy dowiedzą się, że jadą do Chorwacji a mają pół bagażnika swetrów, deszczówkę i parasol
Zamieniając wczasy nad Bałtykiem na wybrzeże Dalmacji na pewno nie będziecie zawiedzeni. Może nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia (w stosunku do niektórych forumowiczów) ale okolice, które wskazałeś to bardzo dobry wybór. Ja na swój pierwszy wyjazd do Chorwacji wybrałem Tucepi. Oczywiście wcześniej było wielkie wertowanie forum w celu wybrania lokalizacji, która najbardziej odpowiadałaby wszystkim uczestnikom wyprawy. Było nas 10 osób o różnych zainteresowaniach i różnych preferencjach spędzania wolnego czasu. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że żadne z nas się nie zawiodło i każdy wrócił zadowolony. Tucepi ma bardzo ładne plaże z otoczaków, na których rosną drzewa. Kto chciał się opalał, kto nie chciał mógł sobie spędzić miło czas w cieniu. Oprócz plaży miejskiej była jeszcze na wpół dzika plaża za opuszczonym Hotelem Jadran (tam też proponuję zajrzeć po zmroku aby poczuć dreszczyk emocji
). Wiadomo, że nie samym plażowaniem człowiek żyje więc robiliśmy sobie wycieczki do Trogiru, Splitu, Dubrovnika, Makarskiej. Można wyskoczyć na rafting do Omisu czy pozwiedzać okoliczne wyspy. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. W Tucepi znajdziecie szeroki wybór knajpek, restauracji, lodziarni i innych punktów gastronomicznych. Jest też dość sklepów, chyba dwa bankomaty więc w zasadzie wszystko można załatwić na miejscu. Jedziecie autem więc nawet jeśli najdzie was ochota na jakąś odmianę (np. imprezę czy większe zakupy) to o rzut beretem jest Makarska. Byliśmy tam w drugiej połowie lipca, pojechaliśmy w ciemno i nie było problemu ze znalezieniem noclegów dla naszej dziesiątki pod jednym dachem. Płaciliśmy w sumie niewiele bo 14 euro od osoby, z tym że musieliśmy dojść kawałek do plaży. Nasz dom był przy jadrańskiej magistrali jednak zupełnie nie było hałasu, a ze względu na wysokie położenie budynku mieliśmy piękny widok na morze. Gdybyś potrzebował więcej informacji to chętnie pomogę