Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

co was skłoniło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ryszard_K
Cromaniak
co was skłoniło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 19.05.2007 20:57

Przygotowuję się do piątej wyprawy do Chorwacji.
Do pierwszego wyjazdu zachęciło mnie zdjecie wysepki Primosten. Tam też spedziłliśmy swój urlop. I zaczęło sie - zostaliśmy "zarażeni" Chorwacją.
Jaki był Wasz początek? Co Was skłoniło aby pierwszy raz pojechać do CRO?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2007 21:00

Ryszard_K napisał(a):Przygotowuję się do piątej wyprawy do Chorwacji.
Do pierwszego wyjazdu zachęciło mnie zdjecie wysepki Primosten. Tam też spedziłliśmy swój urlop. I zaczęło sie - zostaliśmy "zarażeni" Chorwacją.

Co mnie skłoniło pierwszy raz ? Nie byłem tam :lol:
skolimiak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skolimiak » 19.05.2007 21:40

mnie skłoniły opowieści i fotki znajomych, którzy jeździli tam po kilka razy
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 19.05.2007 22:15

Mie skłoniły wyjazdy z rodzicami jeszcze jak była jugosławia i zakochałem się się w tych terenach.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 19.05.2007 22:28

...a mnie fakt ze sie urodzile w Splicie naprzeciwko pierwszego bojiska Klubu Pilkarskiego HAJDUK, w momencie kiedy Hajduk gral mecz z Francuzamy i wygraly 2:0
.....Split ma cos w sobie i chocarz teras mieszkam na Ciovo, niedaleko Trogiru, to jednak nie to samo bo Split ma ina atmosfere.....
...pozatim lubie biwac w gurach i w malich masteczkach na wispach (na ktorimi niema ruchu samochodowego)....
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.05.2007 07:51

Ryszard_K napisał(a):...

Opowieści szwagra i szwagierki, którzy byli tam w 2000 roku, że tanio, że pięknie, że warto.... że woda czysta jak kryształ, że Bałkany wysokie pod niebo, że wodospady jakich się u nas nie widzi, że Chorwaci cząstujący rakiją, że przygoda na skałach ehhh :hearts:

:papa:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 20.05.2007 08:25

I nie tak daleko jak do Hiszpanii czy Grecji. :papa:
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 20.05.2007 09:23

W moim przypadku to opowieści znajomych i kilka ciekawych artykułów w różnych czasopismach. Tak narodził się pomysł wyjazdu na Istrię w 2003 roku do miasteczka Rovinj. Ala po drodze postanowiliśmy jeszcze zobaczyc rejon Postojnej w Słoweni. Wyjazd był na trzy rodziny. Było super a potem od 2004 roku to już historia z Dalmacją. I zacytuję tu ŚP. Kwicoła z Janosika "...co wom powim to wom powim - piknie, echhh....."
Plava
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plava » 20.05.2007 10:03

witajci,u mnie milość do Cro zaczęła się od pienki Kalasnikov,potem przeczytalam jakis wywiad z Bregovićem on wspomniał tam cos o I. Andriću,zaczęlam więc czytać dostepne książki lit.jug.,potem były jakię zdjęcia,filmy i niespodziewany wyjazd do Cro na 10dni.I od tego czasu unosze sie nad ziemią<bo miłośc dodaje skrzydel haha>.A w tym roku jadę do Turcji,a Cro zostawiam na wrzesień :hut: :D
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 20.05.2007 10:24

A mnie "przekonał" chłopak. Właściwie mieliśmy już zarezerwowany apartament nad Bałtykiem, a tu nagle pewnego dnia się dowiaduję, że apartament odrezerwowany i jedziemy do Chorwacji.. Ależ się zdenerwowałam wtedy :lol: No bo jak to tak facet mi będzie bez mojej zgody decyzję podejmował :?: :!: Złość przeszła, a miłość do Chorwacji została :D Teraz dziękuję mu za tą decyzję ( chociaż wtedy o mało nie oberwał :lol: ) I planujemy w tym roku kolejny wyjazd do Cro :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.05.2007 10:36

W połowie lat 70-tych jako mały chłopak spędziłem niezapomniane wakacje na campie w Ivan Dolac / Hvar. Już wtedy wiedziałem że kiedyś powrócę w te strony. Ziściło się po 20 latach i zostało po dziś dzień :wink:
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 20.05.2007 14:23

skolimiak napisał(a):mnie skłoniły opowieści i fotki znajomych, którzy jeździli tam po kilka razy

j.w.
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 20.05.2007 17:35

Mnie zachęcił mój kolega z pracy. Po powrocie z Chorwacji zarzucił koleżeństwo folderami, zdjęciami i dosłownie piał z zachwytu. I dlatego pojechałam i też zachęcam wszystkich którzy nie byli.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.05.2007 18:12

Jako młode dziecko. 6 lat wtedy miałem, w 1962 r byłem w Jugosławii w drodze powrotnej do Polski z pobytu 3-letniego w Syrii. Cały czas mam w pamięci cudowne widoki, drogę po trzęsieniu ziemi szerokosci auta i mamę stojącą nad przepaścią, sterującą przejazdem taty (pokazującą ile miejsca zostało na auto).
Przyszedł rok 1996 i postanowienie wyjazdu, już do Chorwacji (zmiany powojenne). W powietrzu "czuć" jeszcze było wojnę, ale wyjazd był cudowny. Pojechałem do Umagu, z Neckermanna, last minute, naprawdę za grosze. Domek miałem tuż nad morzem, piękny widok. Sąsiedzi--z jednej strony Polacy, całkiem sympatyczni, z drugiej Niemcy, starsi państwo, wino Prośek z nimi piłem (do osmiornicy) , poznałem ich życiorysy. Mieliśmy rowery, robiliśmy więc wycieczki rowerowe po okolicy. Spotykaliśmy miejscowych popijajacych wino i rakiję przy, winnicach, zapraszali nas na degustację. Spotkaliśmy też ciekawego Słoweńca, ożenionego z Polką, zaprosili nas do siebie na ucztę miejscową.
Był to też pierwszy urlop, na którym byłem tylko z żoną, od tamtej pory jeżdzimy tylko sami, syn powiedział, że ma "starych" dosyć w domu.
I tak już zostało, byliśmy 6 razy i w tym roku ponownie tam się wybieramy.
Marcysia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcysia » 20.05.2007 21:18

Będąc dzieciem ośmioletnim przejeżdzałam z rodziacami cała Jugosławię do Dubrownika i dalej był prom i do Bari. Tam moja kuzynka mieszkajaca od dziecka w Niemczech hajtała się była z Włochem. Ale nie to mnie zaraziło. Infekca przyszła później, chociaż jak pomyslę.... Byław w Cro pierwszy raz po wojnie. To był chyba 98??? Schudłam 3 kilo w pięc dni. No to sami rozumiecie, że mnie ciągnie. :D Woda wydarła, żarcia nie było za dużo, a ceny tam były po prostu okropne, w sklepach to co w Polsce w 90 roku - czyli same niemieckie serki, jesli pamiętacie. Jechaliśmy dużym fiatem na gazie,a wtedy jeszcze nie wszędzie był autoplin. Baku na benzynę kolega nie miał, bo z nieużywania zardzewiał i wyleciał.... Stację z gazem na oparach jadąc znalezlismy w nocy, ale oczywiście otwierali o 6 rano. Spaliśmy na tej stacji aż otworzyli na trawie na karimatach :P
Chyba sie wezmę za wspomnienienia. Ale to inny wątek. a tego czasu nie mam zdjęć cyfrowych, a szkoda... Mój facet opalony w kształt pianki do nurkowania, bo tak mu było chłodniej w mokrej siedzieć, a stopach zapomniał... i bez filtra tak siedział ,jezu jakie bavble miał!! Eh wspomnienia. :sm:
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone