Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 10.02.2013 08:22

weldon napisał(a):Centuś nie cieszy się, że pieniądze dają? :roll:

Za komuny też w gazetach i TV opowiadali, ze dają :lol:
Niejaki Pietrzak na tą okoliczność opowiadał taki skecz o tym dawaniu i kwitował go tak:

Dają, a skąd biorą nie wiadomo :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.02.2013 08:53

Ten sam Pietrzak spod "namiociku"?

Też żeś sobie autorytet znalazł :roll:
Od "Szpilek" :lol:

Akurat kto daje, to wiadomo, natomiast otwartym pozostaje pytanie, kto na tym skorzysta ...

Jak tam napisali? Że ile Kraków zainwestował u siebie tych środków?
W czym problem - było nie brać :mrgreen:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 10.02.2013 10:05

weldon napisał(a):Ten sam Pietrzak spod "namiociku"?

Też żeś sobie autorytet znalazł :roll:
Od "Szpilek" :lol:

Autorytet. A uchowaj... Ale trafnie skwitował bajki o "dawaniu".

Jak tam napisali? Że ile Kraków zainwestował u siebie tych środków?
W czym problem - było nie brać :mrgreen:

Kraków wielkim placem budowy :lool:

Było nie wchodzić, jak się jest to trzeba brać co z pańskiego stołu skapnie. Bo i tak trzeba będzie oddać. Nawet jak się nie weźmie.

Akurat kto daje, to wiadomo, natomiast otwartym pozostaje pytanie, kto na tym skorzysta ...

Dobrze kombinujesz, kto skorzysta. Kiedyś dyskutowałem tu z realistą (on akurat dośc dobrze to ogarnia) na ten temat, gdzieś ta dyskusja jest, dowiesz się ile w tych miliardach jest naszej składki, ile trzeba wydać extra by wydać itd. itd.

Mi się już tu na ten temat pisac nie chce.
Po co się denerwować, lepiej w bajki wierzyć.
:papa:

Ps. A propos skąd biorą. Teraz płacę za śmieci 40 zł. Ekonomia wymusza na mnie pełną segregacja, ekologiczne traktowanie śmieci etc. Prywatnej firmie się opłaca je zabierać za tą kwotę.

Dziś przeczytałem, że w ramach dobrodziejstw unii jest propozycja bym od lipca płacił 100 zł. To jest moja realna strata, która mnie martwi a wirtualne 100 miliardów mnie centralnie...śmieszy.

I to mnie dzisiaj zmartwiło.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.02.2013 15:17

Ja płace 21 złotych tygodniowo i mam zaśmiecony Kampinos.

P reformie będę płacił ... 24 złote miesięcznie, a więc 1/4, tylko muszę się poświęcić i te śmieci segregować.
Czy się oczyści dzięki temu Kampinos? Nie wiem.
Jakby co, to zadzwonię do gminy i opierdzielę, że jest burdel w otulinie parku i żeby sprzątnęli.
Dziś to sobie mogę ... ;)

Czy odczuwam te inwestycje i pieniądze z Unii?
Odczuwam.
Mam nowy most, metro ...
Pewnie, że nikt nie zmusza do korzystania z tego, ale jak dają, to ja wymagam, żeby brali i korzystali z tych funduszy, bo sami pieniędzy na te inwestycje nie wyłożymy, bo ich, po prostu, nie mamy.
Ja się już naczekałem w swoim życiu na tyle rzeczy, że dziś nie chce tego samego dla swojego dzieciaka.
Że się zadłużamy niby? Kurde, a gdzie są te pieniądze, które spłacam do dziś, a które "Wicierozumicie" pożyczył i gie zrobił?
Wole się zadłużać i coś robić, niż trwać w marazmie.
U nas problemem jest to, że takie fundusze są po pierwsze, tylko częścią inwestycji, a więc zmuszają nas do szukania pozostałych środków we własnym zakresie - co jest mz bardzo dobre, a po drugie to są to pieniądze kontrolowane.

Wielu to się nie podoba i traktują to jako zamach na naszą wolność osobistą.

Ciekawe, że nikt nie powie, że takim samym zamachem jest janosikowe, które musi trafić w ramach solidarności społecznej do biednych, a ja nie mam kontroli nad tym, jak oni te środki rozdysponują.
Swoja drogą, Janosik był zwykłym rabusiem, w zasadzie bandytą, więc trochę śmiesznie dziś brzmi ta nazwa ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 10.02.2013 17:44

weldon napisał(a):Ja płace 21 złotych tygodniowo i mam zaśmiecony Kampinos.

Proszę Cię... Komuna czy co ? :lol:
Płacę za swoje śmieci, reszta mnie nie interesuje. A już szczególnie śmieci w lasach wokół Warszawy. Dlaczego ja mam za to płacić ? Od tego są teraz odpowiednie służby. Słono opłacane. I chwatit. Zresztą u mnie w okolicy jest czysto.

Czy odczuwam te inwestycje i pieniądze z Unii?
Odczuwam.
Mam nowy most, metro ...

Uwielbiam ten skrót, sugerujący, że Unia nam coś buduje :lol:
Równie dobry jak to, że daje.
Prześledż sobie przepływy pieniędzy między UE a Polską, zainteresuj się sposobem pozyskiwania funduszy, kosztami z tym związanymi. A także ile z tych miliardów rzeczywiście idzie na inwestycje. Zobaczysz, że unia nam nie buduje a "buduje".
I owszem coś dopłaca, ale rzeczywista skala tej pomocy nie jest aż tak istotna, żebyśmy za nią jakąś trzecią Polskę mieli zbudować. Obrazowo mówiąc na tym moście (statystycznie, nie chodzi mi o ten Twój konkretny most) za realne dopłaty to barierki i asfalt zrobione są.
Życzę miłego wieczoru. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.02.2013 18:36

Kiepura napisał(a):Obrazowo mówiąc na tym moście (statystycznie, nie chodzi mi o ten Twój konkretny most) za realne dopłaty to barierki i asfalt zrobione są.

A to ciekawe informacje ... A ja myślałem, że tylko za barierki i asfalt zapłaciłem ;)

Akurat za trzy dni jest rocznica, 31, kiedy postanowiono wybudować metro w Warszawie.
Według założeń pierwszy odcinek, Kabaty-Politechnika, miał być gotowy w 1990 roku,
a ostatni, do Młocin, w 1994.
Oczywiście za nasze środki, bo "nasz sztać".

Ćwierć wieku czekałem, między innymi dlatego, że jak w sejmie ktoś proponował, żeby dopłacić do metra
z budżetu państwa, to się okazywało, że "piniędzy ni ma".

To ja dziękuję za takie "nasz sztać", bo jak się pojawiły pieniądze Unii, to nie tylko udało się tę pierwszą linię skończyć,
ale zaraz się wzięliśmy za drugą. Śmiech mnie teraz ogarnia, jak słyszę, że się "dziesięć miesięcy spóźnia" :D

I twierdzisz, że byłbyś skłonny zagłosować za takim rozdysponowaniem środków budżetu,
żebym nie czekał drugie 25 lat na tę kolejna linie metra, tylko po to, żeby nie brać tych pieniędzy z Unii?

To może zagłosuj też przeciw janosikowemu i za tym, żeby wszyscy żyjący w Warszawie płacili tu podatki,
bo, faktycznie, może mając te dwa miliardy rocznie olałbym unię :lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 10.02.2013 19:53

weldon napisał(a):I twierdzisz, że byłbyś skłonny zagłosować za takim rozdysponowaniem środków budżetu,
żebym nie czekał drugie 25 lat na tę kolejna linie metra, tylko po to, żeby nie brać tych pieniędzy z Unii?

Oczywiście, że brać.
Przecież napisałem, brać co z pańskiego stołu skapnie. Dostaliśmy tyle ile nam się z klucza należało. Nic ponadto.

Natomiast stwarzanie wrażenia, że dzięki tym pieniądzom budujemy trzecią Polskę to jak dla mnie mijanie się z prawdą.

Metro Ci zbudowano, bo miliony Polaków w latach dziewięćdziesiatych (i nadal) pracowało ponad siły, za marne pieniądze, z pogardą dla przepisów BHP, Kodeksu Pracy itp. To jest podstawa wzrostu gospodarczego i większych dochodów budżetu. Pieniądze unijne to technicznie inna forma redystrybucji naszych podatków, plus bonus ze strony unii, konsumowany w dużej mierze przez rolników.

Dobra ja kończę bo zaśmiecamy temat.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 12.02.2013 13:14

Ucieszyło mnie...
że dzięki córce miałam okazję poznać twórczość niejakiego Jelonka :mrgreen:
...i tak se słucham od rana i się ucieszam nadal :lool:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 14.02.2013 13:56

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.02.2013 14:10

longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.02.2013 14:22

weldon napisał(a):
Tomek tam był :D

Ale "inlandu" nie zwiedzałem. :( :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2013 19:27

Ucieszyło mnie dziś takie znalezisko:

Obrazek

Tym bardziej, że dokonałem go we własnej firmie, w gablocie z ekspozycją przy wejściu i nikt nie wie, skąd to się tam wzięło, co jest o tyle dziwne, że klucze do tej gabloty mam ... ja :roll:

:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2013 19:31

może ten blond włos coś wyjaśni? jakby co to badanie dna mogę zrobić :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.02.2013 19:37

To nie włos, tylko jakaś nitka z tej podkładki na której położyłem znaczek :D

Ciemno było, więc jej nie zauważyłem, a teraz nie chce mi się sesji powtarzać :)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 16.02.2013 01:13

weldon napisał(a):Ucieszyło mnie dziś takie znalezisko:

Obrazek

Tym bardziej, że dokonałem go we własnej firmie, w gablocie z ekspozycją przy wejściu i nikt nie wie, skąd to się tam wzięło, co jest o tyle dziwne, że klucze do tej gabloty mam ... ja :roll:

:D

weldon ty to masz szczęście :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 615
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone