Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.05.2012 07:48

Podtrzymuję.
Podróżując po Europie jako turysta, nie interesuje mnie, kto wozi jakie zwierzęta w samochodzie, jak policja rozprawia się z protestami czy to jak wyrażają swoje emocje lokalni parlamentarzyści. Za to głównie interesuje mnie to czy jestem w tym kraju bezpieczny. Kraje w których morduje się turystów omijam szerokim łukiem. Ostatnio takie rzeczy działy się w Egipcie. O Europie nigdy nie słyszałem.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.05.2012 07:53

greenrs napisał(a): Kraje w których morduje się turystów omijam szerokim łukiem.

Z tymi "turystami" bym poczekał ... :?
Turyści nie zapuszczają się w pewne rejony, w które nie zapuszczają się nawet miejscowi.

Poczekajmy na więcej szczegółów lub na zakończenie śledztwa, bo na razie jest wielkie gdybanie.

Resztę dopisałem w edycji poprzedniego postu :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.05.2012 08:26

weldon napisał(a):a propos "dziki kraj", to wole na nas patrzeć nie przez pryzmat tego bydła, które doprowadziło do śmierci dwóch żyraf w Łodzi, ale przez pryzmat tego, jak dużo osób zaangażowało się w ratowaniu Tofika...

Ty wolisz i ja też bym wolał... Ale to tylko nasze życzenia. W świat idą inne wiadomości.

Przy okazji sprawy żyraf... Nie mogę zrozumieć jak to jest, że przy obecnym stanie techniki kryminalistycznej, to bydło (jak ich nazwałeś), jest ciągle nieuchwytne. Przecież to nie była zbrodnia przygotowywana drobiazgowo przez wiele miesięcy, a jedynie wyskok jakiegoś (lub kilku) nie w pełni sprawnych umysłowo osobników. I co? Żadnych śladów ani świadków?

PS. Za Tofika też trzymam kciuki!

I jeszcze coś
weldon napisał(a):Turyści nie zapuszczają się w pewne rejony, w które nie zapuszczają się nawet miejscowi.

Sądziłem, że w cywilizowanym kraju takich miejsc po prostu nie ma :?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.05.2012 08:51

greenrs napisał(a):Podtrzymuję.
Podróżując po Europie jako turysta, nie interesuje mnie, kto wozi jakie zwierzęta w samochodzie, jak policja rozprawia się z protestami czy to jak wyrażają swoje emocje lokalni parlamentarzyści. Za to głównie interesuje mnie to czy jestem w tym kraju bezpieczny. Kraje w których morduje się turystów omijam szerokim łukiem. Ostatnio takie rzeczy działy się w Egipcie. O Europie nigdy nie słyszałem.

Sądzisz, że zabójstwa turystów mają miejsce tylko w Polsce?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.05.2012 09:04

greenrs napisał(a):Sądziłem, że w cywilizowanym kraju takich miejsc po prostu nie ma :?

Obawiam się, że mocno byś się zawiódł na wielu "cywilizowanych" krajach :/

Dla mnie Niemcy na przykład to barbarzyńcy, a opinię o nich wyrobiłem sobie na podstawie więcej niż dwójki zamordowanych :(

greenrs napisał(a):I co? Żadnych śladów ani świadków?

Zdaje się, ze właśnie takie sprawy są najtrudniejsze.

Bocian napisał(a):Sądzisz, że zabójstwa turystów mają miejsce tylko w Polsce?

Tym bardziej, takie enigmatyczne, kiedy nic nie ginie oprócz dokumentów.

Dziwna sprawa i nie ferowałbym wyroków bez jakichś konkretów :/
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.05.2012 09:05

Bocian napisał(a):

No właśnie wyżej napisałem, co sądzę: Ostatnio takie rzeczy działy się w Egipcie. O Europie nigdy nie słyszałem.[/b]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.05.2012 09:10

weldon napisał(a):Dla mnie Niemcy na przykład to barbarzyńcy, a opinię o nich wyrobiłem sobie na podstawie więcej niż dwójki zamordowanych :(

Ciekawa opinia. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? No bo wojna była dawno temu...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.05.2012 09:18

greenrs napisał(a):
Bocian napisał(a):

No właśnie wyżej napisałem, co sądzę: Ostatnio takie rzeczy działy się w Egipcie. O Europie nigdy nie słyszałem.[/b]

Nie słyszałeś. Co nie oznacza, że takich wydarzeń nie ma. Sądzę, że są i to w każdym państwie. Nie słychać o tym nie ma w tym nic "ciekawego" dla nas. Cóż ciekawego może być w tym , że gdzieś zabili pana X w państwie Y?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.05.2012 09:24

greenrs napisał(a):
weldon napisał(a):Dla mnie Niemcy na przykład to barbarzyńcy, a opinię o nich wyrobiłem sobie na podstawie więcej niż dwójki zamordowanych :(

Ciekawa opinia. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? No bo wojna była dawno temu...

Do dziś przeraża ... :(
Wiesz, sporo, wymordowanych wówczas osób, dziś żyło by jeszcze.

Wciąż dowiadujemy się nowych faktów, takich, jak na przykład, o "dobrym" Wehrmachcie, który, jak się okazuje, wcale taki dobry nie był :/

Co do turystów, to, faktycznie, jeżeli nie dotyczą bezpośrednio nas, tak, jak sprawa tego małżeństwa nad Amazonką, to dowiadujemy się co najwyżej jak ktoś wysadzi autobus pełen turystów w powietrze.

Albo dyskotekę :/
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.05.2012 09:25

Bocian napisał(a):Nie słyszałeś. Co nie oznacza, że takich wydarzeń nie ma. Sądzę, że są i to w każdym państwie. Nie słychać o tym nie ma w tym nic "ciekawego" dla nas. Cóż ciekawego może być w tym , że gdzieś zabili pana X w państwie Y?

O Egipcie było głośno. O ostatnim morderstwie w Warszawie rozpisuje się większość europejskiej prasy. W Niemczech wszystkie główne dzienniki (ale to zrozumiałe).
Kilka lat temu głośna była sprawa (nie tylko w Polsce) morderstwa polskich kajakarzy w Ameryce Płd.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.05.2012 09:29

greenrs napisał(a):
Bocian napisał(a):Nie słyszałeś. Co nie oznacza, że takich wydarzeń nie ma. Sądzę, że są i to w każdym państwie. Nie słychać o tym nie ma w tym nic "ciekawego" dla nas. Cóż ciekawego może być w tym , że gdzieś zabili pana X w państwie Y?

O Egipcie było głośno. O ostatnim morderstwie w Warszawie rozpisuje się większość europejskiej prasy. W Niemczech wszystkie główne dzienniki (ale to zrozumiałe).
Kilka lat temu głośna była sprawa (nie tylko w Polsce) morderstwa polskich kajakarzy w Ameryce Płd.

Rozpisuje się? Bez przesady. Ludzie zabijają się wszędzie. Tu jest to o tyle ciekawe, że nie jest znany motyw. Wygląda na wyrok.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.05.2012 09:47

weldon napisał(a):
greenrs napisał(a):

Do dziś przeraża ... :(
Wiesz, sporo, wymordowanych wówczas osób, dziś żyło by jeszcze.

Daj spokój. To było 70 lat temu. Nie dotyczyło to też wszystkich Niemców. Większość tych normalnych obywateli nie chciała wojny.
Idąc tym tropem, to nie powinieneś lubić też Włochów, Japończyków, Rumunów, Węgrów, Rosjan, Ukraińców, Słowaków... Nie wiem czy ktoś jeszcze został? Oni wszyscy kolaborowali z Niemcami. No a poza tym także Szwedów (potop), Czechów (za Zaolzie) no i Anglików oraz Francuzów (bo nas zdradzili).

Nie przywołujmy tu demonów przeszłości. To chyba nie to forum.

No i coś jeszcze. Choć nie znam dobrze niemieckiego, na ulicach Berlina (bywam często) czuję się bezpieczniej niż np. w Krakowie czy Katowicach.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.05.2012 09:52

Bocian napisał(a):Wygląda na wyrok.

Swoją drogą, nie przesadzałbym tez z tym, że to "głośna sprawa".

Coś wspominali w pakiecie informacyjnym, obok informacji o stacji Stadion i o petardach, jakie rzucała Solidarność.

To, że to turyści, w dodatku do końca nie wiadomo kim byli, bo to tylko na podstawie informacji od policji z Hamburga i na podstawie rejestracji się dowiedziano, a ten "camper", to, wg opisu, "dostawczak VW z przerobioną paką i materacem".

"Turyści z Hamburga" w dostawczaku w krzakach pod mostem na Augustówce w Warszawie?

Dziwna sprawa :/

greenrs, a kto ci powiedział, ze ja lubię te narody o których wspomniałeś ? :D

No, może oprócz Słowaków i Węgrów, bo potrafili się przyzwoicie zachować :D

A z Czechami to ci się chyba historia pomyliła ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.05.2012 10:03

greenrs napisał(a):Daj spokój. To było 70 lat temu. Nie dotyczyło to też wszystkich Niemców. Większość tych normalnych obywateli nie chciała wojny.
Idąc tym tropem, to nie powinieneś lubić też Włochów, Japończyków, Rumunów, Węgrów, Rosjan, Ukraińców, Słowaków... Nie wiem czy ktoś jeszcze został? Oni wszyscy kolaborowali z Niemcami. No a poza tym także Szwedów (potop), Czechów (za Zaolzie) no i Anglików oraz Francuzów (bo nas zdradzili).

Dokładnie tak. Takie myślenie wg mnie jest bez sensu. Jak głęboko mamy sięgać do historii? W pięknym przegrywaniu jesteśmy zaje... Mamy kogo nie lubić :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.05.2012 10:08

weldon napisał(a):A z Czechami to ci się chyba historia pomyliła ;)

Nie sądzę. Może to kwestia interpretacji :D

Ja tam lubię wszystkich (no może prawie wszystkich) :lol: :wink:

Bocian napisał(a):Dokładnie tak. Takie myślenie wg mnie jest bez sensu. Jak głęboko mamy sięgać do historii? W pięknym przegrywaniu jesteśmy zaje... Mamy kogo nie lubić :)

No to mamy podobne zdanie. Za dużo w naszym życiu martyrologii a zbyt mało zdrowego rozsądku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 570
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone