Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 01.04.2011 08:16

Jestem po rozmowie z dyrektorką - nic nie można zrobić!
Nie jest dzieckiem upośledzonym, nienormalnym - ma po prostu adhd i zachowuje sie niemoralnie bo to wynosi z domu, szkoła w innym przypadku który dot. tego samego ucznia kierowała już sprawę do sądu rodzinnego i tyle mogła zrobić, zgłaszała do kuratorium a tam - nic. Dopiero jak się coś stanie, pojawi sie program "Uwaga" to sie wszyscy zaczną zastanawiac kto popełnił błąd i gdzie mozna było zareagować. Paranoja.... :(
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 01.04.2011 08:21

santosz napisał(a):Jacku ale tu chodzi o przeniesienie gościa do szkoły specjalnej, matka też tego chce, powiedziała że moze ze mną pójśc w tej sprawie do dyrektorki....

No to macie problem - bo to wcale nie jest łatwa sytuacja - jeżeli to dziecko ma zdiagnozowane ADHD i to w stopniu wyższym, to żadne pogadanki z policją, psychologiem tu nie pomogą. Niestety od kilku lat panuje" nowa moda" pedagogiczna, że dzieciaków z ADHD poradnie szkolno-pedagogiczne nie chcą kwalifikować do szkół specjalnych, bo uważają, że mają się one integrować, więc wysyłane są do klas integracyjnych.

Jeżeli rodzice chłopca chcą współpracować (co jest bardzo ważne :!: i zdecydowanie powinno ułatwić rozwiązanie sytuacji) to mogą się oni starać o indywidualne nauczanie.

A czym Dyrektorka uzasadnia swoją decyzję? Mówi: "nie, bo nie"?
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 01.04.2011 08:32

santosz napisał(a):Jestem po rozmowie z dyrektorką - nic nie można zrobić!
Nie jest dzieckiem upośledzonym, nienormalnym
Takiej odpowiedzi dyrektorki się spodziewałam.

santosz napisał(a):zgłaszała do kuratorium a tam - nic.
Bo sprawie pomóc może jedynie poradnia szkolno-pedagogiczna współpracująca z rodzicami dziecka. I tak jak pisałam wcześniej - nie ma podstaw, żeby przenieść dziecko do sz.specjalnej, bo on jest zapewne intelektualnie w normie. Jedynie co - możecie naciskać na rodziców, żeby starali się o indywidualne lekcje.

santosz napisał(a):Paranoja.... :(
Niestety, ale to adekwatne podsumowanie tej, jak i wielu innych sytuacji szkolnych.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.04.2011 08:33

Santosz, dokładnie tak jak pisze Tymona, najlepsze (i być może jedyne) wyjście z tej sytuacji to nauczanie indywidualne. W szkole, w której pracuję, to się sprawdza w przypadku dzieci, które mają ADHD czy inne zaburzenia zachowania.

Jeśli rodzice chcą współpracować (co wcale nie zdarza się tak często), to już jest sukces! Mogą starać się o indywidualne nauczanie u lekarza. Może się ono odbywać w szkole lub w domu (w sytuacjach, gdy uczeń mieszka blisko szkoły). Tylko jeśli chodzi o poradnie psychologiczno-pedagogiczne, lekarze nie zawsze chętnie przyznają IN (indywidualne nauczanie), właśnie ze względu na obawę, że dziecko nie będzie się uspołeczniać...

Tacy uczniowie faktycznie się alienują. Tylko pojawił się ostatnio dziwny "trend", żeby chronić głównie "chore" dzieci, a niewiele osób zastanawia się, co z tymi dręczonymi przez nie "zdrowymi", które są narażone na ataki uczniów z nadpobudliwością.

Takie czasy i dziwne tendencje :roll:

Trzymam kciuki, żeby się udało!
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.04.2011 08:35

Za moich czasów takie rzeczy jak te ADHD, czy problemy z czytaniem, czy pisaniem, to jakoś potrafili leczyć ...

Skutecznie i z pożytkiem zarówno dla ogółu jak i dla delikwenta.

Stanowczo uważam, że nieleczone największą krzywdę robi pacjentowi.
Nawet takie odosobnione przypadki jak Majewski, nie przekonają mnie, że to normalne, takie zachowanie.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 01.04.2011 08:42

maslinka napisał(a): Tylko pojawił się ostatnio dziwny "trend", żeby chronić głównie "chore" dzieci, a niewiele osób zastanawia się, co z tymi dręczonymi przez nie "zdrowymi", które są narażone na ataki uczniów z nadpobudliwością.

Wiesz, Maslinko - ja też się temu dziwię :roll:

pozdrawiam
:D
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 01.04.2011 08:49

weldon napisał(a):Za moich czasów takie rzeczy jak te ADHD, czy problemy z czytaniem, czy pisaniem, to jakoś potrafili leczyć ...

Jeśli chodzi o te nowoczesne choroby to i tak najskuteczniejsze są tradycyjne metody. Na grypę A1/NH1 najlepszy jest gorący C2H5OH. Podobnie zresztą jak na ADHD najskuteczniejszy jest tradycyjny wpierd*l.

;):D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.04.2011 08:50

Arek napisał(a):Na grypę A1/NH1 najlepszy jest gorący C2H5OH. Podobnie zresztą jak na ADHD najskuteczniejszy jest tradycyjny wpierd*l.

Wyjątkowo zgodni jesteśmy w tym zakresie :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.04.2011 08:54

Arek napisał(a):Jeśli chodzi o te nowoczesne choroby to i tak najskuteczniejsze są tradycyjne metody...

Podwójna lewatywa.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 01.04.2011 09:10

Na grypę - rumianek.

Rum się pije, Janek rypie i po grypie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.04.2011 09:15

Dudek2222 napisał(a):Na grypę - rumianek.

Straszne rzeczy piszesz 8O

To ja już wole poleżeć i wypocić :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.04.2011 09:47

weldon napisał(a):
Dudek2222 napisał(a):Na grypę - rumianek.

Straszne rzeczy piszesz 8O

To ja już wole poleżeć i wypocić :lol:

Racja Piotrze ... i na dodatek okład
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.04.2011 09:52

O! Okład mi się podoba :D

(A ten Janek, to nie za bardzo ... :? ) :wink:
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 01.04.2011 09:58

Wyobraźcie sobie, co następuje :

Podczas rozmowy telefonicznej z przesympatyczną Panią z siedleckiego NFZ udało mi się potwierdzić fakt posiadania przez uczestników majowego wyjazdu do Rzymu prawa do posiadania EKUZ.
Mało tego, Pani zadeklarowała, że karty zostaną wyprodukowane dzisiaj, a moja żona, zaopatrzona w stosowne dokumenty i upoważnienia, odbierze je w dogodnym terminie.
Należy dodać, że karty będą dla :
-Rodziców i sióstr mojej Mamy ( całe towarzystwo z Warszawy )
-mojej żony,dzieci ( to już na wyjazd do Chorwacji ) i mnie
Łącznie sztuk 9.
Można, jeśli się chce ?
Można.
I uwierzcie, nie jest to dowcip z okazji dzisiejszego dnia.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 01.04.2011 10:00

weldon napisał(a):
Arek napisał(a):Na grypę A1/NH1 najlepszy jest gorący C2H5OH. Podobnie zresztą jak na ADHD najskuteczniejszy jest tradycyjny wpierd*l.

Wyjątkowo zgodni jesteśmy w tym zakresie :lol:

dołączę się do Waszej zgodności...
dodałalabym wper...ol rodzicom, bo takie zachowanie nie bierze się nagle i z powietrza, dziecko sprawdza ile może i jak długo może, jeżeli nie ma reakcji w odpowiednim momencie, to potem są takie efekty.
Moja Kasia dostała pięścią w twarz od kolegi z przedszkola, najpierw sukinkot się wyparł (dobrze, że byli świadkowie) a potem zaczął wymyślać jakieś niestworzone historie.... reakcja mamusi? - nie obejrzysz dzisiaj bajki.....
Na drugi dzień byłam u dyrektorki, powiedziałam, że jak się to powtórzy - zgłaszam sprawę do kuratorium. Mamuśka do dzisiaj brzydko patrzy w moją stronę, ale ze smarkaczem miałam spokój do końca przedszkola.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 486
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone