Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 01.04.2009 15:39

Ja też coś zaczęłam kichać i boli mnie gardło...
Leszek gratuluje silnej woli i życze wytrwałości w postanowieniu!!!!!!!! :D :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.04.2009 15:44

Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.04.2009 17:46

Leszek Skupin napisał(a):

3. Dzisiaj mija 10 dni od momentu kiedy przestalem palić :D Najgorsze już za mną ;).... notabene bez żadnych plastrów, gum i innego świństwa zastępczego :lol: :hut:

Pozdrav :papa:

Podobno limity są takie: 3h, 3 dni, 3 tygodnie, 3 miesiące i 3 lata- jak do tego się dojdzie to już do nałogu się nie wróci :) Trzymam kciuki :!:
kasia72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia72 » 01.04.2009 20:33

Leszku gratuluję Ci i obyś wytrwał, mnie się już udaje od pięciu lat :hearts:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.04.2009 20:37

Najgorsze pierwsze 3 lata (z autopsji)
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 01.04.2009 20:45

No Leszku gratulacje!!!!

Ja się cieszę, bo:
1 mój mąż nie pali od 8 marca (zbieg okoliczności? A może prof. Religa?)-po prostu stwierdził,że to ostatni papieros i koniec,też bez gum i plastrów i mam nadzieję,że tak już zostanie,
2 wreszcie wiosna i to nie tylko kalendarzowa
3 jeszcze tylko 4 dni i mój mąż będzie na troche w domu :D :D :D
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 01.04.2009 20:50

Nałóg to obrzydliwy.

Pierwsza moja próba po 5-ciu latach zakończyła się niepowodzeniem, druga to sukces, który trwa od 10-ciu lat.
Ważne by fazie początkowej walki, omijać towarzystwa palących, w późniejszej fazie, w moim przypadku, świadomie wystawiałem się na próbę charakteru.

I udało się. Wytrwania życzę.
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 01.04.2009 20:57

Właściwie to pierwszy raz próbuje nie palić, a dużo nie palił,tylko w pracy i na imprezkach,więc mam nadzieję,że juz nie będzie. No i że nie przytyje,bo ponoć się tyje
Liliana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liliana » 01.04.2009 22:35

Krystof napisał(a):a ja się przeziębiłem ... a tak się wczoraj cieszyłem, że to już może alergia :wink:

A co byś powiedział na ospę :twisted:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 01.04.2009 22:42

Leszek Skupin napisał(a):1. Słońce od dwóch dni takie, że lampa a na termometrze 40 st w słońcu :D

2. Nowe opony letnie do samochodu zamówione :D

3. Dzisiaj mija 10 dni od momentu kiedy przestalem palić :D Najgorsze już za mną ;).... notabene bez żadnych plastrów, gum i innego świństwa zastępczego :lol: :hut:

nie palę już 9 lat, ale prób porzucenia miałem bardzo wiele...
coś zawsze jednak jest kosztem czegoś...
w moim przypadku okazało się świadome pójście w nadwagę, cóż, lepiej wydać na kucharza aniżeli na lekarza...
trzymam za Ciebie ale i polecam twarde myślenie zabezpieczające przed powrotem do fajczenia, bo to dopiero jest cała sztuka...
:wink: :wink: :lol: :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.04.2009 07:11

jacky6 napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
3. Dzisiaj mija 10 dni od momentu kiedy przestalem palić :D Najgorsze już za mną ;).... notabene bez żadnych plastrów, gum i innego świństwa zastępczego :lol: :hut: :

... trzymam za Ciebie ale i polecam twarde myślenie zabezpieczające przed powrotem do fajczenia, bo to dopiero jest cała sztuka... :wink: :wink: :lol: :lol:

Dokładnie to potwierdzam.
Rzucić w sumie nie jest aż tak trudno.. o wiele trudniej jest to utrzymać. Ja "rzucałem" przy pomocy "silnej woli" lub innych wspaniałych metod setki razy i zawsze po kilku dniach, tygodniach a nawet po 2 miesiącach zawsze wracałem, aż się w końcu pogodziłem, że to mnie przerasta, ze po prostu jestem totalnym nałogowcem. I wtedy odstawiłem.

Leszku, trzymam kciuki i życzę powodzenia.
Ja zastosowałem metodę "nie palę jeden dzień"... gdzieś o tym przeczytałem. I tym sposobem w listopadzie "stuknęło" mi 5 lat bez fajeczki. Wciąż jednak uważam, że nie ma nic smaczniejszego niż papierosik z kawusią! :P Acz mój limit tych przyjemności się już wyczerpał :( Nie dla psa kiełbasa, nie dla Janka pecik...
Przez ostatnie lata palenia (ponad paczka dziennie mocnych fajek) co najmniej 2 lub 3 razy do roku chorowałem na zapalenie oskrzeli i zapalenie gardła. Któregoś razu tak okropnie mnie rozłożyło, że zupełnie nie mogłem zapalić :twisted: . Więc nie paliłem jeden dzień, potem drugi, potem trzeci, a czwartego pomyślałem sobie, że jeszcze jeden nie zapalę i zobaczę itd. A potem już było coraz lepiej. Potem był kryzysik przy 3-cim miesiącu i chyba po 7 czy 8 miesiącach. Po roku było już git.
Przez pierwszy rok czasem mnie jeszcze ciuteczkę ciągnęło, ale wtedy zawsze sobie mówiłem, że przecież 1 dzień do wieczora to wytrzymam, a jutro "się zobaczy". Bo jak sobie pomyślałem, że już nigdy, nigdusieńko nie sztachnę się.. to od razu mnie ciągnęło 3 razy mocniej.
No i profity z niepalenie są ogromne:
1. Mogę przebiec duży kawałek bez zadyszki.
2. Od 5 lat ani razu nie zachorowałem na oskrzela ani nie miałem anginy
3. Oszczędzam ok. 150-200 zł miesięcznie, co razy 10 m-cy daje rocznie 1500-2000 zł, czyli ok. 400 euro, a więc o ileż więcej przyjemności nad Adriatykiem!:D
itp

pozdro i życzę powodzenia
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 02.04.2009 07:22

Brawo Leszku, trzymam kciuki. Dasz radę.

Ja nie palę od 2 lat, 1 miesiąca i 7 dni :)
Ciągle liczę ile czasu upłynęło, bo pomaga mi to przetrwać chwile, gdy mam ochotę znowu złapać za papierosa. Wtedy pytam się sam siebie: czy nie szkoda ci stracić tych dni bez nałogu i zaczynać wszystko od nowa ?? Pomaga
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.04.2009 08:22

Cieszą mnie słowa wsparcia :D dzięki :!:

I ja "rzucałem" wiele razy... Potem przestałem się czarować, że to rzucanie i paliłem i paliłem i paliłem........ Ostatnio przyjaciele zaczęli pozbywać się nałogów. Żona daje dobry przykład... nie pali od dwóch lat. A mnie zaczął wkurzać kaszel palacza i wieczny smród. Poza tym mnie wychodziło 300 zł/m-c a to daje kwotę 3600 zł/rok 8O. Odkładam... po roku kupię sobie obiektyw :D za te pieniądze ;) a w dalszym terminie mam inne plany do spełnienia, także motywacji na około jest ho ho ho....

No i jestem z tymi, którzy właśnie rzucają, lub podjęli decyzję o rzuceniu... TO NIE JEST TAKIE TRUDNE :!: Wystarczy naprawdę chcieć :!: :D

P.S. dzisiaj odłożyłem drugą stówkę :D do skarbonki :D
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 02.04.2009 13:10

I zrobić to przede wszystkim dla siebie a nie dla kogoś

Ps.Leszku ja chcę Twoja skarbonkę pod koniec roku :wink:
kasia72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia72 » 02.04.2009 19:29

Dziś smutno, bo to cztery lata gdy nie ma z nami Jana Pawła II :(
Pamiętam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 150
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone