maxredaktor napisał(a):Jest może podcast tej audycji?
"Żagle, które nas urzekły"
stachan napisał(a):Kapitańska, a któż to śpiewa szanty pod koniec audycji?
Bartosz Józefiak w 'Wszyscy tak jeżdżą' napisał(a):(...) Ustalmy na samym początku, zanim pojedziemy dalej:
nie istnieje coś takiego, jak jazda "szybka, ale bezpieczna". Naukowcy udowodnili ponad wszelką wątpliwość, że to właśnie prędkość odpowiada za większość wypadków w Polsce i na świecie. Szybkość jazdy wpływa na drogę hamowania i przede wszystkim - na tempo naszej reakcji. Kierowca w rozpędzonym aucie odbiera znacznie więcej bodźców, zawęża się też jego pole widzenia. Jego mózg ma znacznie mniejsze szanse, by dostrzec i zanalizować wszystko, co dzieje się na drodze. Szofer z siedemdziesiątką na liczniku przejedzie w dwie sekundy dziesiątki metrów, nim w ogóle ruszy nogą. Najnowocześniejsze samochody nic tu nie pomogą, bo hamulec, póki co, nadal musi nacisnąć człowiek z krwi i kości. Mimo to miliony polskich kierowców chcą dyskutować z biologią i fizyką. Dziennikarze i politycy lubią koncentrować się na pijanych szoferach, rzekomym źródle wszelkiego zła na drogach. W rzeczywistości nietrzeźwi kierowcy odpowiadają za dziewięć procent śmiertelnych wypadków. Piesi - za dziesięć procent. Cała reszta to kierowcy zupełnie trzeźwi, zazwyczaj przekraczający prędkość lub w inny sposób łamiący przepisy.
Chciałem się dowiedzieć, kto i dlaczego tworzy "kulturę zapierdalania" w Polsce.
(...)
W Grecji też była i to w czasie pożarów...tony montana napisał(a):W Gruzji podczas upałów woda była ....
Czyli znowu się urlopujesz...tony montana napisał(a):W Szkocji też jest
piekara114 napisał(a):Zwiedzałeś coś? Wynajmowałeś samochód? Ja myślę że może w listopadzie tam zawitam, choć i inne opcje jeszcze biorę pod uwagę