Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 09.06.2021 21:54

* Psiakostka!
* Motyla noga!
* Kurza stopa!
* Piernik jasny!
* Kurczę blade!
* Kurtka na wacie!
* Do kroćset fur beczek!
* Na krowie kopytko!
* Kurcze pióro!
* Kurczę pieczone!
* Kuchnia felek!
* Kurza melodia!
* Do stu tysięcy diabłów!
* Niech cię licho porwie!
* Niech mnie kule biją!
* Tam do kata!
* Niech to szlag!
* Na rany koguta!
* Niech to piekło pochłonie!
* Tam do diaska!
* Niech to dunder świśnie
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.06.2021 05:13

fly napisał(a):...boboo czy to już jest mania grandiosa?
???
"Znam" jedną Manię (Mańkę Barcik). Co ciekawe, w tej samej książce Kasia zapytała Dyzmę, czy go nie trapi "mania grandiosa".
Kojarzy mi się jeszcze mañana z Barcelony :lol:
Jeśli pytasz o to w związku z moją pamięcią, to nic nie poradzę.
Po prostu pamiętam sporo przeczytanych książek/książeczek - również z cyklu "Poczytaj mi mamo" - nawet takich, które miałem w rękach ponad 50 lat temu ( 8O , to już pół wieku).
I często różne teksty na forum budzą we mnie wspomnienia przeczytanego materiału.

Też tak masz?

Ale niezależnie od tego, cieszę się, że nie narzekam na swoją pamięć.
Wolę manię niż demencję.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 10.06.2021 05:46

ACandrzej napisał(a):W związku z tym trzeba będzie zrobić listę słów niedozwolonych . Czas płynie, język się zmienia i wiele słów dawniej uważanych za przekleństwa obecnie już takimi nie jest ( np. słowo zaj....ty powoli staje się normą, choć dla mnie dalej pozostaje "brzydkim')
[...]
W związku z tym mam pytanie do opiekuna działu, czy słowa zaosiemnaszczyć można używać na tym forum?
Z poważaniem
ACandrzej

O k..., kur..wa, przejb..ne, kuwra, ujowy, uje*ało, ja pier..le

zapewne sam widzisz, że powyższe cytaty nie wyglądają sympatycznie. Najczęściej są to zawoalowane wulgaryzmy lub wyrazy nacechowane pejoratywnie. Niestety tego typu wyrażeń jest w postach coraz więcej. To wielka szkoda, że operując naszą piękną polszczyzną, wśród tak dużych możliwości słowotwórczych, wybieramy te najgorsze z możliwych, dla których leksykon honorowego miejsca nie przewiduje. I owszem, wulgaryzmy słyszymy niemal na każdym kroku, ale wydaje się być oczywiste traktowanie ich jako zjawiska negatywnego. Nikt od forumowiczów nie oczekuje puryzmu, lecz odrobiny finezji i wyrafinowania w sięganiu do mało chwalebnych zakamarków języka, bo nawet przy używaniu przekleństw można być nietuzinkowym... Kto pamięta wandrygę, chałapudrę, skierdaszonego wądrołaja czy chliporzyga odwantronionego z "Szewców" Witkacego? Kto pamięta Stachurę i jego spis bluzgów w "Kropce nad Ypsylonem"? Kto dziś używa, do jasnej chropowatej cholery, porównań Chmielewskiej? Czy nasze 1055 lat tradycji pozwala jedynie na tworzenie apologii dla wszechobecnego w życiu chamstwa i wulgarności? Udowodnijmy wspólnie „iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają” – naszym językiem jest polszczyzna a nie "łacina"!

Mam ogromną nadzieję, że nikt z userów po przeczytaniu moich słów nie poczuje się urażony „ograniczaniem” wolności słowa. Linia moderacyjna forum jest jasno określona i nie przewiduje powszechnej akceptacji takich wyrażeń. Pamiętać również należy, że nasze forum jest czytane także przez młodzież – co chcemy im pokazać? Że w niemal naturalny sposób przychodzi nam kolokwializacja języka? Dział Hyde Park nie bez kozery zawiera w nazwie partykułę prawie...

Na koniec mojego wywodu serdecznie zachęcam do odświeżenia postanowień forumowych regulaminów i zasad netykiety oraz życzę wszystkim miłego dnia 8)

PS Słowo zaosiemnaszczyć jest mocno niesafutne i pozostaje poza rejestrem słów niedozwolonych :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 10.06.2021 07:56

Z aluzjami jest tak, że każdy może je interpretować na swój sposób.
Nie wiem czy słuszny, czy nie, ale swój.
I efekt końcowy może być podobny do efektu dzbana, który póty wodę nosił......

Przed nami kolejny słoneczny dzień, co niewątpliwie cieszy. :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.06.2021 07:59

fly napisał(a):a ta piana to co...? ...w płynie do naczyń je myjesz?

Jak nie jak tak? I dodaję do gara na kolor - tylko koniecznie cytrynowy:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wyszło 33 słoiczki, pierwszy za chwilę zniknie - nie ma to jak omlet z truskawkową konfiturą na śniadanie :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.06.2021 08:55

mervik napisał(a):
piekara114 napisał(a):Wlasnie pakuję się na dłuższy weekend nad Bałtykiem. Wyjazd za12 h
...mam 100km do tego Bałtyku i przerażają mnie te korki 8O ..chyba zacznę jeżdzić pociągiem :wink:

wikol napisał(a):Od wczoraj jestem w Jantarze. Pogoda dopisuje, dziś wycieczka do rezerwatu Mewia Łacha a wieczorem Gdańsk.
Wczoraj 40min korek na Mierzeję.
Udanego pobytu !!

Dziękuję. Pogoda nam się udała, była wspaniała, a Bałtyk wcale nie taki zimny :mrgreen: Jedyna uwaga to do dużej ilości pyłów z sosny, które tworzyły żółte plamy na morzu :evil: Morze miało ciekawy żółty kolor....
Co do korków.... Wyjazd we wtorek o 13 i spokojna droga, bez większych problemów.... W niedzielę na koniec weekendu oczywiście korki były... Ale żeby nie było tak kolorowo to w sobotę odwiedziliśmy Hel (rowerami z Juraty z dwójką dzieci). Na powrocie od Jastarni korek na 1h..... Następnym razem jak będzie półwysep to stacjonujemy na nim lub w jedną stronę transport kolejowy....

PS. Druga dawka Pf za mną, wczoraj popołudniu lekki ból ręki, nasilający się, dziś już ok, ale jeszcze czucie w miejsce kucia jest....

:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.06.2021 19:15

Zarezerwowałam apartament w Cro :D .
Nasz powrót nad Jardan nabiera coraz bardziej konkretnych kształtów 8) . Powrót po ośmiu latach :hut: .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.06.2021 19:18

Ucieszył mnie widok z okna - to musi być dobry znak :wink:

DSC_8126forum.JPG
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.06.2021 19:27

U mnie w domu wszyscy jesteśmy już w pełni zaszczepieni. :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.06.2021 19:30

piekara114 napisał(a):U mnie w domu wszyscy jesteśmy już w pełni zaszczepieni. :D

U mnie też :D
A do tego dziś odebrałam wyniki histopatologiczne i są ok ...
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 11.06.2021 19:37

mysza73 napisał(a):A do tego dziś odebrałam wyniki histopatologiczne i są ok ...

No to kamień z serca. :wink: Coś wiem na ten temat. Zdrowia. :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.06.2021 19:39

Bravik napisał(a):
mysza73 napisał(a):A do tego dziś odebrałam wyniki histopatologiczne i są ok ...

I mnie też kamień z serca, bo też coś wiem na ten temat. :idea:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.06.2021 19:41

Bravik napisał(a):

Dzięki :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.06.2021 19:43

Janusz Bajcer napisał(a):
Bravik napisał(a):

I mnie też kamień z serca, bo też coś wiem na ten temat. :idea:

Dzięki :D
Niedługo mogę zaczynać pokowanie :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.06.2021 19:58

Bez kamienia będzie lekko :wink: :lol: :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1075
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone