napisał(a) stachan » 10.06.2021 05:46
ACandrzej napisał(a):W związku z tym trzeba będzie zrobić listę słów niedozwolonych . Czas płynie, język się zmienia i wiele słów dawniej uważanych za przekleństwa obecnie już takimi nie jest ( np. słowo zaj....ty powoli staje się normą, choć dla mnie dalej pozostaje "brzydkim')
[...]
W związku z tym mam pytanie do opiekuna działu, czy słowa zaosiemnaszczyć można używać na tym forum?
Z poważaniem
ACandrzej
O k..., kur..wa, przejb..ne, kuwra, ujowy, uje*ało, ja pier..le
zapewne sam widzisz, że powyższe cytaty nie wyglądają sympatycznie. Najczęściej są to zawoalowane wulgaryzmy lub wyrazy nacechowane pejoratywnie. Niestety tego typu wyrażeń jest w postach coraz więcej. To wielka szkoda, że operując naszą piękną polszczyzną, wśród tak dużych możliwości słowotwórczych, wybieramy te najgorsze z możliwych, dla których leksykon honorowego miejsca nie przewiduje. I owszem, wulgaryzmy słyszymy niemal na każdym kroku, ale wydaje się być oczywiste traktowanie ich jako zjawiska negatywnego. Nikt od forumowiczów nie oczekuje puryzmu, lecz odrobiny finezji i wyrafinowania w sięganiu do mało chwalebnych zakamarków języka, bo nawet przy używaniu przekleństw można być nietuzinkowym... Kto pamięta wandrygę, chałapudrę, skierdaszonego wądrołaja czy chliporzyga odwantronionego z "Szewców" Witkacego? Kto pamięta Stachurę i jego spis bluzgów w "Kropce nad Ypsylonem"? Kto dziś używa, do jasnej chropowatej cholery, porównań Chmielewskiej? Czy nasze 1055 lat tradycji pozwala jedynie na tworzenie apologii dla wszechobecnego w życiu chamstwa i wulgarności? Udowodnijmy wspólnie „iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają” – naszym językiem jest polszczyzna a nie "łacina"!
Mam ogromną nadzieję, że nikt z userów po przeczytaniu moich słów nie poczuje się urażony „ograniczaniem” wolności słowa. Linia moderacyjna forum jest jasno określona i nie przewiduje powszechnej akceptacji takich wyrażeń. Pamiętać również należy, że nasze forum jest czytane także przez młodzież – co chcemy im pokazać? Że w niemal naturalny sposób przychodzi nam kolokwializacja języka? Dział Hyde Park nie bez kozery zawiera w nazwie partykułę
prawie...
Na koniec mojego wywodu serdecznie zachęcam do odświeżenia postanowień forumowych
regulaminów i zasad
netykiety oraz życzę wszystkim miłego dnia
PS Słowo
zaosiemnaszczyć jest mocno niesafutne i pozostaje poza rejestrem słów niedozwolonych