napisał(a) Gonzales » 12.05.2021 08:02
yzedef napisał(a):Gonzales napisał(a):Nie wiem czy to będzie powód do smutku czy radości. Czas pokaże.
Dzisiaj zapłaciłem całość za wynajem domu w Chorwacji. Novasol wymaga dopłaty do całości lub przeniesienia terminu. Jedziemy całą rodziną (10 osób) i decyzja nie była łatwa. Część będzie zaszczepiona ale dzieci niestety nie. Osobiście jestem dobrej myśli. Mam nadzieję że do dnia wyjazdu czyli 26.06 sytuacja się znormalizuje i nie będzie takich utrudnień jak ma to miejsce dzisiaj.
Ostatecznie klamka zapadła i mogę kontynuować pakowanie się
Pozdrowienia.
Spoko damy radę, ja mam wyjazd w tym samym dniu co Ty
. Nie przejmuj się na rezerwację zrobiłem jesienią w szczycie 2 fali i chociaż za cholerę Chorwatka nie chciała bo była bardzo pesymistycznie nastawiona to argumentując i trochę na litość wyprosiłem
. Za to nie chciała ani kuny przez epidemię, teraz z nią pisałem i już ma inny nastrój... oczekuje nas w czerwcu
. W piątek po południu test dzieci a w sobotę w drogę, damy radę
W sumie to moje nastawienie jest umiarkowanie optymistyczne. Odnoszę wrażenie że rok temu było łatwiej wyjechać bo wszystko było puszczone na "żywioł". Mój największy niepokój budzą testy. Powszechnie wiadomo na ile miarodajne mogą być ich wyniki.
Wystarczy że 1 dziecko dostanie wynik fałszywie pozytywny i po ptokach.
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie szczegółowej kontroli granicznej prowadzonej przez Chorwatów w sezonie. Teraz mogą to robić ale gdy w jednej chwili do ich kraju będą chciały wjechać tysiące turystów nie ma na to szans bez wielokilometrowych korków i wielogodzinnego oczekiwania na wjazd. A taka sytuacja na pewno odstraszy wielu przed przyjazdem.
A wyobraź sobie że na granicy Chorwat zakwestionuje jakiś papierek (szczepienia czy też testu) i co wtedy?
Wierzę że jak będę jechać to może "Enter Croatia" będzie wymagana i tyle.
Pozdrowienia.