Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.05.2021 08:48

alechandro napisał(a):Nie jestem Bogdan ale :
https://polen.diplo.de/pl-pl/04-news/-/2318574

Dzięki ale niewiele mi to wyjaśniło :mrgreen:

Informacje, czy wjeżdżając do Republiki Federalnej Niemiec, będą musieli Państwo odbyć kwarantannę, znajdą Państwo na stronie internetowej Federalnego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, Budownictwa i Ojczyzny (w języku niemieckim i angielskim).
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.05.2021 09:11

greenrs napisał(a):Bogdan, czy te obostrzenia są zależne od landu? W przyszłym tygodniu wybiera się do nas rodzina z Berlina. O żadnej kwarantannie nie wspominają a nie podejrzewam, żeby byli nieświadomi.
Po części tak (zależne od landu). Niech znajomi lepiej sprawdzą rodzina lepiej sprawdzi, jak jest w Berlinie.
Na granicy nie musi być wcale kontroli.
Za to niewykluczone, że "dziewiątego dnia" ktoś Cię odwiedzi, a Ciebie nie będzie w domu...
Są pewne obowiązki nałożone na obywateli, a ich "nieznajomość" może być przykra i kosztowna.

Póki co:
https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/polensicherheit/199124
translator napisał(a):Polska zaliczana jest do obszaru o szczególnie wysokim ryzyku zakażenia (obszar o wysokiej zachorowalności).

www.bundesgesundheitsministerium.de napisał(a):Für Einreisende aus Risikogebieten sowie aus Hochinzidenzgebieten gilt nach den Regelungen der Länder zusätzlich, dass sie die grundsätzlich bestehende zehntätige Quarantänepflicht durch eine zweite negative Testung vorzeitig beenden können.

Diese zweite Testung darf bei Risikogebieten und Hochinzidenzgebieten in der Regel frühestens am fünften Tag nach der Einreise vorgenommen werden.
translator napisał(a):W przypadku podróżnych z obszarów wysokiego ryzyka i obszarów o wysokiej zachorowalności, zgodnie z przepisami krajów związkowych, mogą również zakończyć obowiązujący co do zasady dziesięciodniowy obowiązek kwarantanny drugim negatywnym testem.

Na obszarach ryzyka i obszarach o wysokiej zachorowalności ten drugi test można zwykle przeprowadzić najwcześniej piątego dnia po wjeździe.
To pogrubione może się różnić w poszczególnych landach.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.05.2021 10:08

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2021 14:54

Właśnie dowiedziałem się, że kolega i współpracownik zmarł po długiej walce z Covid. Najpierw Waldek podał smutną informację, nie spodziewałem się, że zrobię to samo.
Ostatnio edytowano 05.05.2021 15:21 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.05.2021 15:13

alechandro napisał(a):Właśnie dowiedziałem się, że kolega i współpracownik zmarł po drugiej walce z Covid.

Wyrazy współczucia.
Ciekawe ile jeszcze kolegów, koleżanek, czy członków rodzin przedwcześnie pożegnamy zanim to się skończy?

Z jednej strony ból po stracie bliskich osób, z drugiej strony bezsilność wobec ambasadorów pseudo nauki jak Zięba & Co. zalecających witaminy, magnez, selen, czy perhydrol na Covid-19. :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2021 15:25

Niestety, to prawda. Kolega chciał się zaszczepić ale się nie doczekał bo jakiś czas temu wylądował w szpitalu o czym nie wiedziałem. Najdziwniejsze było to, że nie odbierał telefonów i nie oddzwaniał co mu się nigdy nie zdarzało. Teraz już wiem, niestety wiem. Już nie będę pisał o tych, którzy z ulgą w sercu opuścili szpitale. Niech mi jeszcze raz ktoś walnie tekstem, że pandemia to ściema i niech wrzuci gówna towarzystwa naukowego antyszczepionkowców...sorki ale zagotowałem się.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 05.05.2021 17:44

Waldku i alechandro, przyjmijcie wyrazy współczucia :cry:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.05.2021 00:04

mervik
...niestety to dziadostwo działa tak podstępnie :cry:

Tak jest, niezależnie od wieku :(
Od grudnia zeszłego roku, czyli w 5 miesięcy pożegnałam:
- Mamę mojego ojczyma - babcię, która nie chorowała ciężko na inne choroby, była nie do zdarcia.
- Przyjaciela - umarł dzień po Bożym Narodzeniu, zostawił moją Przyjaciółkę z dziećmi - 6 i 18 lat . Zdrowy chłop był :cry:
- Dwóch sąsiadów w wieku 60+.
- Ciocię męża - seniorkę, która odmówiła szczepionki w styczniu, a umarła w marcu na covid.
- Tydzień temu zmarł nagle wujek , który miał wielkie plany -budował eco - camp na naszym Wybrzeżu, nabierał wiatru w żagle.
I wielu dalszych znajomych i ludzi z rodzin przyjaciół.
- Ostatni przypadek - sprzed tygodnia - kolega męża, 34 lata, zostawił dzieci - 6 i 14 lat i żonę, której matka zmarła na covid tydzień wcześniej :(

Czy były zaniedbania ze strony "systemu" w przypadku tych śmierci?
Na pewno.
Ale bezpośrednią przyczyną było to goowno.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2021 06:43

@Habanero, dzięki.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 06.05.2021 07:52

Bardzo mi przykro z powodu Waszej straty. Ja wciąż drżę o rodzinę i znajomych, chociaż u nas poważnych przypadków nie było. Oby szczepionki pomogły...

alechandro napisał(a): Niech mi jeszcze raz ktoś walnie tekstem, że pandemia to ściema i niech wrzuci gówna towarzystwa naukowego antyszczepionkowców...sorki ale zagotowałem się.

Masz całkowitą rację. Nie nazywam już tego inaczej jak debilizmem.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.05.2021 08:19

greenrs napisał(a):Straszny żal i złość równocześnie... Współczuję Waldku a przede wszystkim rodzinie kolegi.

Habanero napisał(a):Waldku i alechandro, przyjmijcie wyrazy współczucia :cry:

Jacku, Konradzie, dziękuję Wam bardzo.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.05.2021 10:11

Szczere wyrazy współczucia dla wszystkich, którzy stracili bliskich i dalszych w związku z.
Szwagier wygrał choć było ciężko, nie umiał oddychać bez tlenu; ojciec szwagra - na jednej sali leżeli - walczy, ale stan jest taki, że mama szwagra zamówiła ostatnie namaszczenie, mama szwagra na sali żeńskiej, ale stabilnie; szwagierka przeszła w tym samym czasie prawie bezobjawowo, teściowa na razie "tylko" w domu z lekkimi objawami, jej wnuczka pozytywna, ale bezobjawowa.
Ma sa kra
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.05.2021 15:18

W końcu udało mi sie zaszczepić córkę - po miesiącu przekładania terminów, ufff, z głowy
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 06.05.2021 15:39

Pod firmą mamy parking z wielkim znakiem zakazu wjazdu i informacją, że jest to parking dla pracowników i najemców lokali. Co wtorek i czwartek panuje tu istna wojna o miejsca parkingowe bo ludzie, którzy idą do "miasta" nie chcą płacić za parkowanie 2zł/h w strefie tylko zajmują miejsca pracownikom pod zakazem. Byłem odebrać autem syna ze szkoły, wracam i oczywiście wszystkie miejsca zajęte przez ludzi, którzy na pewno tu nie pracują. No to stanąłem sobie obok. Po chwili oburzona kobita wpada do biura i z pretensjami każe mi wyjeżdżać bo ona się nie zmieści. No to jej tłumaczę, że wjechała pod zakaz, stoi na parkingu dla pracowników i ja w tej chwili nie wstanę bo mam obowiązki i kończę o 17. "To cooo Pan nie wyjedzieee?!", No nie. - Panie ale ja tu tylko na chwyłkę... Tja jak wszyscy na tym parkingu. Chyba trzeba będzie do zarządcy o jakiś szlaban wystąpić z petycją bo dramat!
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.05.2021 18:04

Inde napisał(a):Pod firmą mamy parking z wielkim znakiem zakazu wjazdu i informacją, że jest to parking dla pracowników i najemców lokali. (...)

No wiesz co, co za kompletny brak zrozumienia i życzliwości z Twojej strony. Powinieneś jeszcze jej dopłacić po 2zł/h, przeca musiała z buta :wink:

U nas jest podobnie, tylko stawiają na miejsach dla zestawów, a jak wiadomo, kierowcy ich się nie cackają :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1064
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone