Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 21.04.2021 22:02

Nefer napisał(a):
karin74 napisał(a):Szwagier przegrał z Covid :cry:

Wyrazy współczucia.
Dwie osoby z mojej trochę dalszej rodziny też zmarły na covid (miały też choroby współistniejące).

Eh, przez covid z mojego bliskiego otoczenia zniknęły od grudnia 4 osoby :(
Jedna z nich dzisiaj rano.
Należy o tym pisać, żeby covid i jego ofiary nie wydawały się wirtualne.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.04.2021 22:08

Katerina napisał(a):
Nefer napisał(a):

Wyrazy współczucia.
Dwie osoby z mojej trochę dalszej rodziny też zmarły na covid (miały też choroby współistniejące).

Eh, przez covid z mojego bliskiego otoczenia zniknęły od grudnia 4 osoby :(
Jedna z nich dzisiaj rano.
Należy o tym pisać, żeby covid i jego ofiary nie wydawały się wirtualne.

Informacje o ofiarach pandemii są bardzo przykre. Również wśród moich znajomych zdarzyły się takie przypadki.
Współczuję rodzinom, które opłakują swoich bliskich, ale wiem, iż współczucie nie zmniejszy ich cierpienia.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.04.2021 22:08

Nefer napisał(a):

Wyrazy współczucia.

Bardzo smutne jest.....kiedy odchodzą najbliżsi
..wyrazy współczucia dla wszystkich którzy znajdują się w takiej sytuacji :cry:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 22.04.2021 05:27

mervik napisał(a):
Nefer napisał(a):

Wyrazy współczucia.

Dziękuję.
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 22.04.2021 11:35

Nefer napisał(a):
mervik napisał(a):
Nefer napisał(a):

Wyrazy współczucia.

Dziękuję.

Dziękuję
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.04.2021 08:38

Pozazdrościłem sąsiadowi widząc w nocy na parkingu jak cofa i wymieniłem żarówki do świateł cofania na led-y ( koszt 8 zł 2 szt. ) Co za różnica :) świecą prawie jak przednie :mrgreen: wymieniłem też przednie żarówki postojowe również jest różnica ;) Zamierzam jeszcze kupić żarówki do kabiny i do świateł dziennych również led :papa:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.04.2021 09:05

bluesman napisał(a):Pozazdrościłem sąsiadowi widząc w nocy na parkingu jak cofa i wymieniłem żarówki do świateł cofania na led-y ( koszt 8 zł 2 szt. ) Co za różnica :) świecą prawie jak przednie :mrgreen: wymieniłem też przednie żarówki postojowe również jest różnica ;) Zamierzam jeszcze kupić żarówki do kabiny i do świateł dziennych również led :papa:

Pomysł godny rozważenia :idea: :oczko_usmiech:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.04.2021 09:18

greenrs napisał(a):
bluesman napisał(a):Pozazdrościłem sąsiadowi widząc w nocy na parkingu jak cofa i wymieniłem żarówki do świateł cofania na led-y ( koszt 8 zł 2 szt. ) Co za różnica :) świecą prawie jak przednie :mrgreen: wymieniłem też przednie żarówki postojowe również jest różnica ;) Zamierzam jeszcze kupić żarówki do kabiny i do świateł dziennych również led :papa:

Pomysł godny rozważenia :idea: :oczko_usmiech:

Niestety teraz nieco podrożały :( kupiłem te https://pl.aliexpress.com/item/32769985 ... 5c0f9QxSOZ

Pozostałych z wiadomych względów nie wymieniam :) Jeszcze musze znaleźć krótkie ledy do tablicy rej. bo te, które kupiłem do postojówek W5W mimo, że nominalnie się zgadzają są za długie :(
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 24.04.2021 09:22

Dla formalności, taka wymiana na LED z tradycyjnych żarówek jest niezgodna z prawem.
Lampa ma homologację dla żarówki tradycyjnej nie LED. Tak więc jak się trafi nadgorliwego diagnostę lub policjanta to mamy po dowodzie rejestracyjnym. W skrajnym przypadku przy jakimś wypadku i dokładniej analizie jego, z tego powodu również możemy mieć nieprzyjemności. Mam na myśli oświetlenie zewnętrzne bo na wewnętrzne nikt nie zwraca uwagi.
To tak aby każdy miał świadomość a jak zrobi to jego sprawa :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.04.2021 09:34

yzedef napisał(a):Dla formalności, taka wymiana na LED z tradycyjnych żarówek jest niezgodna z prawem.
Lampa ma homologację dla żarówki tradycyjnej nie LED. Tak więc jak się trafi nadgorliwego diagnostę lub policjanta to mamy po dowodzie rejestracyjnym. W skrajnym przypadku przy jakimś wypadku i dokładniej analizie jego, z tego powodu również możemy mieć nieprzyjemności. Mam na myśli oświetlenie zewnętrzne bo na wewnętrzne nikt nie zwraca uwagi.
To tak aby każdy miał świadomość a jak zrobi to jego sprawa :D

Trzeba być świadomym :) zrobiłem to z premedytacją świadomy ew. mało prawdopodobnych konsekwencji :) Jak pewnie zauważyłeś nie wymieniałem żarówek mających podstawowe znaczenie :) Postojówki nie rzucają się w oczy :) a wsteczne używa się rzadko i przede wszystkim krótko, jak ktoś jest bardziej uważający można je wymienić przed badaniem. To chwila roboty :)

W swoim zapale upgrade-owania auta i jako, że nie posiadam światła, które przy otwieraniu drzwi zabezpieczałoby mnie przed wdepnięciem w błoto kupiłem coś takiego :)

https://pl.aliexpress.com/item/10050013 ... 5c0f1W7p8b

Jeszcze nie montowałem z uwagi na temperaturę zewnętrzną ale w łazience świeci tak
Załączniki:
1.jpg.jpg
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 24.04.2021 09:58

...kabinowe zrobiłem podobnie jak Ty, ale nie bez problemów bo nie każde LED-y współpracują z z sys.CAN, no ale spox, sytuacja opanowana.
Teraz w nowym aucie jak coś będę montował RGB, widziałem u kumpla i fajnie to wygląda szczególnie w busie.
pozdro
a to podświetlenie otoczenia samochodu masz do lusterka czy na drzwi od wewnątrz.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.04.2021 10:01

fly napisał(a):...kabinowe zrobiłem podobnie jak Ty, ale nie bez problemów bo nie każde LED-y współpracują z z sys.CAN, no ale spox, sytuacja opanowana.
Teraz w nowym aucie jak coś będę montował RGB, widziałem u kumpla i fajnie to wygląda szczególnie w busie.
pozdro

Majfriendzi mają teraz przeważnie info czy żarówka współpracuje z CAN :)
Oświetlenie jest do drzwi zobacz na link. Zanim weszła era ledów, w Toyocie Verso, w kabinie wszędzie poprzyklejałem pod żarówkami folię aluminiowa i zrobiło się zdecydowanie jaśniej :)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 24.04.2021 10:05

bluesman napisał(a):[

Majfriendzi maja teraz przeważnie info czy żarówka współpracuje z CAN :)
Oświetlenie jest do drzwi.

...pisało na płocie "DUPA", chciał pogłaskać i drzazga w palec się wbiła,
5 lat temu jakość tych ledówek była jaka była, i stąd moje problemy, teraz już można zaufać napisowi ..."współpracuje z CANBUS",
...jak jest z napisami na płocie , nie wiem, nie próbowałem.

pozdro
Ostatnio edytowano 24.04.2021 10:10 przez fly, łącznie edytowano 2 razy
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.04.2021 10:07

fly napisał(a):
bluesman napisał(a):[

Majfriendzi maja teraz przeważnie info czy żarówka współpracuje z CAN :)
Oświetlenie jest do drzwi.

...pisało na płocie "DUPA", chciał pogłaskać i drzazga w palec się wbiła,
5 lat temu jakość tych ledówek była jaka była, i stąd moje problemy, teraz już można zaufać napisowi ..."współpracuje z CANBUS",
...jak jest z napisami na płocie , nie wiem, nie próbowałem.
pozdro

Jakoś dziwnie piszesz :mrgreen: Ja piszę o czasach obecnych. Im zależy na sprzedaży więc bzdur nie powinni pisać, gdyż sklepowi można wystawiać opinię, a oni boją się negatywnych wpisów :)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 24.04.2021 10:12

...czyli jesteś 5 lat za mną, i dzięki mnie kupiłeś ledy które są O.K., bo jednak opinie coś znaczą.
...a prąd w drzwiach masz?
...bo ja miałem tylko odblaski w dolnym rogu drzwi, więc dałem sobie spokój.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1059
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies