Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.03.2021 07:05

tami72 napisał(a):Ja tez o sytuacjij w Niemczech,mieszkam w Monachium. Jak powszechnie wiadomo ,nasi rzadzacy nie popisali sie, kiedy mozna bylo w w samą porę zamowic szczepionki...
Postaram się apolitycznie, choć według regulaminu... nie muszę :lol: ponieważ
regulamin napisał(a):Kategorycznie zabrania się dyskutowania o współczesnej, polskiej polityce
Uważam, że Niemcy nie powinny wyłamywać się z obranego "europejskiego kursu" zamawiania i dystrybucji szczepionek. Jako jeden z współtwórców EU - muszą (dlaczego tak rzadko :roll: ) dać przykład. Zdrowie mieszkańca Ploiești czy Varny powinno być dla Bundestagu tak samo ważne, jak zdrowie mieszkańca Monachium czy Bestwig. Tak samo zdrowie (już o warunkach bytowych nie będę pisał) "niewolników" zatrudnionych przy wydobyciu tak nam potrzebnych rzadkich minerałów.
Pandemia jest cezurą dla całego świata, w tym dla EU, w tym dla Niemiec.
Prawdziwą naturę jednostek poznasz po... alkoholu :wink: i po zachowaniu w momentach krytycznych.
Obserwuję, ale z wnioskami poczekam do "zachodu słońca". Choć obawiam się, że wygra... chciwość (a przynajmniej stanie na podium).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.03.2021 07:35

Odwołany wyjazd, odwołana rezerwacja, odwołany urlop... z wiadomego powodu :(

Dziś i jutro trzeba wymoczyć się na basenie na zapas :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2021 09:10

Zasmuciło mnie ponowne zamknięcie szkół.... Przedszkola, żłobki są ok, szkoły już nie :cry: :cry: :cry:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.03.2021 09:42

Mnie to nie zaskoczyło. A nawet popieram skoro stałe mówi się, że najmłodsze dzieci najmocniej roznoszą wirusa to czemu one chodzą do szkoły (argument, że problem z nauką zdalna tej grupy całkowicie rozumiem), a nie mogą iść do szkoły osoby dorosłe (które reżim bardziej przestrzegaja i można to łatwiej od nich wymusić) przygotowujące się do matury - przecież to już taka sama osoba jak każdy pracujący.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2021 09:46

piekara114 napisał(a):Mnie to nie zaskoczyło. A nawet popieram skoro stałe mówi się, że najmłodsze dzieci najmocniej roznoszą wirusa to czemu one chodzą do szkoły (argument, że problem z nauką zdalna tej grupy całkowicie rozumiem), a nie mogą iść do szkoły osoby dorosłe (które reżim bardziej przestrzegaja i można to łatwiej od nich wymusić) przygotowujące się do matury - przecież to już taka sama osoba jak każdy pracujący.

To niech zamkną żłobki i przedszkola - tam najtrudniej o cokolwiek - a uczniowie niech wrócą do edukacji.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.03.2021 11:25

Niestety, zamknięcie klas 1-3 w tym momencie to jedyna możliwa decyzja. W szkole, w której pracuję, zdecydowana większość nauczycieli 1-3 ma covida :( Nie ma kto uczyć...

Podobnie jest w innych gliwickich szkołach.

Najdziwniejsze jest to, że zachorowali również nauczyciele zaszczepieni (jedną dawką Astry), tylko mają łagodniejsze objawy :?
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 18.03.2021 11:57

Przeszliśmy na zdalne w tym tygodniu, pierwszy raz w tym roku szkolnym.
Sanepid nas zamknął, jak na razie na tydzień, bo dzieci się pochorowały.
Mądra decyzja i to mnie cieszy, smuci , że dzieci chore :(
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.03.2021 12:12

Habanero napisał(a):Sanepid nas zamknął, jak na razie na tydzień, bo dzieci się pochorowały.

Obawiam się, że sytuacja może być teraz gorsza niż jesienią. Mam wrażenie, że ludzie łatwiej się zarażają. Tak było w przypadku moich koleżanek.

Brytyjski wariant... :?
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 18.03.2021 12:16

Mój 7yo od poniedziałku na zdalnych. Z racji tego małżonka na opiekuńczym. Mam cichą nadzieję, że ostatni raz :)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 18.03.2021 12:22

Kapitańska Baba napisał(a):
To niech zamkną żłobki i przedszkola - tam najtrudniej o cokolwiek - a uczniowie niech wrócą do edukacji.

Tylko nie narzekaj gdy znów zabraknie miejsca dla chorych.
Bądź konsekwentna do końca.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2021 12:29

Habanero napisał(a):

Tylko nie narzekaj gdy znów zabraknie miejsca dla chorych.
Bądź konsekwentna do końca.

Konsekwencji mi nie brakuje.
Skoro przedszkola i żłobki mogą działać - to bądźmy konsekwentni i pozwólmy innym dzieciom również wypełniać obowiązek edukacji. A jeśli nie - to zamknijmy również maluchy w domach.
Równi i równiejsi?
W szpitalach również?
Covidowcy witani serdecznie a inni chorzy gonieni precz?
Zalatuje mi to segregacją i to nie rasową :roll: I przypomina wcale nie tak bardzo odległe czasy kiedy to chorzy nie byli leczeni tylko po prostu skazywani na śmierć

PS - wyciałeś fragment mojej wypowiedzi wyrwany z kontekstu - fajny znany sposób na manipulację :roll:
To była odpowiedź na wpis Piekary bez którego to fragmentu zdanie niestety traci sens :roll:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 18.03.2021 12:43

Nic nie wycinałem, jest cały cytat.
Uważam, że przedszkola, żłobki i również moja szkoła , powinny przejść na zdalne.
Ty najchętniej nie podejmowałabyś żadnych działań, nic Ci nie pasuje, bo to zwykła grypa i każdy musi ją przejść.
Kto nie da rady, to sorybatory masz problem, selekcja naturalna.
I ok możesz mieć takie zdanie, tylko późniejsze marudzenie, że nie ma miejsca w szpitalach zupełnie nie pasuje do takiej twardzielki.

Jak podchodzą inni, których pandemia najbardziej dotknęła,
możesz sobie przeczytać choćby na stronie Zieleniec SKI Arena :

Niestety sytuacja pandemiczną jest bardzo poważna i trudno z tymi zasadami dyskutować. Liczba zachorowań, zajętych łóżek czy respiratorów rośnie, musimy więc wszyscy do wprowadzanych zasad się stosować i je uszanować. Im poważniej i odpowiedzialniej do nich podejdziemy, tym szybciej będziemy mogli się cieszyć piękną wiosną i spokojniejszym latem (również w Zieleńcu).
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2021 13:04

Habanero napisał(a):Nic nie wycinałem, jest cały cytat.
Uważam, że przedszkola, żłobki i również moja szkoła , powinny przejść na zdalne.
Ty najchętniej nie podejmowałabyś żadnych działań, nic Ci nie pasuje, bo to zwykła grypa i każdy musi ją przejść.
Kto nie da rady, to sorybatory masz problem, selekcja naturalna.
I ok możesz mieć takie zdanie, tylko późniejsze marudzenie, że nie ma miejsca w szpitalach zupełnie nie pasuje do takiej twardzielki.

O, w końcu - brawo - mam prawo do własnego zdania, no szok 8O

Odmawia się leczenia ludziom potrzebującym - jest to dla mnie powód do marudzenia i zawsze będzie. Odwoływane zabiegi, zamykanie szpitali i udostępnianie ich jednemu rodzajowi pacjentów było jest i będzie dla mnie chorą selekcją ludzi. Bez odbioru :papa:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 18.03.2021 13:48

Co z tymi którzy czekali na zabieg i się zarazili.
Pod płot, respirator czy na zabieg ?
Bez odbioru ..
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 18.03.2021 19:05

Konsekwencji mi nie brakuje.
Skoro przedszkola i żłobki mogą działać - to bądźmy konsekwentni i pozwólmy innym dzieciom również wypełniać obowiązek edukacji. A jeśli nie - to zamknijmy również maluchy w domach.
Równi i równiejsi?

Ja każdego dnia mam obawy ...jak żona wraca z pracy ...pracuje w żłobku i ma na grupie 35 maluchów
..a szczepić się nie chce ta Astrą...tylko jedna z grupy się zaszczepiła i jest już dwa tygodnie na zwolnieniu :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1045
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone