Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.02.2021 12:08

Ural napisał(a):
krutom napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Dziękuję za zaproszenie, ale nie skorzystam. :papa:
Pozostaję z podziwem. :idea:

Janusz, nie daj się prosić :oczko_usmiech:

No chyba Janusz nie dasz się prosić kobiecie.

Jeśli kogoś urazę. to przepraszam :oops:
ale ... :oczko_usmiech:
przypomniał mi się stary kawał
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 08.02.2021 12:11

marze_na napisał(a):
labusm napisał(a):Odgarniają śnieg, sypią sól, u mnie jest minus 10, a sól po prostu w tej temperaturze nie chce działać.

anakin napisał(a):Jest kilka rodzajów soli do sypania?
Bo z tego co widzę u mnie to jedna DW świeci się od niej, druga natomiast niekoniecznie ją widziała.
Oczywiście firmy za nie odpowiedzialne są różne.
Czy aby na pewno to wina soli?

Kilka lat pracowałam w firmie zajmującej się m.in. zimowym utrzymaniem, więc siłą rzeczy trochę poznałam temat.
Przy takiej temperaturze i takich opadach do soli trzeba dodać chlorku wapnia. Przy naszych zimach używany był rzadko, ale jakiś święty minimalny zapas na magazynie musiał być.

Sól drogowa raczej nie ma rodzajów, są tylko rożni dostawcy ( kopalnie ) a za tym idzie jakość i chęć współpracy ze śniegiem. Zależy kto wygra przetarg na dostawę.
Natomiast za całą moją kadencję ponad 20letnią przy utrzymaniu dróg raz widziałem na obwodzie drogowym worki z chlorkiem wapnia. I miał być wykorzystywany do posypywania nawierzchni betonowej na jednym z odcinków drogi. Miał być , ale nie był, bo do dziś leży sobie spokojnie w workach. Autostrada A1 jest betonowa na odcinku, który utrzymujemy, materiał należy do GDDKiA i jest to tylko i wyłącznie sól drogowa, nie ma żadnych mieszanek chlorku wapnia, aby go użyć. Nie ma i nigdy nie było.
Za to na nowym obwodzie utrzymania autostrady jest osobne pomieszczenie, w którym miałby być trzymany ( ale nie w tysiącach ton , jak to ma miejsce w przypadku zwykłej soli drogowej, może tonę, dwie ;) ) i osobne urządzenia do wytwarzania roztworu wodnego.

anakin napisał(a):Śmiem twierdzić, że 80 % ludzi, którzy zajmują się zimowym utrzymaniem dróg nie ma bladego pojęcia co to jest chlorek sodu.
Albo jego koszt jest taki, że lepiej wyjść z założenia, że jakoś to będzie. W końcu przecież stopnieje
:

chlorek sodu
Chlorek sodu = sól drogowa = sól kuchenna :)
chlorek wapnia
Chlorek wapnia to jest koszt, ale przecież kiedyś śnieg stopnieje ;)

anakin napisał(a):Kolejną paranoją są umowy jakie z nimi są podpisywane.
Otóż mają dwie godziny na wyjazd od.... momentu ustania opadów!
Kto to wymyślił, a przede wszystkim kto się na to godzi? :evil:

A umowy są takie ( przynajmniej nasze ) , że na wezwanie dyżurnego kierowca na obwodzie musi być w ciągu godziny, na polecenie dyżurnego wyjechać na drogę odśnieżać. Za to standardy ośnieżania są takie, jak pisze anakin, że droga ma być doprowadzona do stanu czarna mokra w ciągu 1,2,3 iluś tam godzin od momentu ustania opadów. W praktyce raczej nikt nie czeka , aż ustaną, bo jak będzie sypało tydzień bez przerwy, to wtedy nawet pługi wirnikowe nie pomogą.
Wystarczy raz nie wyjść z łopatą odśnieżyć podjazdu i już widać, że zaspałem.

Oczywiście są różni ludzie jako dyżurni, nierzadko z łapanki, bo to też jest teraz firma zewnętrzna, a nie pracownik GDDKiA, czasem nie mający pojęcia z czym to się je, czasem dyżurny pójdzie spać, nie obserwuje stanu drogi. Czasem nie ma wiedzy, że parę kilometrów od obwodu na drodze jest źle, jakiś podjazd, ciężarówki nie wjadą, zablokują drogę i już wtedy jest za późno.
Oczywiście też są różni ludzie jako kierowcy, jedni się przykładają, inni przejadą tak, aby były kilometry do wypłaty, niekoniecznie dobrze robota zrobiona, takie życie. Ale to zawsze dyżurny decyduje kiedy wyjechać na drogę, nie wykonawca. Gdyby wykonawca decydował, to jeździlibyśmy w kółko, trzeba czy nie trzeba, bo przecież płacą nam za kilometry, sól nie nasza, więc jezdnia by była zawsze biała. Od soli :mrgreen:
Ostatnio edytowano 08.02.2021 12:16 przez labusm, łącznie edytowano 2 razy
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.02.2021 12:12

Janusz Bajcer napisał(a):ale ... :oczko_usmiech:

Żaden mężczyzna nigdy nie zamorsuje bez kąpielówek, to oczywiste :mrgreen:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.02.2021 20:50

Kapitańska Baba napisał(a):

Bo ?? :mrgreen: skąd taka stanowcza wiedza ?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.02.2021 21:00

bluesman napisał(a):Bo ?? :mrgreen: skąd taka stanowcza wiedza ?

Od morsujących mężczyzn oczywiście :roll: :mrgreen:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 08.02.2021 21:17

Bardzo mnie dzisiaj "ucieszył" czas dojazdu oraz powrotu z pracy...
...co do służb odpowiedzialnych za odśnieżanie dróg nie będę się wypowiadał...bo za słownictwo dostałbym bana.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.02.2021 21:20

marze_na napisał(a):....

Dziękuję za odpowiedź.
Mnie jednak nieustannie irytują.
Pada raptem kilka dni w roku, a urasta to do miana apokalipsy. :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.02.2021 22:39

Dzisiaj przejechałem przwie cała Polskę, z Raciborza do Ełku :evil: . Dokładnie 633km w 12:31h. Co daje średnią prędkość całe 51 km/h. Co można powiedzieć to warunki drogowe w całym kraju był równie fatalne :wink:
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 08.02.2021 23:56

Przypomniałaś mi taką historię z dzieciństwa :
jak miałem lat naście, pewnie ze dwanaście , w czasach prehistorycznych, kiedy jeszcze nikt z nas chyba o morsowaniu nie słyszał, będąc w czasie ferii u babci na wsi, a więc styczeń- luty, poszliśmy z kuzynem w tym samym głupim wieku nad rzekę. I w tej rzece, na szczęście płytkiej w mroźny dzień , przy leżącym śniegu kąpaliśmy się na waleta, a więc bez kąpielówek. Nie pamiętam, żebym to odchorował, nie pamiętam, czy mały się schował wtedy do brzucha, ale teraz jest na miejscu i ma się dobrze ;)
Na szczęście nikt o tej przygodzie nie wiedział, bo wtedy nogi z tyłka wyrwane.
No i synowi tej historii nie opowiem, chociaż ma już prawie osiemnaście lat

dids napisał(a):Dzisiaj przejechałem przwie cała Polskę, z Raciborza do Ełku :evil: . Dokładnie 633km w 12:31h. Co daje średnią prędkość całe 51 km/h. Co można powiedzieć to warunki drogowe w całym kraju był równie fatalne

tak mi się widzi, że miałeś pecha, bo wg pogodoradarów śniegi szły przed Tobą z południa na północ zaskakując na bieżąco drogowców i kierowców :mrgreen:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 09.02.2021 07:55

bluesman napisał(a):Bo ?? :mrgreen: skąd taka stanowcza wiedza ?

Od morsujących mężczyzn oczywiście :roll: :mrgreen:

Jak widać nie znasz wszystkich :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.02.2021 08:56

bluesman napisał(a):Jak widać nie znasz wszystkich :)

A da się znać wszystkich? Chyba niemożliwe :roll:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 09.02.2021 09:12

bluesman napisał(a):Jak widać nie znasz wszystkich :)

A da się znać wszystkich? Chyba niemożliwe :roll:

nie da się ale nie można mówić za wszystkich :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.02.2021 09:14

bluesman napisał(a):nie da się ale nie można mówić za wszystkich :papa:

Jeśli kąpiesz sie w morsowniach bez kąpielówek - cóż..... na szczęście w morsowniach z ktrych korzystamy są normalni poubierani mężczyźni :papa:
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 09.02.2021 09:46

Prawie do głośnego chichotu mnie przyprawiło rozporządzenie Gminy Chojnice o odwołaniu zajęć w szkołach na dziś z uwagi na ciężkie warunki pogodowe. W samym mieście jest aktualnie -7, bez wiaterku. Prószy lekki śnieżek. Cały ubiegły tydzień trzaskało -13 i nikt na taki wspaniały pomysł nie wpadł. Dodatkowo mnie rozśmieszył fakt, że wszystkie ościenne gminy na coś tak głupiego nie wpadły i dzieci są normalnie w szkołach.

Pozdrawiam roczniki, które do szkoły przedzierały się w zaspach po kolana!

https://gminachojnice.pl/jednostki-orga ... b-Eg4i-ls8

:hut:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 09.02.2021 09:51

Janusz Bajcer napisał(a):
Ural napisał(a):
krutom napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Dziękuję za zaproszenie, ale nie skorzystam. :papa:
Pozostaję z podziwem. :idea:

Janusz, nie daj się prosić :oczko_usmiech:

No chyba Janusz nie dasz się prosić kobiecie.

Jeśli kogoś urazę. to przepraszam :oops:
ale ... :oczko_usmiech:

Janusz, ale to przecież "polityczne" jest :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1034
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone