Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 08.02.2021 09:21

Nie wszyscy to mają gdzieś.
I chociaż Kraków to nie mój teren to kierowcy u mnie w firmie jeżdżą od wczoraj na okrągło bez odpoczynku, zadysponowany jest cały sprzęt i jest sprawny. Odgarniają śnieg, sypią sól, u mnie jest minus 10, a sól po prostu w tej temperaturze nie chce działać. Wygląda to tak, że zestawy jeżdżą, a druga jest biała i śnieg jest sypki, dodatkowo nawiewany z pół na drogę.
Sam wczoraj wieczorem wracałem z Warszawy i od Piotrkowa droga to udręka. Nie dość że wąsko, budowa, to jazda sznurkiem jeden za drugim w kopnym śniegu. A w Częstochowie to samo, nic lepiej. W tych warunkach zostaje tylko odgarnianie pługami, może w końcu przestanie sypać.
Sorry, taki mamy klimat , zjadłem śniadanie, ubieram się i biorę się za łopatę, pługu na placu niestety nie mam.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.02.2021 09:24

Nas zasypało i zawiało - mąż wyjechał do pracy, ja sie chyba dziś nigdzie nie ruszę bo sama łopatą nie dam rady odgarnąć 100 metrów drogi - zanim skończę to początek będzie juz od nowa zawiany :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.02.2021 09:25

damianisko5 napisał(a):Dokładnie tak i dojazd z każdej strony do centrum zakorkowany. Jakaś masakra.

O tym to już nawet nie wspominam. 2,5 godziny jechałem na Cystersów ( normalnie jakiej 1,10 godziny).
Korek od Pawlikowic do Wieliczki !
Piaskarkę na odcinku 40 km widziałem jedną. :evil:
Oczywiście o jakimś sypaniu solą czy czymkolwiek można zapomnieć.
Aż się dziwię, że pług miała opuszczony! :evil:

edit:
Powiedz mi labusm ( bo widzę żeś w temacie).
Jest kilka rodzajów soli do sypania?
Bo z tego co widzę u mnie to jedna DW świeci się od niej, druga natomiast niekoniecznie ją widziała.
Oczywiście firmy za nie odpowiedzialne są różne.
Czy aby na pewno to wina soli?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.02.2021 09:30

Na Śląsku średnicówka całkowicie stoi zablokowana przez TIRy :roll:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 08.02.2021 09:31

greenrs napisał(a):Na Śląsku średnicówka całkowicie stoi zablokowana przez TIRy :roll:

W kerym miejscu ? :oczko_usmiech:
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 08.02.2021 09:33

greenrs napisał(a):Na Śląsku średnicówka całkowicie stoi zablokowana przez TIRy :roll:

No ja nie wiem po co dziś do pracy przyszedłem. Nie dojedzie dziś żaden kurier z towarem.

Obrazek

To jest droga krajowa nr 25. Zastanawiam się gdzie biegnie asfalt, a gdzie już jest pole. 8O
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.02.2021 09:34

sito_zabrze napisał(a):

W kerym miejscu ? :oczko_usmiech:

Na wysokości Chorzowa - w kierunku do Katowic.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.02.2021 09:40

Inde napisał(a):To jest droga krajowa nr 25. Zastanawiam się gdzie biegnie asfalt, a gdzie już jest pole. 8O

To kilka km ode mnie, w Buszkowie. Policja wyznaczyła objazdy, ale na te powiatowe drogi trzeba mieć pług zamocowany przed samochodem. 8O
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 08.02.2021 09:44

walp napisał(a):
Inde napisał(a):To jest droga krajowa nr 25. Zastanawiam się gdzie biegnie asfalt, a gdzie już jest pole. 8O

To kilka km ode mnie, w Buszkowie. Policja wyznaczyła objazdy, ale na te powiatowe drogi trzeba mieć pług zamocowany przed samochodem. 8O

Do Buszkowa w normalnych warunkach mam 25 minut. Fotke podesłał mi kurier GLS`u, który stoi tam od 6 rano 8O
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.02.2021 09:45

labusm napisał(a):Odgarniają śnieg, sypią sól, u mnie jest minus 10, a sól po prostu w tej temperaturze nie chce działać.

anakin napisał(a):Jest kilka rodzajów soli do sypania?
Bo z tego co widzę u mnie to jedna DW świeci się od niej, druga natomiast niekoniecznie ją widziała.
Oczywiście firmy za nie odpowiedzialne są różne.
Czy aby na pewno to wina soli?

Kilka lat pracowałam w firmie zajmującej się m.in. zimowym utrzymaniem, więc siłą rzeczy trochę poznałam temat.
Przy takiej temperaturze i takich opadach do soli trzeba dodać chlorku wapnia. Przy naszych zimach używany był rzadko, ale jakiś święty minimalny zapas na magazynie musiał być.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.02.2021 10:12

Tak w sumie to, to zaskoczenie wcale mnie nie dziwi :mrgreen: Od czterech lat nie było śniegu, który leżał by dłużej niż 24 godziny.
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 08.02.2021 10:25

Nie raz i nie dwa, słyszałam jak to służby są przygotowane, a i tak zawsze było zaskoczenie. To już norma.
U nas też sypie i wieje.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.02.2021 10:25

marze_na napisał(a):Przy takiej temperaturze i takich opadach do soli trzeba dodać chlorku wapnia. Przy naszych zimach używany był rzadko, ale jakiś święty minimalny zapas na magazynie musiał być.

Śmiem twierdzić, że 80 % ludzi, którzy zajmują się zimowym utrzymaniem dróg nie ma bladego pojęcia co to jest chlorek sodu.
Albo jego koszt jest taki, że lepiej wyjść z założenia, że jakoś to będzie. W końcu przecież stopnieje.

Kolejną paranoją są umowy jakie z nimi są podpisywane.
Otóż mają dwie godziny na wyjazd od.... momentu ustania opadów!
Kto to wymyślił, a przede wszystkim kto się na to godzi? :evil:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.02.2021 10:57

anakin napisał(a):Kolejną paranoją są umowy jakie z nimi są podpisywane.
Otóż mają dwie godziny na wyjazd od.... momentu ustania opadów!

We Wrocławiu mają jeździć i jeżdżą od rozpoczęcia opadów. To sobie zresztą każdy może sprawdzić na stronie internetowej https://ekosystem-az.smok.net.pl/ . Umowy określają czas, do jakiego drogi mają być czarne i jest to w zależności od kategorii 4 albo 6 godzin od ustania opadów. Umowy określają też minimalny zapas chlorku sodu i chlorku wapnia, jaki musi być utrzymywany przez firmy odpowiedzialne za oczyszczanie.

Patrząc na Wrocław zawsze uważałam, że podstawowym problemem jest ilość zakontraktowanego sprzętu, obecnie 51 pługosyparek na przeszło 1.100 km dróg. Nie ma siły, żeby szybko było czarno, zwłaszcza przy porannych opadach, kiedy prawie wszystkie pługosyparki stoją w korkach na obwodnicy śródmiejskiej, Powstańców, Kosmonautów czy Krakowskiej.
Odkąd poznałam temat od środka to dużo mniej mnie ekscytują i irytują takie sytuacje drogowe w mieście jak ta dzisiejsza.
Ostatnio edytowano 08.02.2021 11:06 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.02.2021 11:00

U mnie lepiej utrzymana dziś była moja droga osiedlowa niż główna droga 28. Na odcinku 10 km na DK28 spotkałam dwa pługi: jeden z drugim jechał. oba miały opuszczone spychacze i oba sypały.... Ten pierwszy chyba wyjeżdżał kilometry sporo ten dosłownie za nim wszystko zbierał :roll:

Co ciekawe, u mnie nie sypie śnieg, nie wieje wiatr (a i tak nie miałby co nawiać, bo na polach nie ma śniegu), temperatura od wczoraj stała -5 stopni i w dzień i w nocy, a i tak drogi nie są czarne (błoto pośniegowe jest). Więc raczej zaskoczenia nie powinno być u drogowców, a i tak ich przerosło......
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1033
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone