Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 29.12.2020 23:18

karin74 napisał(a):
ZytaS napisał(a):
karin74 napisał(a):Mam nadzieję, że dla mnie coś wymyślą bo Ci co przeszli wstrząs anafilaktyczny ( ja niestety w najgorszym wydaniu) nie mają szans na szczepionkę...

Musiałabyś być uczulona na któryś ze składników szczepionki, żeby wystąpił wstrząs anafilaktyczny. To, że miało się go wcześniej nie jet przeszkodą. Też miałam wstrząs anafilaktyczny - okropne uczucie, skończyło się w szpitalu pod tlenem.

Nie dokładnie tak jak mówisz. Znajomy lekarz, który bardzo dobrze zna co przeszłam od razu mi powiedział, nawet nie próbuj.

To ciekawe jaki jest skład tej szczepionki :?:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.12.2020 23:38

Informacje są bardzo skąpe w tym temacie. Tu 2 materiały: https://www.gov.pl/web/szczepimysie/mat ... w-covid-19

Ciekawy jest jeden punkt:
4.5 Interakcje z innymi produktami leczniczymi i inne rodzaje interakcji
Nie przeprowadzono badań dotyczących interakcji.
Nie przeprowadzono badań dotyczących jednoczesnego podawania produktu leczniczego Comirnaty z innymi szczepionkami.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 29.12.2020 23:46

mervik napisał(a):
majeczka napisał(a):...odszedł właśnie nasz świetny przyjaciel , niesamowity smutek. Niestety nie udało mu się doczekać szczepionki.

....dużo ludzi nie doczeka....szczepionka działa dopiero po miesiącu :cry:
...niestety ...człowiek jest czasami bezsilny
...zostaje żal i smutek :cry:

...fakt, niesamowicie mi przykro, że nasz Adam odszedł, płacz, smutek, żal.

Rozmawiałam dzisiaj z mnóstwem ludzi, oczywiście zachowując dystans, maseczki i reżim.

W kościele tylko rodzina, my staliśmy na placu poza. Na cmentarz można pójść konduktem żałobnym zachowując dystans.

Efekt?

Wszyscy zdecydowanie chcą się zaszczepić, tylko 2 osoby nie miały zdania...
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 29.12.2020 23:52

W temacie tej strony...
Ucieszyło mnie dzisiaj 2 miejsce Kamila Stocha w Oberstdorfie. Również bardzo ucieszyło mnie 7 miejsce Andrzeja Stękały, który staje się mocną pozycją naszej kadry skoczków!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2020 23:54

piekara114 napisał(a):bo producenci nie biorą na siebie odpowiedzialności za szczepionkę i ewentualne powikłania

Do tej pory żadna szczepionka nie była obwarowana odpowiedzialnością ale nie od dziś wiadomo, że osoby mające alergie nie mogą się szczepić. Każdy lek może wywołać takie skutki a aktorka Ewa Sałacka zmarła z powodu wstrząsu po użądleniu osy.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 31.12.2020 00:06

ZytaS napisał(a):
karin74 napisał(a):
ZytaS napisał(a):
karin74 napisał(a):Mam nadzieję, że dla mnie coś wymyślą bo Ci co przeszli wstrząs anafilaktyczny ( ja niestety w najgorszym wydaniu) nie mają szans na szczepionkę...

Musiałabyś być uczulona na któryś ze składników szczepionki, żeby wystąpił wstrząs anafilaktyczny. To, że miało się go wcześniej nie jet przeszkodą. Też miałam wstrząs anafilaktyczny - okropne uczucie, skończyło się w szpitalu pod tlenem.

Nie dokładnie tak jak mówisz. Znajomy lekarz, który bardzo dobrze zna co przeszłam od razu mi powiedział, nawet nie próbuj.

To ciekawe jaki jest skład tej szczepionki :?:

To ciekawe co to za lekarz?
Ciekawe też, kiedy coś ostatnio czytał.
Niestety sporo takich lekarzy.
Znam z doświadczenia. Ale tych mądrych na szczęście jest więcej.

Miałem wstrząs po podaniu kontrastu przy CT.
Lekarz wiedział z kim ma o czynienia.
Dostałem lek i badanie dalej było kontynuowane.
Wykluczono dalsze przerzuty. To było 25 lat temu.

Jak tylko się załapię to się szczepię. Nie tylko dla siebie, ale także z odpowiedzialności za najbliższych.
Ryzyko? Znikome, a odpowiedzialność za rodzinę najważniejsza.

W Nowym Roku zdrówka dla wszystkich i rozumu dla sceptyków.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.01.2021 18:52

Ucieszyła mnie wspólna z Mężem Noworoczna kąpiel w naszym Zalewie - oby stała się coroczną tradycją :hut:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 01.01.2021 19:19

Kapitańska Baba napisał(a):Ucieszyła mnie wspólna z Mężem Noworoczna kąpiel w naszym Zalewie - oby stała się coroczną tradycją :hut:

BRAWO.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.01.2021 19:20

Ural napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Ucieszyła mnie wspólna z Mężem Noworoczna kąpiel w naszym Zalewie - oby stała się coroczną tradycją :hut:

BRAWO.

Dziękuję :smo:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.01.2021 20:15

Po równym roku (365 dni) normalnego używania dysku SSD (jedyny dysk w systemie, jedna partycja),
programik pokazuje, że w tym tempie minie jeszcze 237 lat zanim osiągnę gwarantowane TBW.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 04.01.2021 11:03

boboo napisał(a):Po równym roku (365 dni) normalnego używania dysku SSD (jedyny dysk w systemie, jedna partycja),
programik pokazuje, że w tym tempie minie jeszcze 237 lat zanim osiągnę gwarantowane TBW.

To musisz prowadzić higieniczny tryb życia, albo zwiększyć normalne używanie :wink: :papa:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 06.01.2021 11:44

Ja dopiąłem do końca tegoroczny wypad do Chorwacji :) . Apartamenty zarezerwowane, zaliczki wpłacone, tylko czekać sierpnia i liczyć, że Covid odpuści.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.01.2021 14:59

Ucieszyła mnie prognoza pogody na najbliższe dni - ma być lekki mróz więc może w końcu będzie szansa na kąpiel w zamarzniętym jeziorze?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.01.2021 16:12

Spadł śnieg - ileż radości dał dzieciakom :D Wróciły z podwórka totalnie przemoczone i niesamowicie szczęśliwe :hearts:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 13.01.2021 17:22

Kapitańska Baba napisał(a):Spadł śnieg - ileż radości dał dzieciakom :D Wróciły z podwórka totalnie przemoczone i niesamowicie szczęśliwe :hearts:

Niby niewiele, a jak cieszy dzieci - te małe i te duże też. :oczko_usmiech:

IMG_20210113_121019825_4.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1026
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies