Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.12.2020 15:39

ACandrzej napisał(a):Dobowe zmiany długości dnia rozkładają się po równo o wschodzie i zachodzie słońca. Nie ma zatem możliwości, aby o zachodzie dnia przybywało, a o wschodzie ubywało. Mowa oczywiście o rzeczywistych wartościach czasowych, a nie o zaokrągleniach podawanych w różnego rodzaju tabelach.

Nie jestem znawcą tematu - nie mam kierunkowego wykształcenia - więc opieram się tylko na danych z sieci, konkretnie na tym kalendarzu:

https://calendar.zoznam.sk/sunset-pl.php?city=765876

Jeśli ten kalendarz jest błędny - chętnie zweryfikuję swoją wiedzę na ten temat, poproszę o konkretne źródło - z przyjemnością zajrzę i poczytam :D
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 15.12.2020 15:44

Wydawało mi się, że tu dorośli ludzie są na tym forum...
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.12.2020 16:52

ACandrzej napisał(a):Dobowe zmiany długości dnia rozkładają się po równo o wschodzie i zachodzie słońca. Nie ma zatem możliwości, aby o zachodzie dnia przybywało, a o wschodzie ubywało. Mowa oczywiście o rzeczywistych wartościach czasowych, a nie o zaokrągleniach podawanych w różnego rodzaju tabelach.
Jeśli mierzyć czas "zegarem słonecznym" to zgadza się.
Ale przy naszych (ludzkich) "rzeczywistych wartościach czasowych" faktycznie istnieją niewielkie przesunięcia (czterokrotna zmiana "+-" w ciągu roku).
Są dwa powody tego "bujania":
1. Różna prędkość Ziemi po eliptycznej orbicie wokół Słońca. Np. w peryhelium, czyli tam gdzie Ziemia ma największą prędkość, musi się ona obrócić deczko więcej, aby "ujrzeć" Słonko w tej samej pozycji - czyli przykładowy zachód będzie później;
2. Nachylenie ekliptyki powoduje również różnice w prędkości "przelotu Słońca nad Ziemią".
Sumarycznie może to dać do kilkudziesięciu sekund dziennie (w maximum).
I dlatego w stosunku do "ludzkich zegarów" są takie odchyłki, że Słońce niejako "równolegle" wschodzi i zachodzi później (albo wcześniej), rozwalając symetrię dnia (mierzonego ludzkim zegarem).
I to cała filozofia na ten temat.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 15.12.2020 16:54

Kapitańska Baba napisał(a):Od dziś po południu dzień robi się coraz dłuższy, nareszcie :hut:

Chyba wczoraj w radio usłyszałem, że od dziś dzień będzie dłuższy, w tym sensie, że słońce będzie zachodzić później ;). Nie słuchałem dokładnie ale też się zdziwiłem, że nie 21 grudnia. Już teraz rozumiem :).
Boboo, kompletnie nie rozumiem tego ataku.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.12.2020 17:03

Trajgul napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Od dziś po południu dzień robi się coraz dłuższy, nareszcie :hut:

Chyba wczoraj w radio usłyszałem, że od dziś dzień będzie dłuższy, w tym sensie, że słońce będzie zachodzić później ;). Nie słuchałem dokładnie ale też się zdziwiłem, że nie 21 grudnia. Już teraz rozumiem :).
Boboo, kompletnie nie rozumiem tego ataku.

Niektórzy muszą i nie próbuj ich zrozumieć :smo:
W radio którego słuchałeś ktoś musi tak nienawidzić ciemnych popoludni jak ja skoro o tym wspomniał 8O Cieszę się że nie jestem w tym odczuciu osamotniona :mrgreen:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.12.2020 17:09

Trajgul napisał(a):Boboo, kompletnie nie rozumiem tego ataku.
To nie był atak.
To była odpowiedź na:
Kapitańska Baba napisał(a):bo widać masz problem ze zrozumieniem
To nie był problem ze zrozumieniem napisanego, to był problem ze zrozumiałym napisaniem.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.12.2020 17:20

boboo napisał(a):
Trajgul napisał(a):Boboo, kompletnie nie rozumiem tego ataku.
To nie był atak.

Opowiem Ci trochę o starych czasach, których ze zrozumiałych względów nie pamiętasz.
Otóż dawno, dawno temu od takich tekstów zaczynał się niemal każdy dym w temacie (jakimkolwiek).
Po kilku stronach rozpętywała się z reguły taka burza, że sypały się bany i ostrzeżenia.
Oczywiście nikt nie pamiętał o tym, który rzucił g.....w wentylator i żadna krzywda się mu nie stała.
Najgorszy był ten, który odpowiedział na zaczepkę, a nie prowokator.
Wtedy mi się to strasznie nie podobało.
Dziś o tym pamiętam.
Ot, taka informacja za free.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.12.2020 17:43

anakin napisał(a):Opowiem Ci (...)
Czyżbyś sugerował, że:
przy zrozumieniu danego tekstu tak, jak został napisany a nie tak, jak został pomyślany
i po późniejszym przeczytaniu o problemie ze zrozumieniem,
mam podkulić ogon i miauknąć "yes ma'am"?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.12.2020 08:37

Nie mam na myśli Waszej dyskusji, która (szczerze powiedziawszy) niewiele mnie interesuje, tylko Twój pierwszy post od którego ona się zaczęła.

Ucieszyłoby mnie w końcu jakieś słońce, ale go nie ma, więc mnie nie cieszy. :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.12.2020 09:59

anakin napisał(a):Ucieszyłoby mnie w końcu jakieś słońce, ale go nie ma, więc mnie nie cieszy. :roll:

A u mnie słońce jest :mrgreen: wprawdzie za jakąś szarą mgłą (czy niskimi chmurami), ale razi po oczach :mrgreen:

W poniedziałek koleżanka obroniła doktorat (medycyna) :D :D
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 16.12.2020 10:00

A u mnie jest, a jako że to koniec grudnia to będzie krótko, co stwierdzili "przedpiszący" :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.12.2020 10:17

Szczęściarze 8O U mnie szaro buro ciemno i to mnie smuci :cry:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.12.2020 10:31

krutom napisał(a):A u mnie jest, a jako że to koniec grudnia to będzie krótko, co stwierdzili "przedpiszący" :wink:

Tylko nadal nie wiem czy dalej się kurczy, czy stoi a może już się wydłuża :roll:
Ps. U mnie też świeci słońce :oczko_usmiech: :mrgreen:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 16.12.2020 11:06

dids76 napisał(a):
krutom napisał(a):A u mnie jest, a jako że to koniec grudnia to będzie krótko, co stwierdzili "przedpiszący" :wink:

Tylko nadal nie wiem czy dalej się kurczy, czy stoi a może już się wydłuża :roll:
Ps. U mnie też świeci słońce :oczko_usmiech: :mrgreen:

Z całą pewnością można stwierdzić, że w święta będzie się już wydłużał.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 16.12.2020 11:07

U mnie, od niemal tygodnia szaruga totalna. Prognozy na najbliższy tydzień identyczne i aż +5 niestety.
I covid też niestety szaleje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1019
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone