Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.12.2020 15:09

piekara114 napisał(a):Kunę jest ciężko wypatrzeć. Wystarczy gdzieś pod wieczór zostawić auto na parkingu blisko pól, łąk i ona już przylezie się ogrzać :twisted: No i ślady łap też zostawia na masce.....

Mieszkam na osiedlu i siedząc przy komputerze patrzę przez okno więc łatwo mi jest dostrzec różne zwierzątka ze szczurami włącznie :) śladów łap nie dostrzegłem za wyjątkiem ptasich :) jeżeli wchodzi to od spodu :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.12.2020 15:17

Ja też na osiedlu, choć blisko lasu i nie w dużym miejscu, a jednak kuny potrafią....
One zwykle pod osłoną nocy grasują......
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 02.12.2020 15:45

dids76 napisał(a):
anakin napisał(a):-8 rano.
Co mnie wcale nie cieszy. :roll:

U nas podobnie, niestety. No i zaczął się sezon na drapanie szyb w autach. Błogosławiony Ford za podgrzewaną przednią szybę :wink:

A mnie mróz bardzo ucieszył. Natomiast skrobanie szyb też jest ok ;)
Dziś, o 8 rano temp. wynosiła -4, co i tak jest niższą temperaturą, niż najniższa ze stycznia i lutego b.r.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.12.2020 16:57

piekara114 napisał(a):Ja też na osiedlu, choć blisko lasu i nie w dużym miejscu, a jednak kuny potrafią....
One zwykle pod osłoną nocy grasują......

Bo to skurczykoniki są :)

Trajgul napisał(a):
dids76 napisał(a):
anakin napisał(a):-8 rano.
Co mnie wcale nie cieszy. :roll:

U nas podobnie, niestety. No i zaczął się sezon na drapanie szyb w autach. Błogosławiony Ford za podgrzewaną przednią szybę :wink:

A mnie mróz bardzo ucieszył. Natomiast skrobanie szyb też jest ok ;)
Dziś, o 8 rano temp. wynosiła -4, co i tak jest niższą temperaturą, niż najniższa ze stycznia i lutego b.r.

Kupiłem u skośnookich friendów maleńką nagrzewnicę ca 150w podpinaną do wejścia zapalniczkowego i nie powiem przyspiesza odmrażanie szyby przedniej (nie mam niestety Forda) Zwłaszcza jak małżonka zapomni minimalnie opuścić szyby kiedy autko stoi np. w słońcu by wewnętrzna wilgoć odparowała :) Najgorzej kiedy szyba zamrożona jest od wewnątrz :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.12.2020 10:08

Krwiopijcy znowu nie dali mi szansy
Jest zbyt dużo chętnych na oddanie osocza więc kobiety są u nas od razu wyganiane.

Jest mi smutno. ..
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.12.2020 12:13

Od dziś po południu dzień robi się coraz dłuższy, nareszcie :hut:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.12.2020 12:44

Kapitańska Baba, dnia 15.12.2020 napisał(a):Od dziś po południu dzień robi się coraz dłuższy, nareszcie :hut:
8O
I dlatego nie wsiadłbym na łódkę, na której maczałabyś palce w nawigacji.
Podobnie jak z "romualdem22" nie spacerowałbym po plażach, uzbrojony tylko w jego wiedzę o pływach.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.12.2020 12:49

boboo napisał(a):
Kapitańska Baba, dnia 15.12.2020 napisał(a):Od dziś po południu dzień robi się coraz dłuższy, nareszcie :hut:
8O
I dlatego nie wsiadłbym na łódkę, na której maczałabyś palce w nawigacji.
Podobnie jak z "romualdem22" nie spacerowałbym po plażach, uzbrojony tylko w jego wiedzę o pływach.

Proszę kalendarz dla miejsca w którym mieszkam - od dzis po południu coraz widniej (wczoraj słońce zaszło najwcześniej - o 15:21, dziś już zajdzie minutę później, o 15:22), rankiem słońce jeszcze coraz później wstaje.

Każde miejsce na świecie ma swój kalendarz wschodów i zachodów

https://calendar.zoznam.sk/sunset-pl.php?city=765876

PS - nie liczę na to że "odszczekasz" :roll:, wszak na wszystkim znasz się najlepiej :papa:
A na łódkę ze mną nie miałeś i nigdy nie będziesz miał szansy wsiąść więc o moją wiedzę z nawigacji nie musisz się martwić :roll:
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 15.12.2020 13:22

Dzień robi się dłuższy od pierwszego dnia zimy (21. 12 ? )
Tak jest na całej półkuli północnej, niezależnie od długości i szerokości geograficznej.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.12.2020 13:33

Kapitańska Baba napisał(a):PS - nie liczę na to że "odszczekasz" :roll:, wszak na wszystkim znasz się najlepiej :papa:
Słusznie napisałaś, bo nie mam czego odszczekiwać:
gdansk_tageslaenge.png
Jak widać na załączonym obrazku, w Gdańsku dzisiejszy dzień jest dłuższy o ponad 2 minuty od tego najkrótszego, który to przypada na 21 grudnia.
Ergo: dni mamy (na razie) coraz krótsze.

Ale jeśli napiszesz tę rewelację 22 grudnia, to wtedy przytaknę.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.12.2020 13:35

ACandrzej napisał(a):Dzień robi się dłuższy od pierwszego dnia zimy (21. 12 ? )
Tak jest na całej półkuli północnej, niezależnie od długości i szerokości geograficznej.

A gdzie napisałam ze od dzis dzień robi się dłuższy??? Napisałam ze słońce później zachodzi. Ale równocześnie później wstaje. Dziś u mnie wstało o 7:27, zajdzie o 15:22. Jutro - wstanie o 7:28 czyli minutę później, zajdzie tak jak dziś o 15:22. Czyli dzień się skróci, proste. Wczoraj wstało o 7:26 a zaszło o 15:21. Zresztą - zajrzyj do kalendarza z likna powyżej.

I podkreślę jeszcze raz: ucieszyło mnie że od dzis po południu dzień robi się coraz dłuższy - inaczej - słońce zachodzi coraz później co NIE JEST RWNOZNACZNE z długością dnia czyli czasu od wschodu do zachodu słońca :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.12.2020 13:42

boboo napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):PS - nie liczę na to że "odszczekasz" :roll:, wszak na wszystkim znasz się najlepiej :papa:
Słusznie napisałaś, bo nie mam czego odszczekiwać:
.

Napiszę jeszcze raz bo widać masz problem ze zrozumieniem: ucieszyło mnie że w miejscu mojego zamieszkania PO POŁUDNIU dzień będzie od dziś coraz dłuższy gdyż słońce zachodzi coraz później. Nie piszę o tym że dzień od wschodu do zachodu będzie się juz wydłużał. Rano może siĘ skracać ile chce - mnie cieszy fakt że po południu będzie coraz widniej :papa:

Poranki zacznę mieć coraz jaśniejsze dopiero od 5 stycznia :smo:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.12.2020 13:52

Widzisz, bo to jest tak, że się domyślałem co chciałaś przekazać.
Ale się zastanawiałem czy dowalić ci nawigacją, czy polszczyzną.
Wybrałem nawigację. A teraz dokładam polszczyznę.
Kapitańska Baba napisał(a):od dzis po południu dzień robi się coraz dłuższy
To podkreślone przy tym sposobie pisania, to jednoznaczne określenie "timestamp", od kiedy zaczyna się "proces wydłużania dnia".
Trzeba było napisać, że od dziś, popołudnia będą dłuższe.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.12.2020 14:07

boboo napisał(a):Widzisz, bo to jest tak, że się domyślałem co chciałaś przekazać.
Ale się zastanawiałem czy dowalić ci nawigacją, czy polszczyzną.
Wybrałem nawigację. A teraz dokładam polszczyznę.

Jak zwykle pełen profesjonalizm. Bez odbioru :papa:
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 15.12.2020 15:17

Dobowe zmiany długości dnia rozkładają się po równo o wschodzie i zachodzie słońca. Nie ma zatem możliwości, aby o zachodzie dnia przybywało, a o wschodzie ubywało. Mowa oczywiście o rzeczywistych wartościach czasowych, a nie o zaokrągleniach podawanych w różnego rodzaju tabelach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1018
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone