Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.11.2020 17:33

marze_na napisał(a):Mnie ucieszyło, że służba zdrowia ciągle jeszcze jakoś sobie radzi i wcale nie jest tak, że leczą już tylko na covid :roll: .
TK, badania laboratoryjne, konsultacje u specjalistów ... wszystko w bardzo rozsądnych terminach.

U mnie też ciekawie ...
Ostatnio miałam umówioną wizytę u neurologa - odbyła się w formie teleporady ...
Kolejną mam na marzec 2022 roku ... nie wiem czy to jest rozsądny termin :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.11.2020 18:14

mysza73 napisał(a):Kolejną mam na marzec 2022 roku ... nie wiem czy to jest rozsądny termin

Niedorzeczny bym powiedziała :?

U mnie cała diagnostyka i konsultacje u specjalisty poszły szybciutko, bo od otrzymania skierowania na TK minęły trzy miesiące.
A byłoby jeszcze szybciej tylko najpierw nie chciało mi się jechać po odbiór wyniku TK, a potem jak już przeczytałam opis to radośnie stwierdziłam, że chyba jakoś przeżyję do końca pandemii :mrgreen: . Na szczęście coś mnie podkusiło, żeby zadzwonić na teleporadę do swojego internisty i poprosić o skierowanie na badania do laboratorium. To akurat załatwiają od ręki.
Ostatnio edytowano 23.11.2020 19:09 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.11.2020 18:54

Jak już o służbie zdrowia: u mnie w ośrodku ok, nie słyszę jakiś narzekań, sama w sierpniu złapałam jelitówkę i tego samego dnia teleporada (dzwoniłam ok. 9 rano, lekarka oddzwoniła o 14, bo sama sugerowałam, że nie pilne), recepta, L4. Nawet usłyszałam czy potrzebuję wizyty osobistej w ośrodku lub w domu - ale bez przesady, jelitówkę (lub coś podobnego,z identycznymi objawami) mogę skonsultować przez telefon.

W sąsiednim Makowie: szwagierka opowiada jak jej mama próbuje się codziennie o 7 rano dodzwonić do ośrodka (potrzeba recepty na stałe leki) i zawsze słyszy, że limit wyczerpany. Teściu podjeżdża i załatwia sprawę z lekarzem od ręki (wizyta z konsultacją wyników prześwietlenia (prześwietlenie w szpitalu w ciągu kilku dni)). Czyli chyba jak się trafi....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.11.2020 19:07

piekara114 napisał(a):szwagierka opowiada jak jej mama próbuje się codziennie o 7 rano dodzwonić do ośrodka (potrzeba recepty na stałe leki) i zawsze słyszy, że limit wyczerpany.

W mojej przychodni wysyła się maila z danymi pacjenta i zapotrzebowaniem na leki. Kod do e-recepty przysyłają smsem.

piekara114 napisał(a):Czyli chyba jak się trafi....

Mam świadomość, że w dużym mieście o dostęp do służby zdrowia łatwiej.
Współczuję natomiast pacjentom, którym jedyny szpital w powiecie przekształcono na jednoimienny.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.11.2020 19:16

marze_na napisał(a):W mojej przychodni wysyła się maila z danymi pacjenta i zapotrzebowaniem na leki.
Tak rozwinięty ośrodek to u mnie nie jest. Dość, że od 3 lat jak umawiało się na wizytę na 10: 15 to była to ta godzina, a nie w kolejce od 7 rano....

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Czyli chyba jak się trafi....

Mam świadomość, że w dużym mieście o dostęp do służby zdrowia łatwiej.
U mnie miasto powiatowe, 3/4 szpitala jest covidowe już.... Ale i tak mam wrażenie, że lepiej niż w Krakowie z dostępem do lekarzy.....

W sierpniu potrzebowaliśmy specjalistycznego badania: w krk terminy za 6 tygodni, w Zakopanem za 7 dni, a mogło być i za 2, ale z wakacjami nam kolidowało. Badanie na NFZ.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.11.2020 13:08

Ucieszyło mnie że rodzina którą opiekowałam się w ostatnim czasie dołaczyła do gromady ozdrowieńców :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.11.2020 14:08

Świeci piękne słońce - aż oczy same się śmieją z radości :wink:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 25.11.2020 17:54

Kapitańska Baba napisał(a):Świeci piękne słońce - aż oczy same się śmieją z radości :wink:

Słońce niestety nie dla wszystkich świeci jednakowo.
Dla niektórych jest bardzo smutny dzień, bowiem dzisiaj zmarł Zenon Plech i Diego Maradona.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 25.11.2020 22:14

stachan napisał(a):
maslinka napisał(a):W naszej szkole jest wysoki poziom nauczania

Co to znaczy wysoki poziom nauczania?

Ocho, zaczyna się.... :-?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.11.2020 09:10

Hurra śnieg :) i hajda w góry robić sobie samemu ślad :) Na dojazdach potestuje się cztery kopytka :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.11.2020 10:50

bluesman napisał(a):Hurra śnieg :) i hajda w góry robić sobie samemu ślad :) Na dojazdach potestuje się cztery kopytka :)

Nawet w Gliwicach sypie! Pięknie jest :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 29.11.2020 10:57

U mnie niestety szaro, buro, typowo listopadowo. :?
Jakże bym chciał, żeby zrobiło się biało :) .
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.11.2020 10:58

maslinka napisał(a):
bluesman napisał(a):Hurra śnieg :) i hajda w góry robić sobie samemu ślad :) Na dojazdach potestuje się cztery kopytka :)

Nawet w Gliwicach sypie! Pięknie jest :D

Młody posłał fotkę z treningu z Katowic i tam śnieg a u nas cały czas mżawka :?
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 29.11.2020 19:48

...śnieg...to już był 6 tygodni temu, ale cieszę się że Wy się cieszycie, oby nie zabrakło go na święta.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.11.2020 14:13

Ucieszyła mnie dziś godzina normalnej lekcji w szkole mojej córy :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1016
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone