Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.11.2020 19:07

stachan napisał(a):
maslinka napisał(a):W naszej szkole jest wysoki poziom nauczania

Co to znaczy wysoki poziom nauczania?

To znaczy m.in. że mamy wysokie wyniki egzaminów zewnętrznych (w porównaniu z innymi szkołami w mieście, województwie i kraju) oraz wielu laureatów konkursów przedmiotowych.

To są wartości, które można zmierzyć. Natomiast to, czego zmierzyć nie można, a co da się obserwować przez porównanie z uczniami z innych szkół, to wymagający nauczyciele, którzy "cisną", ale w większości osiągają swój cel, którym jest przyrost wiedzy :) To przekłada się z kolei na sukcesy uczniów w szkołach średnich. Fakt, że je osiągają na wyższym etapie edukacji, jest oczywiście zasługą samych uczniów i ich obecnych nauczycieli, ale również tego, co wypracowali nauczyciele w szkole podstawowej, o czym często niestety się zapomina...

Mam nadzieję, że moja odpowiedź Cię usatysfakcjonowała ;)

Ja już mam zasłużony weekend, więc więcej o szkole pisać nie będę :mrgreen:

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.11.2020 19:11

To i ja coś od siebie. 2 klasa LO. Wczoraj lekcje skrócone do 30min, bez podania przyczyny. Dziś z lekcji od 7.30 do 15 (tak ma w 3 dni) odbyła się jedna lekcja i religia. Na 2 lekcje wysłane linki do pracy i wpisanie na listę obecności, reszta odwołana bez podania powodu...... To stan, nie komentarz.

Dobrze, że syn ogarnięty z mocnymi podstawami to tematy sam ogarnia, z niewielką pomocą naszą. No i super, że ma zgraną grupę kolegów i część lekcji odrabiają w grupie, trochę śmiechów, żartów, ale w razie potrzeby tłumaczą sobie nawzajem materiał (czasami ja coś tłumaczę synowi, a on przekazuje dalej i potem dostosowują to obecnych zasad, wymagań np. system zapisów zadań z matmy).

PS. Osobiście, po krakowskich doświadczeniach z LO, bardzo ostrożne podchodzę do oceniania szkół po liczbie laureatów konkursów i olimpiad. Najlepsze LO w Krk - tu nie ukrywa się, że szkoły są na to nastawione, więc jak zajmujesz się kwestiami ścisłymi masz spokoj z przedmiotami humanistycznymi (jakieś minimum jest wymagane oczywiście) i na odwrót.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 20.11.2020 19:19

[/quote]
Dokładnie tak właśnie jest.
Wielu nauczycieli zachorowało na covid, mnie też dopadła korona. Czasami naprawdę nie ma możliwości zrobienia zastępstw...[/quote]
Nie wiem czy na covid dużo, możliwe, że tak chodź tych co znam a znam wielu to w większości to różne inne przypadłości.
Pięknie że macie takie super wyniki, takie osiągacie sukcesy, tylko się cieszyć i chwalić,...jednak co w sytuacji kiedy nie ma takich sukcesów, jest zlewka i olewka, o której piszę tajgul i inni, nie raz doświadczyli, tu jest wielki problem bo szczerze nauczyciela zwolnić to naprawdę wielka sztuka:(. Nie mowmy jednak już o szkole bo jak sama napisałaś weekend, wolne dla pedagogów i po części rodziców:)
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 20.11.2020 22:03

maslinka napisał(a):
stachan napisał(a):
maslinka napisał(a):W naszej szkole jest wysoki poziom nauczania

Co to znaczy wysoki poziom nauczania?

To znaczy m.in. że mamy wysokie wyniki egzaminów zewnętrznych (w porównaniu z innymi szkołami w mieście, województwie i kraju) oraz wielu laureatów konkursów przedmiotowych.

To są wartości, które można zmierzyć. Natomiast to, czego zmierzyć nie można, a co da się obserwować przez porównanie z uczniami z innych szkół, to wymagający nauczyciele, którzy "cisną", ale w większości osiągają swój cel, którym jest przyrost wiedzy :) To przekłada się z kolei na sukcesy uczniów w szkołach średnich. Fakt, że je osiągają na wyższym etapie edukacji, jest oczywiście zasługą samych uczniów i ich obecnych nauczycieli, ale również tego, co wypracowali nauczyciele w szkole podstawowej, o czym często niestety się zapomina...

To niewątpliwie miłe uczucie żyć w przekonaniu, że cywilizacja i kraj zawdzięcza wąskiemu gronu elitarne zastępy kreatywnych twórców i siewców nowych trendów, dzięki którym plebejskie rzesze z innych szkół mogą radośnie korzystać z dóbr, których nie rozumieją.

Wysokie wyniki egzaminów, laureaci, wartości... Można dodać do tego korelację przedmiotową, głębokie uczenie się uczniów, kształcenie umiejętności kluczowych, indywidualizację nauczania i tak oto, oczywiście w towarzystwie podmiotowo traktowanych uczniów i innych pustych pojęć w edukacji, mamy spełnione wszystkie warunki tzw. wysokiego poziomu szkoły :lol:

Wiesz w jaki sposób można poprawić efektywność szkolenia strzelców? Wystarczy powiesić większe tarcze i podejść bliżej... Taki strzelec ma skończyć szkolenie i gówno kogo interesuje jak będzie później strzelać. Analogicznie działa polska szkoła - podobno trwają nawet prace nad kolejną zmianą skali ocen, ale tym razem poszukiwane są dwa elementy łączące jedynkę i dopuszczający :wink:

Całe szczęście, że szkoły podstawowe z wysokim poziomem kształcą tabuny przyszłych licealistów, którzy nauczeni planowania, myślenia perspektywicznego, operacjonalizacji celów raźno torują sobie edukacyjną drogę przez szkołę średnią po świetnie zdanym egzaminie końcowym, którego nie sposób przecież nie zdać, a którego wynik nie ma eliminować potencjalnych przygłupów z dalszego systemu edukacji, a jedynie decydować o szansach przyjęcia do szkół ponadpodstawowych z wysokim progiem punktowym... :mrgreen:

Szkoły podstawowe zamiast uczyć dzieci normalnego życia są nastawione na odtwórczą realizację odgórnych wytycznych. Bardziej grono jest dumne z kolejnej szóstki jednego z kilku prymusów, aniżeli z ciężko zapracowanej trójki jakiegoś przeciętniaka (oczywiście wyjątkiem są szkoły kształcące samych prymusów). Szkoda jednak, że w całej tej pogoni za wynikiem zapominamy, że jeśli mam stado kur, w którym 98% to słabe kurki znoszące małe jajeczka i 2% przodowniczek dających dziennie po dwa jajka wielkości melona, to wciąż całe stado... mam do dupy :?

Gloryfikujesz pracę nauczycieli oczekując, aby nie generalizować. Trudno tego nie czynić, biorąc choćby przykład z nauki angielskiego. Prawie wiek temu Charles Kay Ogden stworzył tzw. Basic English, czyli język angielski uproszczony do 850 podstawowych wyrazów o nieskomplikowanej budowie gramatycznej, dzięki którym można swobodnie porozumiewać się w tym języku. Jakże często polska szkoła nie potrafi sprawić, by uczeń opanował te marne 850 słów przez wcześniej sześć, a obecnie osiem lat...A świadectwo ma.

Obecni "magistrowie" pochodzą z okresu, gdy Polska zajmowała 25 miejsce w rankingu PISA w zakresie czytania i interpretacji. Oznacza to, że co 11 dzisiejszy dwudziestopięciolatek potrafił przeczytać tekst, ale nie umiał go zrozumieć... Czyja to zasługa?

Przykładów mnóstwo, ale późno już - czas zatem kończyć ten wywód, bo weekend wzywa :mrgreen:

maslinka napisał(a):Mam nadzieję, że moja odpowiedź Cię usatysfakcjonowała ;)

Bardziej zasmuciła... Ale przynajmniej zgodnie z tematyka wątku.
Dla własnego spokoju więcej tu nie zajrzę, bo wszędzie wszystkiemu winny covid :roll:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 20.11.2020 22:45

stachan napisał(a): Ale przynajmniej zgodnie z tematyka wątku.
Dla własnego spokoju więcej tu nie zajrzę....

I to mnie ucieszyło... Zgodnie z tematyką wątku :mrgreen:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 20.11.2020 23:07

Siedzę 1200 km od domu i padł mi EGR w aucie, to mnie zasmuciło ;) jutro go zrobią i na weekend do 3-City wrócę :)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 20.11.2020 23:26

Tak mi się skojarzyło i żeby być w temacie ucieszyło, bo lubię ten numer.
Nie ma jak rady, mądrego taty... 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2020 10:31

Zasmuciła mnie informacja o przesunięciu terminu ferii zimowych na sam początek stycznia. Tym samym dzieci będą od 23.12 do 17.01 w jednym ciągu mieli wolne... Do nauki to ciężko będzie powrócić.... No i z zapowiedzi należy wnioskować, że hotele nie zostaną w tym terminie otwarte, więc z wyjazdami będzie ciężko......
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 21.11.2020 12:21

To, że hotele i prywatne kwatery będą zamknięte to raczej pewne. Dokąd pojadą rodziny w ferie ponadto w jednym terminie dla wszystkich jak nie będą miały gdzie mieszkać- Donikąd. Zagranicę też nie bo uprzedzono już zawczasu o kwarantannie po powrocie. Nic tylko świnię bić, wyroby masarskie robić, zacier na bimber wstawiać i czas wolny na jedzeniu i piciu spędzić.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 21.11.2020 12:50

piekara114 napisał(a):Zasmuciła mnie informacja o przesunięciu terminu ferii zimowych na sam początek stycznia. Tym samym dzieci będą od 23.12 do 17.01 w jednym ciągu mieli wolne... Do nauki to ciężko będzie powrócić...

Wyznaczając taki termin ferii, dali sobie dodatkowe 2 tygodnie spowolnienia rozpostrzeniania się wirusa w szkołach. Gorzej by było, jakby szkoły były zamknięte do tego terminu, a w lutym byłaby kolejna przerwa na ferie. Miejmy nadzieję, że od 18 stycznia dzieci normalnie wrócą do szkół już do końca roku szkolnego. Mam obawy, że na początku stycznia znów zachorowania wzrosną, bo zdecydowana większość ludzi będzie się odwiedzać w Święta i Sylwestra.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.11.2020 12:56

Habanero napisał(a):Tak mi się skojarzyło i żeby być w temacie ucieszyło, bo lubię ten numer.
Nie ma jak rady, mądrego taty... 8)

Uwielbiam ten utwór Maleńczuka, jest taki "życiowy" :oczko_usmiech: :mrgreen:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 21.11.2020 13:32

piekara114 napisał(a):Zasmuciła mnie informacja o przesunięciu terminu ferii zimowych na sam początek stycznia. Tym samym dzieci będą od 23.12 do 17.01 w jednym ciągu mieli wolne... Do nauki to ciężko będzie powrócić.... No i z zapowiedzi należy wnioskować, że hotele nie zostaną w tym terminie otwarte, więc z wyjazdami będzie ciężko......

Ja już swój wyjazd do Krynicy Zdrój, który miał być początku lutego odwołałem a właściwie przesunęliśmy ze znajomymi na bezpośredni powrót w lipcu z cro. Kobieta nie robiła problemów. 2 tygodnie w Chorwacji i później tydzień w polskich górach...ciekawe czy ze znajomymi wytrzymamy a właściwie oni z nami:)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2020 14:06

My wferie raczej nie wyjeżdżaliśmy. Dla mnie gorsze to długa ciągła przewa w nauce..... A młodzież jak będzie chciała to i tak będzie się spotykała.... Połączenie świat z feriami wiele w tym nie zmieni, tylko ich rozleniwi.....
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.11.2020 14:13

Dla nas to jest masakra. Stoki narciarskie pewnie i tak pozamykają. Oby nie zamknęli granic :roll:
Po co nam było przechorowanie covida, skoro i tak musimy siedzieć w domu :?

Ze szkołami się zgadzam - za długa przerwa. Szczepionek w połowie stycznia i tak nie będzie dla wszystkich.

My musimy jeździć w ferie, więc bardzo nam to nie pasuje. Dobrze, że nie mieliśmy rezerwacji... Będziemy improwizować. Jak ośrodki narciarskie w Austrii i we Włoszech będą pozamykane, najwyżej pojedziemy na Bałkany ;)

Po tym roku, który był praktycznie bez wyjazdów (tylko narty w styczniu i Chorwacja w lipcu; dla nas to mało ;)), musimy pojechać gdzieś na dłużej, bo zwariujemy :roll:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.11.2020 14:45

maslinka napisał(a):Po tym roku, który był praktycznie bez wyjazdów (tylko narty w styczniu i Chorwacja w lipcu; dla nas to mało ;))

Przebijam :mrgreen:
Wzięłam 5 dni urlopu w lutym na narty, a potem po 3 dni w czerwcu, lipcu i wrześniu oraz 1 dzień w październiku na krótkie wypady po Dolnym Śląsku. Nie pamiętam takiego roku :roll: .
Raz, że wirus storpedował nasze wyjazdowe plany na I połowę roku, a dwa, że oboje z mężem mieliśmy w tym roku wyjątkowo dużo obowiązków zawodowych.
Marzył mi się tydzień w styczniu albo lutym w Bieszczadach, ale chyba nie będę się przywiązywać do tej myśli.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1013
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone