Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.06.2020 19:48

Minimalizm jest w cenie, bo to nie tylko kolory, ale też jakość produktów, np. drewno, a ono kosztuje....
Życzę Wam powodzenie w zamknięciu się w budżecie pierwotnym, ale zwykle jest tak: kupić najtańsze na krótko to lepiej dorzucić już to 2, 5 stówek i mieć lepszą jakość, czy wymarzony/upatrzony model np. stołu/krzesła i tych dorzutek jest zawsze więcej.
Podobnie klima, niby dużo dać od razu 10-15 tys, ale jak policzy za 2,3 lata kłucie, montaż, remont, to lepiej od razu zamontować i w ścianach ciągnąć instalacje.

:papa:

Dziś mnie wkurzyła działka: niewiele warzyw wzeszło, bo albo susza, albo ciągły deszcz i nasiona normalne w ziemni zgniły, a co miało siłę wzejść to stało się pożywką dla brązowych ślimaków :evil: :evil: Z 2 paczek cukinii mam jedną, dosłownie jedną roślinkę. Ale za to seler i por pięknie rośnie....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2020 20:04

piekara114 napisał(a):Minimalizm jest w cenie, bo to nie tylko kolory, ale też jakość produktów, np. drewno, a ono kosztuje....
Życzę Wam powodzenie w zamknięciu się w budżecie pierwotnym, ale zwykle jest tak: kupić najtańsze na krótko to lepiej dorzucić już to 2, 5 stówek i mieć lepszą jakość, czy wymarzony/upatrzony model np. stołu/krzesła i tych dorzutek jest zawsze więcej.
Podobnie klima, niby dużo dać od razu 10-15 tys, ale jak policzy za 2,3 lata kłucie, montaż, remont, to lepiej od razu zamontować i w ścianach ciągnąć instalacje.

Dziś mnie wkurzyła działka: niewiele warzyw wzeszło, bo albo susza, albo ciągły deszcz i nasiona normalne w ziemni zgniły, a co miało siłę wzejść to stało się pożywką dla brązowych ślimaków :evil: :evil: Z 2 paczek cukinii mam jedną, dosłownie jedną roślinkę. Ale za to seler i por pięknie rośnie....

Z mieszkania zabierzemy prawie wszystkie meble, które już spełniają "skandynawskie" wymagania. Na mieszkaniu zostanie tylko zabudowa i meble w kuchni. Klimatyzacja w przy rekuperacji w szkieletówce nie ma sensu ani racji bytu (podobno), sama pompa ciepła już daje radę. Generalnie faktycznie, lepiej zaplanować wszystko od razu jak po.

To ja mam szczęscie -na razie ślimory ani susza mi niczego nie zeżarła :mrgreen:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 26.06.2020 20:43

piekara114 napisał(a): a co miało siłę wzejść to stało się pożywką dla brązowych ślimaków....

Te paskudy ślimaki (wszelkiej maści) zeżarły mi całą dorodną sałatę. :-(
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.06.2020 21:48

Danka, mi też. Dziś usuwałam puste i dziurawe kule.....
Andzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzik » 27.06.2020 13:11

Mikromir napisał(a):
piekara114 napisał(a): a co miało siłę wzejść to stało się pożywką dla brązowych ślimaków....

Te paskudy ślimaki (wszelkiej maści) zeżarły mi całą dorodną sałatę. :-(

Nie wiem, jak macie zrobione warzywniki, ale jeśli są na podwyższeniu, albo oddzielone od reszty terenu np. deską (coś a la piaskownica), to niby pomaga posmarowanie brzegów deski wazeliną. Ponoć ślimaki nie lubią chodzić po wazelinie.
Niestety nie mam ogrodu ani balkonu, więc nie testowałam, ale słyszałam (od zaawansowanych ogrodników), że to działa :)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.06.2020 15:40

pääkäyttäjä napisał(a):
piekara114 napisał(a):Minimalizm jest w cenie, bo to nie tylko kolory, ale też jakość produktów, np. drewno, a ono kosztuje....

Z mieszkania zabierzemy prawie wszystkie meble, które już spełniają "skandynawskie" wymagania. Na mieszkaniu zostanie tylko zabudowa i meble w kuchni. Klimatyzacja w przy rekuperacji w szkieletówce nie ma sensu ani racji bytu (podobno), sama pompa ciepła już daje radę. Generalnie faktycznie, lepiej zaplanować wszystko od razu jak po.

pääkäyttäjä ty mi tu godej jakie planujesz ogrzewanie, bo ja nie jestem na topie jeśli chodzi o te nowinki :oczko_usmiech:

Nas namawiają na podłogowe na sztrom ( folia)....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.06.2020 16:09

Ucieszyło mnie pierwsze grzybobranie 2020 :lol: :lol: :lol:

grzybobranie 2020.jpeg
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 27.06.2020 16:37

Janusz to ma nosa do grzybów jak pijak wyczuwa alkohol na kilometr.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.06.2020 18:43

Janusz, piękności.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2020 18:58

sito_zabrze napisał(a):
pääkäyttäjä ty mi tu godej jakie planujesz ogrzewanie, bo ja nie jestem na topie jeśli chodzi o te nowinki :oczko_usmiech:

Nas namawiają na podłogowe na sztrom ( folia)....

Sztrom bez folia, pompa ciepła i fotowoltaika.

==

Ucieszył mnie mój dzisiejszy zakup w monopolowym. Nigdy nie byłem w środku ale dziś jak zwykle, z pogardą rzuciłem okiem na ten przybytek, i... zaraz HALT, chwila - chyba widziałem Kofolę za szkłem. Wchodzę, pytam, kupuje - trochę drożej niż w Bohumíně (5.5 zł - 33 Kč, gdzie w promocji w Globusie bywa za 19.90 Kč). Mała rzecz a cieszy :lol: :oczko_usmiech:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.06.2020 19:20

Ural napisał(a):Janusz to ma nosa do grzybów ....

Pięknie pachniało grzybami w lesie :D
piekara114 napisał(a):Janusz, piękności.

Piękności na zdjęciu :D bo jednak sporo nóżek z lokatorami. :wink: :cry:
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 27.06.2020 19:55

pogoda piekna nad morzem :papa:
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 27.06.2020 20:03

Piękny, plażowy dzień. Plaza zapełniona, jak w środku sezonu :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 28.06.2020 12:40

pääkäyttäjä napisał(a): ... Ucieszył mnie mój dzisiejszy zakup w monopolowym. Nigdy nie byłem w środku ale dziś jak zwykle, z pogardą rzuciłem okiem na ten przybytek, i... zaraz HALT, chwila - chyba widziałem Kofolę za szkłem. Wchodzę, pytam, kupuje - trochę drożej niż w Bohumíně (5.5 zł - 33 Kč, gdzie w promocji w Globusie bywa za 19.90 Kč). Mała rzecz a cieszy :lol: :oczko_usmiech:
A daj spokój :mrgreen: Próbowałam tego w Czechach i mnie wykręciło, ale i tak wzięłam zgrzewkę na rozdanie, efekt podobny :mrgreen:
To se ne da pit :mrgreen:
Janusz Bajcer napisał(a): Piękności na zdjęciu :D bo jednak sporo nóżek z lokatorami. :wink: :cry:
Ususzyć i nie dawać do potraw wigilijnych jedynie :mrgreen:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.06.2020 18:01

Janusz Bajcer napisał(a):Ucieszyło mnie pierwsze grzybobranie 2020 :lol: :lol: :lol:

grzybobranie 2020.jpeg

Gratulacje :D Nam nie dane było , ale przy takiej ilości wilgoci i temperaturach jak ze snu zapewne wysyp będzie spory - sezon można uznać za otwarty :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 984
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone