Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wwwmarco
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wwwmarco » 26.06.2020 14:12

pääkäyttäjä napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
My celujemy w dom Kamilek z firmy InterStyl , 260 tys PLN , na ich stronie wszystko jest opisane, maja w ofercie tylko kilka projektów i klepią je hurtowo co mi bardzo odpowiada :wink:
Do tej ceny dobieramy zadaszenie tarasu za 8k i rolety na okna

Pozostaje zrobić : malowanie w środku, panele na podłogi , kuchnie i łazienkę.

No ja mam podobnie, trochę inny projekt. Zadaszenie tarasu i carport zrobię sobie sam - widziałem u kuzyna ciekawe rozwiązanie a że spawać umiem (w tańszym wariancie - drewno), to wolę to machnąć sam, z pomocą wujka :mrgreen: My też mamy na zasadzie biały sprzęt + podłogi + malowanie. Jako ajťák zamiast rolet machnę se chyba mały monitoring i smart dom :oczko_usmiech:

A jak już wszystko skończycie....to okaże się że te 260 tys to była 1/3 kosztów jakie pozostało Wam jeszcze ponieść :) aby wszystko było jak należy, ogród, ogrodzenie, podjazdy... i wykończenie wnętrz
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 26.06.2020 14:17

wwwmarco napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
My celujemy w dom Kamilek z firmy InterStyl , 260 tys PLN , na ich stronie wszystko jest opisane, maja w ofercie tylko kilka projektów i klepią je hurtowo co mi bardzo odpowiada :wink:
Do tej ceny dobieramy zadaszenie tarasu za 8k i rolety na okna

Pozostaje zrobić : malowanie w środku, panele na podłogi , kuchnie i łazienkę.

No ja mam podobnie, trochę inny projekt. Zadaszenie tarasu i carport zrobię sobie sam - widziałem u kuzyna ciekawe rozwiązanie a że spawać umiem (w tańszym wariancie - drewno), to wolę to machnąć sam, z pomocą wujka :mrgreen: My też mamy na zasadzie biały sprzęt + podłogi + malowanie. Jako ajťák zamiast rolet machnę se chyba mały monitoring i smart dom :oczko_usmiech:

A jak już wszystko skończycie....to okaże się że te 260 tys to była 1/3 kosztów jakie pozostało Wam jeszcze ponieść :) aby wszystko było jak należy, ogród, ogrodzenie, podjazdy... i wykończenie wnętrz

Mój maksymalny budżet to 450 tys.....
wwwmarco
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wwwmarco » 26.06.2020 14:26

Mój maksymalny budżet to 450 tys.....[/quote]

Obawiam się że będziecie musieli włożyć bardzo dużo własnej pracy w realizację tego projektu aby zamknąć się w tej kwocie. Niestety materiały i tak będą kosztować swoje...Ja właśnie skończyłem budowę domu wraz z zagospodarowaniem terenu. Zainwestowałem w to wszystko 1,1 mln 8O , sąsiad kończy...nie wiele mniej 950 tys. ale jak to mówią dla chcącego nic trudnego. Trzymam kciuki aby Wam się udało :papa:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 26.06.2020 14:48

wwwmarco napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Mój maksymalny budżet to 450 tys.....

Obawiam się że będziecie musieli włożyć bardzo dużo własnej pracy w realizację tego projektu aby zamknąć się w tej kwocie. Niestety materiały i tak będą kosztować swoje...Ja właśnie skończyłem budowę domu wraz z zagospodarowaniem terenu. Zainwestowałem w to wszystko 1,1 mln 8O , sąsiad kończy...nie wiele mniej 950 tys. ale jak to mówią dla chcącego nic trudnego. Trzymam kciuki aby Wam się udało :papa:

Ja wiem że da się wydać duzo....

Policzmy

Działka 822mkw 55 tys
Pozwolenia i media 15 tys
Dom 260 plus zadaszenie i rolety , razem 275 tys.

Panele i malowanie ścian w środku liczę już z nadwyżką 10 tys
Ogrzewanie 10 tys
Łazienka 10 tys lub mniej
Kuchnia 15 tys lub mniej

Jakieś 400 tys plus minus

Większość gratów zabierzemy z mieszkania. Ogrodzenie to panele na 3 ścianach i na froncie brama otwierana z furtką. Reszta to trawa i kilka iglaków. Podjazd od razu za bramą na 2 auta. Do tego garaż blaszany na 1 auto za max 10 tys

Nie wiem jakie materiały masz na myśli , wiem ze można kupić wannę za 10 tys , ale wiem tez że można za 500 i też spełnia swoją rolę.

Ogólnie plan jest taki, ze dom ma mi zastąpić mieszkanie, być o 30 mkw większy , z kąskiem trawy i tarasem, bez zbędnych rzeczy. Nam nie podoba sie przerost formy nad treścią, czyli podświetlany ledami kibel , lodówka z dostępem do internetu ( szajsung takową reklamuje :roll: ) itp itd,

Działka ma 800mkw, po postawieniu domu , podjazdu , chodnika i tarasu zostanie jakieś ~500m , posianie trawy kosztuje miliony ?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.06.2020 17:33

sito_zabrze napisał(a):Policzmy

Działka 822mkw 55 tys

Ogrzewanie 10 tys
Kuchnia 15 tys lub mniej

Wojtek, nie znam się na budowie i nie zamierzam się budować ale wydaje mi się, że Twoje szacunki są jednak mocno zaniżone. W ubiegłym roku robiłem remont małej łazienki w bloku (jakieś 2,5 x 3m). Robił mi znajomy, więc koszty robocizny raczej z niższej półki. W sumie wyszło ponad 20 tys. Żadnych luksusów, materiały ze średniej półki kupione w większości w popularnych sklepach, które nie należą do drogich.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 26.06.2020 17:42

greenrs napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Policzmy

Działka 822mkw 55 tys

Ogrzewanie 10 tys
Kuchnia 15 tys lub mniej

Wojtek, nie znam się na budowie i nie zamierzam się budować ale wydaje mi się, że Twoje szacunki są jednak mocno zaniżone. W ubiegłym roku robiłem remont małej łazienki w bloku (jakieś 2,5 x 3m). Robił mi znajomy, więc koszty robocizny raczej z niższej półki. W sumie wyszło ponad 20 tys. Żadnych luksusów, materiały ze średniej półki kupione w większości w popularnych sklepach, które nie należą do drogich.

Hmmmmm, moja mama za remont ( w bloku, pomieszczeia małe ) łazienki , kuchni i przedpokoju zapłaciła 30 tys w tym :

Przedpokój, wymiana drzwi wejsciowych, kafelki , gładzie i podwieszany sufit .
Łazienka, wymiana drzwi , wanny, kibelka, zlewu i szafki pod nim, nowy junkers , kafelki , podwieszany sufit
Kuchnia, kafelki, meble , gładzie, nowy piekarnik i płyta, szkło nad blatem......

Stare zostały tylko lodówka i pralka ( kilkuletnie )

P.S. 1 mała łazienka w bloku to 170cm x 2m , taką obecnie posiadam :oczko_usmiech: , 7,5mkw to juz prawie salon :mrgreen:

P.S. 2 Urządzanie nowego domu to nie remont, a to zasadnicza różnica, wszystko jest nowe, ściany , instalacje itp, nic nie trzeba przerabiać ani burzyć, zrobienie łazienki to kwestia pokafelkowania równych ścian, zamontowania armatury , dom w który celujemy zostaje do pomalowania i białego montażu, w cenie domu są instalacje włącznie z elektryczną :wink:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 26.06.2020 18:39

Nasza łazienka ma wg projektu 2x3m

Liczymy :

6m kafelek na podłogę powiedzmy 400zł
25m kafelek ściennych powiedzmy 1300zł
Wanna 500
Kompakt 500
Szafka ze zlewem 500
Lampa 200
Lustro 300
Kran do zlewu 200
Bateria do wanny 400
Wieszak na ręczniki 100
Jakieś wężyki do podłączenia i zaworki 200
Gniazdka 50zł ( 2szt )

Powiedzmy 5000 a to nie były najniższe ceny

Ponieważ ściany są opłytowane , sufit tez , instalacje porobione i wyprowadzone , to zapłacę 15000 za robotę i kleje do kafelek ? :roll: . Jeżeli tak, to bede to robił sam , moze nie bedzie ideolo ( krzywo ) ale na bank tyle nie dam nikomu

Nie licze pralki ( zabieramy z mieszkania )
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.06.2020 18:47

sito_zabrze napisał(a):P.S. 1 mała łazienka w bloku to 170cm x 2m , taką obecnie posiadam :oczko_usmiech: , 7,5mkw to juz prawie salon :mrgreen:

Poniosło mnie. Moja jest wielkością zbliżona do tych wymiarów. No ale pół metra szerokości nie generuje chyba zbyt wielkiej różnicy, jeśli chodzi o koszty. Wyposażenie to samo, jedynie parę kafelek więcej :mrgreen:

sito_zabrze napisał(a):P.S. 2 Urządzanie nowego domu to nie remont, a to zasadnicza różnica, wszystko jest nowe, ściany , instalacje itp, nic nie trzeba przerabiać ani burzyć, zrobienie łazienki to kwestia pokafelkowania równych ścian, zamontowania armatury , dom w który celujemy zostaje do pomalowania i białego montażu, w cenie domu są instalacje włącznie z elektryczną :wink:

Pisałem, że się nie znam na budowie. Może jest tak jak piszesz. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2020 18:48

A nie masz nikogo, kto chciałby przyrobić, zna się na tym i by Ci pomógł? Zrobiłem rozpoznanie, moja tez i efekt jest taki, że jakby co to znajomi pomogą i nie zedrą miliona monet :oczko_usmiech:

Żart w temacie budowania - kiedy lubisz mieszkać w bloku ale nie znosisz sąsiadów :mrgreen:

FB_IMG_1593193330051.jpg
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 26.06.2020 19:08

pääkäyttäjä napisał(a):A nie masz nikogo, kto chciałby przyrobić, zna się na tym i by Ci pomógł? Zrobiłem rozpoznanie, moja tez i efekt jest taki, że jakby co to znajomi pomogą i nie zedrą miliona monet :oczko_usmiech:

Mamy :wink:

Przykład , pytam chopa co robi dachy ile za ocieplenie takiego dachu ? Około 10 tys materiał i robota
Pytam kumpla co zna sie na wszystkim.... Kup materiał ( max 4000 ) i w weekend to machniemy i zmieścisz sie w 5k

Drugi kumpel co ma dom juz mi zaproponował z żoną ze malowanie, panele, a nawet postawienie płotu włącznie z kopaniem i montażem słupków zrobimy przy drinku i grillu

Parter domu to 86mkw , poddasze 60mkw ( tam bedzie graciarnia i być moze jakiś bilard albo pingpong ) :mrgreen:

Mojej Aśki kuzynka ma większy dom i to ona nam pokazała FV za wszystko
Działka 70k, dom 290k, urządzenie działki płot, brama wjazdowa 50k ( sporo rzeczy z których my rezygnujemy ) . Razem z gratami do domu ( nie mieli nic ) zmieścili sie w kwocie 470k . Po 3 latach dokupili klimę na cały parter i 3 pokoje u góry za 13k
Ostatnio edytowano 26.06.2020 19:10 przez sito_zabrze, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.06.2020 19:09

sito_zabrze napisał(a):Kuchnia 15 tys lub mniej
Jak dużą masz tą kuchnię? To 15 tys. też wydaje mi się mało. Lodówka średniej klasy AA lub AAA to ok. 2000 (1,8m wysoka, akurat jestem po kupnie), jak do zabudowy to więcej. piekarnik pod zabudowę + płyta do zabudowy 2500-3000, mikrofalówka ok. 300-500 zł. Wyciąg 500-1500 zł. Min. 5000 zł. Rok temu robiłam rozeznanie cen mebli i mega mnie zaskoczyły. Chciałam wygodne szuflady, ale ceny masakryczne. Stanęło na wymianie frontów, tylko koszt płyty, bo teściu sam mi całość porobił i pomontował a i tak wyszło coś 700 zł (dół 3mb, góra 2,5 + szafa/schowek na 0,6*2,3m wysoka (też teściu zrobił)).
U mnie są mniej więcej takie ceny: meble na wymiar, średnio 1000-1500 zł/mb, jak blat drewniany to trzeba więcej liczyć, Ikea lub BRW to ok. min. 5000 zł kuchnie (średniej wielkości) + koszt blatu (laminat min. 100 mb, drewniany oczywiście drożej). Średnio jak czytam to kuchnia za meble to ok. 10 000 zł. Stół +krzesła min. 500 zł, jak coś porządniejszego to 1000 zł krzesła są drogie, coś lepszego min. 200 zł. Jeszcze płytki na podłogę, coś na ścianę między meble (płytki, lacobel), gniazdka itp., robocizna.... Idzie kasa..... A na tym nie warto oszczędzać, bo kuchnię i łazienkę ciężko potem łatwo wyremontować....
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 26.06.2020 19:13

piekara114 napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Kuchnia 15 tys lub mniej
Jak dużą masz tą kuchnię? To 15 tys. też wydaje mi się mało. Lodówka średniej klasy AA lub AAA to ok. 2000 (1,8m wysoka, akurat jestem po kupnie), jak do zabudowy to więcej. piekarnik pod zabudowę + płyta do zabudowy 2500-3000, mikrofalówka ok. 300-500 zł. Wyciąg 500-1500 zł. Min. 5000 zł. Rok temu robiłam rozeznanie cen mebli i mega mnie zaskoczyły. Chciałam wygodne szuflady, ale ceny masakryczne. Stanęło na wymianie frontów, tylko koszt płyty, bo teściu sam mi całość porobił i pomontował a i tak wyszło coś 700 zł (dół 3mb, góra 2,5 + szafa/schowek na 0,6*2,3m wysoka (też teściu zrobił)).
U mnie są mniej więcej takie ceny: meble na wymiar, średnio 1000-1500 zł/mb, jak blat drewniany to trzeba więcej liczyć, Ikea lub BRW to ok. min. 5000 zł kuchnie (średniej wielkości) + koszt blatu (laminat min. 100 mb, drewniany oczywiście drożej). Średnio jak czytam to kuchnia za meble to ok. 10 000 zł. Stół +krzesła min. 500 zł, jak coś porządniejszego to 1000 zł krzesła są drogie, coś lepszego min. 200 zł. Jeszcze płytki na podłogę, coś na ścianę między meble (płytki, lacobel), gniazdka itp., robocizna.... Idzie kasa..... A na tym nie warto oszczędzać, bo kuchnię i łazienkę ciężko potem łatwo wyremontować....

piekara czytaj co piszę :evil:

Graty zabieramy z mieszkania bo wiekszość jest prawie nowa
Meble do kuchni mogę mieć z Ikei albo BRW , nie muszą być na wymiar bo nie bedą w żadnej wnęce tylko na długiej ścianie :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.06.2020 19:18

Dla mnie graty to nie główne meble czy wyposażenie, tylko drobiazgi, typu stolik kawowy.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 26.06.2020 19:26

piekara114 napisał(a):Dla mnie graty to nie główne meble (które układem mogą nie pasować), tylko drobiazgi, typu stolik kawowy.

Kule bele zwariuje z wami :mrgreen:

W mieszkaniu mamy salon połączony z kuchnią a w nim wszystko :wink:
W mieszkaniu zostawimy tylko meble kuchenne bo są na wymiar i szafę komandor w przedpokoju
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2020 19:29

sito_zabrze napisał(a):
piekara114 napisał(a):Dla mnie graty to nie główne meble (które układem mogą nie pasować), tylko drobiazgi, typu stolik kawowy.

Kule bele zwariuje z wami :mrgreen:

W mieszkaniu mamy salon połączony z kuchnią a w nim wszystko :wink:
W mieszkaniu zostawimy tylko meble kuchenne bo są na wymiar i szafę komandor w przedpokoju

Żona kolegi zażyczyła se miedziany zlew. Jak zobaczyłem ich chatę to zwątpiłem 8O I pomyśleć, że ja widzę oczyma wyobraźni skandynawski minimalizm, bez tego całego hygge :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 983
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone