sito_zabrze napisał(a):pääkäyttäjä napisał(a):Przy obecnej technologii, faktycznie także myślimy o tylko elektryce - przy założeniu pompa ciepła + solary + ewentualna rekuperacja. Nie chcę więcej użerać sie z kominiarzem, palić czymkolwiek, etc. Gaz w okolicy mojej działki ciągną ale koniec rozbudowy sieci przewidują za trzy-cztery lata. Kuzynka mojej ma chatę obok i im elektryka wystarcza.
Ano, mnie przed pójściem w sam prąd ogranicza myśl co się stanie jak go braknie na 2 dni np. w zimie . Także rozważam ogrzewanie podłogowe wpięte w kocioł gazowy. Wyznaje zasadę im mniej mediów tym lepiej. To samo mi radzili wszyscy co stawiają szkieletowce i nasza kuzynka co w takim domu ma podlogówkę i kocioł na ekogroszek. W domu jest za ciepło....
Odnośnie tych kwadracioków od deweloperów. Jak dla mnie są fajne i nawet znalazłem jeden z 2015r zrobiony na tip top za 400 tys. na działce 350m. Niestety powierzchnia tylko 75 mkw i brak możliwości podjechania pod sam dom. Brak garażu. Auta wszyscy zostawiają na parkingu przy ulicy.
Jak Ci zabraknie prądu to gazem a nawet węglem jeżeli masz piec z podajnikiem też nie nagrzejesz