Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2020 09:58

sito_zabrze napisał(a):Pierwszy wyjazd nad morze pod namiot w wieku 15-tu lat pociągiem, nawet na stacje mnie nie odwieźli mimo ze miałem sporo gratów.
Mało tego, jak zdałem prawko w wieku 17 lat to raczej ja rodziców czesciej woziłem niz oni mnie....

Hesusie, ja prawko zrobiłem 10 lat temu w ČR, czyli mając... 27 lat :oczko_usmiech: Do tamtej pory, woziłem się zbiorkomem po całej Europie i jakoś się odnajduję. Nie boję sie wypuścić w obcym terenie na eksplorację nowego miejsca za pomocą zbiorkomu :mrgreen: A prawko zrobiłem bo chciałem a także po części z tego powodu, że ruch przygraniczny po polskiej stronie zamierał, PKS bankrut, pociągi raz na jakiś czas albo dookoła, z alternatywą drogich przejazdów EC.

Teraz to ja wożę jeszcze innych i prawie zawsze mogą na mnie liczyć bo ja (prawie) bezalkoholowy jestem :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 19.05.2020 10:03

wikol napisał(a):Konto ePUAP mam od wielu lat. Aby założyć to konto / profil zaufany / - wystarczy uwierzytelnić się poprzez swój bank internetowy. Wniosek o nowy dowód osobisty można złożyć nie wychodząc z domu. Osobiście trzeba tylko odebrać.
Kartę EKUZ też wnioskuję przez ePUAP- przychodzi pocztą.

Próbowałem wczoraj wieczorem logując się przez konto bankowe. No ale wyskoczyło mi że moje dane są niepełne. Pewno chodzi o to że ważność dowodu się skończyła 20 lutego :mrgreen: , komunikat ten wyskakuje mi przy każdym logowaniu do banku.

Jestem przeciwnikiem nowinek ale to być może sobie założę jak będę miał już dowód :wink:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 19.05.2020 10:13

sito_zabrze napisał(a):
wikol napisał(a):Konto ePUAP mam od wielu lat. Aby założyć to konto / profil zaufany / - wystarczy uwierzytelnić się poprzez swój bank internetowy. Wniosek o nowy dowód osobisty można złożyć nie wychodząc z domu. Osobiście trzeba tylko odebrać.
Kartę EKUZ też wnioskuję przez ePUAP- przychodzi pocztą.

Próbowałem wczoraj wieczorem logując się przez konto bankowe. No ale wyskoczyło mi że moje dane są niepełne. Pewno chodzi o to że ważność dowodu się skończyła 20 lutego :mrgreen: , komunikat ten wyskakuje mi przy każdym logowaniu do banku.

Jestem przeciwnikiem nowinek ale to być może sobie założę jak będę miał już dowód :wink:

To zmienia postać rzeczy jeśli ważność dowodu osobistego skończyła się. Można założyć przez bank internetowy bez wychodzenia z domu lub przez stronę ePUAP ale wtedy trzeba udać się do urzędu z ważnym dowodem by potwierdzić dane.
Od wielu lat korzystam z EPUAP, Obywatel.gov, pacjent.gov, pueZUS itd. Ułatwia to życie jeśli ma się dużo różnych spraw.
To nie są nowinki. Profil ePUAP funkcjonuje od 2008r. :mrgreen:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 19.05.2020 10:16

Sito.

Teraz Ty pomóż mi podjąć decyzję :).
a) apartament w szeregowcu - 60 m2 za 300 tys z tarasem na piętrze lub z małą działką na parterze, na obrzeżach osiedla z wielkiej płyty, z widokiem na Wisłę, 300m od szkoły, tramwaje, autobusy, 6 km od centrum miasta (10 minut jazdy autem)
b) działka 1000 m2 za 50 tys, z wodą, gazem, prądem i kanalizacją przy asfaltowej drodze, w dużej dzielnicy nowych domków jednorodzinnych. 400m od rozbudowywanej szkoły podstawowej, autobusy MZK 100m od domu, 6km od centrum miasta (10 minut jazdy autem)

8)

Żeby było śmieszniej, są też działki, 2-3 km od centrum miasta, po drugiej stronie Wisły ale to już inny powiat ;)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 19.05.2020 11:14

Trajgul napisał(a):b) działka 1000 m2 za 50 tys, z wodą, gazem, prądem i kanalizacją przy asfaltowej drodze, w dużej dzielnicy nowych domków jednorodzinnych. 400m od rozbudowywanej szkoły podstawowej, autobusy MZK 100m od domu, 6km od centrum miasta (10 minut jazdy autem)

8)

Żeby było śmieszniej, są też działki, 2-3 km od centrum miasta, po drugiej stronie Wisły ale to już inny powiat ;)

Jaka lokalizacja tej działki ? bo cena jakaś taka mega promocyjna, może odstąpisz ? :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.05.2020 11:27

Działka tania, ale jeszcze budowa domu dochodzi do tego...
Jedno i drugie w mieście?
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 19.05.2020 11:45

piekara114 napisał(a):Działka tania, ale jeszcze budowa domu dochodzi do tego...
Jedno i drugie w mieście?

Oczywiście:

Pierwsza opcja to mieszkanie w nowych szeregowcach, 300m od szkoły i osiedla z wielkiej płyty, w pełni skomunikowane, z widokiem na Wisłę:
wisła.jpg

Druga opcja, to działka w sypialni na osiedlu domów jednorodzinnych, wspominałem w poprzednim poście, blisko nowej szkoły, komunikacja miejska.

I jest jeszcze kolejna opcja mieszkanie w szeregowcu 60-70m2, również na terenie miasta, 400m od ładnego jeziora (z plażą, które będzie zagospodarowania, z wypożyczalniami sprzętu, boiskami itp), cena 300k.
Wszystko na terenie miasta:

Wizualizacje:
wisła 2.jpg

tarpina.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.05.2020 12:21

I tu masz całkiem inną sytuację, wszystko w mieście z dobrą komunikacją miejską, z łatwym dostępem do wszelkich wygód (obok szkoły, sklepy, kawiarnie, kina itp.). Tu już, co kto woli, na co kogo stać, jak duża rodzina (2+3 to dom wygrywa, ale 2+0 czy 2+1 bez planów rozwojowych to mieszkanie 60-70m to bardzo komfortowe rozwiązanie) i jak szybko chce być u siebie.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 19.05.2020 12:29

Trajgul napisał(a):Sito.

a) apartament w szeregowcu - 60 m2 za 300 tys z tarasem na piętrze lub z małą działką na parterze, na obrzeżach osiedla z wielkiej płyty, z widokiem na Wisłę, 300m od szkoły, tramwaje, autobusy, 6 km od centrum miasta (10 minut jazdy autem)
b) działka 1000 m2 za 50 tys, z wodą, gazem, prądem i kanalizacją przy asfaltowej drodze, w dużej dzielnicy nowych domków jednorodzinnych. 400m od rozbudowywanej szkoły podstawowej, autobusy MZK 100m od domu, 6km od centrum miasta (10 minut jazdy autem)

8)

Dom i jeszcze raz dom...Żadne tam szeregówki, mieszkania z sąsiadami za ścianą.
Jak masz możliwość, to się buduj na własnej działce, bo potem możesz żałować, że kasę wydałeś i dalej nie widzisz różnicy między szeregówką, a mieszkaniem.
Kto wie na kogo trafisz za ścianą :roll:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.05.2020 12:31

Habanero napisał(a):
Trajgul napisał(a):Sito.

8)

Dom i jeszcze raz dom...Żadne tam szeregówki, mieszkania z sąsiadami za ścianą.
Jak masz możliwość, to się buduj na własnej działce, bo potem możesz żałować, że kasę wydałeś i dalej nie widzisz różnicy między szeregówką, a mieszkaniem.

Dokładnie tak. Dom, dom, jeszcze raz dom :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 19.05.2020 12:34

Te szeregowce i apartamentowce to stan pod klucz ?

Kumpel kupił szeregowca ( zewnętrznego ) na działce 400m , stan surowy zamknięty za 350k i żeby było na tip top wsadził kolejne 300k , 120 mkw plus garaż w bryle domu. Szeregowce wewnętrzne są na na działce 230m z czego 100 zajmuje dom, zostaje 130 trawy za domem.... Szeregowiec to takie trochę lepsze mieszkanie jak dla mnie .

Ja bym wybrał sypialnie gdzie są domki, my taki mamy plan , bo mieszkać w szeregowcu czy w bloku w mieście Zabrze wychodzi na jeden czort, widoki te same, smog ten sam , tylko cena większa i 300m trawy za drzwiami tarasowymi....

Nam nie bedzie przeszkadzało nawet to ze w pobliżu nie ma dużego sklepu. Teraz mamy na osiedlu sklep na sklepie i nie pamiętam kiedy ostatnio "awaryjnie" musiałem po cos na szybko wyskoczyć . Zakupy robimy max 2x w tygodniu

Działką którą mamy na oku kosztuje 68zł za metr, działki wielkościowo od 700m (mało ) do 800-1000m w większości.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 19.05.2020 12:37

piekara114 napisał(a):Tu już, co kto woli, na co kogo stać, jak duża rodzina (2+3 to dom wygrywa, ale 2+0 czy 2+1 bez planów rozwojowych to mieszkanie 60-70m to bardzo komfortowe rozwiązanie) i jak szybko chce być u siebie.

U mnie 2+2, dzieci rosną, zaraz trzeba będzie opuścić sypialnię i przejść do salonu, żeby każde mogło mieć swój pokój.
Habanero napisał(a):Dom i jeszcze raz dom...Żadne tam szeregówki, mieszkania z sąsiadami za ścianą.

Tyle, że ja bardzo chwalę sobie, że mam sąsiadów za ścianą ;), jednocześnie jestem zadowolony, że mieszkam na najwyższej kondygnacji.
Ale jak mówisz, z taką szeregówką to może być problem, bo sąsiad miałby przykładowo ogródek i robił ciągle imprezy, a ja mieszkałbym nad nim...

Dziękuję za odpowiedzi, moje rozważania są czysto teoretyczne ale fajnie się was czyta ;)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 19.05.2020 12:44

Ja tez wole być między ludźmi dlatego celujemy w działkę która bedzię jedną z 56 które facet sprzedaje. No ale działka 800 lub 1000 to co innego niz taka na której stoi szeregowiec. Z ciekawości mierzyłem działkę od kumpla, tzn całą na której deweloper wsadził 4 szeregowce, to raptem 1060 mkw i na tym 4 domy 8O . A powstało tego całe osiedle, jakieś 100 domów 8O . Wygoda jest , no ale sąsiad na sąsiedzie i to nie tylko z boku :wink:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 19.05.2020 12:48

Nie da się jednoznacznie stwierdzić czy dom, czy koszary/szeregowce czy wygodne mieszkanie / mam na myśli mieszkanie minimum 60m2 /. Wiele jest składowych i odpowiedź jest trudna jak w kwestii ILE kosztuje urlop w Chorwacji.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 19.05.2020 13:53

wikol napisał(a):Nie da się jednoznacznie stwierdzić czy dom, czy koszary/szeregowce czy wygodne mieszkanie / mam na myśli mieszkanie minimum 60m2 /. Wiele jest składowych i odpowiedź jest trudna jak w kwestii ILE kosztuje urlop w Chorwacji.

Pełna zgoda. Każdy lubi co innego.
Tyle, że tu doradzamy Koledze, który podjął decyzję, że nie chce mieszkać w bloku.

Chyba, że się mylę :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 964
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone