Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 12.05.2019 09:19

Bardziej wczoraj zasmuciło mnie zachowanie grupki Polaków na wycieczce stateczkiem z Zadaru na Kornaty. Grupka nie nastolatkow w wieku 35 plus zabierala ludziom wino ze stolików i zlewała do plastikowych butelek. Po prostu bydło, wstyd tym większy, że na pokładzie na około 100 osób Polaków było około 10, masa Francuzów, Belgów, Szwajcarów etc. Wnerwilem się i zwróciłem uwagę , zero odzewu..... masakra.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 12.05.2019 11:11

Strasznie zaoszczędzili na winie. Hołota winna siedzieć w kraju i go nie opuszczać.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 12.05.2019 12:00

Jacck77 napisał(a):...Wnerwilem się i zwróciłem uwagę , zero odzewu..... masakra.

To i tak miałeś szczęście, takie buraki to i przyłożyć potrafią.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.05.2019 22:22

Niezmiernie cieszą mnie TAKIE wiadomości :)
Na razie tylko Włochy i to w kilku miejscach ale widać już światełko w tunelu. Może wreszcie lawina ruszy...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.05.2019 07:25

To z pewnością wiadomość pozytywna, jednak należy sobie zdać jednocześnie sprawę z tego, że niestety w skali globalnej zmiany są marginalne :roll: U nas tylko cham wyrzuci plastikowy kubek do morza, bo kawałek dalej jest kosz na śmieci, którego zawartość po opróżnieniu trafia w odpowiednie miejsce, gdzie bądź jest utylizowany bądź przetwarzany. Potężne regiony takie jak Afryka, Indie, Chiny mają w głębokim poważaniu ochronę środowiska, choć też pojawiają się pozytywne działania. Kiedy odwiedziłem Mombasę w 2014 pierwsze co rzucało się w oczy to wieczny płomień wysypiska śmieci zlokalizowanego na klifie, tak więc to co nie zdążyło się spalić trafiało bezpośrednio do oceanu.

Podobnie ma się sprawa z emisją. Owszem każde działania są pozytywne, jednak patrząc na sprawę globalnie jesteśmy w d... bo jak ma się nasze 0,9% do 27,5% Chin czy 16,9% USA :roll:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.05.2019 08:15

Masz rację, że to tylko marginalne zmiany i kropla w morzu... ale kropla drąży skałę i tak jak napisałem, mam nadzieję, że lawina ruszy. Ostatecznie lepsze drobne działania niż żadne. Jak sam tu zauważyłeś nawet w biednej Afryce coś zaczyna się zmieniać. Znamienne jest to, że w takiej Kenii świadomość ekologiczna władzy jest większa niż w wielu krajach europejskich - no ale zapewne problem też o wiele większy.
To, jakie jest podejście Chin czy USA do emisji chyba powszechnie wiadomo. Osobiście staram się dorzucić tu swój grosik i głos sprzeciwu, nie kupując produktów z napisem Made in China. Całkowita rezygnacja z takich produktów jest dziś oczywiście niemożliwa ale gdy mam wybór (co niestety rzadko się zdarza), to wolę dołożyć 20-30% do ceny i wybrać produkt wykonany poza Chinami.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.05.2019 08:22

Rysio napisał(a):jednak należy sobie zdać jednocześnie sprawę z tego, że niestety w skali globalnej zmiany są marginalne
(...)
Owszem każde działania są pozytywne, jednak patrząc na sprawę globalnie jesteśmy w d... bo jak ma się nasze 0,9% do 27,5% Chin czy 16,9% USA :roll:
Popatrz na to "kropelkowo" :wink: (choć nie jest mi do śmiechu).
Jeśli Twoja kropla przeleje przysłowiową czarę, to czy tylko Ty będziesz winny?
Nie.
Ja też będę winny, bo gdyby mojej kropli tam nie było, to Twoja jeszcze by się zmieściła bez przelania.
Problem w tym, że skutków "kropelkowania" nie widać od razu (fajnie to opisał Mario Puzo w Ojcu Chrzestnym).
My (piszę z "poziomu" 54 lat) tego jeszcze tak strasznie nie doświadczymy, ale dzieci i wnuki będą miały sporo "naszych" problemów do rozwiązania.
Ponad 60 lat temu USA zbudowało bazę na Grenlandii na/w "wiecznym" ( :!: ) lodzie.
Zostawili tam kupę trującego i radioaktywnego ścierwa.
Dziś widać jak ta wieczność wygląda.
Gazprom stawiał swoje rafinerie i szyby bez fundamentów na "wiecznej" zmarzlinie Syberii.
Dziś pompują w tę "wieczną" zmarzlinę środki chłodzące, bo się im to zaczyna chwiać.

Kiedyś się zastanawiałem nad sensem limitu prędkości na polskich autostradach.
Ewenement. 140 kmh.
A potem skojarzyłem słowa polityka z filmu "Polowanie na Czerwony Październik".
Coś w tym stylu: "ja jestem zawodowym politykiem. Jedną ręką daję ci cukierka, a drugą wyciągam portfel z kieszeni".
Muszę (niestety) podać parę liczb.
130² = 16.900
140² = 19.600 -> 16% większy opór powietrza, czyli spalanie też wyższe.
Wyższe spalanie, więcej kasy do budżetu z podatków i innych paliwowych opłat.
I jaka radość z "wolności" wśród gawiedzi... :?
A gdzie "rządowa" ochrona środowiska?

Każda "niedolana do czary kropelka" ma swoją wartość. Dużą.
Staram się, choć całkowicie "bezkropelkowo" nie dam rady.
Ale na pewno nie argumentuję: patrzcie jak i ile inni brudzą, więc mój mały brudek nie ma znaczenia.

I to mnie smuci. Że nie dam rady.
Pociechę mam taką, że się staram.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.05.2019 08:56

Ja się z Wami całkowicie zgadzam, wskazuję tylko że globalnie jesteśmy w d...

Co do plastików, to zastanawia mnie jedno. Dlaczego jeszcze nie wyeliminowano bezzwrotnych butelek plastikowych z rynku :| Niemoc lub raczej niechęć rządzących jest w tym względzie porażająca. Wprowadzenie opłaty za taką butelkę, ale w znaczącej wysokości (wg mnie ta w Cro jest zdecydowanie zbyt niska), skutecznie wyeliminowałoby większość tych walających się w rowach czy po lasach. Producenci takich opakowań powinni zostać zobligowani do ich skupu, nieważne czy w systemie automatycznym czy tradycyjnym. 8)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.05.2019 09:29

Rysio napisał(a):Co do plastików, to zastanawia mnie jedno. Dlaczego jeszcze nie wyeliminowano bezzwrotnych butelek plastikowych z rynku :| Niemoc lub raczej niechęć rządzących jest w tym względzie porażająca. Wprowadzenie opłaty za taką butelkę, ale w znaczącej wysokości (wg mnie ta w Cro jest zdecydowanie zbyt niska), skutecznie wyeliminowałoby większość tych walających się w rowach czy po lasach. Producenci takich opakowań powinni zostać zobligowani do ich skupu, nieważne czy w systemie automatycznym czy tradycyjnym. 8)

Dla mnie jest to również całkowicie niezrozumiała sprawa. Podejrzewam, że jak zwykle w takich sytuacjach stoją za tym jakieś lobby, być może producentów tych opakowań. Zresztą Polska pod względem recyklingu to naprawdę trzeci świat. Dlaczego, żeby oddać szklane, zwrotne butelki musimy przechowywać paragony i udać się do sklepu, w którym zostały kupione mimo, że te same są sprzedawane w różnych sklepach? Przyznam, że z takim kuriozum nie spotkałem się chyba nigdzie (a trochę krajów odwiedziłem) :evil:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.05.2019 12:14

greenrs napisał(a): Dlaczego, żeby oddać szklane, zwrotne butelki musimy przechowywać paragony i udać się do sklepu, w którym zostały kupione mimo, że te same są sprzedawane w różnych sklepach? Przyznam, że z takim kuriozum nie spotkałem się chyba nigdzie (a trochę krajów odwiedziłem) :evil:

Odebrać Ci je muszą w każdym sklepie, jednak tylko za okazaniem paragonu zwrócą Ci kasę. Dla mnie, mimo ze już kilkanaście lat pracuję w hipermarkecie który robi tak samo to wielka głupota, ale takie mamy prawo.
Jeśli chodzi o plastikowe butelki, to nie musi być wielka kaucja, wystarczy żeby w każdym punkcie można było je oddać i otrzymać zwrot kaucji nieważne czy mam na nie paragon czy nie.. Jeżeli komuś by się nie chciało oddawać, to znaleźli by się chętni którzy by pozbierali i za zwrot kaucji z kilku PET-ów kupili sobie mamrota :oczko_usmiech:
Codziennie chodzę "Bulwarami nadodrzańskimi" i widuję zbieraczyzłomu, zbierają tylko puszki ze znaczkiem ALU, ewentualnie sprawdzają magnesem. Te ze znaczkiem FE nie są zbierane, bo im się nie opłaca :oczko_usmiech: :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.05.2019 12:36

dids76 napisał(a):Jeśli chodzi o plastikowe butelki, to nie musi być wielka kaucja, wystarczy żeby w każdym punkcie można było je oddać i otrzymać zwrot kaucji nieważne czy mam na nie paragon czy nie..

Im wyższa kaucja tym mniej tego wyląduje w przypadkowych miejscach. Pomimo że kaucja za butelkę po piwie wynosi 50 gr. to i tak czasem można je spotkać porzucone, aczkolwiek to sprawa dość marginalna. Ale fakt że gdyby za każdy plastik czy też flaszki po wódzie i innych mamrotach było po 50 gr. problem w dużej mierze zostałby rozwiązany.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.05.2019 14:55

dids76 napisał(a):...wystarczy żeby w każdym punkcie można było je oddać i otrzymać zwrot kaucji nieważne czy mam na nie paragon czy nie.. Jeżeli komuś by się nie chciało oddawać, to znaleźli by się chętni którzy by pozbierali i za zwrot kaucji z kilku PET-ów kupili sobie mamrota :oczko_usmiech:

W Niemczech znaleziono rozwiązanie tego problemu.
Nie wiem czy w całych Niemczech, bo nie byłem w "całych" Niemczech.
W supermarketach są automaty, które przyjmują plastiki. Nie wydają pieniędzy, ale rodzaj paragonu, którego wartość odlicza się od kolejnych zakupów - jakichkolwiek. Oczywiście butelki szklane podlegają tym samym zasadom.
Da się.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.05.2019 15:18

romuald22 napisał(a):
dids76 napisał(a):...wystarczy żeby w każdym punkcie można było je oddać i otrzymać zwrot kaucji nieważne czy mam na nie paragon czy nie.. Jeżeli komuś by się nie chciało oddawać, to znaleźli by się chętni którzy by pozbierali i za zwrot kaucji z kilku PET-ów kupili sobie mamrota :oczko_usmiech:

W Niemczech znaleziono rozwiązanie tego problemu.
Nie wiem czy w całych Niemczech, bo nie byłem w "całych" Niemczech.
W supermarketach są automaty, które przyjmują plastiki. Nie wydają pieniędzy, ale rodzaj paragonu, którego wartość odlicza się od kolejnych zakupów - jakichkolwiek. Oczywiście butelki szklane podlegają tym samym zasadom.
Da się.

Automat u nas w markecie stoi i działa od 12 lat, chociaż market francuski a nie niemiecki :wink: Odbiera butelki szklane (plastikowe też można by ustawić), wydaje paragon z ilością oddanych butelek i kasą jaką powinieneś dostać. Niestety kasy nie dostaniesz, ani nie odliczysz sobie tego od zakupów jeżeli nie masz paragonu ze kupiłeś te butelki (jak były jeszcze pełne) u nas w sklepie :twisted:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.05.2019 15:51

romuald22 napisał(a):Nie wiem czy w całych Niemczech, bo nie byłem w "całych" Niemczech.
W całych Niemczech.
romuald22 napisał(a):W supermarketach są automaty, które przyjmują plastiki. Nie wydają pieniędzy, ale rodzaj paragonu,
Zgadza się.
romuald22 napisał(a):którego wartość odlicza się od kolejnych zakupów - jakichkolwiek.
Nie zgadza się. Możesz zażyczyć sobie wypłaty całości bez robienia jakichkolwiek zakupów.
romuald22 napisał(a):Oczywiście butelki szklane podlegają tym samym zasadom.
Da się.
Zgadza się.

Żeby było jasne: jednorazowe plastikowe butelki z kaucją muszą mieć symbol:
Obrazek
Butelki wielokrotnego użytku z kaucją (plastik lub szkło) też są odpowiednio oznaczone.

Bez tych oznaczeń to tylko bezpłatny kontener segregacyjny.
A takich jednorazowych plastikowych butelek bez kaucji jest wciąż sporo na niemieckim rynku.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.05.2019 17:47

romuald22 napisał(a):...którego wartość odlicza się od kolejnych zakupów - jakichkolwiek.

boboo napisał(a):Nie zgadza się. Możesz zażyczyć sobie wypłaty całości bez robienia jakichkolwiek zakupów.

Zgadza się.
Inna sprawa o której piszesz, czyli wypłata gotówki za zwrot. Skoro tak twierdzisz to pewnie tak jest.
Nie przerabiałem tej wersji i jej nie poznałem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 844
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone