Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.05.2019 05:22

walp napisał(a):aby potrafić znaleźć korelacje między teorią kwantów, a obserwacjami zjawisk codziennych.
Ciągle tego nie potrafię, więc mnie to martwi. :cry:
Eeee tam, popatrz na Słońce. Gdyby nie tunelowanie (zjawisko kwantowe) to nie byłoby syntezy jąder i wtedy... ciemność widzę.

Albo morskie "fale wyjątkowe" (zwane również monstrualnymi).
Nie są one co prawda zjawiskiem kwantowym, ale... świetnie opisuje je "kwantowe" równanie Schrödingera.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 02.05.2019 13:53

Weekend do poniedziałku do godziny 14 :hearts: :hearts: :sm: :devil:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 02.05.2019 14:58

8 stopni, deszcz i mega wiatr, majówka w Kołobrzegu:(
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.05.2019 17:05

boboo napisał(a):
walp napisał(a):aby potrafić znaleźć korelacje między teorią kwantów, a obserwacjami zjawisk codziennych.
Ciągle tego nie potrafię, więc mnie to martwi. :cry:
Eeee tam, popatrz na Słońce. Gdyby nie tunelowanie (zjawisko kwantowe) to nie byłoby syntezy jąder i wtedy... ciemność widzę.

Albo morskie "fale wyjątkowe" (zwane również monstrualnymi).
Nie są one co prawda zjawiskiem kwantowym, ale... świetnie opisuje je "kwantowe" równanie Schrödingera.

"Mądrego warto posłuchać..."

I jeśli się tak głębiej nad tą kwestią zastanowić, to skoro mechanika kwantowa rządzi zjawiskami w nano skali, a my i otaczający nas wszechświat, jesteśmy z tych malutkich cząstek zbudowani, to powinniśmy tego również doświadczać.

Z drugiej strony, z wykładów z fizyki wiadomo, że te kwantowe zjawiska w dużych skalach, (przynajmniej niektóre, a może większość...tego nie wiem), są bardzo podatne na wpływ otoczenia.
Mówimy wtedy o utracie spójności układu z otoczeniem i ta cecha prawdopodobnie przyczynia się do nieobecności (a raczej niedostrzegania przeze mnie) subtelnych zjawisk kwantowych w życiu codziennym.

Ponieważ "mądrego warto posłuchać" to chciałbym, aby bluesman (kiedy zostanie odwieszony) wyjaśnił mi zależność pomiędzy opadami deszczu u anakina,
a dualizmem korpuskularno falowym, o którym wspomniał.

I nadzieja na to, że to objaśni, mnie cieszy. :wink:

Co mnie martwi? Pogoda pokrzyżowała majówkowe plany. Wyjazd na Bałtyk odwołany. :cry:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.05.2019 20:06

walp napisał(a):Co mnie martwi? Pogoda pokrzyżowała majówkowe plany. Wyjazd na Bałtyk odwołany. :cry:

My też odwołaliśmy majówkowy wyjazd, m.in. ze względu na pogodę :(

Ale majówka w Gliwicach nie jest taka zła ;):

IMG_5278 (Custom).JPG
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.05.2019 20:09

Moja majówka pod znakiem remontu kuchni przebiega zgodnie z planem 8) .
Byle jaka pogoda nawet mi na rękę. Mniej żal, że w czterech ścianach :mrgreen: .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2019 20:11

My też na szczęście nie zdecydowaliśmy się na majówkę nad morzem a na jakikolwiek zagraniczny wyjazd chwilowo mamy blokadę bo nadal czekamy na dowód dla najmniejszej córki.

Ale nie ma tego złego... Ustroń, +20°C, wieje jak nad morzem... :mrgreen:

PSX_20190502_211123.jpg
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.05.2019 20:49

Pääkäyttäjä napisał(a):My też na szczęście nie zdecydowaliśmy się na majówkę nad morzem a na jakikolwiek zagraniczny wyjazd chwilowo mamy blokadę bo nadal czekamy na dowód dla najmniejszej córki.

Ale nie ma tego złego... Ustroń, +20°C, wieje jak nad morzem... :mrgreen:

PSX_20190502_211123.jpg

Podobny widok mam pod blokiem, tylko zamiast Wisły jest Odra i kominów trochę więcej. Acha zamiast gór widać hołdy z Szarrrloty :oczko_usmiech: :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.05.2019 20:53

maslinka napisał(a):Ale majówka w Gliwicach nie jest taka zła ;):

Właśnie widzę. :)

No to cheers :sm:
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 02.05.2019 22:01

My też spędzamy majówkę w domu, szukałam dzisiaj krzeseł, aby "nabyć drogą zakupu" i znalazłam na jednej ze stron taki opis stelażu krzesła: "Cała konstrukcja opiera się na drewnianym stelażu. Nogi, podstawa siedziska i oparcia wykonana została z drewna, którego struktura i kolor są jak najbardziej zbliżone do naturalnego" Widzieliście drewno zbliżone do naturalnego :?: 8O :P :P
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 02.05.2019 22:26

Przeglądałam zdjęcia z wyjazdu do Chorwacji z 2011 r. i znalazłam takie. Zaprzeczam, że jesteśmy w muzeum techniki, to wyposażenie naszego apartamentu w Arbaniji, niestety nie działał, bo jak mówił właściciel "TV kaput", jakoś nie było nam przykro...
DSCF1379.JPG
:P :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.05.2019 14:11

Wszelkie prognozy i aura na żywo odstraszały od górskiego weekendu. Tymczasem od przyjazdu, ani kropli. Przyjemna temp. to pieszych wędrówek :D
Tylko te rozkopane drogi na majówkę i korki (Wisła) :x
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 05.05.2019 17:29

To, że jutro trzeba iść do pracy, po dwóch tygodniach przerwy :( .
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 05.05.2019 17:39

elka21 napisał(a):To, że jutro trzeba iść do pracy, po dwóch tygodniach przerwy :( .

Nawet trzy dni przerwy daje taki efekt :( No i jeszcze matura w rodzinie ...
Ostatnio edytowano 05.05.2019 17:41 przez ZytaS, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2019 17:40

Ja mam łatwy start - home office :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 841
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone