Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 25.04.2019 22:33

Kiepura napisał(a):
romuald22 napisał(a):
1. Pokaż mi tą ustawę. Dzisiaj - tak do godziny. Jutro będziesz śmieszny jak nie pokażesz - no chyba,że ten sejm obraduje tej nocy i coś tam na kolanku szybko się klepnie. Już przerabiane.
2. Nie wiem kto Tobą manipulował - bo ja i moi koledzy dobrze wiedzieli, że za strajk nikt nam nie zapłaci.
3. "Nauczyciel wyznaczony przez organ prowadzący szkołę" będzie klasyfikował 8O - jednak stara komuna wróciła do Polski.

1. Nie rozumiem o co Ci chodzi. Projekt ustawy jest znany od wczoraj. Dwie kartki, druk sejmowy powszechnie dostępny. Treść jest dość prosta. Czytałem wczoraj, dziś mi się nie chce szukać. Nauczyciel powinien umieć posługiwać się internetem. Od wczoraj wiadomo, że zostanie uchwalona. I została. Naprawdę nie wiem o co Ci chodzi. Inna sprawa, że nawet posłowie powtarzali sformułowanie o samorządach co będą wystawiać oceny.

2. Nie jestem nauczycielem, nikt mną nie manipulował, ale z jednego z wcześniejszych postów, chyba dość jasno wynikało, że mam informacje z pierwszej ręki co się dzieje w szkole :D Przeciwnie od samego początku uświadamiałem bardzo liczne grono znajomych nauczycieli jak będzie w sprawie płacy i w jakie bagno pakuje ich przewodniczący. Niektórzy mieli takie oczy 8O jak im to mówiłem. Jeśli chodzi o pensje, część była święcie przekonana, że jednak coś tam dostaną.

3. Nie rozumiem nawiązania do komuny. Standardowe rozwiązanie dla sytuacji nadzwyczajnych, przenoszące uprawnienia ciała zbiorowego na pojedynczego człowieka.

Idę spać więc w skrócie.

1. Pytałem o ustawę , a nie projekt ustawy.
2. Bez komentarza.
3. Wojciech Jaruzelski - "standardowe" przeniesienie uprawnień na pojedynczego człowieka w sytuacji nadzwyczajnej. Rozumiesz nawiązanie?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.04.2019 08:15

fly napisał(a):
anakin napisał(a):A wuefista co robi po wyjściu ze szkoły?
Pompki?

...a pierze i prasuje szarfy oraz ceruje woreczki z grochem (te do kształtowania postawy)
...i jeszcze pompuje piłki.
robi to samo co każdy inny nauczyciel kształtuje rozwój dziecka.

Zasmuciło mnie, że czepiliście się wuefistów... :la:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 26.04.2019 09:26

te kiero napisał(a):
fly napisał(a):
Pompki?

...a pierze i prasuje szarfy oraz ceruje woreczki z grochem (te do kształtowania postawy)

...czytanie z rozumieniem przynajmniej mojej wypowiedzi...
podpowiedz: jestem absolwentem Akademi Wych.-Fiz. kier. wychowanie fizyczne i resocjalizacja.
pozdro
fly
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.04.2019 09:43

fly napisał(a):
te kiero napisał(a):
fly napisał(a):
Pompki?

podpowiedz: jestem absolwentem Akademi Wych.-Fiz. kier. wychowanie fizyczne i resocjalizacja.
pozdro
fly

Absolwenci & wuefiści wszystkich krajów łączmy się :mrgreen:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 26.04.2019 09:56

Każdy człowiek zasługuje na szacunek i godne życie bez względu na zawód jaki wykonuje.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.04.2019 11:36

fly napisał(a):
te kiero napisał(a):
fly napisał(a):
Pompki?

pozdro
fly

fly nie zakapował, niemożliwe :D
poczytaj trochę forum wstecz, to będziesz wiedział czy to był brak zrozumienia czy mowa pejoratywna;
mogłem skasować ostatnie Twoje zdanie, nie zrobiłem tego byś nie stwierdził, że wyrwałem resztę z kontekstu;
na WueFie z reguły gralimy w bala i tyle mam z nim wspólnego;
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 26.04.2019 11:44

Zasmuciła mnie dziś podwyżka, a raczej jej wysokość :|
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.04.2019 12:34

te kiero napisał(a):

No to chyba mieli my tego samego wuefistę :oczko_usmiech: :mrgreen:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 26.04.2019 12:59

te kiero napisał(a):fly nie zakapował, niemożliwe :D
poczytaj trochę forum wstecz, to będziesz wiedział czy to był brak zrozumienia czy mowa pejoratywna;
mogłem skasować ostatnie Twoje zdanie, nie zrobiłem tego byś nie stwierdził, że wyrwałem resztę z kontekstu;

a...bo mnie ten emotikon zmylił... :wink:
...powiem tak ....
Na mojej drodze spotkałem wielu pedagogów, i słowo wielu jest trochę "za małe" bo
w związku z wykonywanym zawodem "starego" fly czyli mojego ojca przeprowadzaliśmy się tylko w okresie szkoły podstawowej
aż lub tylko 5 razy, liceum slabiej bo tylko 2, więc coś mogę powiedzieć o dobrym i złym nauczycielu.
...no ale to inne czasy...że tak powiem przed reformą :smo:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.04.2019 18:52

fly napisał(a):...

Cześć. Cieszę się, że odpuściłeś w końcu te swoje "cze" czy "nara". Mógłbyś jednak spróbować pisać czytelniej.

Ja przeżywam chyba czwartą reformę systemu edukacji w Polsce. Jako nauczyciel oraz jako rodzic.
Nie były fantastyczne.
Ale ta ostatnia to o d...e rozbić.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.04.2019 19:39

romuald22 napisał(a):
fly napisał(a):...

Cześć. Cieszę się, że odpuściłeś w końcu te swoje "cze" czy "nara". Mógłbyś jednak spróbować pisać czytelniej.

Ja przeżywam chyba czwartą reformę systemu edukacji w Polsce. Jako nauczyciel oraz jako rodzic.
Nie były fantastyczne.
Ale ta ostatnia to o d...e rozbić.

Roman cza sie cieszyć życiem :)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 27.04.2019 19:52

...nie pisałem "nara"...chyba nigdy...,
a "Cze!"...z braku czasu chwilowo nie pisze , bo krócej już nie można, "Cz!"... no jak by to wyglądało...? :papa:
pozdro
fly
...q...a ...urwałem/ukręciłem dwie szpilki w kia-nce żony przy wymianie koła...to jest problem :|
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 27.04.2019 20:13

Trajgul napisał(a):Dziś przeczytałem, że szykuje się albo już weszła w życie kolejna podwyżka dla żołnierzy zawodowych. Pierwsze co bym zrobił, gdybym był Wszechmocnym to zabrałbym żołnierzom, a dał policjantom.

Chyba mało wiesz o żołnierzach... Może kiedyś mieli spokój, ale teraz to co się dzieje... Mojego męża przez ostatnie pół roku to czasami udało mi się zobaczyć z piątku w nocy i w sobotę...
I tu zaczyna się problem jak załatwić opiekę do dzieci gdy ja mam 2 zmianę.
Jest w pracy 24 h przez x tygodni, i oprócz marnych 30 zł diety - za 24 h, jeśli ostatniego dnia wróci po 22 h to oczywiscie już nawet tych marnych 30 zł nie dostanie, mimo, że jest w pracy całą dobę w pełni "gotowości" to nie wyrabia podwójnej normy :lool:
Ja bym takiego policjanta wysłała chociaż na tydzień na poligon taki jakie mają żołnierze, przy temp. -15 tydzień w lesie, spanie w wozach albo namiotach, można by wtedy równać. A niech spróbuje chory po takim poligonie rzucić l4, to się będzie dopiero działo :oczko_usmiech:

Każdy pod kątem pracy patrzy na siebie, co do nauczycieli to znam paru co są zdania, że powinien być wprowadzony 40 godzinny tydzień pracy- resztę godzin po prowadzeniu lekcji poświęcać na poprawianie sprawdzianów, zajęcia dodatkowe itp. ale w murach szkoły !
Ostatnio edytowano 27.04.2019 20:53 przez wiolek_lp, łącznie edytowano 2 razy
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 27.04.2019 20:26

wiolek_lp napisał(a):
Trajgul napisał(a):Dziś przeczytałem, że szykuje się albo już weszła w życie kolejna podwyżka dla żołnierzy zawodowych. Pierwsze co bym zrobił, gdybym był Wszechmocnym to zabrałbym żołnierzom, a dał policjantom.

Chyba mało wiesz o żołnierzach... Może kiedyś mieli spokój, ale teraz to co się dzieje... Mojego męża przez ostatnie pół roku to czasami udało mi się zobaczyć z piątku w nocy i w sobotę...
Jest w pracy 24 h przez x tygodni, i oprócz marnych 30 zł diety - za 24 h, jeśli ostatniego dnia wróci po 22 h to oczywiscie już nawet tych marnych 30 zł nie dostanie, mimo, że jest w pracy całą dobę w pełni "gotowości" to nie wyrabia podwójnej normy :lool:
Ja bym takiego policjanta wysłała chociaż na tydzień na poligon taki jakie mają żołnieże, przy temp. -15 tydzień w lesie, spanie w wozach albo namiotach, można by wtedy równać. A niech spróbuje chory po takim poligonie rzucić l4, to się będzie dopiero działo :oczko_usmiech:

Każdy pod kątem pracy patrzy na siebie, co do nauszycieli to znam paru co są zdania, że powinien być wprowadzony 40 godzinny tydzień pracy- resztę godzin po prowadzeniu lekcji poświęcać na poprawianie sprawdzianów, zajęcia dodatkowe itp. ale w murach szkoły !

żołnież≠żołnierz
...a byłem to wiem.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.04.2019 20:45

fly napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):

Ja bym takiego policjanta wysłała chociaż na tydzień na poligon taki jakie mają żołnieże, przy temp. -15 tydzień w lesie, spanie w wozach albo namiotach, można by wtedy równać. A niech spróbuje chory po takim poligonie rzucić l4, to się będzie dopiero działo :oczko_usmiech:

Każdy pod kątem pracy patrzy na siebie, co do nauszycieli to znam paru co są zdania, że powinien być wprowadzony 40 godzinny tydzień pracy- resztę godzin po prowadzeniu lekcji poświęcać na poprawianie sprawdzianów, zajęcia dodatkowe itp. ale w murach szkoły !

żołnież≠żołnierz
...a byłem to wiem.

... jesteś dumny z siebie ? trafiłeś literówkę, sam jestem wzrokowcem i po napisaniu poprawiam, komuś umknęło w emocjach.

Nie zaimponowałeś niczym, wręcz przeciwnie. Może prościej kim nie byłeś ? Po czymś takim poznaje się ludzi.

p.s. byłeś żołnierzem ? wątpię ...
Ostatnio edytowano 27.04.2019 20:47 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 838
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone