Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 25.04.2019 19:22

Ale kto ma zarabiać więcej?

Aha...Teraz musimy zastanowić się.
Co ważniejsze w życiu człowieka. Czy to żeby znał Inwokację na pamięć albo nudnego Żeromskiego, czy żeby wiedział jak dbać o własny organizm.

zgadzam się z romuald22 ale...
...obaj powinni zarabiać godnie a nie myśleć gdzie tu dorobić po godzinach, obaj wychowują Twoje ,moje dzieci i chciałbym aby byli to najlepsi fachowcy.
Jaka płaca taka praca,
a jaka praca taka przyszłość nasza i naszego kraju, narodu etc.
To oni kształtują fundament jakim są nasze dzieci, fundament dla naszego kraju.
pozdro
fly
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 25.04.2019 19:24

Kiepura napisał(a):
romuald22 napisał(a):Klasyfikować uczniów będą mogli dyrektorzy szkół, a jeśli nie oni to samorządy. 8O

Tak się właśnie robi manipulacje.
Dziennikarze, politycy, nauczyciele i wszyscy inni co nie przeczytali dwóch kartek projektu ustawy powielają fakenewsa, jedni celowo inni ze zwykłej niewiedzy.
To nie samorządy będą klasyfikowały w sytuacji gdy nie zbierze się Rada Pedagogiczna i nie zrobi tego dyrektor, tylko nauczyciel wyznaczony przez organ prowadzący Szkołę.
Taka sama manipulacja jak informowanie przed strajkiem nauczycieli, że ktoś im zapłaci za niego zapłaci.

Brałem Cię za inteligentnego gościa. Do dzisiaj.

1. Pokaż mi tą ustawę. Dzisiaj - tak do godziny. Jutro będziesz śmieszny jak nie pokażesz - no chyba,że ten sejm obraduje tej nocy i coś tam na kolanku szybko się klepnie. Już przerabiane.
2. Nie wiem kto Tobą manipulował - bo ja i moi koledzy dobrze wiedzieli, że za strajk nikt nam nie zapłaci.
3. "Nauczyciel wyznaczony przez organ prowadzący szkołę" będzie klasyfikował 8O - jednak stara komuna wróciła do Polski.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.04.2019 20:31

romuald22 napisał(a):
anakin napisał(a):...

anakin napisał(a):Ale niech mi nikt nie gada, że wf-ista powinien zarabiać tyle samo co np. polonista, bo mnie krew zalewa!

Ale kto ma zarabiać więcej?

Aha...Teraz musimy zastanowić się.
Co ważniejsze w życiu człowieka. Czy to żeby znał Inwokację na pamięć albo nudnego Żeromskiego, czy żeby wiedział jak dbać o własny organizm.

Ekhm. Polonista uczy, jak komunikować się w mowie i w piśmie w języku ojczystym. Te lektury nie są aż tak ważne, ale wypowiedzi ustne, pisemne - już tak. Wuefista uczy, jak dbać o swoje zdrowie - zwłaszcza o kondycję. Z mojego punktu widzenia jeden i drugi tak samo ważny, więc zarabiać powinni tyle samo.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 25.04.2019 20:37

romuald22 napisał(a):
amatus1 napisał(a):
romuald22 napisał(a):M

Jak widzę prasowanie mózgów przez reżimową telewizję robi swoje. To mnie smuci.

PS:
anakin napisał(a):... ale to Szanowni Państwo Nauczyciele mają w głębokim poważaniu!
Młody ma być podpięty do systemu 24h/ dobę, bo takie mają widzimisie. :evil:

Ale jak Szanowni Państwo Policjanci się postawili w zeszłym roku to pieniążki się nagle znalazły.
Wtedy prawdopodobnie nie byłeś taki ( :evil:)

Jestem pedagogiem, pracuję w szkole i zagrożono mi, poinformowany zostałem przez grono pedagogiczne, że moja córka może nie otrzymać klasyfikacji, w szkole jedna z pań ( szefowa strajku) rzuciła hasło, ze ją to nie obchodzi ale egzamin gimnazjalny ma się nie odbyć, wystarczy aby nie było tego i tego..." byłem na zebraniu w mieście w woj. warmińsko-mazurskim gdzie jedna z pan wicedyrektorek na pytanie jednej z matek: "a co będzie jeśli nie będzie klasyfikacji maturzystów" odpowiedziała cyt: "jak pochodzi jeszcze jeden rok to się nic jej nie stanie...", do dzisiaj po mimo zwoływanych rad pedagogicznych od czwartku zeszłego tygodnia kilka słupskich szkół nie klasyfikowało maturzystów... do wczoraj zrobiła to tylko jedna szkoła IV L.O .
Panie Romualdzie jestem pełen obaw, widzę duże chęci i zakusy na krzywdzenie dzieci, które po mimo tego, że nie zawiniły miały zostać ukarane straszną karą.
Nie oglądam tv a w szczególności reżimowej chodź nie wiem o którą Panu chodzi...:)
Co do zapłaty za strajk jako osoba związana z związkami zawodowymi poinformowałem miesiąc temu moich kolegów i koleżanki, że zgodnie z ustawą o sporze zbiorowym za strajk nie należy się wynagrodzenie, potrącenia będą za każdy dzień strajku w wysokości ( prawdopodobnie) 1/30 z zachowaniem składek na świadczenia...ale tak jak napisał kolega Kiepura do dziś w gronie krąży bardzo dziwne fake, że jest szansa na zapłatę, nawet wczoraj przed Urzędem Miasta W Szczecinie nauczyciele pikietowali z zapytaniem:"Chcielibyśmy też, żeby prezydent do nas wyszedł i powiedział, jak widzi nasze losy i jak będą wyglądały nasze wynagrodzenia za czas strajku
Na koniec cos optymistycznego : dzieci powoli wracają do szkoły.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 25.04.2019 20:54

amatus1 napisał(a):Na koniec cos optymistycznego : dzieci powoli wracają do szkoły.

Córka gimnazjalistka zastanawia się, ile teraz będzie klasówek i innych akcji, żeby nadrobić straty ....
Ja się zastanawiam, czy zdąży poprawić parę ocen, żeby mieć lepiej na świadectwie, które jest trochę ważne :roll: jeżeli chce się dostać do fajnej, wymarzonej szkoły :roll:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.04.2019 20:59

Wyrocznia napisał(a):Ekhm. Polonista uczy, jak komunikować się w mowie i w piśmie w języku ojczystym. Te lektury nie są aż tak ważne, ale wypowiedzi ustne, pisemne - już tak. Wuefista uczy, jak dbać o swoje zdrowie - zwłaszcza o kondycję. Z mojego punktu widzenia jeden i drugi tak samo ważny, więc zarabiać powinni tyle samo.

Tak?
A wuefista co robi po wyjściu ze szkoły?
Pompki?

Odnoszę się do jednego z argumentów, który mówił o pracy po godzinach, za które nie jest wypłacane wynagrodzenie.

I jeszcze raz powtarzam- nie neguję zasadności tego strajku, a jedynie jego formę!
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 25.04.2019 21:29

anakin napisał(a):Tak?
Pompki?

Może przysiady. Kto go tam wie. Na pewno nie poprawia prac pisemnych. Uważam, że wuefista jest leniem nic nie wnoszącym do edukacji i nie powinien dostać podwyżki. A wuefu nie powinno być w szkole bo dzieci się męczą i nie daj boże spocą.

anakin napisał(a):I jeszcze raz powtarzam- nie neguję zasadności tego strajku, a jedynie jego formę!

Ale ta forma miałaby na czym polegać?
Strajk w sobotę i niedzielę? Czy może w wakacje?
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 25.04.2019 21:41

Bea.ta napisał(a):
amatus1 napisał(a):Na koniec cos optymistycznego : dzieci powoli wracają do szkoły.

Córka gimnazjalistka zastanawia się, ile teraz będzie klasówek i innych akcji, żeby nadrobić straty ....
Ja się zastanawiam, czy zdąży poprawić parę ocen, żeby mieć lepiej na świadectwie, które jest trochę ważne :roll: jeżeli chce się dostać do fajnej, wymarzonej szkoły :roll:

.....niech się córa nie stresuje; nie ta to inna szkoła. Moje dzieciaki uczęszczały do jednego z "podobno najlepszych polskich LO," , ale jak dzisiaj oceniają, było to całkowicie pozbawione sensu-czyli przerost formy nad treścią. Z klasy najmłodszego syna, na "wymarzone" studia (przez rodziców :lol: ) za pierwszym razem dostały się 3 osoby (wliczając jego) i to dzięki olimpiadom. Podobne proporcje występowały wśród rówieśników z klas starszej dwójki. O dziwo z prowincjonalnego LO (mojego), do którego chodzili ich rówieśnicy z gimnazjum dostawała się 2x większa liczba osób.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 25.04.2019 21:43

anakin napisał(a):A wuefista co robi po wyjściu ze szkoły?
Pompki?

...a pierze i prasuje szarfy oraz ceruje woreczki z grochem (te do kształtowania postawy)
...i jeszcze pompuje piłki.
robi to samo co każdy inny nauczyciel kształtuje rozwój dziecka.
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 25.04.2019 21:45

romuald22 napisał(a):
anakin napisał(a):Tak?
Pompki?

Może przysiady. Kto go tam wie. Na pewno nie poprawia prac pisemnych. Uważam, że wuefista jest leniem nic nie wnoszącym do edukacji i nie powinien dostać podwyżki. A wuefu nie powinno być w szkole bo dzieci się męczą i nie daj boże spocą.

anakin napisał(a):I jeszcze raz powtarzam- nie neguję zasadności tego strajku, a jedynie jego formę!

Ale ta forma miałaby na czym polegać?
Strajk w sobotę i niedzielę? Czy może w wakacje?

.......powinni pewnie iść na L4 (ZLA) tak jak policjanci.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.04.2019 21:50

fly napisał(a):
anakin napisał(a):A wuefista co robi po wyjściu ze szkoły?
Pompki?

...a pierze i prasuje szarfy oraz ceruje woreczki z grochem (te do kształtowania postawy)
...i jeszcze pompuje piłki.
robi to samo co każdy inny nauczyciel kształtuje rozwój dziecka.

Jestem pod wrażeniem :mrgreen: chyba Cie lubię :papa:

romuald22 napisał(a):Może przysiady. Kto go tam wie. Na pewno nie poprawia prac pisemnych. Uważam, że wuefista jest leniem nic nie wnoszącym do edukacji i nie powinien dostać podwyżki. A wuefu nie powinno być w szkole bo dzieci się męczą i nie daj boże spocą.

a Ciebie już nie lubię .... :twisted:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 25.04.2019 22:02

bluesman napisał(a):
romuald22 napisał(a):Może przysiady. Kto go tam wie. Na pewno nie poprawia prac pisemnych. Uważam, że wuefista jest leniem nic nie wnoszącym do edukacji i nie powinien dostać podwyżki. A wuefu nie powinno być w szkole bo dzieci się męczą i nie daj boże spocą.

Wybacz mi Tomek. Liczyłem na Twoje poczucie humoru. Chyba, że ja zgubiłem gdzieś swoje.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 25.04.2019 22:06

romuald22 napisał(a):
1. Pokaż mi tą ustawę. Dzisiaj - tak do godziny. Jutro będziesz śmieszny jak nie pokażesz - no chyba,że ten sejm obraduje tej nocy i coś tam na kolanku szybko się klepnie. Już przerabiane.
2. Nie wiem kto Tobą manipulował - bo ja i moi koledzy dobrze wiedzieli, że za strajk nikt nam nie zapłaci.
3. "Nauczyciel wyznaczony przez organ prowadzący szkołę" będzie klasyfikował 8O - jednak stara komuna wróciła do Polski.

8O

1. Nie rozumiem o co Ci chodzi. Projekt ustawy jest znany od wczoraj. Dwie kartki, druk sejmowy powszechnie dostępny. Treść jest dość prosta. Czytałem wczoraj, dziś mi się nie chce szukać. Nauczyciel powinien umieć posługiwać się internetem. Od wczoraj wiadomo, że zostanie uchwalona. I została. Naprawdę nie wiem o co Ci chodzi. Inna sprawa, że nawet posłowie powtarzali sformułowanie o samorządach co będą wystawiać oceny.

2. Nie jestem nauczycielem, nikt mną nie manipulował, ale z jednego z wcześniejszych postów, chyba dość jasno wynikało, że mam informacje z pierwszej ręki co się dzieje w szkole :D Przeciwnie od samego początku uświadamiałem bardzo liczne grono znajomych nauczycieli jak będzie w sprawie płacy i w jakie bagno pakuje ich przewodniczący. Niektórzy mieli takie oczy 8O jak im to mówiłem. Jeśli chodzi o pensje, część była święcie przekonana, że jednak coś tam dostaną.

3. Nie rozumiem nawiązania do komuny. Standardowe rozwiązanie dla sytuacji nadzwyczajnych, przenoszące uprawnienia ciała zbiorowego na pojedynczego człowieka.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.04.2019 22:17

romuald22 napisał(a):
bluesman napisał(a):

Wybacz mi Tomek. Liczyłem na Twoje poczucie humoru. Chyba, że ja zgubiłem gdzieś swoje.

:mrgreen: :papa:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.04.2019 22:33

Smutek :cry:
Gazik LPG podskoczył na mojej stacji z 2.09 na 2.23 :roll:
Po zatankowaniu 35L z automatu oświadczyłem dzieciakowi ze w tym roku ma jedną kuglę lodu mniej w Cro :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 25.04.2019 22:34 przez sito_zabrze, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 837
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone