Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 15.01.2019 09:06

krutom napisał(a):
amatus1 napisał(a):Dlaczego "przez takich, jak Ty .....

Ano dlatego, że sytuacja skrajnej polaryzacji poglądów, czasem wprost nienawiści (wieszanie na szubienicach plakatów polityków, wysyłanie im nekrologów) prowadzi jednostki niestabilne emocjonalnie do szaleńczych czynów vide Niewiadomski i zabójstwo Narutowicza.
I nie mów ze przykład jest na wyrost. Mechanizm jest ten sam.

Oczywiście zgodzę się z Twoja wypowiedzią ale akurat co było powodem atakiem tego szaleńca to jeszcze nie wiemy a wystawianie łatki, że przez ciebie czy mnie jest delikatnie ni na miejscu.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 15.01.2019 09:13

amatus1 napisał(a): ale akurat co było powodem atakiem tego szaleńca to jeszcze nie wiemy a wystawianie łatki, że przez ciebie czy mnie jest delikatnie ni na miejscu.

jakoś nie rozumiem i raczej nie zrozumiem 8O

Krutom bardzo celnie napisałeś właśnie tak to działa !

Szokujące jest to, że duża część hejtu płynie od osób uważających się za osoby wierzące, chodzące co niedziela do kościoła.
Gdzie się podziała miłość bliźniego i inne zasady wiary ?.
Znam to i z własnego podwórka, czytam też komentarze i włos się jeży ! vide niejaka Pawłowicz !
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2019 09:55

bluesman napisał(a):Szokujące jest to, że duża część hejtu płynie od osób uważających się za osoby wierzące, chodzące co niedziela do kościoła.

Bycie wykształconym nie oznacza, że jest się mądrym. Tak samo, jak chodzenie do kościoła nie jest tożsame z tym, że się jest miłosierny, dobry dla innych, etc.

Gdzie się podziała miłość bliźniego i inne zasady wiary ?.
Znam to i z własnego podwórka, czytam też komentarze i włos się jeży ! vide niejaka Pawłowicz !

Zostało zamienione na "ja" i "mój czubek nosa". Media zamieniły się w wyścig szczurów, eros zastąpił etos, a money zastąpiło honey, politycy pokazują, że możn być bezkarnym a częsci społeczeństwa, wolność pomyliła się ze swawolą.
Ostatnio edytowano 15.01.2019 14:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2019 11:18

amatus1 napisał(a):
krutom napisał(a):
amatus1 napisał(a):Dlaczego "przez takich, jak Ty .....

Ano dlatego, że sytuacja skrajnej polaryzacji poglądów, czasem wprost nienawiści (wieszanie na szubienicach plakatów polityków, wysyłanie im nekrologów) prowadzi jednostki niestabilne emocjonalnie do szaleńczych czynów vide Niewiadomski i zabójstwo Narutowicza.
I nie mów ze przykład jest na wyrost. Mechanizm jest ten sam.

Oczywiście zgodzę się z Twoja wypowiedzią ale akurat co było powodem atakiem tego szaleńca to jeszcze nie wiemy a wystawianie łatki, że przez ciebie czy mnie jest delikatnie ni na miejscu.

Krutom ma rację, że mechanizm jest ten sam. Ostatnio nauczyłam się, że brak reakcji w sytuacji drobnej prowadzi do sytuacji dużo gorszych; dlatego musiałam zareagować na falę nienawiści w obronie własnej; choć wiem, że to nie jest najlepsze sformułowanie.

A współczucie i modlitwa rzeczywiście są bardzo potrzebne; również Jurkowi Owsiakowi - to się stało w jego rodzinnym mieście, na jego imprezie i on to na pewno bardzo przeżywa.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.01.2019 12:18

Pääkäyttäjä napisał(a):Nie dalej, jak w niedzielę własnie, proboszcz mojej parafii przeganiał kwestujących WOŚP. Po zwróceniu mu uwagi i przyłapaniu go na kłamstwie, klecha się zawinął...

Taca na WOŚP
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 15.01.2019 12:46

Janusz Bajcer napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Nie dalej, jak w niedzielę własnie, proboszcz mojej parafii przeganiał kwestujących WOŚP. Po zwróceniu mu uwagi i przyłapaniu go na kłamstwie, klecha się zawinął...

Taca na WOŚP

To są przypadki jednostkowe, ale są.
U mnie na wsi w kościele połowa ludzi miała naklejone serduszka, a przed kościołem zbierały do puszek dzieciaki z podstawówki.
Ksiądz nie miał nic przeciwko temu.

Ale moja parafia na tle innych jest nieco dziwna, bo proboszcz i wikary mają zasadę, której święcie przestrzegają: ani słowa o polityce w kościele.
I żeby było w temacie, to nadmienię, iż ta ich zasada cieszy mnie nieustannie :wink:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 15.01.2019 13:10

krutom napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

Taca na WOŚP

To są przypadki jednostkowe, ale są.
U mnie na wsi w kościele połowa ludzi miała naklejone serduszka, a przed kościołem zbierały do puszek dzieciaki z podstawówki.
Ksiądz nie miał nic przeciwko temu.

Ale moja parafia na tle innych jest nieco dziwna, bo proboszcz i wikary mają zasadę, której święcie przestrzegają: ani słowa o polityce w kościele.
I żeby było w temacie, to nadmienię, iż ta ich zasada cieszy mnie nieustannie :wink:

U mnie w parafii obecnie jest nowy proboszcz od wakacji i powiem, że ani ten ani jego poprzednik przez 15 lat nigdy publicznie czy z ambony o polityce się nie wypowiadał ale niestety np w okolicznej parafii to non stop leci...
A my to nawet jesteśmy bardziej "narażeni"-moja żona jest od 7 lat szefem sztabu WOSP w gminie i w życiu żaden kapłan nam nic nie powiedział:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2019 13:53

.
Ostatnio edytowano 15.01.2019 14:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 15.01.2019 14:20

amatus1 napisał(a):moja żona jest od 7 lat szefem sztabu WOSP w gminie i w życiu żaden kapłan nam nic nie powiedział:)

A czemu miałby powiedzieć? Znają się? :roll:
Myślę, że w miastach jest inaczej, przynajmniej tak mi się wydaje. Księża mają wyłożone i się publicznie nie wpier...ją w politykę, chociaż ja nie wiem, bo jestem niewierzący, aczkolwiek bywam rzadko w kościele i rozmawiam z księżmi na kolędzie. Mam kumpla księdza, który to w ogóle jest zaprzeczeniem pana w sutannie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.01.2019 14:27

Proponuję zakończyć dyskusję o księżach - bo nie jest to tematem wątku. :idea:

Niedopuszczalne jest prezentowanie własnych poglądów politycznych, religijnych i światopoglądowych, jak też krytykowanie w jakiejkolwiek formie poglądów czy postaw innych osób.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 15.01.2019 23:36

W ubiegłym roku dużo się działo pod K2.
Kolejna Polska wyprawa jest planowana na koniec 2019r.
Tej zimy ( teraz) idą dwie wyprawy na K2 - ciekawe czy się uda zdobyć K2 zimą.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 16.01.2019 15:07

baunty napisał(a):...

Najważniejsze, aby wszyscy wrócili, te wyprawy to kuszenie losu.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 16.01.2019 15:38

Mnie zasmuca na maxa pogoda. Wczoraj spadło ok 5-7cm sniegu a dzis nie ma po nim śladu:(. Narty po serwisie stoja i czekają i do weekendu nie ma szans u mnie na poprawę. Deszcz z nieba leje sie litrami:(
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 16.01.2019 20:14

krutom napisał(a):

Tą górę zdobędzie ekipa, która się wstrzeli w pogodę, tylko i wyłącznie ona decyduje o powodzeniu spedycji :).
Szanse są na to małe bo z tego co czytałem to tam zimą takich pogodnych dni jest tyle co kot napłakał.
Tak więc dziwna to sytuacja, że idziesz walczyć za nie małą kasę (koszta wyprawy) a tak naprawdę w duchu wiesz, że i tak o wszystkim zdecyduje czynnik na który nie masz żadnego wpływu
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.01.2019 19:37

yzedef napisał(a):
krutom napisał(a):

Tą górę zdobędzie ekipa, która się wstrzeli w pogodę, tylko i wyłącznie ona decyduje o powodzeniu spedycji :).
Szanse są na to małe bo z tego co czytałem to tam zimą takich pogodnych dni jest tyle co kot napłakał.
Tak więc dziwna to sytuacja, że idziesz walczyć za nie małą kasę (koszta wyprawy) a tak naprawdę w duchu wiesz, że i tak o wszystkim zdecyduje czynnik na który nie masz żadnego wpływu

Dwóch Polaków już się wycofało z wyprawy Txikona pod K2.
Chyba też nie ma żadnej współpracy między wyprawą rosyjską aTxikona - chyba będzie tylko rywalizacja.
Ponoć kładą oddzielnie poręczówki na jednej trasie i są już na wysokości 6800mnpm
Ciekawe jak to się skończy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 821
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone