Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 28.11.2018 22:16

Jak wszyscy, to ja tez gratuluję.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.11.2018 09:38

labusm napisał(a):Jak wszyscy, to ja tez gratuluję.

ee byłbyś oryginalny i nie gratulował, a tak z tłumem ? wstydź się :mrgreen:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.11.2018 10:48

Wstydzę się :oops: :wink:
Niemniej jedna gratulacje jak najbardziej szczere.
Przespanych nocy życzę. :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.12.2018 11:44

Wydałem kilkaset zł na przystosowanie - na zamówienie - profesjonalnej szafki w małej blokowej kuchni do segregacji 3 rodzajów odpadów... hurra udało się, nie będzie partyzantki kartonowej. Dziś w skrzynce znalazłem pisemko, że od 1 stycznia będzie trzeba dzielić odpady wg 5 rodzajów :x :evil: Ktoś chyba zapomniał, że jeszcze długo naszą domeną będą blokowiska, gdzie kuchnia to zwykle kilka m2.
Nie jestem przeciwnikiem segregacji, wręcz przeciwnie, pewnie z czasem znajdę rozwiązanie, ale z obserwacji wiem, że sporo osób będzie to miała gdzieś.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 09.12.2018 13:30

te kiero napisał(a):Wydałem kilkaset zł na przystosowanie - na zamówienie - profesjonalnej szafki w małej blokowej kuchni do segregacji 3 rodzajów odpadów...

te kiero,
wklej zdjęcie, pochwal się, nie bądź taki, :wink: może ktoś znajdzie inspirację :?: :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.12.2018 17:23

krutom napisał(a):
te kiero napisał(a):Wydałem kilkaset zł na przystosowanie - na zamówienie - profesjonalnej szafki w małej blokowej kuchni do segregacji 3 rodzajów odpadów...

te kiero,
wklej zdjęcie, pochwal się, nie bądź taki, :wink: może ktoś znajdzie inspirację :?: :papa:

kuchnia dopiero przyjedzie, ale mw. będzie to wyglądało tak (aczkolwiek kosze mam równe pojemnościowo):
https://eshop.wurth.pl/System-segregacj ... pl/PL/PLN/
wg nowej segregacji będę chyba musiał dokupić nowe kosze na zamówienie, oczywiście o znacznie mniejszej pojemności i co za tym idzie będą się szybciej zapełniać :x
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.12.2018 18:44

Ale segregacja na 5 rodzai odpadów była od zawsze, czyli torzywa sz., papiery, szkło, odpadki organiczne i reszta. Widocznie u Ciebie poszli na skróty na początku i teraz równają do innych miejsc :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.12.2018 19:21

Od początku wprowadzenia, gdziekolwiek w blokach mieszka rodzina, znajomi, były 3 rodzaje odpadów i tyleż samo rodzajów kontenerów we wiacie.
W domkach, gdzie gościliśmy na wyjazdach oczywiście 5rodzajów.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.12.2018 22:13

yzedef napisał(a):Ale segregacja na 5 rodzai odpadów była od zawsze, czyli torzywa sz.,....

Wór na tworzywa to także miejsce odpady metalowe różnego rodzaju np. "amelinowe" nakrętki do słoików, konserwy, tekturowe kartony na mleko, soki.
Przynajmniej tak jest u mnie na wsi koło Niepołomic. I jak na razie mamy tylko 3 wory (żółty, zielony i niebieski) plus brązowy na liście i inne odpady ogrodowe w sezonie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.12.2018 23:31

krutom napisał(a):
yzedef napisał(a):Ale segregacja na 5 rodzai odpadów była od zawsze, czyli torzywa sz.,....

Wór na tworzywa to także miejsce odpady metalowe różnego rodzaju np. "amelinowe" nakrętki do słoików, konserwy, tekturowe kartony na mleko, soki.
Przynajmniej tak jest u mnie na wsi koło Niepołomic. I jak na razie mamy tylko 3 wory (żółty, zielony i niebieski) plus brązowy na liście i inne odpady ogrodowe w sezonie.

A może nie tędy droga? Zastanawiam się czy niechęć naszego społeczeństwa do segregacji śmieci nie wynika przypadkiem ze zbytniego skomplikowania tego procesu na samym jego początku. Często bywam w Berlinie. Nie wiem czy tak jest w całych Niemczech ale tam od kiedy pamiętam (a to bardzo dawno :oczko_usmiech: ) są tylko dwa pojemniki: na odpadki organiczne i opakowania. Do tego ostatniego wrzuca się wszystkie rodzaje opakowań, czyli słoiki, puszki, kubki plastikowe itp. Segregacja tych opakowań należy do firmy odbierającej śmieci przy czym opłaty za ich wywóz są naprawdę symboliczne. U nas niestety każda firma chciałaby mieć maksymalny zysk przy minimalnym wkładzie pracy - najlepiej gdybyśmy każde opakowanie dokładnie umyli i ładnie poukładali. Wspomnę jeszcze, że tam prawie wszystkie butelki - zarówno szklane, jak i plastikowe - są zwrotne. U nas niektórym jakoś trudno to zrozumieć :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.12.2018 23:46

U mnie jest pięć typów worków... Do tego standardowy pojemnik na pozostałe. Ale ja nie o tym. W Zabrzu, gdzie mieszkają rodzice, pokazali ludziom, jak segregować odpady, jakie kosze są na które smieci, ze warto segregować bo to są pieniądze. No i ludzie przyłapali firmę, która oprozniała pojemniki... Na jedną ciężarówkę... UM w końcu przekonał ludzi, ze to przejściowe ale miasto wcześniej wybudowało rękami Kanadyjczyków, nowoczesną sortownię...

Jak widziałem, jak robią to chociaż Czesi i Brytole, to u nas jest to postawione na głowie.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.12.2018 05:42

greenrs napisał(a):Często bywam w Berlinie. Nie wiem czy tak jest w całych Niemczech ale tam od kiedy pamiętam (a to bardzo dawno :oczko_usmiech: ) są tylko dwa pojemniki: na odpadki organiczne i opakowania. Do tego ostatniego wrzuca się wszystkie rodzaje opakowań, czyli słoiki, puszki, kubki plastikowe itp.
To jakiś ewenement (Berlin).
W pozostałej części Niemiec na szkło są osobne pojemniki. I to trzy. Na białe, brązowe i zielone (do którego można wrzucać pozostałe kolory).
Jeśli policzyć szkło jako 3 osobne rodzaje odpadów, to mamy 7:
- papier,
- plastik/lekki metal,
- zwykłe śmieci,
- bio,
- szkło (x 3)

Elektrykę/elektronikę i baterie przyjmują sklepy, które mają to w ofercie,
chemię, odpady budowlane biorą specjalne firmy recyklingowe,
przedawnione leki -> apteki.

Pääkäyttäjä napisał(a):No i ludzie przyłapali firmę, która oprozniała pojemniki... Na jedną ciężarówkę...
W Niemczech było podobnie ze szkłem. Po co segregować na trzy kolory, skoro przyjeżdża 1 ciężarówka i wsypuje w siebie wszystkie 3 pojemniki...
Dopóki nie pokazali przekroju tej ciężarówki. Ma trzy komory.

PO* 1.:
w języku niemieckim jest taki popularny zwrot: "wie Sand am Meer" (jak piasku przy morzu)
Chodzi o ilość, że czegoś jest "w bród".
Ostatnio na popularności zyskuje debiutancki: "wie Plastik im Meer" i określa mniej więcej tę samą ilość.

PO* 2.:
po ostatnich badaniach, eksperci delikatnie odradzają morską sól.
W ciągu 20 lat z 30 cząstek na jakąś tam objętość wzrosło do 100 cząstek.
Tylko kamienna nie miała w sobie mikroplastiku.

PO* 3.:
coraz więcej sklepów (w tym nasz wioskowy 8) ) na oddziale warzywno-owocowym oferuje papierowe torebki zamiast plastiku.

* przy okazji - to tak zamiast "BTW"
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.12.2018 07:22

boboo napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):No i ludzie przyłapali firmę, która oprozniała pojemniki... Na jedną ciężarówkę...
W Niemczech było podobnie ze szkłem. Po co segregować na trzy kolory, skoro przyjeżdża 1 ciężarówka i wsypuje w siebie wszystkie 3 pojemniki...
Dopóki nie pokazali przekroju tej ciężarówki. Ma trzy komory.

Bo ludzi trzeba edukować :wink: .

Obrazek
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.12.2018 07:58

boboo napisał(a):To jakiś ewenement (Berlin).
W pozostałej części Niemiec na szkło są osobne pojemniki. I to trzy. Na białe, brązowe i zielone (do którego można wrzucać pozostałe kolory).
- papier,
- plastik/lekki metal,
- zwykłe śmieci,
- bio,
- szkło (x 3)

Co do elektroniki, gruzu czy leków jest zapewne wszędzie tak samo dlatego nie brałem ich pod uwagę. W końcu codziennie nie wyrzucamy telewizora :oczko_usmiech: Jeśli chodzi o butelki to prawie wszystkie są zwrotne, choć w miejscach publicznych są kosze na różne kolory szkła. W domu - tak jak napisałem - tylko dwa pojemniki. Dodatkowo na telefon można załatwić odbiór skoszonej trawy czy obciętych gałęzi.

Jeszcze jedna sprawa dotycząca świadomości naszego społeczeństwa. W sklepach pewnej popularnej u nas sieci ustawione są kosze do odbioru m.in. baterii i różnej drobnej elektroniki - w tym żarówek i świetlówek. Często zdarza się, że kosze te są przepełnione i te świetlówki wypadają na zewnątrz, tłukąc się masowo o podłogę, o czym świadczą leżące obok liczne kawałki szkła. Każdy obojętnie przechodzi obok i nikomu nie przyjdzie do głowy jak bardzo niebezpieczna jest taka rozbita żarówka. Tak na dobrą sprawę, to sklep powinien zostać natychmiast ewakuowany i dokładnie przewietrzony i wysprzątany. Ja nigdy nie słyszałem o takiej akcji. Ciekaw jestem czy taką świadomość mają pracownicy sklepu czy firmy odpowiadającej za odbiór tych odpadów? Wątpię :?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.12.2018 08:13

greenrs napisał(a):
boboo napisał(a):To jakiś ewenement (Berlin).
- papier,
- plastik/lekki metal,
- zwykłe śmieci,
- bio,
- szkło (x 3)

Co do elektroniki, gruzu czy leków jest zapewne wszędzie tak samo dlatego nie brałem ich pod uwagę. W końcu codziennie nie wyrzucamy telewizora :oczko_usmiech:

Zgodnie z uchwałą Gminy Wrocław selektywną zbiórką objęte są następujące rodzaje odpadów:
-papier i tektura;
-tworzywa sztuczne;
-tekstylia;
-drewno;
-metale;
-opakowania ze szkła;
-odpady zielone (liście, skoszona trawa, drobne gałęzie);
-zużyte opony;
-zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny;
-zużyte baterie i akumulatory;
-przeterminowane leki;
-oleje silnikowe,
-farby, kleje, lepiszcza;
-środki ochrony roślin;
-odpady wielkogabarytowe;
-odpady remontowe i budowlane (gruz betonowy i ceglany).

W praktyce oznacza to tyle, że żadne z powyższych nie powinno trafić do wspólnego kubła na odpady zmieszane.
Zasadniczo się tego trzymam, ale przyznaję, że punkt 3 sprawia mi problem. Przecież nie będę z dziurawymi skarpetkami do PSZOKa jechać :roll: :lol: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 817
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone