Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.09.2018 13:31

Nie tak to powinno być :cry:

Przyjmij i ode mnie :cry:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.09.2018 07:10

https://fakty.interia.pl/polska/news-ki ... Id,2634097

W zeszłym roku byłem z nimi w Sarandzie.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.09.2018 08:15

anakin napisał(a):https://fakty.interia.pl/polska/news-kilkaset-turystow-z-polski-utknelo-za-granica-biuro-podrozy-,nId,2634097

W zeszłym roku byłem z nimi w Sarandzie.

Za każdym razem, kiedy czytam takie informacje, żal mi bardzo tych ludzi, bo często są to długo odkladane pieniądze na wymarzone wakacje, a okazuje się klapa.

Dlatego ja polegam tylko na ofertach mojego "prywatnego biura" - Travelwalp :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.09.2018 08:27

walp napisał(a):
Dlatego ja polegam tylko na ofertach mojego "prywatnego biura" - Travelwalp :wink:

Pojedź z tym biurem do Kenii, Tanzanii albo na Kubę na objazdówkę.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.09.2018 08:41

Rysio napisał(a):
walp napisał(a):

Pojedź z tym biurem do Kenii, Tanzanii albo na Kubę na objazdówkę.

Nie wybieralem się dotychczas tak daleko, co nie znaczy, że jest to niemożliwe.

Jest tutaj na forum ciekawa azjatycka relacja, wyjazd zorganizowany całkowicie prywatnie.

Za tydzień, koleżanka wylatuje na objazdówkę do Malezji na dwa tygodnie. Lecą we czwórkę i wszystko organizują sami.

Poza tym, mam wrażenie, że najczęściej te problemy dotyczą właśnie wyjazdów organizowanych w Europie do dość popularnych miejsc. No ale kiedyś musi się odbić czkawką AI za pół darmo.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.09.2018 09:18

walp napisał(a):Za każdym razem, kiedy czytam takie informacje, żal mi bardzo tych ludzi, bo często są to długo odkladane pieniądze na wymarzone wakacje, a okazuje się klapa.

W ubiegłym roku, tydzień po moim powrocie awarii uległ samolot startujący z Korfu bodajże do Poznania.
Efekt?
24 godziny koczowania na lotnisku, które wygląda mniej więcej jak te widywane na filmach z Meksyku.
Ludzie pozostawieni sami sobie, bo rezydent miał w tyle ludzi, którzy już byli po wakacjach.
Organizator?
Oczywiście Millenium Travel.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.09.2018 09:31

walp napisał(a):
Poza tym, mam wrażenie, że najczęściej te problemy dotyczą właśnie wyjazdów organizowanych w Europie do dość popularnych miejsc. No ale kiedyś musi się odbić czkawką AI za pół darmo.

Znajomy miał w tym roku przedłużony urlop na Dominikanie o 3 dni. To że częściej się słyszy o europejskich problemach może wynikać z częstotliwości. Popatrz ile osób leci do Grecji, Bułgarii itp a ile do Kenii, na Dominikanę czy Kubę, zresztą kierunki "za ocean" są najczęściej realizowane przez LOT niemal nowymi Dreamlinerami, a Europę obsługują najczęściej klejone szarą taśmą 737 Entera. Akurat miałem okazję porównać tych 2 przewoźników. Różnica to nie przepaść, ... to kosmos.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.09.2018 10:03

Rysio napisał(a): To że częściej się słyszy o europejskich problemach może wynikać z częstotliwości. Popatrz ile osób leci do Grecji, Bułgarii itp a ile do Kenii, na Dominikanę czy Kubę, ...

To prawda, ale sedno sprawy dotyczyło możliwości organizacji wyjazdów poza Europę we wlasnym zakresie. I jest to możliwe.

Kolejny przykład: znajomy zorganizował sam zwiedzanie zachodniego wybrzeża USA, a w przyszłym roku pojadą wzdłuż Atlantyku.

Dlatego na Twoją wątpliwą zachętę:
Rysio napisał(a):Pojedź z tym biurem do Kenii, Tanzanii albo na Kubę na objazdówkę.

Odpowiadam: mam nadzieję, że kiedyś uda mi się to zrealizować. Chociaż moim marzeniem jest zupelnie inny region.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.09.2018 10:45

walp napisał(a):To prawda, ale sedno sprawy dotyczyło możliwości organizacji wyjazdów poza Europę we wlasnym zakresie. I jest to możliwe.

Oczywiście, że jest to możliwe. Jeśli chodzi o Kubę, to warunek aby znać hiszpański, bo angielskim niewiele osób się posługuje. Druga sprawa, dostępność pewnych atrakcji na Kubie. Bez zorganizowanej grupy po prostu nie wszędzie dotrzesz. Słyszałem o przypadku, kiedy nawalony Amerykanin domalował coś tam na plakacie Che. Dostał 25 lat, także dalece posunięta ostrożność wskazana.

Dochodzi do tego konieczność bardzo dobrego przygotowania się do tematu, bo o ile biura mają sprawdzone firmy na miejscu organizujące np safari w Kenii i jedziesz busem 9-cio osobowym, o tyle samodzielna wycieczka obarczona jest pewnym ryzykiem a i kosztami pewnie też. Np. ja osobiście nie odważyłbym się negocjować wysokości łapówki przy wyjeździe z Mombasy z 4 Panami w mundurach machającymi kałachami jak zabawkami, o 2 w nocy, których kolor białek oczu był zgoła odmienny od standardowego. Podczas zatrzymania przewodniczka powiedziała tylko, nie odzywamy się i nie patrzymy im w oczy. Najlepiej nie patrzymy w ogóle. Dyskusję prowadził w swahili wyłącznie miejscowy kierowca.

walp napisał(a):Kolejny przykład: znajomy zorganizował sam zwiedzanie zachodniego wybrzeża USA, a w przyszłym roku pojadą wzdłuż Atlantyku.

To akurat jest pestka. Ta sama kultura, albo przynajmniej podobna, dogadać się można i o ile nie pojedziesz przez Texas z 6-cio kolorową flagą na antenie będzie też bezpiecznie. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2018 11:19

Bardziej rozbawiło i jendocześnie zasmuciło - z drogówki w Żorach (która pilnuje porządku głównie na DK81, czasem A1 i drogach dojazdowych do niej), z 13 policjantów RD, zostało tylko dwóch... :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.10.2018 17:59

Linię autobusową z osiedla przedłużyli mi do lotniska. Przystanek tuż przy wejściu do hali przylotów :D .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.10.2018 18:20

marze_na napisał(a):Linię autobusową z osiedla przedłużyli mi do lotniska. Przystanek tuż przy wejściu do hali przylotów :D .

Przeanalizowali Wasze relacje i kolejne plany lotów i stwierdzili, że trzeba mieć w tym jakiś udział :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.10.2018 18:48

marze_na napisał(a):Linię autobusową z osiedla przedłużyli mi do lotniska. Przystanek tuż przy wejściu do hali przylotów :D .

Wam to Trenitalie powinni pod dam doprowadzić :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.10.2018 19:01

mysza73 napisał(a):

Wam to Trenitalie powinni pod dam doprowadzić :smo:

Przez ostatnie dni korzystaliśmy raczej z fse :oczko_usmiech: .
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 22.10.2018 07:08

skręciła się była kostka ... :( Psia kość ! :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 814
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone