Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.03.2018 12:12

Rysio napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):
... Kończę temat, bo samo pisanie mnie o krzywdzie zwierząt mnie denerwuje.

W takiej sytuacji powinieneś konsekwentnie zostać weganinem, przynajmniej do czasu kiedy wprowadzone zostaną te maksymalnie zaostrzone przepisy w ubojniach :wink: W przeciwnym razie męczysz te biedne zwierzęta, tyle że z zamkniętymi oczami, i mając na względzie Twoje poglądy w tej kwestii, wcale się nie dziwię że samo pisanie mnie o krzywdzie zwierząt Cię denerwuje.. Samo zamknięcie oczu nie spowoduje że krew z Twoich rąk zniknie :mrgreen: :wink:

Dwa razy napisałem mnie, sorry.

To mój wpis z 2014 roku w wątku o Pagu w jakiejś dyskusji.

kaszubskiexpress napisał(a):Jeśli chodzi o szamanie, to jestem nietypowy.
Nie lubię mięsa. Zjem czasami jakąś kokoszkę, ale wieprzowiny, wołowiny i innej iny nie jadam

Nie chcę walczyć z mięsożernymi, ludzie będą jeść mięso i żadne przepisy tego nie zmienią.
Ja piszę o traktowaniu zwierząt nawet tych pod ubój.
Skoro je zabijamy dla jedzenia, to dajmy im godnie żyć na łąkach a potem odbierajmy życie niezauważenie dla nich.

Chcemy zmniejszyć ilośc dzików.
Strzelajmy z środkiem nasennym, sterylizujmy i dajmy żyć.

To nie zwierzęta do nas włażą, to my odebraliśmy im przestrzeń.

Jesteśmy jedynymi istotami, które zabijają dla zabawy.
Zwierzęta zabijają z głodu, lub z zagrożenia.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.03.2018 13:15

Rysio napisał(a):...powinieneś konsekwentnie zostać weganinem, przynajmniej do czasu kiedy wprowadzone zostaną te maksymalnie zaostrzone przepisy w ubojniach :wink: W przeciwnym razie męczysz te biedne zwierzęta, tyle że z zamkniętymi oczami, i mając na względzie Twoje poglądy w tej kwestii, wcale się nie dziwię że samo pisanie mnie o krzywdzie zwierząt Cię denerwuje.. Samo zamknięcie oczu nie spowoduje że krew z Twoich rąk zniknie :mrgreen: :wink:

To wprawdzie nie do mnie ale się odniosę :wink:
Człowiek jest wszystkożerny. Tak go ukształtowała ewolucja. Dlatego ja też jem mięso, choć jest ono dla mnie dodatkiem a nie podstawą pożywienia. Nikt, nawet ktoś wyjątkowo wyczulony na krzywdę zwierząt nie ma pretensji do lwa, gdy ten podgryza szyję antylopy. Tak ten świat został ukształtowany przez miliony lat ewolucji. Ale tak jak napisał Leon:

kaszubskiexpress napisał(a):Jesteśmy jedynymi istotami, które zabijają dla zabawy.
Zwierzęta zabijają z głodu, lub z zagrożenia.

Dlatego jako istoty, które osiągnęły najwyższy poziom rozwoju na Ziemi, powinniśmy wykorzystać swoją wiedzę by to zabijanie zwierząt z konieczności odbywało się w sposób jak najbardziej humanitarny i tylko w takich granicach, w jakich jest to konieczne by wyżywić określoną grupę społeczeństwa zapewniając przy tym jak najlepsze warunki hodowli.

Często padają argumenty, że ktoś chodzi na polowania bo lubi kontakt z przyrodą i tropienie zwierząt lub podpieranie się starą polską tradycją.
Jaki problem zamienić strzelbę na dobry aparat fotograficzny? Można wstawać przed świtem i brodząc w trzcinach lub krzaczorach upolować piękne okazy... na fotografii :)
A co do tradycji... Mamy kuźwa dwudziesty pierwszy wiek :!: Może powinniśmy też przywrócić palenie czarownic na stosie czy kamieniowanie niewiernych żon :?: Zapewne w pewnych środowiskach zaleźliby się jeszcze tacy, którym przywrócenie takich "tradycji" bardzo by się podobało :roll:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.03.2018 13:51

Przecież mięsa z odstrzału na polowaniach nikt nie wyrzuca, tylko jest zjadane tak samo jak zjadamy mięso zwierząt które są hodowane nieraz w koszmarnych warunkach i koszmarnymi sposobami. Podkreślę więc raz jeszcze: Schabowy czy kurczak z Lidla też na drzewie nie rośnie, a zwierzę dziko żyjące w lesie odstrzelone przez myśliwego, z cała pewnością miało bardziej godne życie i śmierć niż prosiak hodowany na anabolach i antybiotykach na powierzchni 1 m2.

Śmierć zwierzaka podczas polowania najczęściej następuje w ciągu kilku sekund. Znam takich którzy potrafią trafić przebiegającego dzika przez leśną ścieżkę 2 kulami w tzw centralę i komorę (dokładnie taka kolejność). O śmierci wiemy niewiele, ale prawdopodobnie nim dzik mógłby usłyszeć wystrzał jest już martwy.

Dla mnie większym niehumanitaryzmem jest np. trzymanie dobermana czy owczarka niemieckiego w M3 na 4 piętrze bloku i pozostawianie go tam codziennie na 9-10 godzin przez całe jego życie.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 26.03.2018 15:22

A tak se wkleje...

Obrazek

Program antywirusowy zgłasza mi wirusa w rebusie na poprzedniej stronie.
Ku uwadze moderatorów.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.03.2018 16:07

Kiepura napisał(a):Program antywirusowy zgłasza mi wirusa w rebusie na poprzedniej stronie.
Ku uwadze moderatorów.

Potwierdzam, mam tak samo. Z tym, że na bieżącej stronie również :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.03.2018 17:23

Kiepura napisał(a):Program antywirusowy zgłasza mi wirusa w rebusie na poprzedniej stronie.
Ku uwadze moderatorów.

Informuję, że jest to sprawa techniczna należąca do kompetencji Admina, moderatorzy nie mają narzędzi i wiedzy jak problem usunąć.
Widzę, ze jest zgłoszenie w Sprawach technicznych,
Ja ze swojej strony zgłosiłem Adminowi problem innym komunikatorem.

Mój antywirus ESET NOD32 nic nie alarmuje.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 26.03.2018 21:08

kaszubskiexpress napisał(a):
boboo napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):(...)
Zbiorowa odpowiedzialność?

Jak gwałciciel "tylko" zgwałcił, pobicie sobie odpuścił, to mam go traktować łagodniej ?

Każdy myśliwy zabija bo lubi.
Pokaż mi myśliwego, który zabija, bo zabijania nie lubi, jest do tego zmuszany.

Natychmiast przeproszę.

Każdy myśliwy to psychopata, nikt normalny nie zabija dla przyjemności.

Jest jeszcze taki myśliwy- sokolnik.
pozdro
fly
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.03.2018 21:44

Cieszy mnie, że Stadion Śląski wrócił do gry :D
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 28.03.2018 09:53

Ten post powinien powtać wczoraj

Radością dla mnie okazał sie wcozrajszy mecz na "Śląskim", cudowna atmosfera.... gra naszych juz mniej efektowna ale ważne, że efektywna.

Wracając z meczu miałem spotkanie z policją... I niewiele brakowało by moim środkiem lokomocji od wczoraj był rower.

Obrazek
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 03.04.2018 20:13

Zasmucił mnie widok Borów Tucholskich, prze które przejeżdżałam w Lany Poniedziałek. Ostatnio byłam tam trzy dni przed pamiętną nawałnicą w lecie zeszłego roku i wzdłuż tej drogi była ściana lasu...Teraz jest przerażająco...widoczne cmentarzysko ciągnie się kilka kilometrów.To w tej okolicy zmiotło obóz harcerski..

IMG_20180402_171707.jpg

IMG_20180402_171621.jpg

IMG_20180402_132302.jpg
Załączniki:
IMG_20180402_171608.jpg
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 08.04.2018 07:43

Zaczęła/ zaczyna się liga żużlowa. Na ten moment się czeka jak na wyjazd do Chorwacji ;). Spac czlowiek nie moze, a niedzielny obiad nie wchodzi juz tak apetycznie ;).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.04.2018 09:07

Trajgul napisał(a):Zaczęła/ zaczyna się liga żużlowa. Na ten moment się czeka jak na wyjazd do Chorwacji ;). Spac czlowiek nie moze, a niedzielny obiad nie wchodzi juz tak apetycznie ;).

U nas sezon zaczął się już wczoraj, więc pierwsze emocje opadły :wink:
Początek meczu ciężki, potem wyrównany a końcówka już zgodnie z planem :wink:
20180407_1837241.jpg
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.04.2018 14:41

dids76 napisał(a):
Trajgul napisał(a):Zaczęła/ zaczyna się liga żużlowa. Na ten moment się czeka jak na wyjazd do Chorwacji ;). Spac czlowiek nie moze, a niedzielny obiad nie wchodzi juz tak apetycznie ;).

U nas sezon zaczął się już wczoraj, więc pierwsze emocje opadły :wink:

Nareszcie zawarczało :!:

U nas wynik może nie był wymarzony, ale atmosfera na wypełnionym do ostatniego krzesełka stadionie pierwsza klasa 8)

Obrazek
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 16.04.2018 17:12

Film, który nakręciłem w Rogoźnicy, przekroczył MILION odsłon na You Tube 8O 8O 8O
Nie znalazłem drugiego filmu z Chorwacji na YT, który miałby tyle wejść :D :D :D
Wiem, nieładnie tak się chwalić :oops:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.04.2018 17:17

Habanero napisał(a):Film, który nakręciłem w Rogoźnicy, przekroczył MILION odsłon na You Tube 8O 8O 8O
Nie znalazłem drugiego filmu z Chorwacji na YT, który miałby tyle wejść :D :D :D
Wiem, nieładnie tak się chwalić :oops:

A dlaczego nie? Zawsze to jakiś sukces. Gratulacje. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 795
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone