Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.03.2018 08:27

Tyle że w dzisiejszych czasach myśliwi są potrzebni, czy się to komuś podoba czy nie. Dajmy na to populację dzików, która w zasadzie nie ma już naturalnych wrogów. Gdyby nie odstrzał zeżarły by nas w krótkim czasie, że o stratach na polach czy wśród kierowców na drogach nie wspomnę.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.03.2018 08:35

Oni je najpierw dokarmiają a potem do nich strzelają.
Internet jest pełen filmów gdzie tak zwani myśliwi podżynają gardło zwierzynie na oczach płaczących dzieci.
Nawaleni gnoje kopiący jeszcze żywego jelenia itd.

Można dokarmiać np z środkami obniżającymi możliwości rozpłodowe.

Strzelanie do królików jest jakimś żartem, przecież z takiego małego zwierzaka niewiele zostaje.
Setki zabitych psów, bo były zagrożeniem ????
Nie, bo tępy myśliwy ma zjebaną przyjemność z samej czynności zabijania !

Pocieszające jest to, że kobiety myśliwych zdradzają częściej, niż inne ( info z mediów ), pewnie wolą spędzać przyjemnie czas z facetami o większej wrażliwości.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.03.2018 08:44

Rysio napisał(a):Tyle że w dzisiejszych czasach myśliwi są potrzebni, czy się to komuś podoba czy nie. Dajmy na to populację dzików, która w zasadzie nie ma już naturalnych wrogów. Gdyby nie odstrzał zeżarły by nas w krótkim czasie, że o stratach na polach czy wśród kierowców na drogach nie wspomnę.

Czy się to komuś podoba, czy nie, myśliwi nie są potrzebni, bo tzw. odstrzałem redukcyjnym może zajmować się Służba Leśna, czyli organ odpowiedzialny za ład i porządek na terenie Lasów Państwowych w Polsce. I żadne harce panów z dubeltówkami do tego nie są potrzebne.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.03.2018 09:26

walp napisał(a):
Rysio napisał(a):Tyle że w dzisiejszych czasach myśliwi są potrzebni, czy się to komuś podoba czy nie. Dajmy na to populację dzików, która w zasadzie nie ma już naturalnych wrogów. Gdyby nie odstrzał zeżarły by nas w krótkim czasie, że o stratach na polach czy wśród kierowców na drogach nie wspomnę.

Czy się to komuś podoba, czy nie, myśliwi nie są potrzebni, bo tzw. odstrzałem redukcyjnym może zajmować się Służba Leśna, czyli organ odpowiedzialny za ład i porządek na terenie Lasów Państwowych w Polsce. I żadne harce panów z dubeltówkami do tego nie są potrzebne.

Dokładnie! Można to robić bez chorych rytuałów i barbarzyńskich obrzędów zakrapianych alkoholem.
Jeśli ktoś ma psa, który nieuleczalnie zachoruje i cierpi to idzie do weterynarza, by ten go bezboleśnie, w cywilizowany sposób uśpił. Dzik, sarna czy pies tak samo odczuwa ból i strach jak człowiek. Ile razy postrzelone zwierzę umiera w cierpieniach zaszyte gdzieś w lesie bo jakiś zamroczony myśliwy nie trafił tam, gdzie powinien? Czym taka śmierć różni się od śmierci zwierzęcia umierającego we wnykach założonych przez kłusowników?
A to, że w niektórych rejonach mamy nadmiar dzików jest wynikiem złej, rabunkowej gospodarki leśnej, zabieraniem im naturalnych terenów, w których do tej pory spokojnie żyły. Dlaczego myśliwi forsują zniesienie zakazu odstrzału wilków, które ciągle są gatunkiem zagrożonym i ponadto są naturalnym regulatorem liczebności innych zwierząt - w tym dzików właśnie?
A tak na marginesie... Ile w ostatnich latach było przypadków postrzelenia ludzi czy domowych zwierząt przez myśliwych? Ja słyszałem o kilku w minionym tylko roku. A czy ktoś kiedykolwiek słyszał by w Polsce poturbował kogoś dzik albo wilk? Ja nigdy. Kto więc jest większym zagrożeniem - myśliwy w lesie czy dzik w mieście?
Ostatnio edytowano 26.03.2018 09:38 przez greenrs, łącznie edytowano 1 raz
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.03.2018 09:31

kaszubskiexpress napisał(a):(...) Internet jest pełen filmów gdzie tak zwani myśliwi (...)
Internet jest pełen filmów, gdzie tak zwani kierowcy...

kaszubskiexpress napisał(a):(...) tępy myśliwy ma zjebaną przyjemność z samej czynności zabijania ! (...)
tępy kierowca ma zjebaną przyjemność z samej czynności łamania przepisów...
(i nie powiem, trup ściele się dosć gęsto)

Wkładasz wszystkich myśliwych do jednego worka.
A czy sam nie jesteś w jednym worku z kierowcami?
(i ja też :lol: )

Nie jestem myśliwym, są mi obojętni jako myśliwi.
Jednostki tzw. "tępe" nie są mi obojętne.
Ale to nie powód aby wieszać psy na wszystkich.
Zbiorowa odpowiedzialność?
Źle mi się to kojarzy :?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.03.2018 09:39

boboo napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):(...)

Jak gwałciciel "tylko" zgwałcił, pobicie sobie odpuścił, to mam go traktować łagodniej ?

Każdy myśliwy zabija bo lubi.
Pokaż mi myśliwego, który zabija, bo zabijania nie lubi, jest do tego zmuszany.

Natychmiast przeproszę.

Każdy myśliwy to psychopata, nikt normalny nie zabija dla przyjemności.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.03.2018 09:51

boboo napisał(a):Nie jestem myśliwym, są mi obojętni jako myśliwi.
Jednostki tzw. "tępe" nie są mi obojętne.
Ale to nie powód aby wieszać psy na wszystkich.
Źle mi się to kojarzy :?

Raczej nie o to tutaj chodzi. Nie oceniamy poszczególnych osób lecz istnienie samego procederu polowań w takiej formie jaki mamy dziś, który prowadzi do licznych patologii i przyciąga osoby o określonej osobowości. Prowadzenie samochodu nie powoduje skrzywienia charakteru, chociaż są przypadki osób, które z oczywistych względów prowadzić nigdy nie powinny.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.03.2018 10:12

kaszubskiexpress napisał(a):Nawaleni gnoje kopiący jeszcze żywego jelenia itd.

Leon, miałem na myśli myśliwych a nie zwyroli, którzy powinni również pod odstrzał podlegać. Tradycja łowiecka w Polsce ma sporą tradycję i nie widzę w tym nic zdrożnego. Schabowy czy kurczak z Lidla też na drzewie nie rośnie, a zwierzę dziko żyjące w lesie odstrzelone przez myśliwego, z cała pewnością miało bardziej godne życie i śmierć niż prosiak hodowany na anabolach i antybiotykach na powierzchni 1 m2.

kaszubskiexpress napisał(a):Strzelanie do królików jest jakimś żartem, przecież z takiego małego zwierzaka niewiele zostaje.

Na każdą zwierzynę jest określona broń i kaliber. Myśliwy raczej nie użyje amunicji na dzika do strzelania w zająca.

kaszubskiexpress napisał(a):Setki zabitych psów, bo były zagrożeniem ????

Dla zająca, kuropatwy, bażanta, kaczek itp owszem. Jeśli duży pies zdziczeje w lesie to może być również zagrożeniem dla Ciebie. Ilu tępych właścicieli psów nieodpowiednio je pilnuje i biegają potem bezpańsko. Słyszałem nawet w tym roku o kilku przypadkach.

kaszubskiexpress napisał(a):Nie, bo tępy myśliwy ma zjebaną przyjemność z samej czynności zabijania !

Takich ludzi należy eliminować z grona braci myśliwskiej z pełnymi konsekwencjami prawnymi.

greenrs napisał(a):A tak na marginesie... Ile w ostatnich latach było przypadków postrzelenia ludzi czy domowych zwierząt przez myśliwych? Ja słyszałem o kilku w minionym tylko roku.

Słyszałem też o znęcaniu się nad dziećmi, pedofilii, gwałtach, zabójstwach, pijanych kierowcach ...
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 26.03.2018 10:13

kaszubskiexpress napisał(a):Jak gwałciciel "tylko" zgwałcił, pobicie sobie odpuścił, to mam go traktować łagodniej ?.

Jak to kiedyś powiedział wujek Leszka Pękalskigo: "zgwałcić to się może każdemu zdarzyć ale żeby od razu zabić?" ;)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.03.2018 10:20

kaszubskiexpress napisał(a):Każdy myśliwy zabija bo lubi.
Pokaż mi myśliwego, który zabija, bo zabijania nie lubi, jest do tego zmuszany.
(...)
Z nazwiska nie wymienię, zdjęć też nie zamieszczę.
Podam za to przykład filmowy: "Czterdziestolatek". :wink:
Został myśliwym, bo przełożony kazał. Zastrzelił dzika (dewizowego!, Mieszko się wabił) w obronie własnej.
Tak, wiem, film, wydumki...
A czy wiesz ilu zostaje myśliwymi i chodzi na polowania, nie z chęci zabijania,
tylko dlatego, że taka jest polityka firmy/partii czy innej grupy, od której są zależni?
Zgodzę się, że taki szef może być psychopatą,
ale ten od niego zależny robi to być może tylko dlatego, aby nazajutrz nie stać w pośredniaku.
Uwzględniłeś taką sytuację?
Chyba nie, bo nie użyłbyś zwrotu "każdy myśliwy".

greenrs napisał(a):Prowadzenie samochodu nie powoduje skrzywienia charakteru
Czyżby jakaś sugestia?
Znam kilku myśliwych i nie dostrzegam u nich żadnych skrzywień.
Może się dobrze maskują? Ale ja też nie jestem żadnym psychoanalitykiem i mogę być na takie rzeczy ślepy.

W tej całej dyskusji boli mnie tylko "jeden worek".
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.03.2018 10:23

kaszubskiexpress napisał(a):

Sami psychopaci tam pracują. Przecież mogli pracować w pieczarkarni.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.03.2018 10:28

greenrs napisał(a):Nie oceniamy poszczególnych osób lecz istnienie samego procederu polowań w takiej formie jaki mamy dziś, który prowadzi do licznych patologii i przyciąga osoby o określonej osobowości.

Dokładnie o to chodzi.
Współczesne myślistwo to nie są niegdysiejsze polowania, w celu zdobycia pokarmu, ale pewien rodzaj rytualnej rozrywki. Najtragiczniejszym aspektem jest to, że we współczesnym świecie jest to usankcjonowana prawem makabryczna zabawa.

I chyba nie wiedzą dokładnie, kim był ich patron, na opiekę którego się powołują, podczas babrania się we krwi niewinnie zabitych zwierząt.
Otóż św. Hubert był hulaką, utracjuszem i nicponiem oraz rzecz jasna zapalonym myśliwym. Pewnego razu, wybrał się Hubert na łowy. Ukazał mu się wówczas w leśnej gęstwinie jeleń z jaśniejącym w porożu krzyżem i przemówił ludzkim głosem: "Dlaczego prześladujesz niewinne zwierzęta? Lepiej pomyśl o zbawieniu swej duszy". Po tym niecodziennym spotkaniu Hubert nawrócił się, zaniechał polowań, został pustelnikiem i duchownym, ale o tym już bractwo raczej nie wspomina. :oczko_usmiech:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.03.2018 10:53

boboo napisał(a):A czy wiesz ilu zostaje myśliwymi i chodzi na polowania, nie z chęci zabijania,
tylko dlatego, że taka jest polityka firmy/partii czy innej grupy, od której są zależni?
Zgodzę się, że taki szef może być psychopatą,
ale ten od niego zależny robi to być może tylko dlatego, aby nazajutrz nie stać w pośredniaku.
Uwzględniłeś taką sytuację?
Uwierz mi nie dopuszczam sytuacji, w której szef zmusza pracownika do strzelania do zwierząt, nawet gdyby tak było, to ten ktoś może strzelać do drzew. Mówimy o tych, którzy to lubią !!!

Rysio napisał(a):Przecież mogli pracować

Kuźwa Rysiu znam ludzi, którzy pracują w branży mięsnej, ale oni obrabiają mięso.
Nie potrafiłbym przepracować nawet sekundy w ubojni.
Gdyby to ode mnie zależało, to stworzyłbym nawet kosztem wzrostu cen maksymalnie zaostrzone przepisy w ubojniach.
Zwierzęta byłyby np "usypiane" ostatnim posiłkiem, a w hodowli miałyby prawo do biegania po trawie itd.

Wiem, że wielu ludzi uważa, że zwierzęta są tylko po to, żeby nam smakowały.
Niestety.

Myśliwstwo to wybór. Robią to bo lubią.

Mam chyba podwyższoną wrażliwość jeśli chodzi o zwierzęta.
Z kuzynem, z którym miałem rewelacyjne relacje kilkanaście lat temu nie widuję się, bo gdy go odwiedziłem to zobaczyłem niewielkiego psa za wysokim ogrodzeniem i na łańcuszku. Pytam czy jest walnięty. Rozumiem, że pies niepokorny i nie chce żeby pobiegł w wioskę, ale ten łańcuch to już tortura. Dyskutował ze mną i na lata się popstrykaliśmy, ale za 2 tygodnie jedziemy do niego na melanż, pierwszy od wielu lat.
Wysłał mi fotkę, w której piesek nadal za wysokim ogrodzeniem, ale bez obroży i łańcuszka. Z rozmowy okazało się, że to nie moja zasługa. Dziecko jego znajomych się rozpłakało, bo uznało, że piesek jest smutny, bo ma cięzko na karku.
Chyba zrozumiał.

Kiedyś opisywałem tutaj sytuację, w której gość zaczął bić smyczą swojego psa, bo ten nie przyszedł wołany, wwąchał się w jakieś psie perfumy na trawie. Zabrałem mu tę smycz i wyrżnąłem nią parę razy w tego zjeba.
Może nie byłó to zbyt mądre, ale nikt z przechodniów mnie nie skarcił, za to komentarze w kierunku typa były miłe dla moich uszu.

Kończę temat, bo samo pisanie mnie o krzywdzie zwierząt mnie denerwuje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2018 11:48

Bardziej zaskoczyło - widok Cedevity na BP (albo ja jestem ślepy albo chorwackich produktów jest u nas mniej jak np. w Czechach):

8b22ecbc0d83bcd0955853537d58ae9f.0.jpg
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.03.2018 12:02

kaszubskiexpress napisał(a):Kuźwa Rysiu znam ludzi, którzy pracują w branży mięsnej, ale oni obrabiają mięso.
Nie potrafiłbym przepracować nawet sekundy w ubojni.
Gdyby to ode mnie zależało, to stworzyłbym nawet kosztem wzrostu cen maksymalnie zaostrzone przepisy w ubojniach.
Zwierzęta byłyby np "usypiane" ostatnim posiłkiem, a w hodowli miałyby prawo do biegania po trawie itd.

Wiem, że wielu ludzi uważa, że zwierzęta są tylko po to, żeby nam smakowały.
Niestety.

Myśliwstwo to wybór. Robią to bo lubią....

... Kończę temat, bo samo pisanie mnie o krzywdzie zwierząt mnie denerwuje.

W takiej sytuacji powinieneś konsekwentnie zostać weganinem, przynajmniej do czasu kiedy wprowadzone zostaną te maksymalnie zaostrzone przepisy w ubojniach :wink: W przeciwnym razie męczysz te biedne zwierzęta, tyle że z zamkniętymi oczami, i mając na względzie Twoje poglądy w tej kwestii, wcale się nie dziwię że samo pisanie mnie o krzywdzie zwierząt Cię denerwuje.. Samo zamknięcie oczu nie spowoduje że krew z Twoich rąk zniknie :mrgreen: :wink:

cronaturki napisał(a):niezwykła okazja uczestnictwa w zarzynaniu postrzlonych ale jeszcze nie padłych zwierząt - w myśl hasła przyśwecajacego całej braci głoszącego zamiłowanie do przyrody (i jej niczszczenia na wszelkie mozliwe sposoby)

Dobicie powinno się odbywać wyłącznie poprzez dostrzelenie. Inna forma może dotyczyć wyłącznie sytuacji w której broń palna nie może zostać użyta. Ci którzy zwierzynę zarzynają w innych sytuacjach nie powinni być myśliwymi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 794
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone