Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.11.2017 13:02

Bea.ta napisał(a):Mam koleżanki, pielęgniarki i położne i też mają dzieci.

Be, ale przyznasz że zawód wybierały świadomie i wiadomo było od zarania dziejów, że pielęgniarka, lekarz, strażak czy policjant nie może zgasić światła i pójść do domu na weekend. Wypadku samochodowego, pożaru czy zawału serca zwykle nie planuje się tak jak zakupu butów czy nowego garniaka :wink:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.11.2017 13:23

Tak mi się wydaje, ze Beata chciała pokazać, że są ludzie, którzy mimo zajętych niedziel i sobót (czyli niemożności zakupów w te dni), raczej nie mają pustych lodówek i szaf.
Znaczy potrafią to tak ułożyć, że da radę zrobić zakupy w powszedni dzień.

Problem tkwi gdzieś indziej.
Pozwolę sobie na użycie słowa "większość" - otóż większość konsumentów, po jakimś czasie przyzwyczaja się tak, że są święcie przekonani, że to ich prawo iść do sklepu w niedzielę - a handlowiec ma zasrany obowiązek ów sklep otworzyć. Bo jaśnie pan zmęczony po pracy nie będzie ganiał z wózkiem i stał w kolejce do kasy.

Z takich swobodnych i niezobowiązujących obserwacji wnioskuję, że poziom roszczeniowy w Polsce jest bardzo wysoki.
Wielu jeździ z takim nastawieniem na zagraniczne urlopy. Również do Chorwacji.

I to mnie smuci.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.11.2017 13:55

Rysio napisał(a):Be, ale przyznasz że zawód wybierały świadomie i wiadomo było od zarania dziejów, że pielęgniarka, lekarz, strażak czy policjant nie może zgasić światła i pójść do domu na weekend.

Tą zasadę od długiego już czasu można by też odnieść do handlowców. Zresztą jak już napisałem gdzieś wyżej, nie wszyscy są zadowoleni z proponowanych rozwiązań i wolą iść w niedzielę do pracy by mieć inny dzień wolny, równocześnie więcej zarabiając.

boboo napisał(a):Z takich swobodnych i niezobowiązujących obserwacji wnioskuję, że poziom roszczeniowy w Polsce jest bardzo wysoki.

Moje obserwacje są bardzo zbieżne z Twoimi, choć dotyczą innej sfery niż handel :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.11.2017 14:25

Od ponad dziesięciu lat pracuję w hipermarkecie, może nie bezpośrednio pracuję "z klientem" ale zawsze w hipermarkecie ;) . Zaczynając pracę wiedziałem że pracujemy w soboty, niedziele i się na to godziłem. W dni typu wigilia, sylwester itp zawsze zostaję do zamknięcia sklepu żeby mieć w święta "spokojną głowę" i widzę jak klienci łażą po sklepie do samego końca.
Teraz w dni poprzedzające dni wolne i dzień zaraz po dniu wolnym obrót na sklepie jest porównywalny, albo nawet wyższy niż jakby były te trzy dni otwarte. No bo przecież trzeba nakupić co by nie brakło no i uzupełnić zapasy :oczko_usmiech: :mrgreen:
Jeśli chodzi o strukturę to na razie jest za wcześnie, ale zapewne będą redukcje etatów szczególnie na stoiskach z obsługą.
W mniejszym markecie u nas w mieście, oczywiście w niedzielę usłyszałem taką rozmowę:
Starsza pani do kasjerki: " Dziołszki, takieście som biedne co we ta niedziela do do roboty musicie chodzić"
Na co kasjerka wypaliła: "Oma, jakbyście sam co niedziela nie przychodzili to możno by my nie musiały we niedziela robić" :oczko_usmiech: :mrgreen: :papa:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 27.11.2017 15:09

Wolne niedziele?*
Pewnie wszyscy zainteresowani są niezmiernie z tego powodu szczęśliwi.
I pewnie do czasu jak dostaną pensję pomniejszoną o 4 dniówki.

Ja mam w tyle hipermarkety, bo nawet w tygodniu tam nie jeżdżę.
Ale wk...mnie, że w sobotę będę musiał przewidzieć, ile będę chciał wypić w niedzielę !
:oczko_usmiech:

*wg mnie ustawa jest niekompletna, bo wszyscy ci którzy z jej dobrodziejstw skorzystają, winni co niedziela udać się do kościoła, i uzyskać odpowiedni w - pis w dzienniczku parafianina.Brak takiego wpisu powinien skutkować koniecznością "odrobienia" takiego wolnego.
Ostatnio edytowano 27.11.2017 15:14 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.11.2017 15:14

Mnie ucieszyła dzisiaj wiadomość o nadpłacie za ogrzewanie mieszkania, dwa czynsze mam za friko :oczko_usmiech:

Mimo ze sam nie pracuje w weekendy, to jestem za wolnymi niedzielami. Jako rodzina 2+1 oboje pracujemy , zdarzają sie nadgodziny, jakoś zawsze mamy czas zeby zakupy zrobić w tygodniu. Gadałem z koleżanką , jest kierownikiem jednego Lidla na Śląsku, na obroty i zatrudnienie w ich sieci nie bedzie miało to żadnego wpływu. Sama sie cieszy bo bedzie mieć zawsze 2 niedziele wolne. Mi osobiście handel nie przeszkadza, bardziej mnie drażni uczenie dzieci "jedziemy na całą niedziele do galerii, połazimy, zjemy w McDonaldzie obiad..." . Ktoś tu pisał o roszczeniowości polaków, niestety idzie to w złą strone, kazdy tylko wymaga. W tym roku w Makarskiej w Konzumie kasjerka podczas skanowania towaru piła kawę, nikomu to nie przeszkadzało. U nas takie coś by nie przeszło, zaraz dostała by zjebkę ze przecież aż 3 osoby są w kolejce. Dyrektorzy wymyślający bzdurne przepisy o pracy w niedziele sami jakoś mają wolne.... No ale im sie to przecież należy....
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.11.2017 17:51

Trajgul napisał(a):
Bea.ta napisał(a):Mam koleżanki, pielęgniarki i położne i też mają dzieci.

Dobrze. Zamknijmy szpitale w niedziele.
Naprawdę nie rozumiem dlaczego ludzie wymieniają inne zawody, niż te, których ma dotyczyć ta ustawa.

Chodzi mi o to, co napisałeś, że Twoje dziecko tęskniło za mamą.
Myślisz, ze inne dzieci nie tęsknią tylko dlatego, ze ich rodzice pracują w zawodach, których ustawa nie dotyczy?

boboo napisał(a):Tak mi się wydaje, ze Beata chciała pokazać, że są ludzie, którzy mimo zajętych niedziel i sobót (czyli niemożności zakupów w te dni), raczej nie mają pustych lodówek i szaf. Znaczy potrafią to tak ułożyć, że da radę zrobić zakupy w powszedni dzień.

W sumie, jak przeczytałam, co napisałeś, to stwierdziłam, że masz rację :)
Mnie trzepie jak widzę hipermarkety, nie z radości na dokonanie zakupów, po prostu nie lubię.
W promieniu paru kilometrów (tak do 5km) mam ich pełno. Idę jak już muszę i raczej nie w niedzielę, bo wtedy wolę do lasu iść z dziećmi, ale nie każdy to lubi, albo pora roku mu nie pasuje.
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 27.11.2017 18:25

anakin napisał(a):Ale wk...mnie, że w sobotę będę musiał przewidzieć, ile będę chciał wypić w niedzielę !
:oczko_usmiech:

Ooooooo i tu się zaczyna problem. Ludziska będą kupowali cokolwiek, na wszelki wypadek.
A później cześć zakupów wyląduje w koszu :( , oprócz napitków oczywiście :oczko_usmiech:
Ja jestem stroną przeciwną tzn handlowcem-pracodawcą i wiem, że moi pracownicy chcą mieć wolne niedziele.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 27.11.2017 19:14

Bea.ta napisał(a):Myślisz, ze inne dzieci nie tęsknią tylko dlatego, ze ich rodzice pracują w zawodach, których ustawa nie dotyczy?

Pewnie i tęsknią ale mnie te dzieci w tym momencie nie interesują, podobnie nie interesują mnie głodujace dzieci w Afryce, bo najzwyczajniej na świecie temat ten ich nie dotyczy.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.11.2017 19:32

greenrs napisał(a):Tą zasadę od długiego już czasu można by też odnieść do handlowców.

Owszem, tyle że w większości szpitali personel weekendowy jest mocno okrajany do niezbędnego minimum. Planowanych zabiegów nikt na weekendy nie zapisuje, natomiast weekendy w handlu stały swoistym boomem. Dziwi mnie to tym bardziej, że ludzie narzekają, że bieda, że od 1 do 1 nie starcza, a przychodzi weekend przedświąteczny to aniołki nagle zsyłają im platynowe karty :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.11.2017 09:43

Ja przepracowuję 1/3 niedziel i sobót w roku i rozumiem pracujących w weekendy.
Jednocześnie zapewniam ( znam kilka osób pracujących w hiper.... ), że niewielu z pracujących w handlu się z tych wolnych niedziel cieszy.
Dotyczy tylko sklepów wielkopowierzchniowych, bo oczywiście prawo tworzone na szybko jest do dupy.
Wyłączenie stacji paliw z tych zakazów ( w Norwegii największa siecią spożywczą jest sieć stacji paliw ) i piekarni np sprawi, że Lidle i inne Biedry wypiekące pieczywo będą wyłączone z tych zakazów.

Gdyby stanowiącym prawo naprawdę zależało na pracownikach, to stworzyliby przepisy zakazujące pracować nie więcej, niż np 8 niedziel w roku.
Mniejsza obsada, większe kolejki do kasy i ludzie sami zaczęliby robic zakupy w tygodniu.
Większy problem to galerie handlowe.
W Polsce weekendowe odwiedziny w tychże to już styl zycia.

Jestem spokojny o to, że te przepisy szybko wrócą do punktu wyjścia. Liczyć każdy potrafi.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.11.2017 12:41

Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 28.11.2017 13:09

O kurde. Słucham Wańki Wstańki co jakiś czas.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.11.2017 18:36

kaszubskiexpress napisał(a):Wyłączenie stacji paliw z tych zakazów ( w Norwegii największa siecią spożywczą jest sieć stacji paliw ) i piekarni np sprawi, że Lidle i inne Biedry wypiekące pieczywo będą wyłączone z tych zakazów.

Większość hiperów też ma piekarnie. I to nie jak Biedra czy Lidl gdzie odpieka się tylko mrożonki, tylko takie gdzie pieczywo robi się "od początku". Ciekawe jak to "ugryzą" :oczko_usmiech: :mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.11.2017 09:56

dids76 napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Wyłączenie stacji paliw z tych zakazów ( w Norwegii największa siecią spożywczą jest sieć stacji paliw ) i piekarni np sprawi, że Lidle i inne Biedry wypiekące pieczywo będą wyłączone z tych zakazów.

Większość hiperów też ma piekarnie. I to nie jak Biedra czy Lidl gdzie odpieka się tylko mrożonki, tylko takie gdzie pieczywo robi się "od początku". Ciekawe jak to "ugryzą" :oczko_usmiech: :mrgreen:

Jest kilka smaczków.
Dworce mają być wyłączone, sporo galerii handlowych jest na dworcach, więc wygrają :mrgreen:

Gdy warzywa i owoce Tobie przywiozą to nie, ale gdy sam pojedziesz po te produkty na giełdę warzywną to już możesz handlować.
Itd itd.

Odrzucono projekt podniesienia płacy za pracę w niedzielę do 2,5 krotności zwykłej stawki !!! Brawo.

Stanowiących prawo powinno pozbawić się prawa do stanowienia prawa :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 769
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone