Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 04.03.2017 12:49

a Ja marzyłem, że to będzie jedno z ostatnich "forum"....bez polityki.....i po co marzyć!!? :x
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.03.2017 13:03

Ponieważ marzenia czasami się spełniają, przynajmniej w moim przypadku. :wink:

Natomiast jeśli polityka zatruwa nam życie, to ciężko udawać, że nic "nie śmierdzi".
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 04.03.2017 13:20

...fetor był i będzie zawsze....ale po co go ...rozgrzebywać :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.03.2017 19:08

VONPLES napisał(a):...fetor był i będzie zawsze....ale po co go ...rozgrzebywać :wink:

Prawo do życia w pięknym i zdrowym otoczeniu to wartości kardynalne, ważniejsze niż polityka. Gdy ktoś próbuje nam je zabrać nie wolno udawać, że jest cacy i nic się nie dzieje.

Właśnie wróciłem z pierwszego w tym roku wypadu na swoją działkę. Przy drodze dojazdowej rosły dwa piękne, ponad 200-stu letnie dęby. Dziś już ich nie ma...
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 04.03.2017 21:31

Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2017 21:51

W cieniu Lahti - grad medali w Belgradzie :lol:

3 złote
1 srebrny
3 brązowe

Jutro mogą być kolejne :lol:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 04.03.2017 22:54

:D Brawo Lahti...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.03.2017 16:09

Dziś ostatnia ślizgawka. Łyżwy idą w odstawkę. :(

Żegnaj zimo. :)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 05.03.2017 21:21

Vjetar napisał(a):Dziś ostatnia ślizgawka. Łyżwy idą w odstawkę. :(

Żegnaj zimo. :)

:D też się cieszę, że idzie wiosna. Przepiękne krokusy zakwitły w moim ogrodzie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2017 21:25

Janusz Bajcer napisał(a):W cieniu Lahti - grad medali w Belgradzie :lol:

3 złote
1 srebrny
3 brązowe

Jutro mogą być kolejne :lol:

No i były. Razem 12 medali :lol:

Siedem "mazurków" :lol:
1 srebrny
4 brązowe

Pierwsze miejsce w klasyfikacji medalowej :lol: :idea:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.03.2017 07:47

walp napisał(a):
greenrs napisał(a):
Hercklekot napisał(a):Na moim osiedlu pod topór poszło kilkadziesiąt drzew. Teraz już nie ma żadnej bariery od ulicy - można swobodnie wdychać spaliny i smog... Niech ich szlag trafi...

Wycinanie puszczy białowieskiej, mordowanie żubrów, pozwolenie na wycinkę starych drzew, ignorancja w temacie zatrutego powietrza i środowiska... Z zielonej wyspy szybko zmieniamy się w czarną, cuchnącą dziurę na mapie Europy :(

Złoczyńcy obiecali poprawę i korekty w ustawie. :evil:

Tyle że wycinka drzew przy drodze osiedlowej, gminnej czy wojewódzkiej, nie łapie się pod zmianę ustawy, która obowiązuje od 1 stycznia 2017.Dlaczego ? - bo to raczej nie są prywatne działki, i w takich miejscach jeśli chodzi o wycinkę ustawa niczego istotnego nie zmieniła.

Czasem warto poczytać coś więcej niż fejsbuka, bo nie umniejszając nikomu, ale memy tworzone przez gimbusów nie są najlepszym źródłem informacji prawnej :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.03.2017 08:38

Rysio napisał(a):Czasem warto poczytać coś więcej niż fejsbuka, bo nie umniejszając nikomu, ale memy tworzone przez gimbusów nie są najlepszym źródłem informacji prawnej :wink:

Czasem warto mądrego posłuchać. Dziękuję za poradę. Obiecuję, że zerwę z gimbusami.

Chodziło mi o to, że sam Pan Prezes, który wnikliwie patrzy na sprawy związane z prawem powiedział, że ustawa jest błędna, a nowelizacja "ma uniemożliwić wykorzystywanie jej do wycinania drzew w większych zespołach, żeby tworzyć podstawy dla inwestycji i omijać ograniczenia, których istnienie jest racjonalne".
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.03.2017 09:04

Rysio napisał(a):...wycinka drzew przy drodze osiedlowej, gminnej czy wojewódzkiej, nie łapie się pod zmianę ustawy, która obowiązuje od 1 stycznia 2017.Dlaczego ? - bo to raczej nie są prywatne działki, i w takich miejscach jeśli chodzi o wycinkę ustawa niczego istotnego nie zmieniła.

Czasem warto poczytać coś więcej niż fejsbuka, bo nie umniejszając nikomu, ale memy tworzone przez gimbusów nie są najlepszym źródłem informacji prawnej :wink:

Nie oceniam rzeczywistości na podstawie memów czy nawet większości medialnych doniesień a głównie na podstawie własnych obserwacji. Takie dwa przykłady z wioski, w której często bywam:
- pomiędzy stawami (prywatnymi) była aleja starych drzew, którą chodzi się do lasu - kilka dni temu została przetrzebiona,
- na łące przy drodze rosły dwa ponad dwustuletnie dęby. Przeżyły wiele pokoleń, wojen, zmian ustroju. Nie przeżyły ustawy jednego geniusza :evil:
Zapewne wszystkie te drzewa rosły na prywatnej działce - i właśnie takie sytuacje mam na myśli.

A to o czym pisze Waldek:
walp napisał(a):Chodziło mi o to, że sam Pan Prezes, który wnikliwie patrzy na sprawy związane z prawem powiedział, że ustawa jest błędna, a nowelizacja "ma uniemożliwić wykorzystywanie jej do wycinania drzew w większych zespołach, żeby tworzyć podstawy dla inwestycji i omijać ograniczenia, których istnienie jest racjonalne".
tylko pogarsza sprawę, bo ludzie wiedząc, że ustawa zostanie zmieniona (tylko nie wiadomo kiedy) wycinają na potęgę drzewa, które wcześniej nikomu nie przeszkadzały - tak na wszelki wypadek... Ot, taka polska mentalność :?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.03.2017 10:42

greenrs napisał(a):Nie oceniam rzeczywistości na podstawie memów czy nawet większości medialnych doniesień a głównie na podstawie własnych obserwacji. Takie dwa przykłady z wioski, w której często bywam:
- pomiędzy stawami (prywatnymi) była aleja starych drzew, którą chodzi się do lasu - kilka dni temu została przetrzebiona,
- na łące przy drodze rosły dwa ponad dwustuletnie dęby. Przeżyły wiele pokoleń, wojen, zmian ustroju. Nie przeżyły ustawy jednego geniusza :evil:
Zapewne wszystkie te drzewa rosły na prywatnej działce - i właśnie takie sytuacje mam na myśli.

Helloł :) Właściciel otrzymał wreszcie pełne prawo do dysponowania swoją własnością :) Poza tym powiem Ci jak to działa i jak działało. Kiedyś trzeba było złożyć do gminy wniosek o wycinkę i podać przyczynę. Jeśli dajmy na to prowadziła "aleja starych drzew, którą chodzi się do lasu", to wystarczyło że właściciel podał, że suche konary zagrażają postronnym a jego nie stać na alpinistyczną pielęgnację drzew. Żaden urzędnik nie wyda w takiej sytuacji decyzji odmownej, bo w razie jak komuś gałąź na łeb spadnie to 20 wozów tefałenu będzie tam w 5 minut i oskarżenie, że przez złego urzędnika do tego doszło. Koleżanka te decyzje wydaje, i nie pamięta w swojej karierze żeby wydała decyzję odmowną w stosunku do prywatnego właściciela gruntu.

Druga sprawa. Mam kilka działek. Na jednej z nich posiały się brzózki (szybko rosną), na innej świerki. Przed 1 stycznia raz na 2 lata wszystkie karczowałem. Dlaczego - dla wygody. Po kiego grzyba mam se potem d... zawracać wnioskami. Teraz z pełną świadomością kilka z nich zostawię i nich sobie duże urosną. Jak brzozy będą miały wartość jako opałówka, a to max 10 lat, je wytnę, ale w międzyczasie 40 innych urośnie obok.

Jeśli chcesz usiąść w cieniu dębu, brzozy, klonu czy lipy, to kup sobie działkę z takimi drzewami albo je posadź by Twoje wnuki mogły usiąść, a nie nakazuj, by ktoś inny trzymał na działce coś co ma służyć Tobie. Nie wnikam gdzie mieszkasz, ale zauważyłem, że najwięcej szumu robią miastowi, któremu jak gałązka na auto spadnie to tragedia, zbrodnia i nie wiem co jeszcze :wink:

greenrs napisał(a):A to o czym pisze Waldek:
walp napisał(a):Chodziło mi o to, że sam Pan Prezes, który wnikliwie patrzy na sprawy związane z prawem powiedział, że ustawa jest błędna, a nowelizacja "ma uniemożliwić wykorzystywanie jej do wycinania drzew w większych zespołach, żeby tworzyć podstawy dla inwestycji i omijać ograniczenia, których istnienie jest racjonalne".
tylko pogarsza sprawę, bo ludzie wiedząc, że ustawa zostanie zmieniona (tylko nie wiadomo kiedy) wycinają na potęgę drzewa, które wcześniej nikomu nie przeszkadzały - tak na wszelki wypadek... Ot, taka polska mentalność :?

Ustawa ogranicza wycinkę pod inwestycje. Nie ogranicza tylko sprzedaży działek po ich oddrzewieniu i to rzeczywiście nie koniecznie jest dobre, bo można zakaz pod inwestycje w pewnym stopniu ominąć. Ale właśnie tak jak napisałeś - to polska mentalność. Obawiam się tylko, że jak ustawa wprowadzi ograniczenie w zbywaniu oddrzewionych działek, to dopiero protestom nie będzie końca, szczególnie tych obrońców wiewiórek, którzy metra kwadratowego ziemi nie mają :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.03.2017 14:12

No i po maltańskim symbolu :( .
Zawaliło się Lazurowe Okno
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 735
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone