kincior napisał(a):No, coraz lepsze słowa o Ciovo. Kokosów pewnie nie ma, ale jako baza wypadowa do PK Krka, Splitu chyba ok?
fota! Zamieść, jak możesz jakieś zdjęcia z tej fajnej plaży.
Krk warto zaliczyc, jednakze do Splitu nie ma po co jezdzic, zreszta skutecznie zniecheca cie korki na mostach pomiedzy Trogirem a Ciovo. Wjechac na Ciovo czy tez wycjechac, zeby conajmniej godzinki nie odstac w korku graniczy z cudem. Rano nalezy uwazac na ciezarowki, smieciarki samochody dostawcze, uliczki waskie i krete, latwo mozna lusterko zgubic, sam czesto chowalem lusterko, zeby mi jakas ciezarowka jak sie mijalismy nie urwala
.
Do pierwszego mostu od strony Ciovo prowadza 2 drogi, od strony zachodniej i wschodniej, nie wiem jak teraz, ale mniejsze korki byly od strony wschodniej, od splitu, czasami lepiej nadlozyc km i objechac, niz pozniej w korkach stac
Polecam natomiast autobus wodny, kursuje z glownej plazy do trogiru, ceny biletu nie pamietam, bo bylismy w 2005, ale byl na poziomie przyzwoitym, i co najwazniejsze kursuje co 30min od rana chyba od 8 do 23.
Warto tez wykupic sobie rejst statkiem, nie nalezy kupowac biletow od akwizytorow lazacych po plazy, taniej wyjdzie bezposrednio w porcie, a tym bardziej ze port znajduje sie przy drodze trogir-ciovo, warto sie troche potargowac jak jest wiecej osob, my bylismy w 2 rodziny z dziecmi i dostalismy upusty w postaci braku oplat za najmlodsze dzieci.
Hehh a ten rejs statkiem to bede pamietal jeszcze dlugo, tak sie trafilo ze z nami na statku byla wycieczka dzieci niepelnosprawnych, glucho-niemych z polski, kierownik tej wycieczki tak sie nabombil na statku, ze po zejscu do zatoki, podczas postoju zaczal popisowki robic, wylazil po linie cumowniczej etc...i na uwagi kapitana statku zaczal cwaniaka zgrywac i sypac wiazanka, ktorej tu nie bede przytaczal i prowokowac bojke.
Malo co a bym mu po zebach nie dal, mial szczescie ze zona oslaniala go, jesli nie ja, to pewnie zaloga statku by mu dokopala, ale widzac, ze sami zalatwiamy to miedzy soba, nie wtracali sie.
Wstyd mi bylo za tego czlowieka jak nie wiem co, pomijam fakt ze mial pod opieka grupe dzieci niepelnosprawnych to takie zachowanie jeszcze.....
Rozgadalem sie i to nie na temat, wracajac do Ciovo, tu znajduje sie konoba duga, i kameralna mala plaza:
http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=h&ll=43.481745,16.24202&spn=0.001549,0.003208&z=18
w oddali widac wysepke Sv.Fumija
Tu plaza od strony splitu to o czym @fota wspominal w swoim poscie, tez polecam, bardzo fajna plaza. Poniezj fotki
Tu z kolei ten opustoszaly klasztor:
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=43.484112,16.36553&spn=0.001549,0.003208&t=h&z=18
Niestety fotek nie mam, bo wlasciciel apartamentu ktory wynajmowalismy, raz nas tam zabral, a pozniej nie potrafilem sam tam trafic, dopiero po powrocie na google maps widze jak tam dojechac.