Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

co warto zjesc- lokalne rajskie specjaly

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Darko
co warto zjesc- lokalne rajskie specjaly

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darko » 01.08.2003 23:21

Jade za tydzien, it's my first time :D
Czy mozecie sie podzielic informacjami co warto by zjesc, jaka knajpa (i gdzie) zaserwowala Wam cos tak wspanialego, ze po tym juz nie chceliscie tknac schaboszczaka, albo cos Wam tak zasmakowalo (nazwa dania), ze strogonow tesciowej wydal sie Wam nudny i banalny.
Jak tam bede to na pewno to zamowie :twisted:
dzieki za wszelkie infa (na calym biezacym forum nie znalazlem tego typu informacji)
rafaoo
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 73
Dołączył(a): 23.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaoo » 02.08.2003 10:24

spróbuj panierowanych kalmarów - pycha!!!!! :D
rafaoo
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 73
Dołączył(a): 23.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaoo » 02.08.2003 10:26

spróbuj panierowanych kalmarów - pycha!!!!! :D
grażka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 136
Dołączył(a): 10.02.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) grażka » 02.08.2003 15:59

kalmarki sa super
Ja zawsze kupuje to czego nie znam, żeby spróbowac (cevapi, raznjici, - to miesne potrawy) lub owoce morza,
burek tez jest dobry
Grazyna
maciogg
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 372
Dołączył(a): 26.05.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 02.08.2003 16:04

Polecam kalmary z grila faszerowane szynką i żółtym serem - pycha
SNIPER
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 675
Dołączył(a): 24.06.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 02.08.2003 18:33

Pljeskavica i cevapi - różne postaci ich mielonego.
Prsrut - surowe, suszone mięso !
Z morskich stworów:
-daglje - małże, b. ciekawe, oryginalne i tanie danie (20Kn/kg)
-lignje - kalmary, b.smaczne (35Kn/kg)
-osljic - ich morski pstrąg (40Kn/kg)
-sardele - najtańsza i zapychająca trzewia ryba (20Kn/kg)
Ceny dotyczą oczywiście surowych produktów :P
A na dzień dobry przez gospodarzy zostalismy poczęstowani ciemnym chlebem i grubymi kawałkami sera. Po chwili byliśmy smacznie zapchani 8O
Nie wspomnę o trunkach: rakija, travarica, krusevac i ich superowe "domace crno wino". Czymś trzeba to wszystko popić :!:
8)
sirk
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 380
Dołączył(a): 24.06.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 02.08.2003 18:50

SNIPER napisał(a):Pljeskavica i cevapi - różne postaci ich mielonego.
Prsrut - surowe, suszone mięso !
Z morskich stworów:
-daglje - małże, b. ciekawe, oryginalne i tanie danie (20Kn/kg)
-lignje - kalmary, b.smaczne (35Kn/kg)
-osljic - ich morski pstrąg (40Kn/kg)
-sardele - najtańsza i zapychająca trzewia ryba (20Kn/kg)
Ceny dotyczą oczywiście surowych produktów :P
A na dzień dobry przez gospodarzy zostalismy poczęstowani ciemnym chlebem i grubymi kawałkami sera. Po chwili byliśmy smacznie zapchani 8O
Nie wspomnę o trunkach: rakija, travarica, krusevac i ich superowe "domace crno wino". Czymś trzeba to wszystko popić :!:
8)

plus Orahovica :D
Daga
Podróżnik
Posty: 28
Dołączył(a): 02.08.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daga » 02.08.2003 21:18

Podpowiem co wcina mój mąż każdorazowo w Cro...;-)))....jest to "jagnietina" (przepraszam za pisownie ale nieznam orginalnej..;-))) ).Jest to poprostu mięsko baranie pieczone na ruszcie.Zazwyczaj można nartafić na przydrożne knajpki z grillem lekko w głąb kraju ,chociaż zdarzają się też przy magistrali adriatyckiej (np. za Zadarem ok. 10-15 km w kierunku na Split ).W imieniu lubego...;-))) polecam.
omnic
Turysta
Avatar użytkownika
Posty: 11
Dołączył(a): 26.05.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) omnic » 23.08.2003 14:55

Na pewno musisz sprubowac Odojaka ! To maly pieczony w podobnych co powyzej opisano miejscach maly prosiak.
Mona
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 207
Dołączył(a): 23.03.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mona » 24.08.2003 22:32

Zgadzam się ze wszystkimi przedmówcami, ale wyjątkowo wspominam kalmary z grilla, ach co za pychotka... Mój mężulek za to objadał się mixem mięs grilowanych. Tez pycha. A na deser winko roso.
:wink:
PZDR

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
co warto zjesc- lokalne rajskie specjaly
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone