Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co Warto Przywiezc Z Chorwacji? :)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 04.04.2004 14:46

No Zoohha miło mnie zaskoczyłaś. Już myślałem że tylko ja jestem tak zakręcony żyby przywozić żywą roślinę z HR. Moja figa też ma się dobrze, kilka dni temu przyniosłem ją z piwnicy do pokoju dziennego i od razu wypusciła kilka liści a co njaważniejsze po raz pierwszy zaczęła "kiełkować" obok starego drzewa - nowa latorośl, a to bardzo optymistycznie wygląda... :wink:
olivia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olivia » 06.04.2004 06:48

Dziekuje raz jeszcze za odpowiedzi, poniewaz dzieki Wam nasunely sie propozycje zakupu pamiatek :D ktore bardzo mi sie podobaja :D
Co do roslinnosci to w moim przypadku odpada, poniewaz nie mam szczesliwej reki. W wiekszosci wszystko podlewane przeze mnie usychalo :oops: nawet jesli bardzo sie staralam :cry:
Poniewaz mam jeszcze ponad dwa miesiace do wyjazdu to licze, ze coraz wiecej padnie tutaj propozycji z ktorych tez bede chciala skorzystac :D
A co do przywiezienia milosci do Chorwacji to sama jestem ciekawa czy pokona w moim sercu Hiszpanie ??? :P
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 06.04.2004 10:20

nalej sobie do butelki wody z Jadranu, ja mam jeszcze od zeszłego roku, wiesz jaka słona jak sobie tak językiem dotkniesz po 2 miesuiacach.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 06.04.2004 14:58

olivia napisał(a):(...)
A co do przywiezienia milosci do Chorwacji to sama jestem ciekawa czy pokona w moim sercu Hiszpanie ??? :P

W moim sercu "po pierwszym" razie w HR - Hiszpania musiała zrobić spoooro miejsca Chorwacji. Dzięki temu serce mi się nie rozdarło ... :wink:

Co do tematu postu:
przywieźliśmy wiele wspomnień i zdjęć, wyłowione muszle, muszle kupione od miejscowych dzieci, sporo kamieni i ... jak się potem okazało - kolorowych szkiełek, szczypce kraba, jeżowca "padniętego", gałązkę lawendy, liście laurowe, gałązkę z owocami jakiegoś palmiastego drzewa, dingaca i a'la dingaca, rakiję, opaleniznę i ... "doładowane baterie" :D :D
Pozdrawiam.
jarwoj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarwoj » 06.04.2004 17:37

olivia napisał(a):Co do roslinnosci to w moim przypadku odpada, poniewaz nie mam szczesliwej reki. W wiekszosci wszystko podlewane przeze mnie usychalo :oops: nawet jesli bardzo sie staralam :cry:

No i dobrze ci tak. Zbieraj więc suche i wyschnięte trawy.
Ja mam takie coś co chyba nazywało się makka. Wygląda to i rośnie jak wyschnięty koper, a pachnie jak przyprawa do zup i sosów o podobnej nazwie. Rwij (łam) to garściami. Nie wymaga to później żadnej pielęgnacji, wrzucasz do wazonu czy koszyka. Jak się zaciągniesz tym zapachem to obrazy stają ci przed oczami. No i inne takie rozmaryn, lawenda, mięta też.
Ja mam takie z Hvaru.
olivia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olivia » 07.04.2004 12:20

Jarwoj ale jestes :( to ja tu oplakuje,ze roslinki mi nie rosna a usychaja a Ty mi piszesz, ze dobrze mi tak :( Natomiast co do zbierania suchych traw to moze jest to niezly pomysl, bo wtedy nie ma problemu :D postaram sie dostosowac do Twoich rad, poniewaz i tak nie mam wyjscia, wszystkie roslinki zywe pod moim nadzorem "padly" :wink:

I mam jeszcze jedno pytanko do Was : mianowicie czy lepiej zabrac ze soba do Chorwacji euro czy kuny? jesli kuny to gdzie moge je kupic? poniewaz w kantorach nie ma :(

Jak zwykle licze na Was :P thanks
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 07.04.2004 13:06

z racji tego ze oddaje sie namietnie zaglebianiem w glebiny morskie jadranu :) czesto szukam martwych jezowcow ( zostaja takie ladne rozno kolorowe kule bardzo kruche ) sa roznej wielkosci i o roznym nasyceniu kolorow :) naprawde sa cudne ale staram sie wybrac zawsze tylko te najbardziej interesujace ,szkoda ze nie mozna zbierac muszli ale coz na dnie tez ladnie wygladaja
a moja znajoma zbiera na plazy kamyki ale kamyki tylko z dziurka w srodku
pozdr.
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 07.04.2004 13:49

Myślałem, że będę dziwny ze swoimi pamiątkami ale widzę, że to było zupełnie normalne zachowanie :lol:
Przywiozłem : ususzoną gałązkę z owocami jakiejś palmy (z Omisa), gałązkę oliwną z oliwkami, znalezione szczątki krabów i jeżowców, kamyki z odciśniętymi muszelkami i innymi żyjątkami, połamane muszelki, małą grafikę - widok Dubrownika z Durownika (z dedykacją autora), trunki, arbuza, melona. Był to okres, kiedy owoce dopiero zaczęły dojrzewać (początek sierpnia) więc postanowiłem zorganizować dojrzewalnię fig na tarasie. O ile te, które "doszły" na miejscu były przepyszne to partia przywieziona do domu i powieszona na oknie zupełnie spleśniała i największą wyżerkę miały muchy :x
Niestety nie wpadłem na to, żeby przywieźć żywą roślinność

Co do walut - moje skromne, osobiste zdanie :
Kuny - na podstawowe zakupy (picie na wycieczce, lody i inne drobiazgi)bo za apartament zapłacisz twardą walutą (Euro).
Za wszysko inne - paliwo, wstępy do parków, zakupy w większych sklepach - karta płatnicza lub kredytowa.
:papa:
olivia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olivia » 08.04.2004 11:04

Dziekuje Wam za odpowiedzi, jak zwykle wniosly cos do sprawy czyli w tym wypadku pomysl na oryginalna pamiatke z Chorwacji :wink:
Slawek na pewno nie jestes dziwny tylko dlatego, ze przywiozles sobie galazke oliwna czy ususzone kraby :D ja tez o tym pomysle, podczas pobytu w Cro :wink: to sa wlasnie takie pamiatki, na ktore sie spojrzy i kojarza sie wlasnie z tym miejscem, gdzie milo spedzalo sie czas :P

Oczywiscie czekam na dalsze oryginalne pomysly pamiatek :P
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 08.04.2004 12:45

slawekk napisał(a):Myślałem, że będę dziwny ze swoimi pamiątkami ale widzę, że to było zupełnie normalne zachowanie :lol:
Przywiozłem : ususzoną gałązkę z owocami jakiejś palmy (z Omisa), gałązkę oliwną z oliwkami, znalezione szczątki krabów i jeżowców, kamyki z odciśniętymi muszelkami i innymi żyjątkami, połamane muszelki, małą grafikę - widok Dubrownika z Durownika (z dedykacją autora), trunki, arbuza, melona. Był to okres, kiedy owoce dopiero zaczęły dojrzewać (początek sierpnia) więc postanowiłem zorganizować dojrzewalnię fig na tarasie. O ile te, które "doszły" na miejscu były przepyszne to partia przywieziona do domu i powieszona na oknie zupełnie spleśniała i największą wyżerkę miały muchy :x
Niestety nie wpadłem na to, żeby przywieźć żywą roślinność

Co do walut - moje skromne, osobiste zdanie :
Kuny - na podstawowe zakupy (picie na wycieczce, lody i inne drobiazgi)bo za apartament zapłacisz twardą walutą (Euro).
Za wszysko inne - paliwo, wstępy do parków, zakupy w większych sklepach - karta płatnicza lub kredytowa.
:papa:

Oglądałam kiedyś film jak jakies owady składają jajka w środku fig i tam te larwy dojrzewają. A ja jadłam figi prosto z drzew nic o tym nie wiedząc!
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 08.04.2004 15:07

"a moja znajoma zbiera na plazy kamyki ale kamyki tylko z dziurka w srodku "
Jacku! Czyżbyśmy mieli tę samą znajomą? 8O czy tylko podobne skłonności chodzą po ludziach? :lol: Ileśmy ton kamieni przekopali, żeby jej te dziurki dostarczyć! :P
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 08.04.2004 15:38

Pamiętam jak wiele wiele wiele lat temu wracałem z Cro jeszcze jako mały pasażer na tylnej kanapie moja mama przewoziła różne osty kłujące jak niewiem co.Były to czasy kiedy celnicy przy każdym aucie mieli "masę pracy".na jednej z granic celnik pyta co mamy w torbie w bagażniku była noc i chyba niezrozumiał słowa po polsku że oset no i włożył tam rękę na ślepo-pewnie długo jeszcze pamiętał tą przygodę :P
olivia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olivia » 08.04.2004 20:22

Arten opowiesc z czasow PRL-u jest rzeczywiscie zabawna :D Jesli masz inne anegdotki czy z przeszlosci czy obecnych czasow to podziel sie z nami :P

Pozdrawiam :P
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 08.04.2004 22:11

:D Dzięki.Miałem wtedy chyba 7 czy 8 lat .Rodzice poznali Jugosłowianina (wtedy nie rozróżnialiśmy Chorwatów od innych nacji)pamiętam że nazywał się Miszurac.Byłem głodny i dość krnąbrny poza tym było bardzo gorąco zażądałem żeby dorośli dali mi coś do zjedzenia-wtedy p.Miszurac kupił mi bułkę i ją wręczył a ja zamiast podziękować odwróciłem się i stwierdziłem że nie będę jadł suchej bułki.Na 2gi czy trzeci dzień Miszurac zafundował wszystkim lody-pamiętam jak dziś- zwały się "Kup Jadrana "(puchar Adriatyku).Nie musze dodawać ,że zjadłem je w błyskawicznym tempie .Na co Miszurac"No krucha nie choczesz a Kup Jadrana choczesz ?"
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 09.04.2004 07:41

jolek napisał(a):"a moja znajoma zbiera na plazy kamyki ale kamyki tylko z dziurka w srodku "
Jacku! Czyżbyśmy mieli tę samą znajomą? 8O czy tylko podobne skłonności chodzą po ludziach? :lol: Ileśmy ton kamieni przekopali, żeby jej te dziurki dostarczyć! :P

jolek a jak ma na imie twoja znajoma bo jesli jest z okolic bytomia odrzanskiego i ma na imie Bozenka to moze byc ta sama osoba
pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co Warto Przywiezc Z Chorwacji? :) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone