Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co Warto Przywiezc Z Chorwacji? :)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 02.04.2004 14:16

witam wszystkich manaików :lol:
nie mogę znaleść nigdzie ale może ktoś z was się orientuje-gdzieś kiedyś widziałam adres strony o podobnych maniakach tylt ze wyjazdu do Rumunii.
Fakt ze musi ich być znacznie mniej bo strona cieniutka ale chciałabym gdzieś w transylwanii sie zaczepic a zginęły mi namiary-help :wink:
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 02.04.2004 14:21

Arbuza oczywiście. W kraju jest przepyszny :lol:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.04.2004 14:39

Arbuz jest tam zdecydowanie droższy niż w Polsce więc poco go wozić. Cukier też był chyba w takiej cenie jak u nas będzie po wejściu do UE.
Tak więc tylko rakija
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 02.04.2004 14:42

Przecież z tym cukrem to był żart. Tak myślę.[/img]
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 02.04.2004 14:59

Łukasz napisał(a):Arbuz jest tam zdecydowanie droższy niż w Polsce więc poco go wozić. Cukier też był chyba w takiej cenie jak u nas będzie po wejściu do UE.
Tak więc tylko rakija

Ale to nie chodzi o cenę, tylko o sentyment.
olivia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olivia » 02.04.2004 15:26

Wow jestescie Kochani :D nie spodziewalam sie tylu odpowiedzi choc musze przyznac, ze i tak prawie wszystkie sprowadzaja do jednego RAKIJA :P Czyli wnioskuje, ze glownie trunki :lol: O muszelkach oczywiscie tez pomyslalam a nad reszta sama musze sie zastanowic na miejscu, zobaczyc co jeszcze bedzie mi sie podobalo no i zakosztowac polecane przez Was arbuzy 8) Wyjezdzam w drugiej polowie czerwca jak wroce to napisze jak bylo :lol:
Co do przywiezienia Chorwata to nic z tego, poniewaz jade ze swoim chlopakiem :wink: w przeciwnym razie pomysl dobry :wink:
A propos rakiji czy sa rozne smaki i z czym najlepiej pic? Doradzajcie w dalszym ciagu, z gory wielkie thanks :D
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 02.04.2004 15:59

Z kilkukrotnych pobytów na ljetovanji-U? posiadamy: 3 szklane wielkie pojemniki muszli, jeden piękny kamień , jedną grubą , metrową linę (jakąś taką żeglarską) gałąź zasuszonej bogumili( to te piekne fioletowe kwiaty , które tyle uroku nadają połdniowej Dalmacji),suchą gałąź z palmy . Ponadto w donicy na balkonie rośnie osobiście wykopane przezemnie agawa oraz takie cudne zielone pnącze, które nie wymaga dużej troski a które właśnie ktoś mi z korytarza ukradł, :cry:. Co tam jeszcze???? acha przywozimy opróczw/w :lol: bosko pachnące melony i muzyczkę również przywozimy. Ale ona w tle jest non-stop, więć jeździ z nami tam i spowrotem Pozdrowionka :lol:
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 02.04.2004 17:33

espeso napisał(a):witam wszystkich manaików :lol:
nie mogę znaleść nigdzie ale może ktoś z was się orientuje-gdzieś kiedyś widziałam adres strony o podobnych maniakach tylt ze wyjazdu do Rumunii.
Fakt ze musi ich być znacznie mniej bo strona cieniutka ale chciałabym gdzieś w transylwanii sie zaczepic a zginęły mi namiary-help :wink:

No sorki, ale widocznie nie ma tu "trans-maniaków", czemu się nie dziwię.
Byłem, owszem i w Rumunii, ale....co tu dużo pisać :wink:
8)
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 02.04.2004 18:24

Z Chorwacji najlepiej przywieżć Miłość .Nawet w bagażniku,oczywiście jak sie zmieści.
olivia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olivia » 02.04.2004 21:12

Zoohha super pamiateczki :D Sama jak jestem gdzies w jakims uroczym miejscu, ktore mi sie podoba i do ktorego chce wrocic to nawet kamyczek czy galazke musze ze soba zabrac do Polski by z kazdym spojrzeniem na ta rzecz wracac pamiecia :lol:
Ches nie moge z Chorwacji przywiezc milosci bo zabieram ja ze soba i ta sama milosc ze mna wraca :wink: Oprocz wspomnien, cudownych wrazen, pamiatek a takze rakiji nie moge zabrac ze soba nic wiecej do kraju 8)

Mam nadzieje,ze to beda wymarzone wakacje bo tak wlasnie sie nastawiam i wspomnieniom nie bedzie konca :D
A swoja droga zakochana jestem w Hiszpanii i ciekawe czy Chorwacja przebije ta milosc ??????? :P
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 03.04.2004 11:34

Zapamiętałem najdoskonalszą odpowiedź na to pytanie.Udzielił jej swego czasu Leon.Chciałem Ci dać namiary i okazało się,że slawekk był szybszy.Gratulacje do Wołomina.
olivia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olivia » 03.04.2004 14:23

M dzieki za podpowiedz, wlasnie dzieki Slawkowi przeczytalam to, co napisal Leon. Widze,ze nazbieralo sie duzo wiecej niz tylko rakija :D co cieszy :P
Jednak poza tym wszystkim co wymieniliscie, chodzi mi o taka pamiatke, ktora nierozerwalnie kojarzy sie z tym krajem. Np. jak bylam w Grecji oprocz oliwy z oliwek przywiozlam sobie po powrocie z Akropolu figurke ATENY wykonana z marmuru (byla niezwykle droga, ale i tak bylo warto kupic na pamiatke) Z Hiszpanii recznie malowany olbrzymi talerz, ktorego kolory sa ich barwami narodowymi. Dlatego chcialabym cos z Chorwacji przywiezc trwalego. Rakija wiadomo zostanie uplynniona no i bedzie po pamiatce :wink:
Prosze zastanowcie sie glebiej i wpisujcie co jeszcze fajnego mozna ze soba przywiezc ? :D
vicka80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vicka80 » 03.04.2004 20:24

a ja tam przywiozlam miłość......moze nie do chorwata...ale wlasnie do chorwacji :lol: poza tym to słonia zrobionego z muszelek i kupionego w Trogirze.....mase muszelek przez siebie nazbieranych...oczywiscie prosek i rakije......zdjecia i wspomnienia :)))))
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 04.04.2004 13:10

Tak na poważnie, to z moich wypraw do HR przywiozłem parę "nieśmiertelnych" pamiątek, oto mój ranking:

1.) drzewko figowe, oczywiście żywe. Przywiozłem je w 1999 z Pagu gdzie zadałem sobie sporo trudu aby je legalnie nabyć a następnie nielegalnie przewieść przez kilka granic (normalnie trzeba mieć specjalne zezwolenia na tranzyt żywych roślin i zwierząt). Do dziś to drzewko to moja największa miłość jeśli chodzi o pamiątki z HR, w dodatku "wiecznie żywa"
Latem wystawiam ją na taras a zimuje w piwnicy (gubi liście na zimę).
Bardzo jestem ciekaw czy kiedyś mi zaoowocuje (uwielbiam figi) choć nie będę miał żalu jeśli się tak nie stanie.

2.) akwarela Srecko Puskarica z widokiem kawałka mojego Pagu (zatoka + najwyższe wzniesienie SV. Vid)

3.) kamienie, kamienie, kamienie
Mój rekord to ok. 50 kg za jednym pobytem. Z kazdej wyspy czy wycieczki staram się jakieś kamloty przywoźić. Najpiękniejsze z nich są główną ozdobą mojego akwarium jak również oczka wodnego.
Za pierwszym razem przeżyłem "osobistą tragedię" kiedy wyjeżdżałem z Krk-u do Wenecji i zapomniałem moich kamlotów (jakieś 20 kg) które wietrzyłem na tarasie. Chciałem spod Wenecji zawracać żeby je zabrać...ostetecznie z żalem musiałem zrezygnować

To te najważniejsze pamiątki. Z każdej wyprawy przywożę zawsze sporo różnego alkoholu; crno vino, rakija, kruskovac, pelinkovac, maraskino, najlepiej "domace", dalmatinski prsut, paski sir i inne.

P.S.
Zoohha, jak ci rośnie ta agawa i to pnącze???
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 04.04.2004 13:40

Agawa rośnie super. W ubiegłym roku , słonecznym roku w Polsce, nabyła 6 nowych liści. Zimę przetrwała. Natomiast to pnącze :( bardzo trudne było za "hodowli" . Za pierwszym razem 5 lat temu,po powrocie, ukorzeniłam go w wodzie!!! Wytrzymała roślnka tylko do grudnia i padlła. W ubiegłym roku , wyrwałam całe kłącze i od razy gospodini moja , Munevera, od razu wsadziła do ziemi. Następnie ja w Polsce do doniczki i na balkon. Rosło ślicznie , rozrosło się . Jesienią na korytarz. Trzymało sie toto dzielnie podczas zimy, ale obecnie ......zmieniło właścicela. Na nieznanego .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co Warto Przywiezc Z Chorwacji? :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone