Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co to za ROŚLINKA?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jolanta M
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4523
Dołączył(a): 02.12.2004
Co to za ROŚLINKA?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 01.07.2005 17:44

Już od prawie dwóch lat zastanawiam się, co to za roślinka i w żadnych mądrych książkach nie mogę jej znaleźć. Dużo ich rosło w okolicach Rijeki. To taki krzew, wielkości... ja wiem?... jak nasze śliwki mirabelki może, jak leszczyna... taki trochę wyższy krzew. To chyba takie coś pospolite, w zaroślach sobie rosło. Pęk owoców podobny trochę do pistacjowych, ale z bliska jednak wygląda inaczej. Na razie otrzymała od mojej siostry żartobliwą nazwę - "czerwona jemioła".

A co to jest??? Bardzo bym chciała wiedzieć.
Leon, Mihovil... a może jeszcze ktoś inny? Powiedzcie mi! Molim!!!

Obrazek

Z góry dziękuję za informację.
Jola
przemo77
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 33
Dołączył(a): 23.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo77 » 01.07.2005 18:01

ojciec - zapalony ogrodnik hobbysta stwierdzil ze jest to cos z rodziny śliw - cos a'la nasza polska hyczka
Jolanta M
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4523
Dołączył(a): 02.12.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 01.07.2005 23:55

Przemo77! Dzięki za odzew!!! :D

Coś z rodziny śliw...
Wyguglałam przed chwilą, że 'hyczka' potocznie mówią w Polsce na czarny bez.


Zobaczymy. Może ktoś zna tę roślinkę dokładnie???
Przecież musi mieć w Chorwacji jakąś nazwę!!!

Ale jaką??? :?:

Pozdrav
Jola
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 05.07.2005 12:08

rogač-Ceratonia siliqua
Jolanta M
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4523
Dołączył(a): 02.12.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 05.07.2005 12:40

Leon! DZIĘKI!!! :D
Szczerze powiem, że liczyłam na Ciebie!!!


No... ale...
Hmmm... Ja to mam problemy... 8O

Rogač-Ceratonia siliqua to na poljski jest 'szarańczyn strąkowy' inaczej 'chleb świętego Jana' i ma płaskie, mięsiste, duże, brązowe strąki.

Hmmm... Jakoś to... nie wygląda.
A może z tych czerwonych kulek mają się strąki dopiero zrobić???
A może to czerwone to jakiś pasożyt na rogaču-szarańczynie??? 8O

Nemam pojma!

Leon!!! Powiedz coś!!! MOLIM!!!

Pozdrav
Jola
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 05.07.2005 13:05

...moze trfilasz na drzewo samca.....
Jolanta M
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4523
Dołączył(a): 02.12.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 05.07.2005 13:09

Leon, poważnie??? 8O :lol:

Rogače-szarańczyny-chłopaki z czerwonymi kulkami, a kobitki ze strąkami???


TAAAK???

Tam były same kulkowe. Ze strąkami nie widziałam.
zawodowiec
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3461
Dołączył(a): 17.01.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 05.07.2005 13:20

Jola - jakbyś od razu powiedziała o tych brązowych strąkach albo je pokazała to bym powiedział że to rogacz :lol: No tak, ale skąd można było wiedzieć, Ty trafiłaś na rogacza-faceta :lol: a ja na kobitkę... Też się z tym spotkaliśmy, piliśmy znakomitą rakijową nalewkę na tych strąkach, a po powrocie moja przyszła teściowa, zapalona botaniczka, powiedziała że to właśnie chlebek świętojański! Zresztą chyba kiedyś o tym mówiłem w Akademii :)
Jolanta M
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4523
Dołączył(a): 02.12.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 05.07.2005 13:33

Zawodowiec! Właściwie trafiliśmy odpowiednio. :lol:


Jasne, że nie mogłam powiedzieć o brązowych strąkach, skoro widziałam tylko faceta i nie wiedziałam nawet jak się nazywa. :wink: :lol:
Leon dopiero mi powiedział. 8) :D


Przypominam sobie, że mówiłeś w Akademii o nalewce. :)

Z tych strąków różne rzeczy wyrabiają.

No to trochę wiedzy encyklopedycznej:
"Chleb świętojański to nasiona drzewa karobowego (Ceratonia siliqua, znanego też jako karob lub szarańczyn), występującego w warunkach naturalnych (dziko i w uprawie) w regionie śródziemnomorskim. Nie jest tam jednak powszechnie spożywany, służąc raczej jako roślina pastewna. Nasiona znajdują się w mięsistych strąkach, które do czasu rozpowszechnienia się trzciny cukrowej i buraków cukrowych były głównym źródłem cukru dla mieszkańców regionu. W smaku przypomina osłodzone kakao, dlatego też jest używany jako jego substytut, głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, hipoalergiczność oraz brak kofeiny. Wypiekom i polewom nadaje ciemną barwę.

Uzyskiwana z nasion guma karobowa (znana także jako mączka chleba świętojańskiego) używana jest jako substancja zagęszczająca i oznaczana symbolem E410. Karob znajduje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym, papierosowym, a nawet w produkcji papieru.

Dawniej nasiona karobu, ze względu na jednolity rozmiar i stałą wagę (ok. 200 mg), służyły jako precyzyjna jednostka masy (używane dziś na określenie tej jednostki słowo karat, wywodzi się od greckiego słowa keration oznaczającego właśnie karob)."


Rogač-facet... :lol:
Nieźle!!!


HVALA LIJEPA!!!

Jola

Powrót do Pogoda i klimat

cron
Co to za ROŚLINKA?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone