Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co to za miasto?

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
poljako_poljako
Croentuzjasta
Co to za miasto?

Nieprzeczytany postnapisał(a) poljako_poljako » 29.12.2009 21:27

Z podróży mam dla Was zagadkę. Co to za miasto na zdjęciach?
Dwie flagi na ratuszu..
Obrazek

Strajk (potem sprawdziłem, że powodem było niewypłacanie wynagrodzeń pracownikom tego miasta od kwietnia do września)
Obrazek

Taksówki jak w każdym innym mieście.
Obrazek

W księgarniach "Zmierzch" i inne nowości.
Obrazek

Co to za miasto? :D
szczepciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczepciu » 29.12.2009 21:33

Mostar :D
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 29.12.2009 21:37

Straszną łatwiznę zapodałeś :la: .

Rozumiem, że czeka nas relacja z "tajemniczego" miasta :wink: .
poljako_poljako
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poljako_poljako » 29.12.2009 21:44

Cóż, podam jeszcze kilka wskazówek.

W tym mieście na murku wystawiają dość charakterystyczne naczynia.
Obrazek

Witryny sklepów są dość zaniedbane ale są.

Obrazek
poljako_poljako
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poljako_poljako » 30.12.2009 17:06

Upsss. Niechcący sprowokowałem dyskusję nie na temat. Moje pytanie miało oczywiście charakter retoryczny. Dlaczego natomiast zdecydowałem się wkleić kilka fotek z Mostaru. Otóż odwiedziliśmy to miasto w lipcu tego roku w drodze powrotnej z Korczuli i muszę Wam powiedziec, że ta krótka wizyta wzbudziła u mnie pewien taki niepokój (ciekaw jestem Waszych doświadczeń).
Jest jasne, że najbardziej rzucają się w oczy pozostałości po wojnie oraz bieda w BiH w porównaniu z Chorwacją.
Obrazek

Ale poza tym jest jeszcze coś innego, co trochę mnie zmieszało.
Napisy w BiH podobne do tych, z którymi mamy do czynienia w Chorwacji ale jednak jest też to troszkę inne TŁO.

Obrazek

Człowiek zaczyna sobie uświadamiać, że jest w miejscu, w którym stykają się zupełnie różne kultury.
Po powrocie zacząłem się troszkę interesować tym, jak wygląda obecnie współpraca pomiędzy Chorwatami a Bośniakami i okazuje się, że jest źle. Ten strajk pracowników miejskich wynikał z tego, że Rada Miejska w Mostarze nie uchwaliła budżetu. Dopiero jakoś w lipcu budżet uchwalił za nich Wysoki Przedstawiciel ONZ. Mieszkańcy nadal mają problem, żeby sie dogadać. Moim zdaniem nadal jest w tym mieście jakieś takie napięcie. Nie wiem czy ten konflikt gdzieś się tam jeszcze tli? Ten konflikt religijny i narodowościowy.
Obrazek

Dlatego wkleiłem tych kilka fotek z Mostaru. pozdrav
Obrazek

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone