Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co tankować?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lord79
Odkrywca
Co tankować?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lord79 » 28.08.2005 08:30

Pewnie to głupie pytanie ale wole je zadać:
Wiecie jak jest w Chorwacji oznaczona bezolowiowa 95?
Na stronie INA sa BMB 95 i BMB EURO 95 ktorą mam tankować??
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 28.08.2005 21:37

To forum jest by sobie pomagac i pytanie nie jest glupie. Wazne,ze zdecydowales sie je zadac. Tankuj EURO 95!
Pokemon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pokemon » 29.08.2005 22:31

Z djeselem to chyba nie ma takich problemow? :)
Ale mam pytanko czy jak sie tankuje po drodze,to trza placic w ichniejszej walucie,czy da rade w euro?No i jak jest lepiej?
pozdrawiam
krisso
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krisso » 29.08.2005 22:36

najlepiej płacić kartą,w euro też można ale reszte wydają w swojej walucie
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 29.08.2005 22:37

Pokemon napisał(a):Z djeselem to chyba nie ma takich problemow? :)
Ale mam pytanko czy jak sie tankuje po drodze,to trza placic w ichniejszej walucie,czy da rade w euro?No i jak jest lepiej?
pozdrawiam

To trza napisać która będzie ta droga bo nie wiem o jaką ichniejszą walutę chodzi. :D
Pozdrawiam
Pokemon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pokemon » 29.08.2005 23:41

Trasa przez BiH chyba,ale pytam tak ogolnie o wszystkie te "mniej cywilizowane" co nie sa w unii monetarnej.
I wyjasnijcie jeszcze laikowi,jaka karte trzeba miec?Bo VISA?MAESTRO itd...ale tak jak chlopu z wioski:czy normalna karta z banku,bankomatowo-płatnicza wystarczy.Czy to jakies zlote kredytowe trzeba miec?
pozdrawiam
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 30.08.2005 07:19

Najzwyklejsza karta, jaka daja do kazdego konta, zaplacisz bez problemu. Czy Visa czy Maestro - to tez raczej obojetne, ale radzilabym miec i taka i taka, bo raz mi sie zdarzylo, ze przyjmowali tylko Maestro (akurat a Austrii to bylo). Poza tym lepiej miec wiecej niz jedna, bo wiadomo jak to moze byc, rozmagnesuje sie ktoras i zostajesz bez grosza.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.08.2005 10:17

A skoro wspomniałeś, że jedziesz przez BiH to możesz płacić kartą i euro .
1 euro=1.95 marki. Na stacjach płacąc w euro resztę też dostawałem w tej walucie (nawet bilon ,ale radzę wcześniej się zapytać w czym będzie reszta wydana) W państwach tranzytowych możesz też płacić kartami kredytowymi np MasterCard, Visa.
W BiH paliwa są najtańsze i warto tu tankować. Przy ekonomicznej jeździe tankując na granicy BiH z północną HR (w drodze powrotnej) na tym paliwie dojedziesz do Polski. To tak na marginesie.

Pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi