Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co się zmieniło od zeszłego roku? 2010 kontra 2009

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 22.06.2010 20:58

Jadąc pierwszy raz w zeszłym roku zaczerpnełem z forum sporo cennych info. Zebrałam też pewne informacje podczas pobytu, z własnych doświadczeń.
Tak w skrócie:
- trasa przez Czechy Austrię, Słowenię z objazdem autostrady, udało się, choć straciliśmy jakieś 2h (wyścig kolarski i remont w Ptuju)
- Oekotel jest OK :)
- warto płacić kartą, dobry przelicznik
- wygodnie płacić kartą na bramkach na autostradzie, nie staliśmy w kolejkach
- jedzenie można przewozić bez problemu
- przekroczenie granicy to formalność
- nie warto wieźć walizki ciepłych ubrań w lipcu/ sierpniu bo i tak wróci nieruszona
- w Cro trzeba się przygotować na to, że jedzenie jest droższe niż w PL
- woda jest chodniejsza niż mi się zdawało, ale przy upale ponad 30 stopni to akurat jest OK
itp itd

Czy coś się zmieniło? Przepisy? Warunki drogowe? Lepsza inna trasa dojazdowa?
Mam nadzieję, ze ten wątek wyda się Wam przydatny. Niestety przed wakacjami mam roboty po uszy i mało czasu na forumowanie... Liczę na jakieś kompendium....
Jarzynka_Magda
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarzynka_Magda » 23.06.2010 19:50

Z tym, że ciepłe ciuszki się nie przydają to się nie zgodzę. W zeszłym roku w połowie lipca wracałam z Chorwacji. Temperatura tam była dość niska jakieś 15 - 18 stopni i w letnich ciuszkach było mi zimno, więc warto wziąźć chociaż bluzę/polar, cokolwiek :)
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 27.06.2010 20:55

nowalijka napisał(a):Tak w skrócie:
- trasa przez Czechy Austrię, Słowenię z objazdem autostrady, udało się, choć straciliśmy jakieś 2h (wyścig kolarski i remont w Ptuju)

Też przeżyliśmy wyścig, maraton wręcz kolarski :evil: ciągnęły tabuny kolarzy od 15 do 70 lat i ani tego wyprzedzić, ani ominąć... :evil: w tym roku zastanawiamy się nad jazdą autostradą :)
Jarzynka_Magda
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarzynka_Magda » 28.06.2010 10:28

aro_40 napisał(a):
nowalijka napisał(a):Tak w skrócie:

Też przeżyliśmy wyścig, maraton wręcz kolarski :evil: ciągnęły tabuny kolarzy od 15 do 70 lat i ani tego wyprzedzić, ani ominąć... :evil: w tym roku zastanawiamy się nad jazdą autostradą :)

Ja osobiście polecam trasę przez Słowację, Węgry i prosto do Chorwacji. Winiety są tańsze bo nie kupujemy jeszcze na Czechy, no i się dość szybko jedzie, praktycznie jedną drogą przez całe Węgry i później tlyko zjazd już na samej Chorwacji. Spokojnie w zeszłym roku w 12h zajechaliśmy do Medulinu (koniec Istri) - tlyko w HR były małe problemy już na półwyspie. Przystanki co 3 - 4h na 10 - 15 min. :)

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone