Re: Na pobyt-nie
napisał(a) ra01 » 28.06.2010 10:07
Kasand55 napisał(a):ra01 napisał(a):Będę w dzielnicy Borik 2 tygodnie w drugiej połowie czerwca. Po powrocie opiszę moje wrażenia z tego miejsca. Jestem dobrej myśli, na pewno będzie zaj.....ie.
A jeśli nie, to też opiszę, tylko że w formie przestrogi. Ale mam nadzieję że tak nie będzie.
I co, jakie wrażenia?. Wybieramy się z rodziną na początku września(Diklo-Borik), czy warto?
Witam.
WCZORAJ WRÓCILIŚMY!!!
Co prawda nie mam za bardzo porównania bo w Chorwacji byłem pierwszy raz, ale powiem jednym słowem - REWELACJA!!!!
Zadar i okolice super.
Też mieszkaliśmy w dzielnicy Borik - ale po południowej stronie półwyspu - od strony mariny jachtowej, Diklo jest po północnej.
Cicha, spokojna dzielnica - dopóki nie przyjechały dwie rodziny z Rosji - przez ostatnie 3 dni naszego pobytu - ich dzieci byli strasznie hałaśliwe i wszyscy tam wstawali o jakiejś chorej porze, coś koło 7 rano!!!
Ale poza tym super. Miasto super, plaże super (szczególnie od południowej strony Borik - mała ale przeurocza).
Sam stary Zadar - takie typowo włoskie miasteczko. Na każdym kroku włoskie trattorie i pizzerie. Malutkie - czasem na 3-4 stoliki, ale przeurocze. Ceny w nich nie małe - zostawiliśmy w nich kupę kasy ale były warte każdej wydanej kuny
No i to morze - obłędne. Kolor jak z bajki. Od północnej strony bardzo często mocno wiało i w tej części plaży morze bywało zmącone ponieważ przy hotelu Falkensteiner i kampingu plaża jest częściowo wysypana piaskiem (czystym ale koloru brudnej ziemi
. Za to od południa biały żwir i widoczność w wodzie do ok. 8 - 10 metrów głębokości.
Rankiem woda miała tam ok 21 - 22 stopni, wieczorami do 24.
W Zadarze dzielnica przemysłowa jest wyraźnie oddzieloną częścią miasta więc nie rażą wszechobecnę w polskich miastach budynki przemysłowe.
Zresztą starówka to jakby "miasto w mieście" oddzielona od reszty.
Ogólnie - świetnie. W przyszłym roku spróbuję dojechać dalej na południe.