Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co sądzicie o Zadarze !

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kirke18
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kirke18 » 17.06.2010 12:00

Byłam w Zadarze wieloktrotnie, a jeszcze wszystkiego nie widziałam :oops: .
Polecem gorąco rejs na Cornati, płynęłam 2X w tym raz Arbianą. Może stateczek nie zachwyca, ale dopływa do wyspy z wewnętrznym jeziorem- świetna sprawa, przedtem opływając wysoki klif i wiele pięknych wysepek. Rejs całodniowy z poczęstunkiem kanapką i obiadem. Do tego napoje i wino (cieniutkie:) ) gratis. Innym razem popłynęłam statkiem z dużym napisem CORNATY, ale on dopłynął do malutkiej wysepki, co prawda z pięknym kolorem morza, ale to cała atrakcja.
Ostatnio mieszkałam w Bibinje i w tym roku też tam jadę. Są kwatery z wyjściem prosto na plażę (10 m), a we wrześniu można wybierać-przebierać. Widok z tarasu na wyspy- bezcenny!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.06.2010 12:24

Kornati.. chorwacki jest językiem słowieńskim.. brak w nim wynalazów rodem z języków zachodniogermańskich typu "c" czytamy jak "k"...
Pozdrawiam
kirke18
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kirke18 » 17.06.2010 13:11

Kornati, jasne! Tak wymawiam.
A jakąś klimatyczną knajpkę w Zadarze PT forumowicze polecą?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.06.2010 15:12

kirke18 napisał(a):Kornati, jasne! Tak wymawiam.

I tak należy pisać!
Pozdrawiam
Kasand55
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasand55 » 18.06.2010 08:28

kirke18 napisał(a):Byłam w Zadarze wieloktrotnie, a jeszcze wszystkiego nie widziałam :oops: .
Polecem gorąco rejs na Cornati, płynęłam 2X w tym raz Arbianą. Może stateczek nie zachwyca, ale dopływa do wyspy z wewnętrznym jeziorem- świetna sprawa, przedtem opływając wysoki klif i wiele pięknych wysepek. Rejs całodniowy z poczęstunkiem kanapką i obiadem. Do tego napoje i wino (cieniutkie:) ) gratis. Innym razem popłynęłam statkiem z dużym napisem CORNATY, ale on dopłynął do malutkiej wysepki, co prawda z pięknym kolorem morza, ale to cała atrakcja.
Ostatnio mieszkałam w Bibinje i w tym roku też tam jadę. Są kwatery z wyjściem prosto na plażę (10 m), a we wrześniu można wybierać-przebierać. Widok z tarasu na wyspy- bezcenny!

Ile kosztował ten rejs?. Jadę z rodziną we wrześniu(wyjazd 04.09), mam zarezerwowana kwaterę w Diklo-Borik, jakie tam sa plaże(pisze, że żwirowa)? Jakieś jeszcze atrakcje?
kirke18
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kirke18 » 18.06.2010 10:39

Rejs całodniowy dla dorosłej osoby około 100 zł, jak większa grupa- można (trzeba) się targować, dzieci- pół ceny, małe- za darmo. Naganiacze na nabrzeżu mówią we wszystkich językach (nie raz na raz :) ), warto dopytać czy rejs jest do wyspy ze słonym jeziorem.
Bezan44
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bezan44 » 19.06.2010 18:57

kirke 18

Z Zadra proponuję na Iż

znam tam drzewo i płaską skałę nad samym morzem
można na niej rozbić nawet duzy namiot.

Służę informacją
Andrzej
kirke18
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kirke18 » 20.06.2010 16:40

Jadę we dwie rodziny i szukamy raczej apartamentu niż miejsca pod namiot :) A czymże Iż jest?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.06.2010 20:27

Wyspą...spójrz
Pozdrawiam
Kasand55
Plażowicz
Re: Na pobyt-nie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasand55 » 28.06.2010 06:25

ra01 napisał(a):Będę w dzielnicy Borik 2 tygodnie w drugiej połowie czerwca. Po powrocie opiszę moje wrażenia z tego miejsca. Jestem dobrej myśli, na pewno będzie zaj.....ie. :-) A jeśli nie, to też opiszę, tylko że w formie przestrogi. Ale mam nadzieję że tak nie będzie.

I co, jakie wrażenia?. Wybieramy się z rodziną na początku września(Diklo-Borik), czy warto?
ra01
Podróżnik
Re: Na pobyt-nie

Nieprzeczytany postnapisał(a) ra01 » 28.06.2010 10:07

Kasand55 napisał(a):
ra01 napisał(a):Będę w dzielnicy Borik 2 tygodnie w drugiej połowie czerwca. Po powrocie opiszę moje wrażenia z tego miejsca. Jestem dobrej myśli, na pewno będzie zaj.....ie. :-) A jeśli nie, to też opiszę, tylko że w formie przestrogi. Ale mam nadzieję że tak nie będzie.

I co, jakie wrażenia?. Wybieramy się z rodziną na początku września(Diklo-Borik), czy warto?

Witam.

WCZORAJ WRÓCILIŚMY!!!
Co prawda nie mam za bardzo porównania bo w Chorwacji byłem pierwszy raz, ale powiem jednym słowem - REWELACJA!!!!

Zadar i okolice super.
Też mieszkaliśmy w dzielnicy Borik - ale po południowej stronie półwyspu - od strony mariny jachtowej, Diklo jest po północnej.

Cicha, spokojna dzielnica - dopóki nie przyjechały dwie rodziny z Rosji - przez ostatnie 3 dni naszego pobytu - ich dzieci byli strasznie hałaśliwe i wszyscy tam wstawali o jakiejś chorej porze, coś koło 7 rano!!!

Ale poza tym super. Miasto super, plaże super (szczególnie od południowej strony Borik - mała ale przeurocza).

Sam stary Zadar - takie typowo włoskie miasteczko. Na każdym kroku włoskie trattorie i pizzerie. Malutkie - czasem na 3-4 stoliki, ale przeurocze. Ceny w nich nie małe - zostawiliśmy w nich kupę kasy ale były warte każdej wydanej kuny :-)

No i to morze - obłędne. Kolor jak z bajki. Od północnej strony bardzo często mocno wiało i w tej części plaży morze bywało zmącone ponieważ przy hotelu Falkensteiner i kampingu plaża jest częściowo wysypana piaskiem (czystym ale koloru brudnej ziemi :-). Za to od południa biały żwir i widoczność w wodzie do ok. 8 - 10 metrów głębokości.

Rankiem woda miała tam ok 21 - 22 stopni, wieczorami do 24.

W Zadarze dzielnica przemysłowa jest wyraźnie oddzieloną częścią miasta więc nie rażą wszechobecnę w polskich miastach budynki przemysłowe.

Zresztą starówka to jakby "miasto w mieście" oddzielona od reszty.

Ogólnie - świetnie. W przyszłym roku spróbuję dojechać dalej na południe.
pietasia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietasia » 24.07.2010 21:48

Privlaka - cudo ! Spedziłam tu 3 tygodnie. Faktycznie miejscowość urokliwa, spokojna, cicha, rwelacyjna dla rodzin z dziećmi. Polecam
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Co sądzicie o Zadarze ! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone