Witam wszystkich serdecznie!
W 2 poł. sierpnia wybieramy się pierwszy raz do Cro, pierwszy raz tak daleko Od kilku dni czytam i analizuję wszystkie informacje, wskazówki i relacje, które udało mi się znaleźć w necie. Niby już wiele wiem i mam zarys naszej wycieczki, ale nadal to zarys, a im więcej czytam, tym większy zamęt w głowie, pomożecie mi troszkę?
Jedziemy w dwójkę w ciemno i spośród wielu wspaniałych miejsc w CRO wytyczyłam nam 4 możliwe warianty trasy (w sumie 16 lub 17 dni licząc dojazd do/z Polski):
1. opcja :
Polska-Postojna-wyspa KRK (3 dni w tym jeden dzień:wypad do Puli) -Brela (7 dni w tym: Split, Trogir, Makarska+wjazd na Śv. Juri, Omiś+Cetina) - Dubrovnik (2 dni w tym może wyspa Lokrum - warto?) -okolice Śibenika, tylko nie wiem jeszcze gdzie - ( 2 dni w tym wycieczka na Kornati lub wodospady na rzece KRK) - Plitvice (1 dzień) - Polska
2. opcja:
trasa ta sama, co w pkt 1 tyle, ze w odwrotnym kierunku (może pod koniec sierpnia na wyspie KRK będzie odrobinę mniej tłoczno niż na początku 2 połowy miesiąca? kusi mnie podobno cudowna plaża w Baśce;)
3. opcja z promem:
Polska-Postojna-wyspa KRK(3 dni w tym jeden dzień:wypad do Puli) - Brela (7 dni w tym: Split, Trogir, Makarska+wjazd na Śv. Juri, Omiś+Cetina) - Dubrovnik (2 dni w tym może wyspa Lokrum ) - w sobotę promem z Dubrownika do Splitu - Plitvice - Polska
4. kolejna opcja z promem:
Polska - Postojna - wyspa KRK(3 dni w tym jeden dzień:wypad do Puli) - Plitvice (1 dzien) - Brela (7 dni w tym: Split, Trogir, Makarska+wjazd na Śv. Juri, Omiś+Cetina) - Dubrovnik (2 dni w tym może wyspa Lokrum ) - w sobotę promem z Dubrownika na Hvar (pobyt na Hvarze do poniedziałku, w poniedziałek prom do Rijeki) - Polska
Co sadzicie o poszczególnych opcjach? Która polecacie lub jakie modyfikacje wg Was powinnam wprowadzić? Dodam, ze nikt z moich znajomych nie był jeszcze w CRO, więc nie mam kogo poprosić o radę, a przygotowanie trasy i miejsc pobytu przypadło w udziale właśnie mi. Tak jak pisałam, sporo czytałam, CRO jawi mi się niczym bajka, chciałabym uniknąć tzw. owczego pędu: trochę odpocząć, ale i trochę zwiedzić. Zastanawiam się też, czy biorąc pod uwagę fakt, że jedziemy w najgorszym z możliwych miesięcy (podobno baaardzooo tłoczno), to czy nie będziemy przebywać w poszczególnych miejscowościach zbyt krotko by znaleźć w miarę niedrogie apartamenty ( 30-35 euro za 2 osoby) Chcielibyśmy przeznaczyć na wyjazd nie więcej niż 4 000 zł I jeszcze jedno pytanie: czy w CRO jest rzeczywiście tak czysta, lazurowa woda i znajdziemy w sierpniu nie zatłoczone zatoczki w miejscowościach, które planuję odwiedzić?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie,
Pozdrawiam!