Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co robicie w weekendy

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RobCRO
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1502
Dołączył(a): 04.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 04.12.2006 12:20

albo jakis kombinat wedzarski... :twisted:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.12.2006 14:53

Ostatni weekend to wycieczka na Mazury--piękna, słoneczna pogoda. Cisza, spokój, aż trudno uwierzyć, że może być tak ładnie. Trawa, krowy na łąkach, a to przecież gudzień. Dostałem też ćwiarteczkę świnki, będzie co wędzić. Niestety mam problem ze sprawdzonym mlekiem, znajomy chłop ma ustaloną kwotę mleczną i nie może mi mleka sprzedawać. W zeszłym sezonie sprzedał mleczarni za dużo, zapłacił karę i nie nauczył się niczego. Mnie prosił abym brał każdą ilość, teraz boi się, że sytuacja będzie podobna, ale mleczko oddaje tylko do mleczarni, nawet dla siebie kupuje w sklepie. To jakaś chora sytuacja. Dla mnie mleko pewne, sprawdzone jest istotne ponieważ robimy z żoną sami sery, ostatnio doszliśmy do serów suchych, dojrzewających długo, robimy różne smaki. Miałem w przyszły roku budować budynek gospodarczy ze specjalnym pomieszczeniem na sery, ale chyba nastawię się na wędzenie mięs i ryb. Tzn, od miesiąca nie robimy, nie mamy dobrego mleka, próby od innych chłopów nie byly udane. Dzisiaj wkładamy mięsko do specjanej zalewy i w sobotę wędzenie, niestety nie przy rakij.
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 12.12.2006 11:07

maciek1956 napisał(a):
rich72 napisał(a):
uruchomiłem nową wędzarkę


dawaj szczegóły konstrukcji bo jestem na etapie projektowanie (materiał, dłogość kanału itd) albo dokumentację foto.

Poprzedni co miałem bardziej nadawał się do pieczenia niż wędzenia :cry:



Nie było mnie parę dni, weekend nad polskim morzem z próbą wędzenie łososi. Ale był problem--generalnie brak ryb u rybaków, a tylko taka ryba mnie intersuje. Podobno mamy za wysoką temperaturę morza. Może to i racja.
Wędzarka--to już kolejny mój wymysł, chyba tym razem wszystko jest OK. Kanał szeroki 60 cm, wysoki 30 cm, długi trochę pponad 2 m, tak mi wyszło z układu i rozmiaru cegieł. Sama komora wędzalnicza ma ok 90 x 80 cm, drzwiczki od strony "zaplecza" tj nie od paleniska, mam swobodny dostęp do niej. W komorze 3 poziomy do wędzenia. Cału kanał z cegły szamotowej, cała wędzrnia z klinkieru, ładnie wygląda, ale już wiem, ze lepiej jest zrobić komorę drewnianą, tak mają rybacy. Nad paleniskiem zamontowłem 2 płyty z kuchni węglowej, mogę np zagtpwać wodę, czy zrobić grzane piwko. Do wędzarni pod kątem prostym mam dostawiony podwójny gril, z rusztem na zwykle mięska i płytą na np czewapcici, czy kalmary.
Poszukam zdjęc i postaram się wysłać.
Ppozdrawiam




Uruchomię starą wędzarnię


maciek1956 rich72

Mamy stary dom z 1932 r. w którym mój dziadek miał zakład masarski, jest tam cały sprzęt do wędzenia itp, dajcie jakieś sprawdzone przepisy na przygotowanie mięska do wędzenia (kiełbaska chyba za bardzo skomplikowana?)

Pamiętam, że najlepiej do ognia drewno owocowe - wiśnia, śliwka itp.



Pozdrav
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.12.2006 12:36

adamk3 napisał(a):
maciek1956 napisał(a):
rich72 napisał(a):
uruchomiłem nową wędzarkę


dawaj szczegóły konstrukcji bo jestem na etapie projektowanie (materiał, dłogość kanału itd) albo dokumentację foto.

Poprzedni co miałem bardziej nadawał się do pieczenia niż wędzenia :cry:



Nie było mnie parę dni, weekend nad polskim morzem z próbą wędzenie łososi. Ale był problem--generalnie brak ryb u rybaków, a tylko taka ryba mnie intersuje. Podobno mamy za wysoką temperaturę morza. Może to i racja.
Wędzarka--to już kolejny mój wymysł, chyba tym razem wszystko jest OK. Kanał szeroki 60 cm, wysoki 30 cm, długi trochę pponad 2 m, tak mi wyszło z układu i rozmiaru cegieł. Sama komora wędzalnicza ma ok 90 x 80 cm, drzwiczki od strony "zaplecza" tj nie od paleniska, mam swobodny dostęp do niej. W komorze 3 poziomy do wędzenia. Cału kanał z cegły szamotowej, cała wędzrnia z klinkieru, ładnie wygląda, ale już wiem, ze lepiej jest zrobić komorę drewnianą, tak mają rybacy. Nad paleniskiem zamontowłem 2 płyty z kuchni węglowej, mogę np zagtpwać wodę, czy zrobić grzane piwko. Do wędzarni pod kątem prostym mam dostawiony podwójny gril, z rusztem na zwykle mięska i płytą na np czewapcici, czy kalmary.
Poszukam zdjęc i postaram się wysłać.
Ppozdrawiam




Uruchomię starą wędzarnię


maciek1956 rich72

Mamy stary dom z 1932 r. w którym mój dziadek miał zakład masarski, jest tam cały sprzęt do wędzenia itp, dajcie jakieś sprawdzone przepisy na przygotowanie mięska do wędzenia (kiełbaska chyba za bardzo skomplikowana?)

Pamiętam, że najlepiej do ognia drewno owocowe - wiśnia, śliwka itp.



Pozdrav




Peklowanie mięska to ok 1 tydzień, my stosujemy zalewę suchą, najczęscie peksól. Sporadycznie robimy zalewę mokrą, wody ok 4 l , soli tyle aby żółtko wypłynęło, tez ok 1 tydzień. Oczywiście w zimnym pomieszczeniu. Przygotowanie mięsa na kiełbasę odbywa się podobnie, wołowinka, wieprzowina, trochę słoniny lub podgardla, oprócz zalewy jeszcze różne przyprawy, czosnek, pieprz, ostra papryka... Mięso mielimy na sporym sicie ręczną maszynką, wkładamy do flaka i ok 2/3 godz do wędzarki. Ja, najczęściej wędzę na zimno, trwa dłużej, ale mam fantastyczne nasycenie dymem, nigdy nie przypalę (na początku różnie bywało). Czas wędzenia to od 6 do 12 godz w zależności od wielkości wsadu i temperatury.
Ryby (łososie)--płaty nasalam dosyć sporo na 1 dzień, póżniej suszę znowu 1 dzień i dopiero wędzę. Ok 3 godz jeśli na "trochę" ciepło, naewt 2 dni całkowicie na zimno.
Drewno--mam sad i sporo jabłoni i wiśni, więc stosuję to drewno oraz dębinę.
Czasami po wędzeniu muszę wędzonki chwilkę zaparzyć (nie gotować), raczej tylko duże balerony czy szynki.
Mam też starą kuchnię węglową ze sporym okapem, wkładam tam nadmiar wyrobów (tych lekko niedowedzonych) i suszę. nawet do 3 miesięcy. Wychodzi coś na wzór prsciuta.
Jeszcze jedno--małą polędwiczkę po zapeklowaniu na surowo wiszam obok kaloryfera na parę tygodni (3/4) i otrzymuję wspaniały rarytas. W zeszłym roku poczęstowałem tym znajomych pierwszy raz i nie wierzyli,ze to nie przysmak włoski czy chorwacki.
Powodzenia
Ps. Myślę o zwiększeniu częstotliwości wędzeń i sprzedawaniu wyrobów, moze to będzie sposób na dodatkowy zarobek na wyjazdy urlopowe do Cro.
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 12.12.2006 13:54

maciek1956 napisał(a):
adamk3 napisał(a):
maciek1956 napisał(a):
rich72 napisał(a):
uruchomiłem nową wędzarkę


dawaj szczegóły konstrukcji bo jestem na etapie projektowanie (materiał, dłogość kanału itd) albo dokumentację foto.

Poprzedni co miałem bardziej nadawał się do pieczenia niż wędzenia :cry:



Nie było mnie parę dni, weekend nad polskim morzem z próbą wędzenie łososi. Ale był problem--generalnie brak ryb u rybaków, a tylko taka ryba mnie intersuje. Podobno mamy za wysoką temperaturę morza. Może to i racja.
Wędzarka--to już kolejny mój wymysł, chyba tym razem wszystko jest OK. Kanał szeroki 60 cm, wysoki 30 cm, długi trochę pponad 2 m, tak mi wyszło z układu i rozmiaru cegieł. Sama komora wędzalnicza ma ok 90 x 80 cm, drzwiczki od strony "zaplecza" tj nie od paleniska, mam swobodny dostęp do niej. W komorze 3 poziomy do wędzenia. Cału kanał z cegły szamotowej, cała wędzrnia z klinkieru, ładnie wygląda, ale już wiem, ze lepiej jest zrobić komorę drewnianą, tak mają rybacy. Nad paleniskiem zamontowłem 2 płyty z kuchni węglowej, mogę np zagtpwać wodę, czy zrobić grzane piwko. Do wędzarni pod kątem prostym mam dostawiony podwójny gril, z rusztem na zwykle mięska i płytą na np czewapcici, czy kalmary.
Poszukam zdjęc i postaram się wysłać.
Ppozdrawiam




Uruchomię starą wędzarnię


maciek1956 rich72

Mamy stary dom z 1932 r. w którym mój dziadek miał zakład masarski, jest tam cały sprzęt do wędzenia itp, dajcie jakieś sprawdzone przepisy na przygotowanie mięska do wędzenia (kiełbaska chyba za bardzo skomplikowana?)

Pamiętam, że najlepiej do ognia drewno owocowe - wiśnia, śliwka itp.



Pozdrav




Peklowanie mięska to ok 1 tydzień, my stosujemy zalewę suchą, najczęscie peksól. Sporadycznie robimy zalewę mokrą, wody ok 4 l , soli tyle aby żółtko wypłynęło, tez ok 1 tydzień. Oczywiście w zimnym pomieszczeniu. Przygotowanie mięsa na kiełbasę odbywa się podobnie, wołowinka, wieprzowina, trochę słoniny lub podgardla, oprócz zalewy jeszcze różne przyprawy, czosnek, pieprz, ostra papryka... Mięso mielimy na sporym sicie ręczną maszynką, wkładamy do flaka i ok 2/3 godz do wędzarki. Ja, najczęściej wędzę na zimno, trwa dłużej, ale mam fantastyczne nasycenie dymem, nigdy nie przypalę (na początku różnie bywało). Czas wędzenia to od 6 do 12 godz w zależności od wielkości wsadu i temperatury.
Ryby (łososie)--płaty nasalam dosyć sporo na 1 dzień, póżniej suszę znowu 1 dzień i dopiero wędzę. Ok 3 godz jeśli na "trochę" ciepło, naewt 2 dni całkowicie na zimno.
Drewno--mam sad i sporo jabłoni i wiśni, więc stosuję to drewno oraz dębinę.
Czasami po wędzeniu muszę wędzonki chwilkę zaparzyć (nie gotować), raczej tylko duże balerony czy szynki.
Mam też starą kuchnię węglową ze sporym okapem, wkładam tam nadmiar wyrobów (tych lekko niedowedzonych) i suszę. nawet do 3 miesięcy. Wychodzi coś na wzór prsciuta.
Jeszcze jedno--małą polędwiczkę po zapeklowaniu na surowo wiszam obok kaloryfera na parę tygodni (3/4) i otrzymuję wspaniały rarytas. W zeszłym roku poczęstowałem tym znajomych pierwszy raz i nie wierzyli,ze to nie przysmak włoski czy chorwacki.
Powodzenia
Ps. Myślę o zwiększeniu częstotliwości wędzeń i sprzedawaniu wyrobów, moze to będzie sposób na dodatkowy zarobek na wyjazdy urlopowe do Cro.



Dzięki za opis - po przeczytaniu - ślinka leci i czuję smak :P - życzę powodzenia.

Pozdrav
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.12.2006 18:02

Parę zdjęć z mojego wędzenia weekendowego, jeszcze ze starej wędzarni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek



Obrazek
pietro
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 849
Dołączył(a): 05.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 12.12.2006 19:01

Maciek -wygląda to wszystko imponująco i pysznie,ja jeżdżę do znajomych koło Dobrego i tam odbywa sie cały ceremoniał począwszy od .... :( skończywszy na wędzeniu :wink: ale serów tam nie robią za to mają dobre mleko :)
pozdrawiam Sąsiada zza miedzy
pietro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.12.2006 22:48

Maciek :!: no co Ty chłopie sumienia nie masz... :?: :lol: ...w dobie konstarowskich, marketowych pleśniawek takimi rzeczami drażnisz ludzi :?:
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 13.12.2006 08:34

slapol napisał(a):Maciek :!: no co Ty chłopie sumienia nie masz... :?: :lol: ...w dobie konstarowskich, marketowych pleśniawek takimi rzeczami drażnisz ludzi :?:


i rocznicy stanu wojennego
Darek9634
Croentuzjasta
Posty: 284
Dołączył(a): 20.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 13.12.2006 08:36

A ta kiełbasa w walizce przygotowana na szmugiel ? :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2006 09:49

Darek9634 napisał(a):A ta kiełbasa w walizce przygotowana na szmugiel ? :)


Prawie TAK, po wędzeniu moja zona przyniosła tę starą walizę, kiełbasę i innne mięska tam umieściliśmy i rozpoczęły się śpiewy, piosenki typu "kto handluje ten żyje....", był to wspaniały wieczór.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2006 09:52

pietro napisał(a):Maciek -wygląda to wszystko imponująco i pysznie,ja jeżdżę do znajomych koło Dobrego i tam odbywa sie cały ceremoniał począwszy od .... :( skończywszy na wędzeniu :wink: ale serów tam nie robią za to mają dobre mleko :)
pozdrawiam Sąsiada zza miedzy
pietro



Pietro--zza miedzy--to fakt, działkę, za kórej obecnie wędzę też mam prawie zza międzą--w okolicach Węgrowa, przez Dobre muszę przejechać.
Pozdrowienia
Ps. pracę też mam niedaleko Wesołej i Miłosnej, na Korkowej w Marysinie
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2006 10:01

slapol napisał(a):Maciek :!: no co Ty chłopie sumienia nie masz... :?: :lol: ...w dobie konstarowskich, marketowych pleśniawek takimi rzeczami drażnisz ludzi :?:


PRZEPRASZAM, ale weekend nadchodzi i oczywiście...wędzenie.
Trzeba coś na święta dobrego pojeść.
Pozdrowienia
kjedi
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 985
Dołączył(a): 19.04.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 13.12.2006 17:47

Maciek to ty sasiad i ze mną jesteś i bedziesz bo my przy Korkowej mieszkamy a za roczek przeniesiemy się bliżej was z Pietrem
Pozdrawki z granic warszawki :)
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.12.2006 22:46

Siema Kjedi , dawnośmy się nie słyszeli!! Pozdrowienia od Jakuba i Mańka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

cron
Co robicie w weekendy - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone