napisał(a) Dziadek Maciek » 04.12.2006 10:45
rich72 napisał(a):uruchomiłem nową wędzarkę
dawaj szczegóły konstrukcji bo jestem na etapie projektowanie (materiał, dłogość kanału itd) albo dokumentację foto.
Poprzedni co miałem bardziej nadawał się do pieczenia niż wędzenia
Nie było mnie parę dni, weekend nad polskim morzem z próbą wędzenie łososi. Ale był problem--generalnie brak ryb u rybaków, a tylko taka ryba mnie intersuje. Podobno mamy za wysoką temperaturę morza. Może to i racja.
Wędzarka--to już kolejny mój wymysł, chyba tym razem wszystko jest OK. Kanał szeroki 60 cm, wysoki 30 cm, długi trochę pponad 2 m, tak mi wyszło z układu i rozmiaru cegieł. Sama komora wędzalnicza ma ok 90 x 80 cm, drzwiczki od strony "zaplecza" tj nie od paleniska, mam swobodny dostęp do niej. W komorze 3 poziomy do wędzenia. Cału kanał z cegły szamotowej, cała wędzrnia z klinkieru, ładnie wygląda, ale już wiem, ze lepiej jest zrobić komorę drewnianą, tak mają rybacy. Nad paleniskiem zamontowłem 2 płyty z kuchni węglowej, mogę np zagtpwać wodę, czy zrobić grzane piwko. Do wędzarni pod kątem prostym mam dostawiony podwójny gril, z rusztem na zwykle mięska i płytą na np czewapcici, czy kalmary.
Poszukam zdjęc i postaram się wysłać.
Ppozdrawiam
Ostatnio edytowano 04.12.2006 11:37 przez
Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz