Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co robić w przypadku wypadku

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
strong
Plażowicz
Co robić w przypadku wypadku

Nieprzeczytany postnapisał(a) strong » 06.09.2007 22:15

Witam wszystkich,

Spotkała mnie w drodze na Krk nieprzyjemna przygoda. Miałem zderzenie czołowe, którego moim zdaniem ewidentnie sprawcą był chorwat.
Policja chorwacja powiedziała mi, że raport będzie gotowy dopiero za miesiąc, a sprawę wyjaśniać powinno towarzystwo ubezpieczeniowe, w którym mam wykupioną polisę OC (HDI Asekuracja).
HDI powiedziało mi natomiast, że powinienem zwrócić się do polskiego oddziału firmy chorwackiej (Osiguranje Zagreb), bo taki powinien być.
Na stronie Polskiego Biura Ubezpieczycieli Komunikacyjnych znalazłem informację, że korespondentem dla Osiguranje Zagreb w Polsce jest PZU. Tutaj z kolei zostałem poinformowany, że to jakaś pomyłka, bo Chorwacja nie jest w jakiejś grupie (nie pamiętam o jaką grupę chodziło), a sprawę powinienem załatwiać bezpośrednio w firmie chorwackiej.
Wysłałem do nich maila, jak na razie bez odzewu.

Dodam jeszcze, że nie posiadam AC, a żeby wrócić do domu musiałem wydać sporo kasy na naprawę, a tutaj pewnie będę musiał dalej słono płacić, a dlaczego mam płacić, skoro to nie była moja wina.

Mam pytanie, czy ktoś wie co powinienem zrobić w tej sytuacji. Może ktoś już sam przeżył lub zna kogoś kto przeżył podobną sytuację i wszystkie rzeczy musiał załatwiać. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,
strong

PS. jeśli umieściłem ten temat w niewłaściwym miejscu przepraszam i proszę o przesunięcie do właściwego działu.
rentier
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rentier » 07.09.2007 09:57

Sam jestem ciekaw jak takie sprawy się rozwiązuje. Każdego to może spotkać w Chorwacji. Sam miałem podobną sytuacje. Może do niej nie doszło ale ..... . Jadąc Jordanką w kierunku Makarskiej miedzy Marusici a Pisakiem - Czech zasnął za kierownicą i jechał prosto na mnie. Kiedy wcisnąłem klakson to się obudził próbował wrócić na swój pas ale niestety Czech jadący po jego stronie z przodu przyhamował ( jechali sznurkiem) i przywalił mu w tył. To że zasnął dowiedziałem się od niego po wypadku. Jechał z rodziną 2 małych dzieci. Przyglądając się jemu odniosłem wrażenie że miał dosyć ;ciężką noc; :evil:
Miałem troszkę więcej od Ciebie szczęścia.
Co robić w przypadku wypadku ?
Podtrzymuje w/w pytanie
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 07.09.2007 10:54

musisz czekać na pismo z policji chorwackiej , w którym będzie napisane kto był sprawcą, jeżeli Chorwat to wtedy do PZU za ich pośrednictwem będziesz się domagał zwrotu poniesionych nakładów, zadzwoń na infolinię PZU 0 800 102 102, tam przedstaw problem, konsultant coś Ci doradzi, na pewno PZU jest ich reprezentantem w Polsce, na infolinii powinni Ci powiedzieć jaka jest procedura w takim przypadku
strong
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) strong » 07.09.2007 14:54

musisz czekać na pismo z policji chorwackiej , w którym będzie napisane kto był sprawcą, jeżeli Chorwat to wtedy do PZU za ich pośrednictwem będziesz się domagał zwrotu poniesionych nakładów, zadzwoń na infolinię PZU 0 800 102 102, tam przedstaw problem, konsultant coś Ci doradzi, na pewno PZU jest ich reprezentantem w Polsce, na infolinii powinni Ci powiedzieć jaka jest procedura w takim przypadku

Dzięki za pomoc. Zadzwoniłem ponownie do PZU i tym razem inny konsultant potwierdził, że są oni reprezentantem tej firmy w Polsce. Pozostaje mi jedynie czekać na pismo z policji chorwackiej. Mam nadzieję, że nie będę się musiał o nie upominać. Jeszcze raz wielkie dzięki.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 07.09.2007 15:21

być może, że będziesz musiał zrobić tłumaczenie przysięgłe raportu policyjnego
Quattro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Quattro » 08.09.2007 13:39

Napewno tłumaczenie obowiązkowo .

Pytanie nie podpisywałes nic na miejscu wypadku ??
strong
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) strong » 09.09.2007 10:56

Podpisywałem papier o uszkodzeniach pojazdu (nie ma tutaj żadnej informacji o tym kto jest sprawcą) i związany z badaniem alkomatem. Ten pierwszy jest wielojęzyczny.
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 10.09.2007 10:51

strong napisał(a):Witam wszystkich,

...Policja chorwacja powiedziała mi, że raport będzie gotowy dopiero za miesiąc, a sprawę wyjaśniać powinno towarzystwo ubezpieczeniowe, w którym mam wykupioną polisę OC (HDI Asekuracja)...

Szczerze współczuję, ale jednego nie rozumiem. Którego z was policja ukarała mandatem ? Ukaranie mandatem karnym, jest jednaznaczne ze wskazaniem sprawcy, i żaden raport nie jest już potrzebny.

pozdrawiam.
Quattro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Quattro » 10.09.2007 11:09

strong napisał(a):

Podpisywałem papier o uszkodzeniach pojazdu (nie ma tutaj żadnej informacji o tym kto jest sprawcą) i związany z badaniem alkomatem. Ten pierwszy jest wielojęzyczny.

Ogólnie to nic co jest napisane nie w twoim pięknym języku NIE podpisuj za granicą !!!! wszystko mają ci przetłumaczyć na Polski inaczej nie podpisujesz :)
strong
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) strong » 10.09.2007 13:20

fota napisał(a):Szczerze współczuję, ale jednego nie rozumiem. Którego z was policja ukarała mandatem ? Ukaranie mandatem karnym, jest jednaznaczne ze wskazaniem sprawcy, i żaden raport nie jest już potrzebny.
pozdrawiam.

Ja mandatu nie dostałem. Od razu po spisaniu moich danych oddano mi paszport i resztę dokumentów. Co do drugiego kierowcy to nie wiem. Wiem, że zabrali go na badanie krwi, bo alkomat wskazał ponad 0,5 promila.
strong
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) strong » 20.09.2007 16:39

Zwróciłem się do PZU, przyjęli zgłoszenie, zrobili oględziny i ... po tygodniu przysłali mi akta szkody, wyjaśniając, że Chorwacja nie ma na terenie Polski reprezentanta do spraw roszczeń i muszę się zwrócić bezpośrednio do chorwackiego ubezpieczyciela.

Moja rada dla tych co zamierzają pojechać do Chorwacji. Nie masz AC - nie jedź. Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc i życzę bezpiecznej drogi.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 20.09.2007 18:48

każde towarzystwo ubezpieczeniowe z Europy ma w Polsce swojego reprezentanta ds. roszczeń nie ma takiej możliwości by go nie miało
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 20.09.2007 19:32

strong napisał(a):Zwróciłem się do PZU, przyjęli zgłoszenie, zrobili oględziny i ... po tygodniu przysłali mi akta szkody, wyjaśniając, że Chorwacja nie ma na terenie Polski reprezentanta do spraw roszczeń i muszę się zwrócić bezpośrednio do chorwackiego ubezpieczyciela.

Moja rada dla tych co zamierzają pojechać do Chorwacji. Nie masz AC - nie jedź. Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc i życzę bezpiecznej drogi.

witaj ponownie.
właśnie wróciłemz pracy, i jestem bardzo zmęczony, nic w tej chwili sensownego nie przychodzi mi do głowy, ale myślę sobie, że za szybko się poddałeś. nie rezygnuj...
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 11.10.2007 19:39

Jeżeli ubezpieczyciel zagraniczny nie ma przedstawiciela na terenie Polski, za przedstawiciela działa Polskie Biuro Ubezpieczycieli Komunikacyjnych - polecam dokładną lekturę ich strony. I odrobinę uporu.
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 12.10.2007 13:24

Mogę tylko dodać, że w tym roku w Grecji mieliśmy kolizję nie z naszej winy i mimo posiadania AC zlikwidowaliśmy już w Polsce szkodę z OC sprawcy, bo niby dlaczego nie. Bez większych problemów, nawet nie musieliśmy tłumaczyć dokumentów greckich na polski, przesłaliśmy je w oryginale polskiemu przedstawicielowi. Trwało to co prawda nieco dłużej niż likwidacja szkody powstałej w Polsce z uwagi na konieczność kontaktów pomiędzy przedstawicielem a ubezpieczycielem sprawcy, co o tyle nam nie przeszkadzało, że szkoda nie wyłączała korzystania z samochodu.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi